Míchání vlastního krmení

- Pavel S.

      Jelikož patřím mezi rybáře, kteří nemají finančních prostředků nazbyt a třeba na pořádný prut šetří celý rok, rozhodl jsem se, proč utrácet zrovna za krmení nemalé částky. Po rozboru, který mi udělala jedna známá v laboratoři rostlinné výroby a krmiv pro hospodářská zvířata, jsem zjistil, že koupené krmení, které jsem doposud používal (záměrně neuvádím jaké, ale rád ho jednotlivcům sdělím - jde o maďarskou provenienci), si můžu vyrobit sám za třetinové náklady. A suroviny na jeho výrobu mají v každém větším obchodě s krmivy pro hospodářská zvířata nebo ve zverimexech. Pak stačí suroviny sešrotovat nebo semlít, poté ještě prosít přes kuchyňské síto - a základ máme hotový. Problém někdy nastává, když se setkáte s prodejcem, který vám prodá jen velké balení - potom si musíte uvědomit, zda jste schopni toto množství využít. Anebo se domluvíte s nějakým známým a on od vás nepotřebný zbytek odkoupí.
      Máte-li potřebné suroviny, je prakticky každý schopen namíchat úspěšné krmení.

Moučky do krmení

Strouhanka

      Nejlepším základem pro většinu vnadících směsí je obyčejná strouhanka. Podle druhu pečiva se rozlišují různou lepivostí. Ta je závislá na tom, kolik vody je schopná vstřebat. Proto platí - čím více vody pojme, tím je lepivější.Strouhanka z bílého pečiva pojí lépe než strouhanka z chleba. Já používám strouhanku namíchanou v poměru 4/1 bílé pečivo/chléb.Tato strouhanka tvoří až 50 % směsi.

Kukuřičný šrot

      Kukuřičné šroty existují v různých formách: pražená, kuchyňská mouka nebo kukuřičný šrot. Pražená moc nelepí, zato však výrazněji voní. Kukuřičný šrot s lehce pojivým efektem a se spoustou uvolňujících se částeček je asi nejvhodnější. Já používám kukuřičný šrot prosetý přes kuchyňské síto a dávám ho do směsi tak 25 %. Cena sušené kuřice se pohybuje kolem 5 Kč/kg, šrot 8 Kč/kg.
kukusrot do krmeni

Pšeničný šrot

      Pšeničný šrot je vhodný používat do směsí na bílé a kaprovité ryby. Je středně lepivý a po navlhčení pěkně voní. Já ho používám ve směsi na kapry stejně jako kukuřičný 25 %. Cena pšenice se pohybuje kolem 4,60 Kč/kg, šrot 6 Kč/kg.
srot do krmeni

Mletá řepka

      Tato přísada je neodmyslitelná ve směsích na bílou rybu. Krásně voní, ale je třeba ji uchovávat v dobře uzavřených nádobách, aby nevyčichala. Po navlhčení pouští olejíček nezaměnitelné vůně a ten ryby láká asi nejvíce. Působí také velmi dobře na trávení a výsledným efektem je, že ryby přijímají potravu intenzivněji. Do směsi dávám asi 30 %. Cena řepky cca 8 Kč/kg, mletá 11 Kč/kg.
repka do krmeni

Pšeničné otruby

      Je to vlastně odpad vznikající při mletí mouky, zároveň jde však o nejvýživnější část zrna. Otruby používají zemědělci jako krmivo pro dobytek a koně. Tak mě napadlo, proč je nevyzkoušet i na ryby. Ale jedná se spíše o ředící složku krmení. Nezaznamenal jsem, že by je ryby přijímaly nějak intenzivně. Působí ale dobře na trávení, a to pak zvyšuje efekt žravosti u ryb, takže do směsi dávám asi 10 %. Cena otrub 5 Kč/kg.
otruby do krmeni

Sojový šrot

      Tato složka se vyznačuje proměnlivou účinností - někdy na ni ryby reagují perfektně, jindy nic moc… Proto ji používám spíše jako TTX. Raději ji navlhčím zvlášť a do trochy krmení vmíchám až u vody, podle reakce ryb ji pak buď použiji, nebo vyřadím. Z tohoto důvodu ji uvádím až nakonec, protože ji nemám ještě tak dobře ozkoušenou. A je na vás, zda ji použijete. Ve mnou zkoumané koupené směsi byla zastoupena ale jen nepatrně. Cena 12 Kč/kg.
soja do krmeni

Hlína

      Hlína by podle mého měla být obsažena v každém pořádném krmení, proto ji přimíchávám do každé směsi. Nejlepší je hlína z krtince. Suchou hlínu prosejeme přes kuchyňské síto a máme ji úplně zadarmo. Nejjednodušší krmení se vlastně skládá ze sekaných rousnic nebo hnojáčků a hlíny. Perfektní na parmy.
hlina do krmeni

Samotné míchání

      Pro začátek uvedu jedno krmení pro bobkaře, které si kupuje až překvapivé množství rybářů. Složení: hrubě drcený kukuřičný šrot, pšeničná mouka, strouhanka, proso. Je až k nevíře, jaký je o něj zájem. Prodavačka v rybářských potřebách mi ochotně sdělila, že ho prodá týdně i 10 pětikilových kbelík. Přitom cena na jeho výrobu je třetinová. Nyní ale přistupme k recepturám. Základní feedrové krmení se rovná zkoumané směsi maďarské provenience. Ta se prodává v kilovém balení, já si však míchám čtyřkilové množství. Zde uvádím několik vyzkoušených receptur, které používám.

