Třebíčská feeder liga aneb Pohled zpět

- Radynek

      Na začátku byl nápad udělat feederové závody. Avšak nabízela se hlavní otázka: bude vůbec zájem ze strany rybářů? Rybáři organizovaní v Českém rybářském svazu chytají závody už několik let a u nás v MRS ještě nic není. A tak kluci v Okounovi, rybářské prodejně v Třebíči, osondovali rybáře, kteří se touto technikou zabývají. Po několikatýdenním průzkumu byl výsledek jasný. Jen z okolí Třebíče dáme dohromady 20 závodníků.

      Tak jdeme do toho. Aby to nebyla práce jen pro jednoho člověka, dalo se dohromady nakonec pět lidí – organizátorů a zároveň závodníků. Bratři Martin a David Kučerovi, bývalí závodníci v plavané, přispěli se svými zkušenosti ze závodů. Předsedou celé akce byl zvolen Pavel Nováček. Hlavním cílem jeho rybařiny je lov kapra, a proto je feeder další technika, kterou se chce naučit. Laďa Oliva, webmaster oficiálních stránek MO MRS Třebíč, také nějaký ten rok chytá na feeder. A nakonec já, Radek Černý, vidím v závodech ve feederu další možnost, jak se zdokonalit v této technice.

feeder liga

      Po pár sezeních, kde se probíralo všechno možné a nemožné, vznikl konečný produkt: Třebíčská feeder liga. Tento pohár byl utvořen tak, aby seriál čtyř vybraných revírů dokonale prověřil celé závodnické pole. Čtyři různé revíry, dva stojáky a dvě řeky ve čtyřech různých měsících. Po dlouhých diskuzích jsme se shodli na jednom závodu bez střídání míst, aby tato časová náročnost neodradila nějaké rybáře, kteří si jdou první ročník jen zkusit. Nechtěli jsme se pustit do něčeho velikého, co bychom nakonec nezvládli a kde by třeba nebyl takový zájem. Prostě raději udělat něco v menším měřítku, ale pořádně. Pravidla jsme hodně přizpůsobili plavačce a feederu v Čechách.

      Už s hotovým závodním řádem a se všemi detaily jsme přišli na jednání s výborem místní organizace. Domluva se povedla, ale udělat závody ve stylu závodní plavané se vším všudy nelze. Zde jsme narazili na velkou překážku – a tou byla legislativa. Zákony neznají výjimku pro závody. A jsme „v háji“. Všechno bylo zbytečný. Takto beznadějně vypadala situace.

feeder liga

      Cestu z bezvýchodné situace jsme po nekonečných telefonátech, kdy jsme volali snad úplně všude, našli. Týden před zahájením prvního závodu seriálu byl verdikt jasný – můžeme. Ano, všechna práce nebyla zbytečná, paráda. Vytvořili jsme pod MRS Brno (pod odborem LRU plavaná) sekci feeder a všechno bylo naprosto legální. V této akci nám pomohlo několik lidí, raději nebudeme jmenovat konkrétně, abychom na někoho nezapomněli.

      U Davida se začali přihlašovat závodníci z Třebíče i z okolních okresů. Limit 20 závodníků nebyl ještě dva dny před ukončením přihlášek zaplněný. Jak jsme zjistili, některé závody se kryly se závody feederu ČRS, a tak se připojení závodníků z Čech nekonalo. A poslední den (v pátek) se doslova roztrhl pytel se zájmem o volná místa. Ta se ihned naplnila a přebývalo několik rybářů s chutí zasoutěžit si. Po úvahách jsme se nakonec rozhodli závodnické pole rozšířit na počet 22, ale víc už ne. Měli jsme vytipovány čtyři úseky, kde počet 22 míst byl hraničním počtem k hladkému průběhu soutěže z hlediska místa k lovu. Rybáři byli přihlášeni z okolí Třebíče, Náměště nad Oslavou, Rosic, Havlíčkova Brodu, Jihlavy a Moravského Krumlova.

feeder liga

      Prvním krokem bylo soutěž pořádně připravit a dalším, důležitým krokem bylo naplnění závodních míst. To se povedlo a první ročník Třebíčské feeder ligy s názvem Awa–Shima Cup mohl začít. Sponzorem závodů byla firma Fiord s.r.o.

