Červík, úspěšná muška

- Ivo Novák

      Při feederovém chytání nebo při lovu na plavanou je červík nepostradatelnou nástrahou. Dokáže se svůdně vrtět na háčku a pro ryby je magickou pochutinou. Má spoustu neocenitelných vlastností. Vydrží dlouho nastražen, ryba ho jen stěží strhne, a tak úspěšnost této nástrahy je poměrně veliká. Za dvacku si člověk koupí kelímek, vyrazí k vodě a parádně si zachytá. Problém nastává, až když kelímek zapomenete v autě. Buď se červíci udusí, nebo upečou za živa - a je po svůdné nástraze. Kdo si červíky neschová do lednice nebo alespoň na nějaké chladné místo, má po pár dnech červené kukly; kdo nechodí často na ryby, může se těšit, že po otevření krabičky místo chytání ryb bude po bytě chytat masařky. Ty naštěstí ještě neumí moc létat, takže to není zas tak tragické.

muska cervik

      Mít pár červíků v muškařské krabičce vůbec není na škodu. Nemyslím těch kroutících se mršek, ale navázaných na muškařských háčcích. Samotný červík dobře živený a vypasený klidně centimetr má, někdy i víc. Na blešivcovém háčku číslo 14 je tak akorát. Já si červíky ale vážu i na háčcích číslo 12. Záleží jen, na kterou cílenou rybu ho chci použít. Jak červíka navázat? Rozhodl jsem se pro co nejjednodušší a nejlehčí variantu. Žádné dabované tělíčko. Obyčejná tělísková niť. S tou to frčí. Kroužkuji skoro všechny mušky stříbrným drátem, a tak i červíka jsem obtočil. Kroužkování pěkně vynikne. Kdo by si chtěl dát tu práci a vytvarovat jednotlivé články těla, může to udělat, mně se to však zdá zbytečné - několikrát jsem i zkoušel, jestli to hraje nějakou roli, a můj úsudek byl takový, že nikoli. Aby na sebe červík upoutal pozornost, zvolil jsem dráždivý střapeček na konci tělíčka. Vážu v několika variantách. Buď jasně červená vlákna jako střapeček, nebo jen nití vyvázaný atraktor růžové, oranžové či zelené barvy. Klidně se můžou navázat i štěty - jak je komu libo.

      Kdy a jakého červíka použít se snad ani napsat nedá. Někdy lipani nechtěli nic jiného než červíka s červeným střapečkem, jinde zase třeba tloušti preferovali červa se zeleným konečkem vyvázaným nití. Stalo se mi, že jsem narazil na siveny, kteří na jinou mušku než na červíka s oranžovým atraktorem a na háčku č. 14 nereagovali. Nevím proč. Bez této mušky bych ani nevěděl, že jsou všude kolem mě. Jestli používat stříbrnou hlavičku nebo raději zlatou, to také nedokážu určit. Na stříbrné jsem několik let nechytal, až letos jsem zase nějaké nakoupil - a ono to funguje i na ně.

muska cervik

      Co považuji za rozhodující, je váha hlavičky. Na červíky pro lipany je lepší použít raději wolframové, na přívěsnou mušku je to vcelku jedno - já si na horní přívěs a na pomalé vody v nadjezí či stojáky vážu červíka s plastovou zlacenou kuličkou. Pak se propadává velice pomalinku, a tak se dá vést vodou opravdu šnečím tempem.

      Tvůrčí činnosti se meze nekladou. Kdo si jakého červíka uváže, takového bude mít. Ono jde stejně o to, mít v mušku důvěru. Když červík několik vycházek nezachytá, zůstane stranou v krabičce a nestane se top muškou. Moji důvěru i čestné místo v krabičce si získali poměrně rychle. A když si někdy náhodou nevím rady, jak na ryby, spoléhám právě na červíky, že probudí ryby v tůni k aktivitě. Na tělíčko se mi osvědčil i materiál Angelina dubbing pearl blue, kdysi dávno koupený u Shimana. Nevím, zda existuje momentálně něco takového v nabídce. Jedná se o světlý dubbing s lesklými vlákny, který po namočení chytne fialový nádech. Stačí vytáhnout několik vláken z pytlíku, přichytit vázací nití, stočit knůtek a vytvarovat tělíčko stejně jako s tělískovou nití. Muška imitující červíka nemusí napodobovat larvu masařky. Podobných živočichů se ve vodě vyskytuje několik a pro ryby je to lákavé sousto.

      Zkoušel jsem červíky i na bílou rybu na stojácích. Kdo by si chtěl zadovádět s perlíny a ploticemi, užije si muškařiny dosyta. Tam, kde rostou na hrázi statné duby, v době dozrávání žaludů padají do vody nejen žaludy, ale i červi, kteří v žaludech vegetují. Samo sebou, že tady číhají i ryby a mají o chuťovky postaráno. Taková místa, pokud se tu dá slušně nahodit, jsou velmi příhodná na vyzkoušení této mušky. V nabídkách internetových shopů ani na pultech rybářských prodejen jsem zatím červíky nikde neviděl, a tak kdo bude chtít vyzkoušet tuto mušku, bude muset na nějakou tu chvilku sednout ke svěráčku. Když se pak povede nějaká moucha, která se rybám zamlouvá a je úspěšná, o to víc to tvůrce dílka potěší. Zvládnout červíka by myslím mohl každý začínající vazač.

muska cervik

      Stačí mu k tomu: blešivcový háček č. 14 nebo 12, tělísková nit TLN 1515, stříbrný drátek, trocha tmavšího dubbingu (já používám rád tuleně nebo blend dubbing 2822), na vázání používám elastickou nit, na dráždivé části nitě z galantérky, kuličky podle toho, kdo jak bude chtít vodit mušky hluboko a na jaké vodě. Když už se do vázání červíků pustíte, doporučuji navázat nejprve jen několik kousků, vyzkoušet, doexperimentovat - a jakmile červík vzbudí důvěru rybáře, pak teprve navázat větší sérii. Nemá cenu vázat mušky, které by jen zabíraly místo v krabičce. Hodně zdaru u svěráčku přeje

      Autor: Ivo Novák

      Foto: Ivo Novák

Autor: Ivo Novák - ®

Diskuse k článku (20 reakcí)

Přečteno: 21 830x
Průměrná známka: 1.32

NPakomár

Po sladkovodním blešivci jsou pakomáři další nejdůležitější zdroj potravy pro pstruha.