Muškařina - Stoupající pupa chrostíka

- (převzato z časopisu Kajman 2/2000)

Muškařské stránky - Stoupající pupa chrostíka

Steve Thornton používá nový vázací materiál NYMPH SKIN pro vázání úspěšných pup.

V teplém podvečeru slunce prosvětlovalo listy stromů a paprsky rozehrávaly hru světel na hladině. Šplouchnutí prozradilo místo, kde pstruh sbíral stoupající pupy chrostíků z vln, zatímco mé nabídky suchých mušek vytrvale odmítal. Stříbřité šplouchance se objevovaly kdekoliv. Vlaštovky štěbetaly potěšením nad množstvím vylíhlých chrostíků a prováděly akrobatické se stavy jako piloti Spitfire v bitvě o Anglii. Ryby sbíraly na hladině, ale při bližším pohledu bylo vidět, že až na několik málo výjimek nesbíraly z hladiny.,,Sbíraj pupy!",vykřikl jsem. Pstruzi útočili, jakmile chrostík vystoupal k hladině. Moje krabička s muškami ale neobsahovala nic podobného pupě chrostíka. Síťkou jsem nabral několik rozenců do skleněné lahve k pozdějšímu prozkoumání doma. To se stalo na konci léta 98 a v zimních měsících jsem se marně pokoušel vytvořit něco, co by připomínalo to, co jsem viděl v lahvi.To co jsem chtěl vytvořit byl vznášející se vzor s přesnou siluetou a stavbou. Snažil jsem se však vyhnout takovým materiálům jako je kohoutí peří nebo pěna.Vzor měl také stoupat správným způsobem a měl se držet pod hladinou. V době kdy jsem pracoval na jiném vzoru, jsem našel materiál, po kterém jsem toužil:

,,NYMPH SKIN". Tvaru zadečku s použitím tohoto materiálu jsem dosáhl změnou napětí (natažením) při navíjení na ramínko háčku. Stiskl jsem předchozí vrstvu tak, že se materiál pouze dotýkal háčku a vytvořil tak dutou vzduchovou kapsu. Našel jsem tak systém vznášení. Jednoduché vázání, měkký, ale pevný zadeček s nejlepším článkováním jaké jsem kdy viděl. Mohl bych jich udělat 10 za minutu, kdybych chtěl vzor ukončit pouze jednoduchou hrudí. Ale já radši dělám věci obtížnějším způsobem.Proto jsem uvázal nožičky, hlavu a tykadla z jiných materiálů. Nepospíchejte, postupujte krok za krokem dle fotografií.Takto snadněji vytvoříte tělo a zbytek ukončíte jak budete chtít.

RODÍCÍ SE PUPA CHROSTÍKA Háček -TMC 947BL,TMC206BL velikost 10 až 16 Vázací nit -6/0 nebo pevnější Tělíčko -NYMPH SKIN přírodní nebo průhledná Hřbet -VINYL(FLEXIBODY) jakékoli barvy Křídla -RAFFIA Hrud_ -CDC přírodní hnědá Nohy -2 páry ocasního pera bažanta slepená dohromady Tykadla -z ocasního pera bažanta Hlava -černý tuleň (přírodní -umělý) Popisovač -lihový fix Lepidlo -jakékoliv pružné lepidlo

1. KROK Nití pevně přichytíme do špičky přistřižený NYMPH SKIN šíře 4,5 mm lesklou stranou k sobě. Nyní nabarvíme fixem okraj NYMPH SKIN pro zvýraznění článkování.

2. KROK První třetinu háčku omotáme pevně (4 - 5 ovinů), druhou třetinu háčku napětí povolíme, vrstvu klademe na polovinu té předchozí, čímž vytvoříme vzduchovou kapsu.

3. KROK Nyní začnu zvyšovat tlak tím, jak vrstva NYMPH SKIN směřuje do oblasti hrudi. Toto je zeslabování tělíčka k očku háčku, nyní sleduji tvar, který jsem vytvořil a když nejsem spokojen, uvolním ho a začnu znova. Nesmíte ho poškodit, pouze držte vrstvení, brzy budete překvapeni, jak je snadné vytvořit realistické tělíčko. 5 -6 oviny zakončete nití a zbytek odstřihněte. Potom nití přivážeme proužek VINYLU.

4. KROK Zespoda přichytíme nabarvenou a do tvaru křidýlek sestřiženou RAFII.

5. KROK Do smyčky nadabujeme CDC a vlhkými prsty uhladíme CDC směrem dolů. Přehneme přes něj VINYL.

6. KROK Přivážeme pár slepených paprsků z ocasního pera bažanta, které můžeme nahřátou pinzetou tvarovat.

7. KROK Přivážeme tykadla a znovu nadabujeme CDC.

8. KROK Z nadabovaného tuleně uděláme hlavičku a zpět přehneme VINYL. Zakončíme ztraceným uzlem a zalepíme. Fixem dobarvíme hřbet pupy.

Šel jsem ještě dále a utvořil jsem další vzory za použití NYMPH SKIN. Jsou to pošvatky, jepice, pakomáři, broučci a chrostíci růz ných tvarů. Jaro mne zastihlo na stejném místě se sadou mých nových pup chrostíků. Opět se vlnky a peřeje třpytily paprsky probleskujícími mezi listy a pstruzi se šploucháním vyskakovali z vody a opět se potápěli. Stoupající chrostík dopadl na hladinu a splavával 2 cm pod hladinou. Najednou se šňůra zastavila a já ucítil záběr. Po krásném boji jsem pouštěl zpět nádherného pstruha. O hodinu později jsem již pouštěl 14tého pstruha zpět. Tento vzor bude navždy v mé krabičce!

Autor: (převzato z časopisu Kajman 2/2000)

Přečteno: 15 529x
Průměrná známka: 1.63