Hustopečský pohár 2007

- Jaroslav Bečák

hustopecsky pohar       S blížícím se novým ročníkem Hustopečského poháru, který v letošním roce proběhne 20. - 21. září, mi nedá nevzpomenout na ročník předešlý. Malá retrospektiva snad přiblíží všem nadšencům a příznivcům přívlače průběh této velmi prestižní soutěže.
      S odstupem celého roku na den přesně opět zavítali do Hustopečí nad Bečvou závodníci rybolovné techniky přívlač, aby změřili své síly a své umění v nejprestižnějším závodě ve své kategorii - v Hustopečském poháru 2007. Tentokrát přijeli pánové „nejen“ z celé ČR, ale také ze sousedního Slovenska. V pátek 31. srpna 2007 se tak při prezentaci sešlo celkem 38 závodníků - a ne ledajakých. Šestý ročník Hustopečského poháru si nenechali ujít členové reprezentace ČR Tomáš a Michal Čepelákovi, Jiří Špáda, Jiří Šimota, Tomáš Krejča, Jožka Foltýn a celá řada závodníků z první a druhé ligy přívlače.
hustopecsky pohar
      Poprvé v historii Hustopečského poháru se závodu zúčastnili zástupci slovenské reprezentace Juraj Mrázik, Vlastimil Těšický, Branislav Waldecker, Jano Krásný, Ladislav Mlynarovič a Peter Klimovský. Ani tentokrát to nebyl jen tak nějaký „běžný závod“. Šlo totiž tak trochu o odvetu za Mistrovství světa v přívlači 2007 na Slovensku, kde česká reprezentace získala druhé místo a porazila pořádající sousedy ze Slovenska. Velmi přátelská nálada okořeněná celou řadou různých narážek na proběhnuvší závody letošní sezóny dávala tušit, že to bude souboj, jak se patří.
      Soutěžní systém Hustopečského poháru letos nedoznal žádných převratných změn. Chytat se začalo v sobotu na řece Bečvě - a to na dvou úsecích. Ranní úsek tvořily téměř 2 km řeky Bečvy - od ústí potoka Jasénky až po „Němetický“ most. Odpolední úsek pak tvořilo více jak 3,5 km řeky až pod lávku Na Kačeně. Závodní sektory, které byly s předstihem vyznačeny, nemusely být přeznačkovány ani přes velmi nízký stav vody v řece Bečvě.
hustopecsky pohar
      Počasí bylo stálé a bez hlášených výkyvů, voda v Bečvě mimořádně nízká a proklatě čistá, ryby neochotné cokoli sezobnout. Prostě pro závodníky „parádní vyhlídky“ si zachytat. V sobotu se začínalo od 7 hodin, dopoledne se chytalo 2 x 2 hodiny a odpoledne, po výměně závodníků, se opět chytalo 2 x 2 hodiny. Už teď je možné prozradit, že se potvrdily předpoklady, jak čistá a nízká Bečva tyto závody ztíží na maximum a pěkně potrápí všechny včetně favoritů nebo reprezentantů obou států. Dokud nevyšlo sluníčko, tak se chytali především okouni (a to na mikrotwistery). Se sluníčkem se pak přidali ještě jelci tloušti, parmy a spletla se i nějaká štika a dokonce hrouzek. Těmto rybám chutnala především třpytka Meps Aglia Long 00 stříbrné nebo zlaté barvy a také mikrowoblery mezi 2 až 3 cm od Salma (černý), RSP a Dorada. Přes opravdu těžkou vodu se v sobotu dopoledne ulovilo celkem 406 a odpoledne 269 ryb. Nejúspěšnějším lovcem se stal se 43 ulovenými rybami a celkovou délkou 7472 mm Ladislav Mlynarovič ze Slovenska a ukázal všem ostatním soupeřům, jak se dá chytat na Bečvě. I další závodníci se snažili a za zmínku ještě stojí ulovená 55cm štika a 53cm parma, několik pěkných (přes 45 cm dlouhých) ostroretek a spousty tlouštů. Zbytek ryb, jak to na závodech bývá, se chytal v rozmezí 20 až 40 cm.
hustopecsky pohar
      Sobotní výsledky z Bečvy hodně napověděly, koho je možné považovat za favority. Vše se ale rozhoduje až na závodní trati. A to, že na domácí řece není nikdo prorokem, je stará známá soutěžní pravda, která se potvrdila i nyní.
      Nedělní závod probíhal na štěrkovišti č. 3 u Rybářské chaty a byl rozdělen do pěti hodinových kol s povinnou rotací závodníků. Každé kolo pak bylo vyhodnoceno a celkový výsledek nedělního závodu se skládal ze součtu umístění jednotlivých kol. Pro závodníka, který pomýšlel na dobré umístění, tak bylo důležité chytit v každém kole aspoň nějakou rybu.