Základní feedrové krmení

      Na 4 kg směsi:
1,4 kg strouhanky
1 kg kukuřičný šrot
0,8 kg pšeničný šrot
0,6 kg mletá řepka
0,2 kg hlína
Pak směs obsahovala zrna pšenice a praženého konopí.

Bílá ryba

1 kg strouhanky
1 kg kukuřičný šrot
1 kg pšeničný šrot
0,5 kg mletá řepka
0,5 kg hlína

Kaprové krmení

1,5 kg strouhanka
1 kg kukuřičný šrot
1 kg mletá řepka
0,5 kg pšeničný šrot

Partikl

      Samozřejmě je třeba do každého krmení přidat nějakou udržovací složku a k tomu nám slouží partikl. Zde lze použít spoustu variant.Napíši, jaký partikl používám pro cílovou rybu a do kterého ze tří uvedených receptů. Samozřejmě vše řádně uvařené - hlavně hrách, pšenici, řepku a kukuřici.

      Základní feedrové krmení: kapr - pšenice, kukuřice, hrách, řepka - někdy směs obilovin pro okrasné ptáky, kostní červ. Vždy používám jen jeden partikl (kromě červů, ty dávám vždy, když je mám v dostatečném množství).

      Pokud jdu na cejny, plotice, tlouště, perlíny a jiné bílé ryby, používám krmení na bílou rybu. Zde přidávám jako partikl kostní červy, sladkou kukuřici z plechovky, pšenici.

      Kaprové krmení: používám převážně kukuřici (ale pouze větší zrna) a řepku.

Posilovače

      Používám samozřejmě kupované posilovače podle toho, jakou rybu chci lovit, ale ty jsou poměrně drahé. Proto uvedu posilovače z běžných domácích surovin.
      Med - lze použít na partikl nebo přidáním do vody na míchání směsi
      Vanilka mletá - přímo do směsi
      Skořice - přímo do směsi
      Perníkové koření - přímo do směsi
      Ovocný chlebíček - přímo do směsi
      Polévkové koření (Maggi) - do vody na míchání směsi
      Strouhaný perník - přímo do směsi
      Sůl - přímo do směsi
      Cukr - přímo do směsi

Barvení krmení

      Barva směsi má podle mě velký význam na aktivitu ryb. Lze použít jak kupované barvy, tak i přírodní. Já uvedu přírodní, jelikož si je můžete opatřit zadarmo.

      Žlutá - většina směsí má neutrální nažloutlou barvu. Používá se převážně pro lov velkých ryb jako jsou kapři a velcí cejni. Stačí přidat více kukuřičného šrotu a strouhanku pouze z bílého pečiva.

      Červená - je dobrá pro letní lov, hlavně na velké plotice a cejny. Zejména na stojaté vodě je v letních měsících jedna z nejlepších. Stačí přidat do směsi antuku z tenisových kurtů.

      Hnědá - je vhodná na lov drobnějších ryb, protože se nejvíce blíží barvě dna. Menší ryby se nerady ukazují na světlých místech, kde jsou vystaveny útokům dravců. Stačí přidat přesetou hlínu.

      Černá - tato barva je sázka na jednu kartu - buď zabere, nebo ne. Ovšem z černého krmení se může vyklubat perfektní volba, když už nic jiného nezabírá. Stačí přidat trochu sazí.

Závěrem

      Přeji mnoho zdaru při míchání vlastních směsí. Neberte tento článek jako dogma, pouze si myslím, že jsme schopni si namíchat vlastní krmení za menší náklady. A hlavně zkoušejte míchat vlastní směsi, protože směsí je přesně tolik, kolik je rybářů.

Autor: Pavel S. - ®

Diskuse k článku (189 reakcí)

Přečteno: 94 505x
Průměrná známka: 1.31

NNení použití síta při přípravě krmení zbytečností?

Tuto otázku jsem častokrát slyšel, a to i od kolegů rybářů poměrně zkušených a zapálených pro věc. To mne trochu udivilo, protože každému, kdo alespoň trošku „dělá“ do plavané je jasné, že je to téměř nezbytnost. A nejen pro plavačkáře, ale i pro ty, kteří chytají třeba kapry s krmítkem.

NHlína a její použití do návnady

Při lovu na plavanou se hlína s oblibou používá jako jedna ze základních přísad do návnad.

NDomácí výroba krmení

Pokud do krmení přidáte buráky, musíte počítat s tím, že směs má tendenci ke žluknutí.

NNástrahy a návnady

Zkušenosti v oblasti nástrah a návnad, recepty na přípravu, způsoby uchovávání atd..