Jak dostat loď na vodu

- Rendy

      Když za mnou přišel můj kamarád Broky, jestli s ním nechci jet vyzkoušet na Orlík lovit okouny na marmyšku, zajásal jsem. Jak by ne, z lodě jsem ještě nechytal. Byla by to pro mě nová zkušenost. Když jsme v den odjezdu nakládali loď do vleku za auto, nedalo mi to, abych se nezeptal, jak daleko budeme muset loď nést k vodě.
kolecka na lod
      „Asi tak sto metrů, ale neměj strach, mám to vymyšlený, neboj, bude to v pohodě.“ Už jsem se viděl, jak na loď nasedám s kýlou a že loď budeme muset nechat na Orlíku, jelikož nám nezbudou síly, abychom ji mohli z vody odnést k autu. Než odneseme k vodě loď, motor, pruty, nástrahy, echolot, menáž, vesla a ostatní vybavení, bude poledne, okouni už budou mít nacpaná bříška a na naše nástrahy se ani nepodívají. Vše bylo ale úplně jinak a já jenom žasl nad tím, co všechno dokáže český rybář vymyslet, aby se nenadřel.

kolecka na lod
kolecka na lod

      V půl šesté ráno jsme byli na místě, vysunuli společnými silami loď z vleku a já čekal, co se bude dít. Broky zašátral v kapse a vytáhnul dvě velké křídlové matice a ze dna lodě jakási kolečka. Naklopil loď na bok a do otvoru pro veslo nasunul jedno kolečko a zajistil maticí, to samé udělal na druhé straně - a bylo hotovo. Celá montáž trvala tak dvě minuty.
      Z fotografie je myslím vše jasné. Nemá cenu popisovat výrobu a přidávat technický výkres. Ke zhotovení použil dvě kolečka z kárky, páskovou ocel, kousky čtvercového profilu, kulatiny na osičky koleček, dva šrouby na dříky, velké opěrné ocelové podložky a matice s podložkami na přichycení k lodi.
      Pro trochu zručného kutila by výroba přepravních koleček neměla být veliký problém. Vše, co jsme s sebou přivezli, se nandalo do lodě a sjeli jsme s ní k vodě. Bylo to z kopce a k přepravě by stačil i jeden člověk. Žádná dřina. U vody se jen vyložily věci z lodě, kolečka se odmontovala, připevnil motor, instaloval echolot, nandalo vybavení do lodě a mohlo se vyrazit. Okouni už čekali na naše nástrahy.
      Trochu jsem se obával, jak to bude, až potlačíme loď do kopce od vody k vleku, ale dalo se to také zvládnout nad očekávání dobře.
      Myslím si, že by nebylo vůbec špatné, kdyby výrobci lodí nějaká podobná přepravní kolečka měli ve své nabídce jako příslušenství.Určitě by to část jejich zákazníků a nejen rybářů uvítala.
      Všude tam, kam se vypravíme s lodí na ryby, přístup k vodě není. Autem se také všude zajet nedá. Mít svoje vlastní přepravní kolečka se jistě vyplatí.
      Já vlastním menší laminátovou pramici a vozím ji k vodě na rudlíku. Už jsem viděl i různé podvozky vytvořené z koleček od kočárku a svoji funkci také plnily znamenitě. Vlastní inspiraci se meze nekladou. Toto řešení se mi zalíbilo, proto jsem se rozhodl o něm napsat. V jednoduchosti je síla a vlastní nápad hodnotím jako velice dobrý. Někomu možná jako inspirace ke zhotovení vlastních přepravních koleček poslouží. Od autora nápadu jsem ke zveřejnění jeho myšlenky dostal svolení. kolecka na lod
      Autor nápadu a kutil v jedné osobě Petr Brokeš.
Autor: Rendy - ®

Diskuse k článku (8 reakcí)

Přečteno: 15 959x
Průměrná známka: 1.41