Evropský sjezd stavěčů bambusáků

- imagicien

2. Evropský sjezd stavěčů štípaných bambusových prutů od 25. do 27. září 2009 v Sarnen, Švýcarsko

Fotografie Per Egholm Andersen, Alessandro Brunelli, Regula Sicher a Jaroslav Vecko

     ... měli jsme obrovské štěstí. Počasí nám přálo, prostory ve veslařském centru a nejbližším okolí byly perfektně připraveny, kuchyně měla pod vedením našeho šéfkuchaře Beno Gislera pod kotly zatopeno, louka byla čerstvě posečená a program rozpracovaný do nejmenších podrobností.

bambusaky
Proslulých 13 od Philippa Sichera (CH) – jeden prut v různých konfiguracích – dutý, Quad, Hex, jednodílný atd.

     »gespliesste.ch«, volné sdružení švýcarských stavěčů štípaných prutů (Ottavio Bisaz, Beno Gisler, Herbi Kiser, Christian Schmied, Philipp Sicher a Jaroslav Vecko) si vytkla cíl poskytnout nejen evropským stavěčům, ale i mnohým zájemcům o tuto činnost nebo sběratelům prutů základnu pro možnost konstruktivní výměny myšlenek a názorů.

bambusaky
Bílé šperky od Claudia Testy (I)

     Konečně přicházejí... První hosté jsou vítáni s úsměvem. Přes 110 jich přijelo bez ohledu na velkou vzdálenost a dlouhou cestu – z Itálie, Německa, Dánska, Švédska, Francie, USA, Jižní Afriky, Velké Británie, Japonska a samozřejmě i ze Švýcarska.

bambusaky
Nádherné skvosty od Waldemara Nowaka (D)

     Mnoho z nich opětovně vítá možnost předložit vlastnoručně vyrobené štípané pruty širokému okruhu kolegů a přátel, promluvit si osobně se sousedem nebo si odnést nové nápady pro svoje hobby, třeba do příštího setkání. Nepřeberné množství všech možných či myslitelných provedení prutů čekalo na posouzení – Quad (čtyřboké) i Okta (osmiboké), duté i plné, ze čtyř nebo až ze třinácti štěpin, světlé nebo tmavé, se spojkami z bambusu, alpaky nebo carbonu. Řemeslné provedení, povrchová úprava a celá řada zajímavých nápadů na vybavení byly k neuvěření. Samozřejmě měl každý z účastníků možnost vzít všechny tyto pruty do ruky a na louce je vyzkoušet a porovnat. Málokdy se totiž nabízí příležitost ukázat takové množství bambusových prutů tolika kritickým hlavám a pozorným očím.

bambusaky
Gianluca Fusori (I), uprostřed, a Terenzio Zandri (I) u vázacího stolu; Bo Hermansen (DK), vlevo, jenom žasne

     Nejednoduchým úkolem tohoto soustředění bylo vyrobit jeden štípaný bambusový prut od začátku až do konce, což kladlo na přípravu a organizaci akce značné nároky. Tak se ve velkém stanu na různých stolech štípalo, rovnalo, frézovalo, utvrzovalo, hoblovalo, lepilo, brousilo, lakovalo atd. Jako předloha sloužil výrobek světoznámé firmy Hardy - neobvyklý sběratelský kus, třídílný, osmistopý Hardy CC de France pro pětkovou šňůru., Byl zde v originále k dispozici pro srovnání. 33 stavěčů z celé Evropy a USA se podílelo na tomto nevšedním úkolu. Ale nejen prut samotný, ale všechny příslušné díly byly vyrobeny za pouhý den a půl.

bambusaky
Tina Strixner (D) vyučuje tělem i duší,
zde Yvonnu Hoda (CH)

     Ferdi Wenzinger ze Švýcarska předvedl, jak je možné na malém a levném soustruhu, např. z Baumarktu, vyrobit precizní spojky k prutu a kovové části na držák navijáku. Kurt Zumbrunn, rovněž ze Švýcarska, ukázal svoji metodu výroby rukojeti z březové kůry a Gerd-Peter Wieditz z Německa vyrobil sadu oček na mušák. Claudio Testa z Itálie nás všechny ohromil krásou a vcelku (když víte, jak) jednoduchou výrobou achátových oček. Já sám jsem předváděl rytinu na spojkách a na konci držáku navijáku. Náš přítel z Dánska, Bjarne Fries, demonstroval, jak se správně brousí na japonských brouscích hoblíkové nože. Terenzio Zandri z Itálie přijel s plným kufrem hedvábných ujímaných šňůr a se svým kolegou Gianlucou Fusarim předváděli specialitu, totiž nevšední vázací postup na „pletené“ mušky, kde volně visící lehounký háček není součástí tělíčka. Tyto umělecké výrobky bylo možno hned porovnat s fantastickými preparáty entomologa Heinze Sutera ze Švýcarska. Tim Anderson z USA ukazoval, jakých výsledků dosahuje při lakování polyuretanovým lepidlem Gorilla-Glue, a Theo Matschewski z Německa byl k dispozici se svým zařízením na přesné kalibrování muškařského prutu.

bambusaky
Ferdi Wenzinger (CH) na malém soustruhu měl velkou audienci

     Pro příznivce počítačových programů se naskytla mimořádná možnost prodiskutovat s Larrym Tusonim z Kalifornie vylepšení a doplňky na jeho programu RodDNA – např. metrické jednotky – pro příští update. Larry sám objasňoval detaily programu a porovnával RodDNA s HEXROD, jiným běžně používaným programem.

bambusaky
Nádherné preparáty májovek od Heinze Sutera (CH)

     Konečně přicházím k vyvrcholení a zakončení setkání. Těsně před obědem v neděli jsme zahájili losování o nově vyrobený muškařský prut a mnoho jiných hodnotných cen, které byly dotovány účastníky. První cenu, repliku Hardy CC de France, 8 stop #5, vyhrál los č. 91, jehož majitel, Alex Kechagias z Bavorska, při předávání zářil, jako kdyby vyhrál 10 milionů eur.

bambusaky
Rukojeť od Kurta Zumbrunna (CH) na skoro hotovém prutu

     Samozřejmě nesmím zapomenout touto cestou taky poděkovat všem hostům za jejich účast a našim pomocníkům a pomocnicím – manželkám – za jejich bezvýhradnou pomoc, bez níž realizace takovéhoto neprofitového setkání není myslitelná.

bambusaky
Účastníci 2. Evropského sjezdu v Sarnen 2009

     P. S. Do třetice všeho nejlepšího - datum pro 3. Evropský sjezd stavěčů štípaných prutů byl stanoven na 8. – 10. října 2010. Tento sjezd bude příští rok organizován Gerd-Peterem Wieditzem ve městě Witten, mezi Bochumem a Düsseldorfem. Detaily budou publikovány v příslušné době.

Autor: imagicien - ®

Diskuse k článku (37 reakcí)

Přečteno: 13 905x
Průměrná známka: 1.29