Jednoduchý tubus na přepravu prutů

- Martin Pavlovič

      K některým dražším rybářským prutům výrobci dávají přepravní tubus, aby je lépe ochránili před případným poškozením při přepravě. Protože si myslím, že je to dobrý nápad, rozhodl jsem se takto ochránit i své pruty. Tubus jsem si vyrobil sám doma na koleně. Je to docela jednoduché a zvládne to každý, kdo je jen trochu zručný. Náklady na výrobu jsou velice nízké. Není potřeba ani žádné speciální nářadí nebo vybavená dílna. O návod se s vámi rád podělím.

K výrobě budeme potřebovat

  1. Novodurovou trubku na odpady koupíme v obchodě, kde prodávají potřeby pro instalatéry (Triker, OBI, Hornbach, větší železářství).
  2. Dvě záslepky koupíme ve stejném obchodě jako trubku.
  3. Lepidlo na novodur
  4. Popruh a suchý zip se dají koupit v galanterii.
  5. Kousek karimatky nebo molitan
  6. Zdroj tepla (plynový vařič nebo horkovzdušnou pistoli), násadu od koštěte, pilku na železo nebo jinou s jemnými zuby, ostrý nůž, brusný papír, nůžky, proužek alobalu, tvrdý karton, fix.

Pracovní postup

      Koupíme odpadní novodurovou trubku o vhodném průměru. Ten lze zjistit několika způsoby, já si vezmu prut do krámu a zkusím, do které trubky se vejde. Trubku si necháme uříznout asi o dvacet centimetrů delší, než je prut. Pokud je na jednom konci hotové zahrdlení, máme půlku práce hotovou. Současně s trubkou koupíme i dvě záslepky.

      Doma si jeden konec trubky zarovnáme (pokud nemáme na jednom konci zahrdlení z obchodu, tak ještě nezkracujeme na konečnou délku). Můžeme to provést tak, že kolem trubky omotáme pruh papíru, nakreslíme si dokola čáru fixem, pečlivě uřízneme a ostrým nožem nebo brusným papírem srazíme hranu. Pak si připravíme první zátku, to bude ta, kterou později do tubusu budeme vkládat pruty. Zátku omotáme tvrdým papírem a alobalem tak, abychom její průměr zvětšili asi o 0,5 mm, tj. abychom vyrobili větší průměr zahrdlení a zátka šla lehce otvírat.

      Nyní uděláme zahrdlení pro zátku. Doporučuji pracovat v rukavicích (stojí osm korun, a to je méně než mast na spáleniny). Jeden konec trubky postupně prohříváme na plynovém vařiči nebo horkovzdušnou pistolí, dokud není dostatečně měkký a tvárný. Pak vsuneme do nahřáté trubky připravenou zátku a celé to omotáme vlhkou utěrkou. Když zchladne, vyrazíme zátku násadou od koštěte. Pokud nejsme s výsledkem práce spokojeni a nemáme hotové zahrdlení na druhém konci, tak to uřízneme a zkusíme to znovu. Jsme-li spokojeni, celou trubku zarovnáme na požadovanou délku. Ta by měla být cca o 5 cm větší, než je délka složeného prutu. Při výrobě zapuštění na druhém konci trubky už zátku ničím neomotáváme, protože má být těsná. Jinak je postup stejný - nahřát, vsunout, zchladit, vyrazit.

      Do obou zátek vlepíme kolečko z karimatky nebo molitanu, aby byly pruty jako v bavlnce. Spodní zátku vlepíme do tubusu (spodní konec je ten těsnější). Vrchní zátku zajišťuji popruhem a suchým zipem tak, jak je to vidět na fotce. Pro snadnější přenášení si můžeme tubus opatřit popruhem. S povrchovou úpravou si hlavu nelámu a žádnou nedělám.

      Pruty dávám do tubusu v plátěném obalu, v kterém jsem je koupil, aby prut nemohl v tubusu narážet a odírat se o stěny.

      Použití tubusu není rozhodně omezeno pouze na ochranu prutů. Můžeme ho použít například na mokrý podběrák, deštník, vidličky nebo splávky, fantazii se meze nekladou. Pokud někdo nosí k vodě více prutů, může tubusy svázat k sobě nebo si udělat tubus většího průměru na několik prutů.

      Já používám trubky o průměru 63 mm a mám odzkoušeno, že prut spolehlivě ochrání před rozšlápnutím, přivřením do dveří nebo přeražením víkem kufru.

      Pokud můj návod někoho inspiroval k výrobě, tak mu přeji, ať se mu dílo podaří. Jestli vás někoho napadlo nějaké zlepšení, nenechávejte si ho pro sebe a podělte se s ostatními.


trubka, obal na pruty
Novodurová trubka připravená k výrobě zahrdlení, zátka obalená kartonem a alobalem.
trubka, obal na pruty
Trubku omotám listem papíru a dokola nakreslím čáru, podle které řežu.
trubka, obal na pruty
Hrany srazím ostrým nožem.
trubka, obal na pruty
Trubku nahřeji nad vařičem.
trubka, obal na pruty
Správně nahřátá trubka jde lehce tvarovat prsty.
trubka, obal na pruty
Vsunu obalenou zátku.
trubka, obal na pruty
Trubku ochladím navlhčenou utěrkou.
trubka, obal na pruty
S takovýmto zahrdlením lze trubku koupit, je těsné a hodí se pro spodní zátku.
trubka, obal na pruty
Mnou vyrobené zahrdlení; ze zátky sundám karton a alobal, pak jde zátka volně vsunout i vyndat.
trubka, obal na pruty
Na trubku a zátku nalepím suchý zip, na popruh ho přišiju.
trubka, obal na pruty
Takto vypadá zavřený tubus.
trubka, obal na pruty
Do zátek vlepím kolečka z karimatky nebo molitanu.
trubka, obal na pruty
Prut dávám do tubusu v plátěném obalu.

Autor: Martin Pavlovič - ®

Diskuse k článku (50 reakcí)

Přečteno: 32 620x
Průměrná známka: 1.41