hustopecsky pohar
      Čas vymezený na kolo však ubíhá dvojnásob (ba i trojnásob) rychleji, pokud nemáte ulovenou žádnou rybu. Necelý týden před Hustopečským pohárem bylo do jezera č. 3 vysazeno (za přispění sponzorů a MO ČRS Hustopeče nad Bečvou) 5,2 q pstruha. Ryby byly v neděli velmi vybíravé a jako kdyby ještě chtěly na poslední chvíli vyždímat ze závodníků všechny zkušenosti a rybářské umění, aby se přesvědčily, že opravdu jen ti nejlepší postoupí mezi špičku ve výsledkové listině. Ve všech pěti nedělních kolech se chytilo „jen“ 160 ryb, a tak pro super umístění rozhodovala každá vyvláčená rybka, každý milimetr navíc.
hustopecsky pohar
      Nejúspěšnější nástrahou byly mikrotwistery v medové, bílé a transparentní průhledné barvě. Pouze jeden závodník se dokázal vyrovnat se všemi těžkostmi a nástrahami, které mu připravila řeka Bečva, a pětihodinový maraton na jezeře zvládl tak, že mu soupeři nestačili. Luboš Pláteník z Brna se v neděli předvedl ve všech kolech ve vynikající formě a zaslouženě si vychytal jedničku. V sobotním závodě ziskem třetího místa a s celkovým součtem 4 zaslouženě zvítězil před Janem Strakou z Českých Budějovic (součet 5) a na třetí místo se prodral mocně finišující Jirka Šimota z Mladé Boleslavi (součet 9). Mimochodem Jirkovi se letošní rok vydařil na výbornou a mimo úspěchu na Hustopečském poháru 2007 si svým uměním vychytal spolu se svým kamarádem Jirkou Špádou „Mistra ligy ČR v přívlači 2007“.
hustopecsky pohar
      Přestože se soutěžilo především o čest, slávu a uznání soupeřů, nebyla nouze, jak je na Hustopečském poháru tradicí, o celou řadu nádherných věcných cen - od prvního, až po poslední místo - například týdenní rybářský zájezd do Švédska od CK FISHERMAN nebo třídenní lov tresek v Baltském moři od CK FALA.
      Rovněž udělení mnoha pohárů za největší ryby jednotlivých ulovených druhů a za dílčí umístění v každém dnu a celkové umístění bylo velmi pěknou tečkou za náročným dvoudenním kláním.
hustopecsky pohar
      O tom, že Hustopečský pohár má rok od roku vyšší úroveň a prestiž, svědčí nebývalý zájem o účast v závodě nejen z řad závodníků v přívlači, ale i z řad „nezávodních“ přívlačářů. Již nyní můžu prozradit, že na Hustopečském poháru 2008 je přihlášena další mezinárodní skupina závodníků, a to skvělí polští reprezentanti PZW z Katowic.
      Vítězům mezinárodního závodu v přívlači Hustopečský pohár 2007 je samozřejmostí poblahopřát k vynikajícímu úspěchu. Organizátorům této významné akce s mezinárodní účastí popřát bezproblémový průběh příštích závodů, ještě větší zájem o Hustopečský pohár, nadále příznivě nakloněné sponzory a samotným závodníkům „ zase někdy v Hustopečích n/B na rybách“.
      Za nádhernou tečku Hustopečského poháru určenou pro závodníky za jejich snahu, vytrvalost a předvedení mistrovských výkonů (ať už na jezeře, či na řece Bečvě) je třeba poděkovat celé řadě sponzorů 6. ročníku Hustopečského poháru s mezinárodní účastí. Především děkujeme generálnímu sponzoru - firmě VÁHALA a spol. - Hustopeče n. B., hlavnímu sponzoru - firmě Rybářské potřeby Král - Nový Jičín, KÚ v Olomouci, PŠ klempířství a vzduchotechnika, Reklamní agentura Rap Group, MAHON nábytek, CK FISHERMAN, Stavební mechanizace Jiří Nauš, CK FALA, Fish-Pro Mohelnice, Farma Vahala, Novesta a. s., zahradnictví Jiříček, FM-FLY, NÁSTRAHY.CZ, woblery LOVEC, BYRON, Rybářské potřeby Josef Chlebiš.
      Naše poděkování patří také mediálním partnerům - rybářskému časopisu RYBOLOV a serveru MRK.cz.
hustopecsky pohar

Autor: Jaroslav Bečák - ®

Diskuse k článku (1 reakce)

Přečteno: 9 402x
Průměrná známka: 1.76

NHustopečský pohár 2006

První zářijový víkend se stal pro závodnickou přívlačářskou špičku dlouho očekávaným svátkem.