      Požadavky, které na nás byly kladeny a které jsme dopředu projednali s výborem místní organizace MRS v Třebíči, jsme dodrželi. Před každým závodem by měla být informována rybářská veřejnost o pořádání takové akce v místních vývěsních skříňkách a na internetu. Na místě by měla být cedule s upozorněním s několikadenním předstihem. Samozřejmostí byl pořádek na místech po skončení každého kola.

      První závod začínal v neděli 27. dubna na řece Jihlavě v Třebíči, v úseku na Polance. Byl vybrán úsek hned nad místem, kde se konalo několik krajských kol v plavané. Hlavním krokem k úspěchu bylo omezení množství krmení na čtyřhodinový závod. V minulosti se ukázalo, že velké množství krmení nasypané do vody v průběhu závodu do vody bylo příčinou neúspěchu. Ryby se brzy nasytily a druhá polovina závodu byla mrtvá, chytaly jen krajní místa, takzvané forhonty. Krmení bylo omezené na pět litrů v namíchaném – připraveném stavu a litr živé návnady – masných červů.

feeder liga

      Asi týden před zahájením závodů se začali objevovat rybáři s feeder udicemi v hojnějším počtu. Bylo vidět, že to hodně závodníků bere vážně a že nechce nic ponechat náhodě. V neděli ráno bylo vše připravené. Až na mírné opoždění jednoho závodníka všechno klaplo tak, jak bylo naplánováno. Podle předpokladů se lovilo převážně na krajních místech, více ale dole. Odtud byl vítěz, který potvrdil, že spodní forhont na řece, tedy dobrý los, je půl úspěchu. Potěšující zprávou bylo, že všichni závodníci si sáhli na šupinu, všichni chytili alespoň jednu rybu. Martinu Kučerovi přinesl forhont první vítězství s váhou 6770 g. Druhé místo obsadil Lubomír Máca, který těsně před koncem ulovil kapra a s celkovou váhou 1930 g vyhrál B sektor. Celkově třetí skončil Martin Líbal, váha 1720 g. V družstvech zvítězili AWA-SHIMA Bass Brothers – bratři Kučerovi.

feeder liga

      Druhý závod koncemi května (31.5.) na nádrži Markovka měl oproti prvnímu závodu na řece zvýšit váhy ulovených ryb. Zprvu vypadalo počasí nevlídně. Cejni byli ve tření a pět dní před závodem se výrazně ochladilo, navíc také hodně pršelo. Všichni netrpělivě čekali, co tato změna provede s rybami. Naštěstí se počasí umoudřilo, v den závodu bylo pěkně a ryby braly. Tentokráte nebyly nejlepší forhonty. Rozhodující bylo na daném místě dobře zvolit vzdálenost, přesně vnadit. Dalším rozhodujícím faktorem bylo přidání dostatečného množství živé návnady – masných červů. Vítězství z prvního kola si zopakoval Martin Kučera, váha ulovených ryb byla 9450 g. Celkové druhé místo obsadil s váhou 8400 g Radek Černý, třetí skončil David Kučera, váha 5000 g. V družstvech opět zvítězili bratři Kučerové. Celkově v jednotlivcích vedl Martin Kučera před Lubomírem Mácou a Martinem Líbalem. Družstva vedli bratři Kučerové. V průměru byl tento závod z hlediska úlovků nejproduktivnější. Nejčastěji se lovili plotice a cejni, ulovilo se i několik kaprů okolo kila a pár okounů.

feeder liga

      Třetí závod se konal po delší odmlce koncem srpna (31.8.) na řece Jihlavě v nadjezí Táborského splavu. Zdejší rybí obsádka byla druhově hodně bohatá. Bohužel v den závodu byla situace jiná. Nejvíc se ulovilo ouklejí, spodová ryba brala velmi zřídka. Vítěz Laďa Oliva s váhou 1270 g byl ze spodního forhontu. O 10 gramů méně ulovil Radek Černý, také ze spodní části úseku – celkově třetí místo. Celkově druhý, první místo v horním sektoru A – David Kučera, váha ulovených ryb 460 g. V soutěži družstev zvítězili Raptoři. Po třetím závodě v průběžném pořadí si vedení udržel Martin Kučera před svým bratrem Davidem a třetí byl Martin Líbal. V družstvech průběžné vedení drželo s velkým náskokem Awa-Shima Bass Brothers. Poslední závod mohl pořadí mezi jednotlivci jakkoliv promíchat. Soutěž družstev byla prakticky rozhodnuta.

