ZU 2008 - o Putovní pohár hejtmana Středočeského kraje

- Václav Lukeš

Územní kolo Zlatá udice 2008, 5. ročník soutěže o Putovní pohár hejtmana Středočeského kraje

      Vážení příznivci sportovního rybolovu,
      na konci května (23.5.2008 – 25.5.2008) pořádal Český rybářský svaz Praha ve spolupráci s místní rybářskou organizací Nové Strašecí, pod záštitou hejtmana Středočeského kraje Ing. Petra Bendla a za podpory Města Nové Strašecí územní (krajské) kolo celostátní rybářské soutěže pro děti a mládež..
      Na územní kolo bylo přihlášeno 9 šestičlenných družstev (ve složení 4 žáci do 15 let, 1 junior a 1 dívka) – dohromady 54 závodníků z celého Středočeského kraje. Závodníci byli ubytováni na internátu SOU na Stochově, kde probíhala první část soutěže - a to teoretická (poznávání ryb, rostlin, živočichů, testy prověřující rybářské znalosti). Druhá závodní disciplína (lov ryb udicí na plavanou) se konala na nedalekém revíru Turínský rybník (obec Srby) a závěrečná část soutěže (rybolovná technika) probíhala na fotbalovém hřišti v obci Kačice.

      V letošním roce se těchto prestižních dětských závodů podruhé zúčastnily i děti z našeho rybářského kroužku při MO Nové Strašecí (Pokorný Ondřej, Toužimský Jakub, Baloun Jan, Matouš Martin, junior - Poustka Tomáš a dívka - Hladíková Kateřina, Dolák Tomáš a Fialová Nicolette).V loňském roce naše družstvo obsadilo v Sedlčanech krásné druhé místo a jeden z našich žáků (Tomáš Poustka -loni žák, letos dorostenec) postoupil do národního kola této soutěže. Letos měla naše organizace jako pořádající za okres Rakovník možnost postavit dvě družstva, proto byl požádán i vedoucí rybářského kroužku při DDM Rakovník Pavel Šik o přípravu dětí na tuto akci. Do soutěže přihlásil 4 závodníky (Kupa Petr, Vožech Jan, Kratochvíl Dominik - žáci, Šik Jakub - dorostenec ) a po doplnění naší dívky (Nicolette Fialové) a žáka (Tomáše Doláka) mohlo i druhé družstvo - Rakovník B - nastoupit . Příprava na závody nebyla jednoduchá. Děti z rybářského kroužku v Novém Strašecí pod vedením Anny a Romana Pokorných začaly trénovat od podzimu roku 2006. Jako první se museli všichni naučit teorii a pak následně hlavně trénovat. Teorie je tématem schůzek rybářského kroužku, který probíhá ve středu v učebně Základní školy v Novém Strašecí díky ochotě pana ředitele Stanislava Hajného. Praktický nácvik rybolovné techniky byl náplní schůzek v sobotu v tělocvičně základní školy. Vybavení na tuto pro nás nepříliš známou rybářskou disciplínu pořídil pan Pokorný postupně během několika let díky grantu Města Nové Strašecí a zapůjčením spřátelené organizace v Mladé Boleslavi. Jde o disciplínu, která s rybami nemá nic společného, ale za pomoci speciálních rybářských prutů se závodník snaží zasáhnout zátěží a muškou různě vzdálené terče a hodit do dálky. Musím konstatovat, že i když občas muškařím, nebylo snadné dostat mušku do vzdálených terčů a ještě k tomu v předem stanoveném pořadí a v daném časovém intervalu. Klobouk dolů před uměním závodníků.

      Zlatá udice není jako klasické rybářské závody, ale jde o velice obsáhlou soutěž, kde závodníci prokazují znalosti a dovednosti v několika disciplínách:
      1. Rybářské znalosti (RZ)
      2. Lov ryb udicí (LRU)
      3. Rybolovná technika (RT)

      V pátek po ubytování a společné večeři následovala první část závodů. Rybářské znalosti obsahují vědomostní test, který je tvořen 50 otázkami z rybářského řádu, zákona o rybářství, stanov ČRS, závodních řádů RT a LRU, morfologie a anatomie ryb, čistoty vody a ochrany přírody a životního prostředí. Další část soutěže RZ je poznávání ryb, rostlin a živočichů. Do poslední chvíle závodníci netuší, o jaké otázky se bude jednat - otázky jsou počítačem náhodně vygenerovány těsně před zahájením soutěže. Letos musel každý závodník určit celkem 20 druhů ryb. U rostlin a živočichů také nikdo do poslední chvíle netušil, co bude součástí poznávání. Rostliny a živočichy (od každého 15 kusů) připravil promovaný biolog p. Laňka z Botanické zahrady Rakovník. Znalostní test byl ukončen večer kolem deváté hodiny, následovalo velké počítání a cca po 1 hodině byly známy výsledky. Závodníci netrpělivě čekali na své umístění.

zlata udice stredocesky kraj
Test poznávání ryb zlata udice stredocesky kraj
Test poznávání živočichů
Umístění v teoretické části - kategorie „Děti do 15 let“

      O první místo se rozdělili 2 závodníci - Hron Karel (Příbram) a Matouš Martin (Nové Strašecí), na třetím místě se umístil Ondřej Pokorný (Nové Strašecí). Tato skupina byla velmi vyrovnaná - rozdíl mezi prvním a třetím místem byl pouze 1 bod.

