Feeder s vlasovou montáží

- Martin M.

      Jako mladého rybáře mne na rybách velmi bavilo, když bralo hodně ryb a stále se něco dělo. Jak ale léta běží, čím dál více mne toto nadšení opouští. Rybářský žebříček mých hodnot se změnil. Stále se ještě přistihnu s myšlenkou zajít si někam na říčku a vyblbnout se na ní s plotičkami a cejnky, ale stačí jedna taková vycházka a jsem podobných lovů na pár měsíců nasycen. To, co mne poslední léta opravdu žene k vodě, co mi vrtá hlavou, když večer usínám a ráno se probouzím, jsou velké ryby. Ať už to jsou cejni, parmy, karasi, jeseni, plotice nebo kapři, chci lovit takové kusy, které není tak snadné přelstít. Zkrátka si kladu vyšší cíle. A to mne žene dopředu.

Kapřík této velikosti už dokáže pěkně otestovat kvalitu vašeho vybavení.

      Jednou z šancí, jak si s feederem "čuchnout" k zajímavějším rybám, je použití vlasové montáže s většími či tvrdšími nástrahami. Přiznejme si, že kaprařina je svou dokonalostí montáží a nástrah oproti feederu o několik kroků napřed, alespoň co se velkých ryb týče. Skloubení výhod obou technik je možné a překvapivě účinné. Samozřejmě se prodlouží doba čekání na záběr, ale pokud budete trpěliví, zapojíte své instinkty lovce a nenecháte se odradit občasnými neúspěchy, máte vekou šanci chytit větší ryby než kdy dříve.

Jeden z mých kaprů z loňského "jihosrazu" - bodovalo kupované i vlastní sušené boilie.

      Osobně se velice často dostávám u vody do situace, kdy ryby sice berou, ale jejich velikost není nijak úchvatná. A to je ta pravá chvíle pro změnu na vlasovou montáž se selektivnější nástrahou - např. s vařenou kukuřicí, peletou nebo boiliem. Pojďme si ukázat, jak na to.


      Začněme montážemi - zde bych se opět držel kaprařských zvyklostí, takže žádné paternostery a balatony, ale poctivá průběžná montáž. Nebudu vás nutit do montáží s pevnou zátěží, protože vím, že by to mnoho z vás nepřijalo jako feederový lov, ale přemýšlejte aspoň o zarážce (broku) na vlasci několik cm nad zátěží. Tím si pojistíte, že alespoň při některých záběrech, které byste nechali bez povšimnutí, zafunguje "samozásek". U feederu je výhoda, že špička prutu poskytuje vlasci stále nějaké napětí, a proto jemný samozásek zafunguje při jakékoliv montáži. A buď jej posílíte hmotností zátěže, ostrostí háčku, délkou návazce a tuhostí špičky, nebo naopak tohle všechno zjemníte a při jemnějším braní budete věřit důvěryhodné sestavě a svému postřehu. Tak či tak, u vlasového navázání nástrahy se spíše než nesmělého poťukávání dočkáte poctivých záběrů.

Zabral na průběžnou montáž bez krmítka.

A stejný kapr na břehu.

      Popis průběžné montáže je asi zbytečný - kdo neví, jak vypadá, si ji snadno najde v našem Atlase montáží. Zaměřím se na navázání samotného "vlasu". Používám jak háčky s lopatkou, tak s očkem. Pro začátek ale určitě sáhněte po háčcích s očkem - je snazší je navázat bezuzlovým vázáním. Velikost háčku by měla odpovídat nástraze a velikosti lovených ryb. Pro nejmenší nástrahy (např. pšenici a kroupy) jsem zkoušel i malinké muškařské háčky - funguje to, ale nezískáte žádnou výhodu oproti klasickému lovu s nástrahou na háčku. Pokud chcete lovit na vlas, použijte větší nebo alespoň tvrdší nástrahy než obvykle, abyste nelovili mnoho malých ryb a nesnižovali si šanci na ty větší. Sám nejčastěji nasazuji háček Owner Chinu vel. 4.
      Jako návazcový materiál můžete použít obyčejný vlasec nebo pletenku. Já používám poslední dobou pouze vlasec a z něj dělám i vlasový přívěs. Průměr návazce je od 0,14 na jemnější chytání cejnů a kapříků až po 0,18 mm na větší kapry.
      Možností pro navázání vlasu je více - podle použité nástrahy. Pro nástrahy, které lze propíchnout nebo které již mají v sobě dírku, využijete klasický vlasový přívěs s očkem pro zarážku. Pokud potřebujete nastražit pelety bez dírky, využijte gumové kroužky speciálně určené pro pelety, nebo si navažte tzv. "laso", do jehož smyčky se peleta zasune a následně utáhne. Pod touto smyčkou je tenká bužírka nebo plavačková gumová zarážka, kterou se vše zafixuje. Možná to na první pohled ve vás nebude vzbuzovat moc důvěry, také jsem se bál, že peleta vypadne, ale není tomu tak. Peleta pod vodou nasaje vodu a mírně nabobtná, a tím se do ní laso zařízne a pevně drží. Samozřejmě rychle rozpadavé pelety po chvíli vypadnou, ale na feeder asi nebudete mít nahozeno tak dlouho, aby k tomu došlo. Já na takto uvázanou běžnou granuli chytl i několik ryb po sobě, než jsem musel nástrahu vyměnit. Peleta bez dírky se rozpadá pomaleji než provrtaná.


