Jak na mníky

- Georgino

      Mramorované tělo pokryté drobnými šupinami a typický „fous“ pod bradou – to jsou charakteristické znaky jediného zástupce treskovitých ryb žijícího v našich vodách. Jedná se o mníka jednovousého (Lota lota). Na své „domácí“ řece chytám mníky pravidelně už několik let.Překvapilo mě proto, když mi mnoho mých rybářských kamarádů vyprávělo o mníkovi jako o jedné z vysněných ryb, kterou ještě nikdy ani neviděli, natož ulovili. Rozhodl jsem se tedy napsat článek, ve kterém zkusím dát dohromady všechny své zkušenosti a trochu nastínit lov české tresky.

mník jednovousý

Pár slov o mníkovi

      Mník jednovousý se vyskytuje ve všech pásmech našich toků, v rybnících i údolních nádržích. Žije velice skrytým způsobem, a často tak uniká pozornosti rybářů, není však tak vzácný, jak se všeobecně předpokládá. Má tělo podobné sumci včetně mramorovaného zbarvení. Na bradě má jeden vous.
      Jeho potravu tvoří různé druhy bezobratlých živočichů a drobné rybky. Mníci se třou v zimním období při poklesu vody pod 7 °C v mělčích úsecích toků s písčitým až štěrkovitým dnem. Na samici připadá až přes milion jiker. Z hospodářského hlediska nemá velký význam. Co se týká ochrany, je zařazen mezi druhy vyžadující pozornost. Jeho aktivní ochrana spočívá mimo jiné v rozšíření umělého odchovu s cílem získat dostatečné množství násady.

mník jednovousý

Vybavení

      Lov mníka neklade žádné přehnané požadavky na naše vybavení. Osobně preferuji lov na položenou, při kterém používám pruty o délce 3 – 3,6 m s vrhací zátěží do 50 g. K tomu odpovídající naviják, ideální je velikost 30. Zvolíte-li typ s přední nebo zadní brzdou, nechám na vás, ale nehraje to velkou roli. Naopak důležitý je kvalitní vlasec, protože bude často v kontaktu s kameny a dalšími překážkami na dně, o které se může snadno předřít. Já používám nejčastěji vlasce o průměru 0,20 – 0,25 mm a návazec o 0,02 mm slabší. Možná se vám „pětadvacítka“ bude zdát jako lano, ale zaseknutý mník podobně jako úhoř velmi rád zajíždí mezi kameny a jiné překážky, a proto je potřeba silovějšího zdolávání ryby. Silnější vlasec je tedy namístě. Alternativou k položené může být feeder. Na menších tocích bohatě postačí prut s označením Medium, na velkých tažných řekách je vhodnější spíše typ Heavy. Velmi důležitým doplňkem při mých výpravách za mníky je také kvalitní čelová baterka, protože chytám výhradně za tmy.

mník jednovousý

Kde hledat mníka

      Najít úkryty mníků je klíčový předpoklad úspěšného lovu, ostatně to platí u všech ryb. Mníci se rádi ukrývají ve štěrbinách mezi balvany, ve spleti kořenů, v korunách potopených stromů apod. Odtud za soumraku vyjíždějí za potravou a co nejblíže těchto překážek se snažím umísťovat háček s nástrahou. Moje TOP místo je zlom mezi kamenným náspem a písečným dnem, kam proud přináší velké množství potravy a mníci zde mají prostřený stůl. Další atraktivní místa jsou hlubiny na hraně tišiny a proudu, vývařiště pod jezy a ústí potoků.

