Velikonoční muškaření

- Rendy

  Duben je pro muškaře magickým měsícem. Konečně se blíží den, kdy všichni skalní muškaři vyrazí k vodě užít si plnými doušky letošní rybařiny na pstruhových revírech. Tento rok připadá zahájení na čtvrtek 16. dubna. Kdo může, bere si dovolenou na dva dny. Zahájení sezony je pro rybáře rituálem. Dlouho předem se plánuje, kam se vyrazí. Sledují se průtoky a stavy řek. Vše musí klapnout.

      Ještě předtím, než se rybář vytratí časně ráno z domova s muškařskou udicí, čeká ho jiný úkol - a to velikonoční hodovačka. Pokud vaše cesta povede kolem nějakého mimopstruhového potoka, potůčku či říčky, můžete spojit koledování s rybolovem.
      Není třeba žádné sestavování prutu a speciálních šňůr. Muškařský koledovací prut si můžeme vytvořit sami z vrbových proutků. Stačí jednodílný speciál vhodný pro lov na krátkou nymfu. Kolikastopý bude a jaké bude mít označení aftma záleží na tom, jaké proutky a z jaké vrby se nám podaří sehnat. Vrb je víc jak 200 druhů, proto vybírejte pečlivě. Ideální je takový proutek, který obtočíte kolem prstu, aniž by prasknul. Můžete si pohrát i s barevným laděním. Jistě se vám povede objevit proutky zelené, žluté i červené barvy. Čím delší a tenčí se vám povedou sehnat proutky, tím kvalitnější z nich vytvoříte muškařský speciál vhodný k velikonoční vycházce. Jeho akce je obdobná jako u prutu Sona z dob našich otců. K rybolovu se použít dá.
      A jak se takový velikonoční mušák vyrábí?
      V loňském roce vyšel článek o výrobě speciálního feederového prutu, kde se blank pletl z devíti proutků. Stejným způsobem lze plést i muškařský. Letos bych ale přidal ještě i jiný (lehčí) způsob pletení z osmi prutů. Na výrobu celého speciálu budeme potřebovat třináct prutů. Osm dlouhých, kvalitních a ohebných, ze kterých bude blank. Čtyři (pokud možno) jinak barevné na zdobení rukojeti a jeden dlouhý silnější na vytvoření držadla.
      Silný dlouhý prut rozpůlíme ostrým nožem podélně na dvě poloviny. Vyřežeme dužinu tak, aby nám zbyla jen zeslabená půlka proutku. U osmi dlouhých prutů srovnáme konečky a tam, kde bude končit nejkratší prut, přiložíme po obvodu svazku čtyři kratší barevné proutky na vytvoření ozdoby. Ty si musíme předem také srovnat a zakrátit, aby byly stejně dlouhé. Jednou rukou přidržíme svazek. Do druhé vezmeme půlený prut, tou stranou, kde byl silnější, začneme. Začátek vložíme středem svazku tak, aby kousek vyčníval na druhé straně.Tento konec nám překryje zhruba třetí otáčka při vytváření rukojeti. Pro názornost jsem přiložil fotografie viz. č. 1. Je třeba použít trochu síly a pořádně svazek omotat, aby držel.
      Po vytvoření patřičné délky (záleží na tom, jak velkou máte dlaň) ukončíme tak, že provlečeme prut znovu středem svazku křižmo tam a zpět. Zbylý kousek odřízneme. Následuje pletení ozdoby z barevných proutků. Ty by měly být rozmístěny po obvodu do všech světových stran. Vezmeme první a přehneme ho na pravou stranu k sousednímu. Přidržíme palcem a sousední prut obtočíme horem kolem přiloženého. Postup se opakuje stále kolem dokola, než vypleteme celou délku proutků. Vznikne nám pěkný ozdobný košíček. Pletení zakončíme znovu tak, že konečky proutků provlečeme mezi svazkem prutů připravených na blank. Je třeba provlékat různými směry, proutky utáhnout a po dokončení pletení ořezat. Než začneme plést tělo, je dobré si připravit kousek provázku.

      Zbylé pruty rozdělíme na dvě poloviny a uchopíme do obou rukou rukojetí od sebe. Vezmeme levý horní prut, provlečeme v pravé polovině středem a ze spodní části přiložíme zpět k levým prutům. Z pravé poloviny vezmeme horní, prostrčíme středem mezi levými a vrátíme spodem zpět na pravou stranu. Stejným způsobem postupujeme, než vypleteme celé pruty. Pletení ukončíme tak, že provázek obmotáme v místě, kde jsme ukončili pletení dvakrát okolo. Vytvoříme obyčejný uzel, který dostatečně zatáhneme a druhým jednoduchým uzlem vázání pojistíme. Raději vytvoříme více uzlů, aby se nám proutky v akci nerozmotaly. Slabý provázek má tendenci se proutky prořezat, proto je lepší použít silnější. Vhodná je i pentle.
      Dá se říci, že máme hotovo. Postup vypadá možná složitě, ale není to tak hrozné.

      Než vyrazíme na koledu, můžeme si přibalit na cestu 0,12 vlasec na návazce, peán, metr, povolenku a krabičku s muškami. Naviják není ani třeba, ale kdo by ho chtěl použít, může, pokud si ho připevní předem k rukojeti a vytvoří z drátu koncové očko. Úplně ale stačí jen koncový návazec se dvěma muškami. Nezapomeňte si zapsat docházku. Chvilku zabere odbýt si velikonoční povinnosti a cestou domů se můžete pokusit o ulovení třeba okouna v tůňce u břehu. Budou hned za trsem trávy u potopené staré větve. Stejně jako loni.

      Bohatou pomlázku a pěkný lov přeje

Autor: Rendy - ®

Diskuse k článku (15 reakcí)

Přečteno: 13 794x
Průměrná známka: 1.19