feeder liga

      Čtvrtý a poslední závod, který proběhl 19.10. na Koněšínské pláži Dalešické přehrady, byl hlavně o dobrém losu. Ryby už moc nebraly. Kandidátů na vítězství bylo několik. Suverénně zvítězil Laďa Ševčík, který ulovil pět krásných cejnů a dvě plotice, váha 6100 g. Celkově v celém poháru zvítězil Martin Líbal, který ulovil v sektoru A – „pohřebiště favoritů“ – dvě plotice o váze 900 g. Celkově druhý skončil David Kučera, který v produktivním sektoru B statečně vybojoval čtvrté místo. Celkově třetí byl v konečném pořadí jeho bratr Martin, kterému tentokráte los nepřál a skončil bez úlovku. Martinovi stačilo k celkovému vítězství ulovit jakoukoliv rybu. Bratři Kučerovi ale suverénně zvítězili v soutěži družstev.

feeder liga

      Celý pohár můžeme podle ohlasu závodníků i veřejnosti hodnotit kladně. Podle úlovku ryb na jednotlivých revírech jsme zjistili, že se nedají tyto vody srovnávat s našimi velkými řekami jako je třeba Vltava nebo Labe, kde se loví daleko větší množství ryb. Musíme přizpůsobit daný závod konkrétnímu revíru, například omezením množství krmení.

feeder liga

      Jaká je situace nyní? Příští rok chceme v soutěži pokračovat, změní se jen některá místa a termíny závodů. V současné době probíhají jednání s MO MRS Třebíč. V měsíci prosinci se máme setkat se zástupci feederu severní Moravy a Slezska a se zástupci feederu ČRS. Chceme navázat spolupráci a přidat se do celorepublikové soutěže. V předstihu se dozvíte, kdy a kde proběhnou závody ve feederu. Těšíme se na příští rok 2009.

feeder liga

      Vojtěch Maštera, reprezentant v plavané, jako garant celého seriálu a sponzor v jedné osobě po skončení opověděl na otázku, jak hodnotí letošní soutěž: „Je důležité, že se v podstatě začalo něco dělat. Feeder v našem kraji byl velmi opomíjen díky tomu, že se o to nikdo nestaral. Oproti severní Moravě a Čechám, kde je feeder dobře organizován a zajímá se ze o feeder více závodníků jak o plavanou. Je to dáno i tím, že feederový závodník má daleko menší finanční nároky na výbavu než plavačkový, což je dostupnější pro daleko více lidí. Další výhoda feederu je, že je daleko více masový. V podstatě stačí jeden až dva pruty. A oproti plavané se výsledky dostavují daleko dříve. V plavané je potřeba daleko více zkušeností, ovládat více technik. Tím, že se taky rozpoutala tato liga, přišlo se na legislativní problémy. Tyto problémy se rychle daly odstranit za přispění všech zúčastněných. Ať to byla místní MO, vedení MRS – a hlavně díky klukům, kteří se o všechno postarali a posunuli to na úroveň ostatních sportů jako je plavaná, muška nebo přívlač. Výhled do budoucna je velmi, velmi optimistický. Tím, že se to zlegalizovalo, už nebudou problémy. Po stránce zájmu bude do budoucna problém vybírat vody – takové, aby byly schopny pojmout větší počty závodníků. Nebudeme chytat, jak jsme byli zvyklí všichni vedle sebe, jednotlivé sektory budou od sebe dále vzdáleny, budou například na dvou splavech.“

Na otázku, jak vidí podporu Třebíčské feeder ligy do budoucna, odpověděl Vojtěch Maštera takto optimisticky: „Do budoucna by se určitě mělo v tomto pokračovat. Budu i nadále Třebíčskou ligu sponzorsky podporovat.“

      Tímto zveme všechny rybáře, kteří si chtějí zasoutěžit v lovu feederem, na další ročník ligy a na krajská kola soutěže pod hlavičkou MRS. Uvítáme jakoukoliv pomoc při organizování feeder závodů. Na viděnou v roce 2009 u vody.

      Více informací, fotografie a výsledky ze závodů najdete na: www.rybaritrebic.iglu.cz

      Autor videa a fotografií: Václav Kružík

Autor: Radynek - ®

Diskuse k článku (19 reakcí)

Přečteno: 10 828x
Průměrná známka: 1.5