Předvánoční štika

- Zdenek Hron

      Je prosincový páteční večer a z mého lenošení u televize mě probralo zvonění telefonu: „Tak co, draku, co děláš? Zítra jdeme na ně?“ No samozřejmě, kdo jiný by to mohl volat než kamarád rybář Míra. A hned se začal vyptávat na štiku, kterou jsem chytil před čtrnácti dny. On se asi potřebuje zchladit, pomyslel jsem si, byl totiž s kamarády na dovolené na katamaránu někde v Malajsii. „Tak v kolik hodin? V osm?“ „Ty ses zbláznil,“ říkám mu, „bude ještě tma.“ „Tak na devátou. A ne že tě budu tahat z postele, tak ať seš připravenej,“ zněla z telefonu jeho poslední slova, než hovor ukončil. Manželka Monika na mě volá z kuchyně: „Kdo to byl?“ „Ale Míra,“ odpovídám, „chce, abychom šli zítra na štiky.“ „No vy jste blázni, ty jsi neviděl, jak je venku?“ Šel jsem k oknu a uviděl venku tu melu. Chumelilo tam, že by psa ven nevyhnal. No on si to snad rozmyslí, pomyslel jsem si, ale pro jistotu jsem si šel zrychtovat (jak se říká po našem) - připravit prut.

      První, co jsem ráno udělal - podíval jsem se, jak je venku. Byla tam pěkná čvachtanice a zbytky rozbředlého sněhu. Ani jsem se nestačil pořádně nasnídat a Míra už troubil před barákem. Manželka mi ještě stačila strčit do rukou termosku s čajem a už jsme vyráželi. U řeky jsme byli hned, jelikož bydlíme ani ne tři sta metrů od Labe.

      „Tady necháme auto,“ říkám Mírovi, „a půjdeme proti proudu.“ Vyndali jsme pruty a vyrazili. Labe bylo nádherné, nad vodou se válela trochu mlha, na navigaci bylo trochu sněhu, ale nám zima nebyla. Míra se ptá: „Tak co tam dáš?“ „Já zkusím gumu,“ povídá, aniž by čekal na odpověď. „Já zkusím woblera od Rapaly,“ odpovídám a koukám, jak Mirek nahazuje. „Dávej bacha,“ varuji ho, „bude to asi klouzat.“ Ještě jsem to ani nedořekl a už se válím na zemi. Naštěstí jsem včas pustil prut, takže se mu nic nestalo. Dívám se na Mirka, jak systematicky pročesává vodu a postupuje vpřed proti proudu. Voda vypadá klidná, není ani zakalená, ale je to voda sněhová - to říkávali staří rybáři, že dravci neloví. Mirda hází gumu tak pětadvacet metrů před sebe a tak tři metry od břehu. Přesně do míst, kde se břeh lomí do ústí koryta. Já protahuji woblera kolmo do řeky a nikam nepospíchám, tuším, že ryby budou asi v hloubce u dna. Jak se pletu, když vidím Míru tahat první štiku. Rychle navíjím, abych mu ji pomohl podebrat, ale on křičí, že to nestojí za námahu, je to prý kudla. Vyndává pean a štika mizí v řece. Ani ne za deset minut tahá další - ta už vypadá líp. Štika je v podběráku a nastává měření - má bez centimetru sedmdesát čísel a na Mirkovi je vidět, že je spokojený. Aby ne, vždyť štika bojovala jako zběsilá. Trhala hlavou a snažila se té pro ni prokleté gumy zbavit. Udělali jsme si pauzu na jedno cigárko a zároveň jsme s radostí zjistili, že nám manželka přidala do čaje trochu rumu. Teď přišel k chuti, protože už nám začínala být docela zima.

      Ušli jsme pak asi dvě stě metrů, Míra chytil ještě jednoho okouna a já stále nic. Už mě to chytání moc nebavilo, tak jsme se rozhodli lov ukončit a jít pomalu k autu. Já jsem se těšil domů, až se Mirkovi pochlubím fotkami štiky, kterou jsem chytil před čtrnácti dny na rybičku. Ta byla nádherná, měla sto dvanáct centimetrů a patnáct kilo. Schválně jsem to Mirkovi neřekl, že ji mám vyfocenou, mělo to být překvapení. Cestou k autu jsme se občas zastavili a několikrát prohodili řeku.

      Když už jsme byli skoro u auta, najednou škub a wobler se do něčeho zasekl - spíš to vypadalo jako vázka než ryba. Ale jaký omyl, když se to rozjelo do středu řeky a ani se tomu nechtělo z vody. Zhruba po deseti minutách boje byla v podběráku štika sto deset centimetrů dlouhá, která vážila čtrnáct kilo. Míra se kochal tou nádherou a já běžel do auta pro foťák. Štika byla po vyfocení vrácena vodě. Po cestě jsem si ještě říkal, že bych nikdy nevěřil, že si dnes ve sněhové vodě udělám svůj osobáček na přívlač.

stika obecna - zima
stika obecna - zima
stika obecna - zima
stika obecna - zima

      No co víc k tomu dodat, asi mi nezbývá, než touto cestou popřát všem přátelům rybářům do nové sezóny Petrův zdar.

Video - fotografie

Autor: Zdenek Hron - ®

Diskuse k článku (59 reakcí)

Přečteno: 20 730x
Průměrná známka: 1.87