Jak jsem začal muškařit

- m.b.

      Rozhodl jsem se sepsat pár tipů pro ty, kteří po této rybářské disciplíně pokukují a stále se nemohou rozhoupat, zda to zkusit, či nikoliv. Pro napsání tohoto článku jsem se rozhodl, protože jsem nenašel žádný zevrubný česky psaný článek, který by se díval na problematiku obecně a očima zcela nezasvěceného člověka. V článku prezentuji svoje zkušenosti a názory.
      Předem upozorňuji, že jsem začátečník a nečekejte tedy žádnou hlubokou úvahu a posunutí obecného vědění. Abych to řekl v metafoře - nejsem kuře, co radí slepici snášet vejce, ale kuře, co dodává kuráž dalším kuřatům, aby se o snášení vajec taky zajímaly. Domnívám se, že právě proto, že jsem nováček, má můj výhled pro nováčky hodnotu. Kdo se mnou nebude souhlasit, případně by rád něco doplnil, má prostor pro vyjádření v diskusi.

Nepropadejte panice

      Osobně se domnívám, že v muškařině (a to nejvíce ze všech technik) panuje až příliš mýtů. Jestli to má za cíl odradit nové zájemce, to nevím, ale jak píše Douglas Adams ve svém Stopařově průvodci po galaxii: „Nepropadejte panice!“

Mýtus 1: Muškařina je královská technika

      Neodpustím si rýpnout do tohoto tvrzení, úplně s ním nemůžu souhlasit. Nevím, jaká jsou měřítka pro to, aby se něco stalo královskou technikou. Jak to chápu já, tak chycení ryby na udici člověk docílí tím, že předloží potravu na háčku, ryba potravu sezobne a chytí se. Jestli je na háčku rohlík, červ, boilies, hmyz nebo napodobenina hmyzu, je podle mě úplně jedno. Vývoj a specializace se už historicky postaraly o to, že je metod víc a my máme to štěstí si vybrat. Ano, člověk se postupně naučí, co žije ve vodě a okolo ní, aby chytal v souladu a harmonii, ale nemyslím si, že by stejnou energii nevěnoval rybář zapálený do jiné techniky.
      I když nebudete znát latinské názvy všech vývojových stádií různého vodního hmyzu, tak si přesto parádně zachytáte.

Mýtus 2: Muškařina je složitá

      Omyl. Je složitá stejně jako jiné techniky. Tak, jako je nutné zkoušet a vzdělávat se v jiných rybolovných metodách, platí to samé i pro muškařinu. Jsou to jen odlišnosti, ale v podstatě je to pořád jen metoda, jak dostat vhodnou nástrahu do místa, kde předpokládám, že budou brát ryby, a rybu ulovit. Někteří možná budete oponovat, že jsou situace, kdy mi budou potočáci sbírat jen jepičky na dvacítce háčku s lichým počtem nožiček, ale to se přece u rybařiny stává. Tím, že si to člověk zkusí, postupně se učí na situace reagovat.

Mýtus 3: Muškařina je drahá

      Drahá je v závislosti na tom, co kupujete. Kaprové pruty můžete koupit za 500 Kč nebo za 10.000 Kč. Podle toho, kolik toho investujete, takovou kvalitu dostanete. Někde se ušetřit dá, někde dřít náklady na nejnižší hodnotu není nejlepší. Muškařský set koupíte za obdobné peníze jako set na přívlač či položenou.

Mýtus 4: Muškařina je jen pro pstruhové vody

      Nesmysl! Jde pouze o způsob dopravy nástrahy do vody. Kdekoliv, kde se dá hodit šňůrou, tam můžete tuto techniku vyzkoušet. Chytit se dá vlastně jakákoliv ryba, pokud se jí trefíte do noty. Letos jsem byl v 90% na MP vodách a skvěle jsem si zachytal - především tlouště, perlíny, plotice a boleny. A přiznejme si, mnohé pstruhové vody vypadají po měsíci od zahájení obsádkou obdobně jako MP.