Umístění v teoretické části - kategorie „Junioři“

      První místo Chwastek Tomáš (Příbram), druhé místo Škrabánek Michal (Nymburk) a na třetím místě Poustka Tomáš (Nové Strašecí)

Umístění po prvním kole - kategorie „Dívky“

      První místo Hladíková Kateřina (Nové Strašecí), druhé místo Velová Petra (Mladá Boleslav) a na třetím místě Morušová Michaela (Kutná Hora)

      Pro družstvo Rakovník I (Nové Strašecí) to znamenalo zisk 4 medailí - a to byl dost slušný výkon na začátek soutěže.

Umístění družstev po prvním kole

      První místo Rakovník I (Nové Strašecí), druhé místo Příbram a třetí místo Beroun.

      Po desáté hodině následovala večerka. V několika pokojích následovala válečná porada, rozebrání taktiky na další část soutěže (tentokrát lov ryb udicí na plavanou), nadšení, ale i zklamání z umístění. Potom hurá na kutě a načerpat síly na další závod.

      Druhý den jsme si jako organizátoři museli trochu přivstat. Ráno kolem páté hodiny jsme vyrazili na závodní trať na Turínský rybník. Naším úkolem bylo vytyčení závodní trati pro další disciplínu - tentokrát „Lov ryb udicí“. I přesto, že na celé závodní trati byly s předstihem vyvěšeny informativní tabule s upozorněním na pořádané závody, museli jsme několik rybářů požádat, aby opustili místo z důvodu konání závodů. Vše muselo být připraveno do příjezdu prvních soutěžících. Závodní trať měřila přes 500 metrů, takže to po ránu byla docela dobrá rozcvička, pak už jen pomoci závodníkům odnosit vybavení za závodní úsek a mohlo se začít s přípravou na závody. Závodníci netrpělivě čekali na první signál, kdy se mohlo začít krmit. A už je to tady, první písknutí a začalo krmení hladových ryb. Zbývalo malé doladění náčiní a hurá na to. Závod byl zahájen v 8:30 hod. Během několika minut jsme viděli první úlovky, ryby na sebe nenechaly dlouho čekat. Po prvním dvouhodinovém kole nastalo vážení úlovků a předběžné pořadí. Přímo na závodní trať jim byl dovezen oběd. Cílem bylo načerpat síly, sdělit si poznatky, probrat taktiku a připravit se na druhé kolo. Druhé kolo začalo ve 13:30, ale samozřejmě závody nejsou jen o chytání, takže mezi prvním a druhým kolem následovalo míchání a příprava krmení, rozdělení červů a doladění vybavení, aby vše bylo připraveno na další závod. Po druhém kole následovalo opět pečlivé zvážení úlovků. Během závodů v lovu ryb udicí bylo uloveno přes 48 kil ryb. Mezi nejčastěji ulovené ryby patřil cejn a kapr, ale povedlo se chytit i jednoho úhoře. Všechny ryby byly po zvážení šetrně vráceny zpět do vody.

zlata udice stredocesky kraj
Příprava Ondry Pokorného
Umístění ve druhé disciplíně - „Lov ryb udicí“ - kategorie „Žáci do 15 let“

      První místo Ondřej Pokorný (Nové Strašecí), druhé místo Hron Karel (Příbram) a třetí místo Horáček Čenda (Kutná Hora)

Kategorie „Junioři“

      První místo Chwastek Tomáš (Příbram), druhé místo Slavik Miroslav (Mělník) a třetí místo Vokal Jakub (Mladá Boleslav)

Kategorie „Dívky“

      První místo opět Hladíková Kateřina (Nové Strašecí), druhé místo Zahrádková Klára (Nymburk) a třetí místo Vaňková Lucie (Benešov)

Umístění družstev – „Lov ryb udicí“

      První místo Příbram, druhé místo Nové Strašecí (Rakovník I) a třetí místo Mělník. Po dvou kolech se od ostatních oddělily dvě družstva s nejlepším umístěním Příbram a Nové Strašecí (celkový součet umístění 3).

