Suché jezy na Berounce

- Zdeněk Kolář

      Mezi mé oblíbené způsoby rybolovu patří přívlač. Jelikož bydlím v Plzni, občas se mým cílem stane Berounka se svými jezy, pod kterými si člověk může příjemně zachytat. Na některých z nich byly v minulosti vybudovány vodní elektrárny. Právě o těchto jezech bych se zde chtěl zmínit.
      Je pravda, že v minulosti přes ně díky vybudovaným elektrárnám mnoho vody neteklo a pod jezy to bylo znát. Když jsem ovšem při mojí první letošní návštěvě krátce po zahájení přívlačové sezóny k těmto jezům zavítal, nevěřil jsem vlastním očím. Jezy byly takřka suché a téměř všechna voda tekla náhonem k elektrárnám. Pod jezy místo tekoucí čerstvě okysličené vody, ve které bývá dostatek ryb, bylo jen několik málo centimetrů v podstatě stojaté vody.

      Nejdřív jsem si myslel, že se jedná o nějakou mimořádnou situaci, ale i při mých dalších návštěvách se mi naskytl stejně smutný pohled. V úsecích mezi jezy a vyústěním náhonu z elektrárny zpět do řeky lze najít oblasti, kde říční koryto nepřipomíná Berounku, ale spíše vysychající říčku. Místy toto koryto již začíná zarůstat trávou stejně jako jezy. Zajímalo by mě, jestli jsou odpovědní lidé toho názoru, že je tato situace v pořádku. Pro některé je asi zřejmě důležité, že se turbíny točí… Chápu, že elektřina získaná ze zdrojů, které neznečišťují životní prostředí, je věc dobrá, ale jsem toho názoru, že by se nemělo nic přehánět a tuto elektřinu získávat za jakoukoli cenu. Jak jsem se již zmínil v úvodu, je pravdou, že ani v minulosti zmiňované jezy nepatřily k těm, přes které by se valily proudy vody, ale situace zde byla při mých dřívějších návštěvách vždy o poznání lepší, než je tomu poslední dobou. Moc nevěřím tomu, že bych měl poslední dobou takovou smůlu, že kdykoliv k těmto jezům přijedu, je právě tehdy téměř všechna voda z nějakého mimořádného důvodu puštěna přes náhon elektrárny.

      Když trochu odbočím od tématu týkajícího se stavu vody, nechápu jedno omezení v Soupisu revírů s Bližšími podmínkami výkonu rybářského práva, které se týká právě jednoho z jezů na Berounce 9. Pod tímto jezem totiž platí pro rybáře zákaz vstupu do vody. Na druhé straně se díky extrémně nízkému stavu vody v řece, která teče náhonem do elektrárny, právě v těchto místech denně brodí desítky vodáků, kteří přenášejí svoje lodě na hlubší vodu. Jestliže do těchto míst zavítá rybářská stráž, tak vodáci, protože nejsou osoby provádějící rybolov, se v klidu přebrodí a rybář, který se bude díky hustě zarostlým břehům rovněž brodit vodou k hlubším místům, bude mít problémy? Pro mě osobně trochu divný a nesmyslný zákaz…

      Poslední dobou se proslýchá, že na jednom z jezů těsně pod Plzní se prý uvažuje rovněž o vybudování vodní elektrárny. Já jen pevně doufám, že tak na Berounce nepřibude další suchý jez.

Autor: Zdeněk Kolář - ®

Diskuse k článku (26 reakcí)

Přečteno: 12 919x
Průměrná známka: 1.27

NKoncentračné tábory pre ryby

Co se stane, když se nasazuje příliš mnoho ryb?

NTo je vražda, napsal

Kdysi dávno tekla krajem řeka. Prodírala se úzkým údolím mezi zalesněnými kopci a odváděla nazlátlou vodu z horských slatí do úrodné krajiny obývané lidmi.

NŘeka, rybáři a vodáci

Jen šťastnou náhodou jsme se několikrát na poslední chvíli vyhnuli vlascům, které byly nahozeny skoro přes celou řeku.