Mýtus 5: Je minimum informací a ty, které jsou, jsou schovány v drahých knížkách

      Toto je velmi nepřesné. Ano, existují dobré knižní zdroje, ale zatím jsem nenašel potřebu si je kupovat. Co se týče formy, tak kniha pro mě bude vždy favorit, bere věci pěkně uceleně a listovat knížkou je prostě příjemné (alespoň pro mě). Když ale hledám konkrétní věc, nelistuji rejstříkem knížek, ale použiji internetový vyhledávač (svůj oblíbený - ať každý doplní) a informace mám k dispozici během chvilky. Všechno, co jsem se zatím naučil, mám z internetu a od přátel. Není toho moc, ale stačí to k tomu, abych chytal a bavilo mě to.

Vybavení

      Úvodní kacířství mám za sebou, tak se pustím do toho, co vlastně bude potřeba za vybavení a jak s ním naložit. Není vhodné tlačit náklady na minimum, kupte si prostě tak dobré, kolik jste schopni a ochotni vyčlenit ze svého rozpočtu - platí rčení o penězích, muzice a jejich poměru. Také uvažte, že lepší vybavení se i lépe prodává, pokud by vás to nechytlo. Druhý způsob je koupit si vybavení použité.

Prut, kolečko, šňůra, návazec

      Nebudu psát žádný obecný přehled, nebylo by to od člověka s mými zkušenostmi důvěryhodné. Vybavení si nechte poradit s ohledem na to, kde a jak plánujete chytat.
      Já jsem se po úvaze a doporučení rozhodl koupit si následující:

  • Prut Xplorer Classic AFTMA 4/5, 8 stop 6 palců dlouhý
  • Šňůra Rio AFTMA 5 WF, plovoucí
  • Kolečko Xplorer Classic AFTMA 4-6

      Chtěl jsem mít sestavu, která pokryje jak pstruhaření na říčkách, tak MP řeku v blízkosti mého bydliště a vydrží mi déle než jednu sezónu. Na čem se více zdrojů shodlo, AFTMA 5 se prý nejsnadněji učí házet a nejsnáze se ovládá - toto nedokážu posoudit, jinou AFTMA než 5 zatím nevlastním, mohl jsem tomu jedině věřit. Plovoucí šňůra je základ, jinou nedoporučuji. Existují i potápivé, ale pro začátek není nutné je vlastnit - používají se pro potřeby dopravení nástrahy hlouběji ve sloupci. Jestli bude šňůra WF nebo DT, to už nechám na Vašem zvážení, začátečník to stejně neocení, pokud nemá v plánu ošvihanou DT lajnu otočit a chytat s nezničeným koncem. Na šňůře se nevyplatí příliš šetřit, kupte si střední třídu v ceně kolem 800 až 1000 Kč. Šňůra pravděpodobně po první sezóně padne, ale přesto nekupujte lajny za 200 Kč, pokud nechcete nový výplet do badmintonové rakety.
      Jako návazec je dobré koupit návazcový materiál, obyčejný vlasec se motá. Doporučuji koupit fluorcarbon průměru 0,14 až 0,20. Pro nymfy se používá především vlasec bez ujímání, pro suchou mušku se doporučuje ujímaný návazec, na který navážete kousek návazcového materiálu délky cca jeden metr. Nicméně já jej nemám a nemyslím si, že by mě to limitovalo. Jestliže chcete zmírnit ztráty více mušek naráz či celého návazce, dělejte přívěsy z vlasce menšího průměru. Pro suchou používejte slabší průměry (0,14-0,16), pro nymfy silnější (0,18-0,20).

Broďáky, vesta, podběrák

      Broďáky jsou dobré, ale ne kriticky nutné. Můžete buď chytat jen ze břehu nebo v létě brodit v trenýrkách/teplákách a teniskách. Brození „naostro“ je ale nejen nepohodlné, ale hlavně může mít zdravotní dopady, takže tuto možnost zvažte. Pro první sezónu a vyzkoušení stačí obyčejné PVC broďáky za 1500 nebo o něco dražší neopreny, než hned pořizovat „dejcháče“ za 8.000 Kč. Vesta je super, aby měl člověk vše při ruce, dá se ale přežít i s malým báglem. Co se podběráku týče, hlavně aby se dobře bral a nepřekážel. Prostě - přistupujte k tomu s nadhledem a hledejte cesty. Jestli vás to chytne, tak postupně specializované věci nakoupíte, přičemž už alespoň budete mít představu, co od toho chcete.