Nastražení bonduelky - vhodné na menší ryby.

Nastražení jednoho zrnka vařené kukuřice.

Nastražení 2 zrnek vařené kukuřice.

Nastražení 15mm kuličky boilie.

Půl potápivé (horní) a půl plovoucí (spodní) kuličky.

Ořezáním boilie dostanete menší a více voňavou nástrahu.

Nastražení pelety - tzv. "laso" - shora zajištěno plavačkovou zarážkou.

Dvě měkké peletky.

      Ale zpět k běžným nástrahám jako je kukuřice a boilie. Zde si musíte pomoci jehlou a zarážkou pod nástrahou. Na vlas můžete takto dát i několik nástrah či jejich kombinací, nebo mezi nástrahy můžete vložit kousek plovoucí pěny, korku, polystyrenu. Jako velmi dobrou nástrahu mohu doporučit ochucené rybářské kukuřice ze sklenice (prodávají se v nálevu i bez něj, lepší je suchá verze, déle vydrží) - z příchutí např. med, mušle, patentka. Dále obyčejná, doma vařená kukuřice - to je klasika, která málokdy zklame. Potom samozřejmě bonduelka, ale s ní musíte být opatrní při nahazování, aby nespadla. Její vhodné nastražení vidíte na obrázku. Potom určitě vyzkoušejte boilie všemožných variant. Čím menší velikost, tím rychleji něco chytíte. Pokud neseženete miniboilie (mnoho druhů se jich neprodává a bývají pěkně drahé), tak použijte běžnou velikost a kuličku si okrájejte nožem. Dobře se chytá i na půlku plovoucí kuličky boilie v kombinaci s půlkou neplovoucí (neplovoucí je blíže k háčku).

Peletka uvázaná lasem a ulovený cejn.

      U pelet a granulí se zmíním ještě o měkčených granulích. Již jsem na MRKu psal o metodě, jak z tvrdých plovoucích granulí (např. pro psy) udělat neplovoucí měkké. Pokud nechcete investovat do vakuovací dózy a pumpy na potraviny, můžete si koupit hotové měkčené rybářské granule. Jsou v několika příchutích a velikostech a jsou měkké asi jako čerstvá střídka chleba, ale ve vodě již dále neměknou. Musíte být velmi opatrní, pokud je použijete na vlasový přívěs, ale mohu potvrdit, že rybám velmi chutnají. Velká výhoda je, že vám i po otevření dózy vydrží mnoho měsíců čerstvé. Vnadit můžete běžnými granulemi, tyhle si nechte jen na chytání.

Úlovek na boilie z MRKosrazu 2008 na Velkém Přelově.

      Z dalších nástrah určitě vyzkoušejte rohlíkové boilie, je to opravdu unikátní nástraha, které budu věnovat některý z příštích článků. Kdo nezkusil, neuvěří... Stovky děkovných dopisů :-) To stejné těsto na pružince, které navíc nabízí obrovský prostor pro vlastní experimentování. Vidím v něm velkou budoucnost. Zkusit můžete také kostičky brambor, hrášek, cizrnu, kostky sýru či hrozinky - napadne vás jistě plno dalších možností.
      Ještě se vrátím k montážím, konkrétně k zátěži. Jestli použijete olůvko nebo krmítko, to záleží na vás. Sám bývám překvapen, jak bývají rozdílné výsledky, pokud místo krmítka dáte olovo nebo naopak. Vyzkoušejte oboje. S krmítkem bývá více záběrů, ale jsou revíry, kde se díky němu k větším rybám nedostanete. V obou případech můžete použít zátěž mezi 20 a 100 g - podle vzdálenosti, proudu a také s ohledem na to, jestli chcete chytat jemně, nebo spoléháte na únikový efekt se samozásekem.

Můj loni největší kapr (83 cm) taktéž podlehl boilie na feederu.

