Dírkařské vychytávky

- Raf

      Navzdory nepřátelskému postoji naší legislativy k lovu ryb na dírkách, mají čeští rybáři s touto technikou jisté zkušenosti. Rybáři už nejen vědí, jak vypadá základní dírkařská výbava, ale dokonce ji už mnohdy drželi v ruce. Nechtějí si už jen dírky, zkusit. Chtějí si čas na ledě zpříjemnit. Pomalu ale jistě nastává doba, kdy by se mohl na českém ledě objevit první dírkařský vytápěný přístřešek, o jehož nájemníkovi si budou ostatní říkat, že je to nějaký frajírek. A co teprve kdyby tušili, že se tam zrovna frajírek dívá na svojí marmyšku podvodní kamerou! Pojďme si proto říci, jaké jsou v těchto oblastech možnosti.

dirky rybareni
dirky rybareni
Motorový vrták v akci.

Motorový vrták

      Soukromé revíry sice většinou poskytují bezplatné zapůjčení vrtáku. Na takový vrták si ovšem musíte ráno počkat, než vám ho majitel doveze. Potom si vystát frontu, než se na vás dostane v konkurenci ostatních rybářů – často totiž bývá jen jeden vrták na rybník. Nehledě na kvalitu takového stroje. Ten je mnohdy laciný, tupý a zohýbaný neumělým používáním. S takovou mašinou můžete vrtat dírku i desítky minut. Nepřeháním – zažil jsem to. Myslíte si, že vám půjčí vrták někdo z rybářů, co mají svůj vlastní? Pletete se. Vlastní vrtáky se nepůjčují. Nikdo nechce, aby jeho vrták dopadl jako erární vrták majitele revíru.
      Volba je jasná. Ten kdo to myslí s dírkařením vážně, měl by minimálně uvažovat nad pořízením vlastního vrtáku na zhotovování děr. Použitelná ale ne zrovna praktická dláta, sekery, nebo motorové pily pomíjím. Vrták by měl mít minimální průměr 150 mm. Ještě lépe ale 175 až 200 milimetrů. Nikdo z nás nechce na závěr zdolávání zjistit, že se mu ryba do dírky nevejde a muset dovrtávat vedle další otvor. Velmi běžně se to ale stává. U nás dostupné vrtáky v cenové hladině do 2 tisíc Kč bývají většinou polské, ruské nebo domácí výroby a jejich kvalita bývá kolísavá. Jednoznačně lze ale doporučit vrtáky značek Lazer nebo Mora. U nás dostupnější Mora vyniká rychle vyvrtanými dírkami, jichž dosahuje ergonomií snoubící se s kvalitou švédské oceli.

dirky rybareni
Kompletní dírkařský set s dominantním echolotem.
      Ještě o level výše jsou v zahraničí zcela běžné motorové vrtáky. Ty bývají poháněné spalovacím motorem, nebo elektromotorem. Specializují se na ně firmy StrikeMaster, nebo Jiffy Ice. Pořídit se dají za cenu od 7 000 Kč. To není málo, ale taková mašinka už umí proděravět 60 cm ledu za 8,5 sekund!

      Názorné reklamní video k vrtákům na spalovací a elektromotor.

      Na tomto videu vidíte, že někdy je motorový vrták naprostou nutností:

Dírkařský echolot

      Ryby se musí pod ledem hledat minimálně stejně jako při normální rybařině. U toho je značným pomocníkem echolot uzpůsobený pro lov pod ledem. Jeho sonda se dává přímo do dírky a mívá pochopitelně mnohem menší úhel snímání (do 20 stupňů). Na dírkařské echoloty se specializují firmy Marcum, Vexilar, Aqua-Vu, ale i echolotoví klasici jako je Humminbird, nebo Lowrance.

dirky rybareni
Echolot skrz pevný povrch Polar Vision.
      Ještě lepší fíčurkou ale je „echolot skrz pevný povrch“. Na rozdíl od klasického echolotu není jeho sondu nutné vůbec dávat do vody. Stačí ji přiložit k ledu (doporučuje se ho před použitím pouze navlhčit). Můžeme si tak udělat představu o dně a dění pod námi ještě před navrtáním díry.Sonda měří i přes 50 cm silný led (úplně stejně funguje například přes dno lodi). Měří až do hloubky 30 metrů. Kupříkladu echolot skrz pevný povrch StrikeMaster Polar Vision funguje tak, že nejdříve ukazuje hloubku dna, potom hloubku vyskytujících se ryb. Dalšími podobnými výrobky jsou například NorCross Hawkeye, Marcum LXi, Vexilar LPS1. V cizině se prodávají za cenu okolo 2 000 Kč.

Stojánek na prut a vrtačka

      Stojánek na prut patří k dírkařině stejně neodmyslitelně jako vidlička k bobkařině. Na ledě potkáte různé komerčně i podomácku vyráběné patenty. Velmi praktické jsou stojánky umístitelné na kýbl s krmením nebo rybičkami, ale hodí se i různé trojnožky či čtyrnožky. Na stojánku nejenže při pasivnějším lovu lépe vidíte záběr, ale chrání i prut před stáhnutím rybou do dírky. Proto se vůbec nedivte, když se vedle vás rozezní zvuk vrtačky. V takovou chvíli nevrtá konkurence mikrodírku k lovu ryb, nýbrž k zajištění stojánku před klouzáním po ledu.

dirky rybareni
Dírkařská pohodička v přístřešku s kamínky u nohou.

dirky rybareni
Jeden z druhů dírkařských přístřešků.