Mušky

      Jděte do krámu, nebo se mrkněte do internetových obchodů a kupte si cca 25 mušek např.:

  • 5 x chrostík - suchá muška, pro ryby sbírající z hladiny
  • 5 x jepice - suchá muška, pro ryby sbírající z hladiny
  • 5 x nymfa - mokrá muška, chytá se ze sloupce
  • 5 x goldhead - mokrá muška, chytá se ze sloupce, ze dna
  • 5 x lura - dráždidlo, chytá se ze sloupce

      Každý obchodník rád poradí jak velikosti, tak barvy. Případně i rád přispěje názorem, že přece na revíru X je kupovat pro toto období chrostíky nesmysl a jistě vhodné mušky doporučí. Mušky dejte buď do zakoupené muškařské krabičky, nebo třeba do plastové krabičky od karet, do které nalepíte pěnovou podložku, která se dává do koupelen.

Co byste neměli zapomenout

      Věc, kterou považuji za kritickou, jsou brýle. Jak zafouká vítr nebo se nepodaří dobře hodit, budete mít mušky v obličeji rychleji, než stačíte říct „borůvkový koláč“. Dodnes mi přeběhne mráz po zádech, když si vzpomenu na Youtube video, kde muškařovi operují nymfu z oka.

Než vyrazíte k vodě

      Než se pustíte do lámání prutů o větve a trhání návazců v keřích před i za vámi, musíte se naučit házet. Nejlepší místo k tréninku házení je trávník na zahradě. Vezměte prut, přidělejte návazec z obyčejného vlasce cca délky prutu, přivažte na konec místo mouchy střapeček z vlny a zkuste „zapráskat bičem“. Nepůjde to, budou se dělat různá oka, šňůra na vás bude útočit, ale to je v pořádku. Pokud máte tu možnost, jděte si zaházet s někým, kdo to umí a může vám dát základy.

  • Koukněte se, jak se hází - u známého nebo v horším případě na video (na internetu např. Tight Lines - Learning to Fly Casting, k dispozici jsou tři díly).
  • Vysoukejte na louce potřebné množství šňůry a zkuste házet - ideálně za dohledu znalce či někoho, kdo se v tom teoreticky vyzná (minimálně sledoval video s vámi).
  • Zafixujte si tucet chyb, které vám vydrží na celý život.

Co mi pomohlo házet lépe:
  • Nedržte prut křečovitě, prut se nedrží v pěsti, ale v prstech. Palec přitlačuje ze shora.
  • Vždy přidržujte šňůru. Ukazováčkem na prutu nebo druhou rukou v prstech.
  • Při házení neexistuje zápěstí, prut prodlužuje vaše předloktí.
  • Pohyb špičky prutu by měl být v přímce, neměl by opisovat kružnice.
  • Pohyb musí být rytmický, prutem nahazujete v tempu „akcelerace – stop“, „akcelerace – stop“; šňůra musí dostat energii, aby letěla.
  • Počkejte, než se lajna celá natáhne, pak teprve švihněte na druhou stranu.
  • Když chcete šňůru položit, nesnažte se najednou hodit daleko, prostě sklopte špičku.
  • Dávejte pozor, aby lajna nenarážela do prutu, pecka od goldheada může prut nenávratně poškodit. Vytvoří se prasklina a při zdolávání ryby se prut zlomí.
  • I když si budete myslet, že vám to jde, stejně to bude blbě.

      Prostě cvičte. Na délku hodu se pro začátek nehraje, důležité je pokládat návazec rovně a tam, kam chcete. Já po jedné sezóně hodím něco pod dvacet metrů a stačí mi to všude, kam chodím chytat.