mník jednovousý

Kdy

      Téměř každý rybář vám řekne, že na mníka jedině v zimě, já mám ale jiný názor. Mníky chytám úspěšně i v letních měsících a kupodivu mám nezřídka větší úspěchy než v chladnějším období roku. Říci, který měsíc je nejlepší, je tedy těžké. V létě berou spíš menší kusy, větší mníky chytám nejvíce od října do prosince. Nebojte se zkoušet různá období sezony, určitě se to vyplatí.
      Největší šance na úspěšný lov je za soumraku a hlavně za tmy. V této době jsou mníci jakožto noční dravci nejaktivnější a intenzivně vyhledávají potravu. Záběr mníka ve dne je věcí náhody. Je dobré na vytipovaný „flek“ přijít ještě za světla, v klidu si ozkoušet lovné místo a ověřit si, zda nebudeme nahazovat přímo do vázky. Není totiž nic horšího pro naši nervovou soustavu, než uprostřed tmavé noci místo lovu ryb trhat jeden návazec za druhým.

mník jednovousý

Nástrahy

      Používám pouze dva typy nástrah a zatím jsem neměl důvod zkoušet něco nového. První nástrahou je žížala, určitě nejlepší je rousnice, v nouzi poslouží i hnojáčci. Při lovu na žížaly ale musíme počítat s častými záběry jiných druhů ryb, preferuji proto rybičky. Chytám jenom na mrtvé rybky velikosti 7 – 15 cm. Pokud se vám zdá patnácticentimetrová rybka příliš veliká, tak vězte, že mník si s ní hravě poradí. Jestliže nemáme ideální velikost rybiček, dobře nám poslouží i nakrájené části větší ryby. Rybičku nastražuji na větší jednoháček klasicky mezi hřbetní a ocasní ploutev. Když jsou ryby málo aktivní a neberou, zkusím do rybky udělat nožem několik zářezů. Nástraha je tak lépe cítit a někdy to pomůže k záběrům.

mník jednovousý

Montáž a vlastní lov

      V jednoduchosti je síla, používám úplně základní průběžnou montáž, tedy olovo – podle síly proudu 20 – 60g, gumovou zarážku, obratlík, návazec (30 – 40 cm) a jednoháček větší velikosti ( č. 2 – 1/0). Kvůli lepší viditelnosti v noci připevňuji na signalizátor nebo špičku feederu chemické světlo, postačí k tomu obyčejná izolepa. Svítit si baterkou nedoporučuji, protože mník je na světlo velmi citlivý. Baterku zapínám jen v nejnutnějších případech (jako je navázání háčku a podobně).
      Záběr většinou vypadá jen jako drobné cukání, mník stojí na místě a hltá kořist, tedy žádné divoké jízdy. Sekám hned po záběru, a přesto se občas stane, že ryba je hluboko zažraná a nezbývá, než háček odstřihnout a navázat nový. Výhodou je mít zásobu návazců připravenou už z domova, vyhneme se tak navazování po tmě u vody.

mník jednovousý

Závěrem

      Já jsem vlastně na mníky přišel úplnou náhodou při letním lovu úhořů. Seděl jsem na svém oblíbeném místě na řece, po bouřce byla voda trochu přikalená. Počasí na úhoře jako na objednávku. Pár minut po nahození přišel na rousnici první záběr. Když se však místo úhoře na háčku objevil mník, nemohl jsem uvěřit vlastním očím. Ten večer jsem jich ulovil dvanáct a lov mramorovaných nočních dravečků mne pevně chytil a už nepustil.
      Obrňte se trpělivostí, při neúspěchu zkoušejte nová slibná místa a věřím, že i na vaší vodě mníky najdete a budete úspěšně lovit. Rozhodnutí, jestli je budete i pouštět či nikoliv, nechám na vás, ale pohled na mramorované tělo ryby odplouvající zpátky do noční hlubiny je nezapomenutelný, tomu věřte.

Jiří Hlaváček
Autor: Georgino - ®

Diskuse k článku (57 reakcí)

Přečteno: 25 860x
Průměrná známka: 1.19

NLov mníků na feeder

Na jednom z dobrých míst, kde chytám, je starý kamenitý taras na hraně hlavního proudu a zátoky. V tarasu sice každý 2-3 nadhoz trhám olovo ve vázce, ale záběry přicházejí celkem spolehlivě.