      Jestliže budete zakrmovat jen partiklem nebo boiliem, bude asi lepší chytat jen s olůvkem a nelákat menší ryby krmnou směsí. Této strategie bych se držel vždy, pokud si nepotřebuji zachytat a bude mi stačit pár záběrů. Pokud bych pochyboval i o těch pár záběrech, nasadím raději krmítko a pokud by to byla fakt krize, tak zakrmím koulemi ze sypké směsi. Rozhodně byste ale měli chytat na nástrahu, kterou zároveň i zakrmujete. Využijte rozpustný PVA materiál (pytlíky, punčochy, šňůrky) pro zakrmování na větší vzdálenosti, než kam dostřelíte (např. kukuřici) prakem. Nebo můžete boilie a partikl do vody dostat pomocí zakrmovací rakety či krmítkem, které na jednom konci zazátkujete krmnou směsí, nasypete partikl a druhý konec opět zazátkujete směsí.

Kombinace plovoucího a potápivého boilie občas výborně funguje.

      Budete-li zakrmovat běžným krmením s masňáky a trochou partiklu, už dopředu se odsuzujete k tomu, že po první hodině bez záběru ukousnete montáže a nahodíte to tam na klasiku s masňáky či bonduelkou. Pokud chcete zkoušet něco nového, neberte si k vodě žádný "plán B". A to neplatí jen o vlasové metodě, ale o čemkoliv novém, co chcete vyzkoušet. Dejte tomu vždy plnou šanci!
      Největší výhodu vlasové metody a feederu vidím v tom, že oproti kaprařině můžete použít opravdu malé háčky a jemné vlasce. Taktéž díky špičce feederu máte lepší přehled, co se děje pod hladinou. A už jen tím, že "dnes chytáte na feeder", jste akčnější, připraveni pružněji reagovat na situace u vody, častěji nahazovat, rychleji měnit strategie a vůbec chytat aktivněji, než kdybyste ve stejný den šli na stejné místo s kaprovými pruty, se swingery a hlásiči záběrů. Přesto ale nezapomínejte na jeden fakt - feeder není všelék. Budou situace, kdy vám kaprař se 100g olovem, 15cm návazcem a rohlíkovým boilie ukáže, jaká "hovada" vám plavou na vašem místě a vy je na feeder neumíte chytit. A tehdy možná začnete přemýšlet, jestli opravdu nenacvaknout ten zatracenej brok za krmítko...

Kapr 73 cm z řeky uprostřed loňského léta - zabral na jedno zrnko kukuřice.

      Nakonec ještě pár vět o volbě místa na větší ryby. Každý revír má oblasti, kde je velkých ryb méně a kde více. Někdy člověk nechápe, že na některých flecích se pěkné ryby opakovaně loví po mnoho let a ryby se nenaučí těm místům vyhýbat - může to být např. v okolí ostrovů nebo u protějších břehů, ze kterých se nechytá. Ryby se těchto oblastí drží a většina se jich uloví právě tam. Zde není co vymýšlet, prostě to tam také zkuste. Naproti tomu ale na většině jiných revírů nic takového neexistuje, nebo se tyto oblasti rychle mění a těžko hledají. Mohu vám doporučit pouze jedno pravidlo, které platí skoro všude - chytejte tam, kde nikdo jiný nechytá. Velké ryby nemají problémy najít si svou potravu a nebudou se za ní vydávat do nebezpečných oblastí. Jejich hlavním cílem je přežít, mít klid, vyhýbat se rybářům a jiným nebezpečím. Nehledejte ani tak místa, kam "lidská noha nevkročila", úplně bude stačit, že tam nenahazují rybáři. Ať je to třeba na řece uprostřed města, kde projíždějí náklaďáky po břehu, nebo pod železničním mostem, na pláži brzy ráno, než přijdou koupáči, nebo podél vysokého břehu daleko pod stromy... Však vy už na něco přijdete sami. Hodně zdaru!

      Podívejte se také na video k tomuto článku.

Autor: Martin M. - ®

Diskuse k článku (99 reakcí)

Přečteno: 61 571x
Průměrná známka: 1.13

NVlasová metoda z pohledu špičky feederu

Lov kaprů pomocí feederu je čím dál tím více oblíbený a v okolí vod se častěji můžeme setkat s rybáři, kteří chytají touto velice perspektivní metodou lovu.

NTechnika lovu na boilies pomocí feederu

Mnoho rybářů v našich řadách si myslí, že lov na ony zázračné a všemi opěvované kuličky (boilies) je doménou lovců velkých kaprů. Ale není tomu tak.

NFeeder a vlasová metoda

Jak lovit na feeder s vlasovou metodou, jak nastražovat nástrahy a další figly.