U vody

      Opět se nebudu věnovat obecnému rozdělení technik, to se dá vyčíst jinde. Toto je můj doporučený způsob pro první vycházku.
      I přestože jsou povolené až tři mouchy, doporučuji začít pouze s jednou - na návazci cca délky prutu. Suchou přivažte krvavým uzlem, mokrou rapala uzlem (lépe pracuje v proudu). Věřte, že i jednu mouchu budete motat, tak co si ničit nervy. Najděte vhodné místo, pokud můžete, nebroďte a neplašte si ryby. Přivažte mušku, vytáhněte z navijáku potřebné množství šňůry a nahoďte. Když ryby sbírají z hladiny, užívejte suché mouchy (moucha se nahodí nad rybu proti proudu a nechá se nad ní proplavat až do natažení šňůry a „zabrázdění“). Suché mouchy je nutné sušit planými hody, aby dobře seděly na hladině. Jestliže ryby nesbírají, zkuste cokoliv mokrého, co máte v krabičce (proplavávání proudem). Pokud neberou, tak tam buď nejsou, nebo chtějí něco jiného. Prostě mouchu odstřihněte a navažte jinou, popř. změňte místo. Přitahuje se samozřejmě jen za lajnu, ne navijákem. Pokuste se lajnu do vody pokládat, ne s ní mlátit o hladinu.
      Zjednodušeně řečeno, hmyz plave pomocí proudu, lury se oživují vedením (potřepávání, popotahování). Zasekává se trhnutím za šňůru nebo přizvednutím. Dávejte pozor, chytáte na jemné náčiní, tak ať si svoji novou hračku hned nezlomíte. Zdolává se buď kolečkem nebo tím, že se přitahuje šňůra rukou (pamatujte přidržovat šňůru na prutu ukazováčkem).
      A to je vše! Ano, otevírá se mnoho otázek, ale co to nejdříve zkusit a pak spekulovat? Krásou tady je, že to prostě přijde postupně. Možná budete mít stejné štěstí jako já a svým prvním hodem přesvědčíte potočáka, aby sebral chrostíka.

Shrnutí

  • Jestli vás to láká, jděte do toho! Není to nic nezvladatelně složitého ani nedostupného, aby to nemohl zkusit, troufám si říct, každý čtenář tohoto článku.
  • Hledejte po přátelích, kdo už tomu propad, učte se od zkušenějších.
  • Jděte kamkoliv, kde tušíte ryby a můžete položit šňůru na vodu. MP revír skrývá netušené příležitosti.
  • Když neberou, střídejte mušky a zkoušejte měnit vedení. Fantazii se meze nekladou, nemáte co ztratit.
  • Hledejte na internetu, informace jsou volně k dispozici.
  • Když nenajdete, zeptejte se třeba tady v diskusích, ale prosím, zadávejte smysluplné otázky, které naznačí, že jste již věnovali energii získání odpovědi.

Poděkování

      Děkuji Panu Slamáčkovi za revize tohoto článku a především za to, že mě zasvětil a je mi nadále rádcem.

      „Nepropadejte panice!“ přeje Douglas Adams a m.b.

      Foto: Pan Slamáček, medvěd.

Autor: m.b. - ®

Diskuse k článku (116 reakcí)

Přečteno: 21 146x
Průměrná známka: 1.25

NJak jsem začal muškařit a jak to vidím teď

V článku z roku 2009 jsem „bořil“ některé „mýty“. Prohlašoval jsem, že podstatou muškařiny je jen a pouze doprava nástrahy a ulovení ryby. Dnes to vidím jinak. Muškařina mi změnila pohled na lov ryb i celkový dojem z pobytu u vody – v muškařině pro mě nejde jen o chytání ryb.

NJak vybrat muškařský naviják

Velmi oblíbenou otázkou u začátečníků bývá dotaz, proč kupovat velmi drahý naviják a co je na něm vlastně tak drahého – snad velký počet dírek?

NHmotnostní kategorie muškařských šňůr

Na malé vodě pravděpodobně budeme využívat optimální délku, zatímco na jezeře budeme prut stejné kategorie jako šňůra běžně přetěžovat.