Přístřešky a dírkařské domy

      Dírkařské přístřešky za hranicemi naší země jsou asi stejně běžné jako u nás bivak při kaprařině, nebo wobler při vláčce. Využívají se především jako obrana proti větru a prostředek k udržení teploty. Často ale nejde o žádnou světobornou konstrukci. Používá se vlastně takový stan s pevnou podlahou nebo jen na bok postavené vanovité sáňky. Známými firmami v oboru díkařských přístřešků jsou Clam, Pak Shack, Otter, Frabill. Přístřešek bývá někdy doplňován kamínky. Na ty se specializují třeba takové firmy jako Mr. Heater nebo Paulin. Použít samozřejmě můžeme i ta, se kterými se setkáváme při kaprařině.
      První vychytávkou, o kterých jsme mluvili, jež lze považovat za luxusní, je dírkařský dům. Ten je na rozdíl od přístřešku hůře posouvatelný. Bývá na méně či více stálém místě a vznikají tak i dírkařská města. Dům bývá buď sestaven přímo na ledě, přitažen na přívěsu nebo je pojízdný na kolečkách. Některé obsahují kuchyňku, prostory na spaní nebo i televizi se satelitem.

      Takhle to chodí v dírkařském domě - video.

dirky rybareni
Dírkařský dům bývá na méně či více stálém místě a vznikají tak i dírkařská města. (zdroj fota: http://mdcellphoto.blogspot.com/)

dirky rybareni
Zatlačovátko, které funguje tak že rozmetá tříšť do vody pod led

Naběračka a zatlačovátko

      I u nás kde je lov ryb pod ledem ilegální, se obyčejně používá děrovaná naběračka k odebírání ledové tříště z dírky. Výjimkou tvoří pouze střelci vyznávající sibiřský styl, kteří odebírají led rukama. Příznivci přístřešků a dírkařských domů ale museli jít ještě dále. Těsně po vyvrtání dírky nebo při její zamrzání si samozřejmě nechtějí dovnitř svého krytu naházet tříšť na pevnou podlážku nebo nedej bože na kobereček v dírkařském domě. Používají proto zatlačovátko, které funguje tak že rozmetá tříšť do vody pod led. Takovým produktem je třeba Slushmaster of firmy Strikemaster.

      Video se zatlačovátkem.

dirky rybareni
Podvodní kamera s maskovaným objektivem.

Podvodní kamera aneb zasaď si svoji zimní rostlinu

      Kříšťálově čistá chladná voda přímo vyzývá k použití této luxusní pomůcky. Podvodní kamery navíc skýtají široké možnosti maskování kabelů a kamer. Ty nemají jenom maskovat, ale třeba i vytvořit zajímavé prostředí, do kterého ryby najíždějí a zdržují se v něm. Rybáři tak spuštěním podvodní kamery pod led zároveň sází falešnou vodní rostlinu. Do vzhledu rostliny se ale nekamuflují jenom kamery, ale prodávají se i dírkařské rostliny samotné. Firmy jako Ladredge.com nebo Weed'Ez nabízejí komplexní rostlinné kulisy do různých podmínek. Ty se vytvářejí tak, že navrtáte několik dírek na rostliny a potom se někde uprostřed nich usadíte s prutem nebo dokonce použijete rostlinu jako udici.

      Reklamní video z tvorby vodního dírkařského zákoutí.

dirky rybareni
Dírkař napichující nástrahu pod dohledem echolotu.

Vezírek a jiné blbůstky

      Masaři jistě ocení i dírkařský vezírek. Klasický vezírek s kruhy by se nám asi špatně pěchoval pod zamrzlý led. Proto byl vyvinut speciální dírkařský vezírek, jenž si pohodlně mohou dát do vedlejší dírky. Nemusí sloužit jenom na uchování úlovků ale i přechovávání nástražních rybek.
      Na přesuny po ledě s těžkými a objemnými dírkařskými potřebami se běžně používají speciální sáňky, jež táhne rybář za sebou. Takovým produktem jsou třeba StrikeMaster Glide-Lite. dirky rybareni
Na přesuny po ledě s těžkými a objemnými dírkařskými potřebami se běžně používají speciální sáňky


      Dalšími běžně používanými u nás blbůstkami, v zahraničí často nezbytnostmi, jsou sněžné skůtry a čtyřkolky. Na našich několikahektarových krcálcích by působili směšně, nebo z hlediska plašení ryb kontraproduktivně. I když zažil jsem už i situaci, kdy čtyřkolka ryby na mělkém malém rybníku neplašila. Stáli jsme tehdy na rybníčku už dvě hodiny bez záběru. A najednou vjel z kratochvíle na led místní borec na čtyřkolce. V ten moment začali někteří vztekle balit. Ale co se nestalo! Během další minuty zdolali rybáři pět pstruhů duhových… No a třeba na takovém Michiganském jezeře v USA skůtr nejenže ryby neplaší, ale zároveň uznejme, že při rozměrech jezera 494 kilometrů na délku a až 190 kilometrů na šířku, je nějaký ten rybářský dopravní prostředek občas potřeba.

      Ing. Radek Filip
      P.S. Tento i další články autora naleznete v časopise Kajman - jediném časopise, ve kterém dlouhodobě drtivě převládají články o aktivních způsobech rybolovu.

Autor: Raf - ®

Diskuse k článku (34 reakcí)

Přečteno: 19 664x
Průměrná známka: 1.54