      Po ukončení druhého kola „Lov ryb udicí“ se závodníci přesunuli na učiliště, kde je čekala večeře. Večeří den nekončil, následoval přesun závodníků na nedaleké fotbalové hřiště v Kačici, kde byly již připraveny terče pro třetí disciplínu - „Rybolovnou techniku“.

      Rybolovná technika pro tuto soutěž obsahuje 5 disciplín (muška terče, zátěž skish, zátěž arenberg, muška dálka a zátěž dálka), přičemž cílem všech disciplín je získat co největší počet bodů správným trefením se do stanoveného terče a co nejdelším hodem do dálky. Tato část závodů vyžaduje velké soustředění, přesnost, pevnou ruku a spoustu tréninku. Sobotní večer byly splněny terčové disciplíny a závodníci se přesunuli k rozdělanému ohni, následovalo opékání vuřtů a pak návrat zpět na ubytovnu. Na neděli zůstaly dálkové hody. Během dopoledne měli závodníci splněny všechny disciplíny a poté následoval přesun do učiliště, kde na závodníky čekal oběd. Během oběda byly zpracovány výsledky za třetí část soutěže a zároveň celkové výsledky za celé kolo Zlaté udice.

zlata udice stredocesky kraj
Hody na terče
Umístění v třetí disciplíně - „Rybolovná technika“ - kategorie „Děti do 15 let“

      První místo Hron Karel (Příbram), druhé místo Klika Martin (Beroun) a na třetím místě Hošek Marek (Nymburk)

Kategorie „Junioři“

      První místo Chwastek Tomáš (Příbram), druhé místo Škrabánek Michal (Nymburk) a třetí místo Vokal Jakub (Mladá Boleslav)

Kategorie „Dívky“

      První místo Vaňková Lucie (Benešov), druhé místo Velová Petra (Mladá Boleslav) a na třetím místě Caltová Eliška (Příbram)

Umístění družstev v RT – „Rybolovná technika“

      První místo Příbram, druhé místo Beroun a třetí místo Nové Strašecí (Rakovník I).

      I přes skutečnost, že tato disciplína není silnou stránkou našich závodníků, povedlo se jim získat skvělé třetí místo.

      Mladí rybáři (i rybářky) netrpělivě čekali na vyhlášení celkových výsledků, nervozita stoupala až do sečtení všech bodů. Závodní družstva nastoupila ke slavnostnímu vyhlášení výsledků. A jak to vlastně dopadlo?

Celkové umístění v kategorii „Žáci do 15 let“

      První místo Hron Karel (Příbram), druhé místo Pokorný Ondřej (Nové Strašecí – Rakovník I) a na třetím místě Matouš Martin (také Nové Strašecí - Rakovník I)

Kategorie „Junioři“

      První místo Chwastek Tomáš (Příbram), druhé místo Vokal Jakub (Mladá Boleslav) a na třetím místě Škrabánek Michal (Nymburk)

A to nejlepší na konec - celkové umístění v kategorii „Dívky“

      První místo Hladíková Kateřina (Nové Strašecí – Rakovník I), druhé místo Velová Petra (Mladá Boleslav) a třetí místo Caltová Eliška (Příbram)

Celkové umístění družstev

      První místo získalo družstvo Příbram, druhé místo Nové Strašecí (Rakovník I) a třetí místo Beroun.

zlata udice stredocesky kraj
Závodní družstvo Nové Strašecí (Rakovník I) - 2. místo v celkovém umístění družstev.

      Myslíte si, že je to konec? Omyl, z nejlepších závodníků - 4 žáků,1 žákyně a 1 dorostence bylo sestaveno jedno družstvo, které bude reprezentovat Středočeský kraj na Národním kole Zlaté udice, které se bude konat 20.6 – 22.6.08 v Mladé Boleslavi. Z celkového vyhodnocení byli vybráni následující závodníci: děti do 15 let - Hron Karel (Příbram), Pokorný Ondřej (Nové Strašecí – Rakovník I), Matouš Martin (také Nové Strašecí - Rakovník I) a Hron Daniel (Příbram), junior Chwastek Tomáš (Příbram) a za dívky Hladíková Kateřina (Nové Strašecí – Rakovník I).

      Účast v národním kole si spravedlivě rozdělila závodní družstva z Příbrami a Nového Strašecí. Pro tyto závodníky soutěž nekončí, musejí se připravit na další kolo. Pro naše závodní družstvo je to velký úspěch .

      Tímto bych chtěl poděkovat všem závodníkům za těžkou dřinu, která se jim několikrát zúročila, velké poděkování patří i manželům A. + R. Pokorným, kteří dovedli naše závodní družstvo k těmto výsledkům. Poděkování patří také všem členům týmu, kteří se podíleli na hladkém průběhu celých závodů.
      Budeme se těšit na další úspěchy našich závodníků. Všem držíme palce při reprezentování naší organizace.
      Poděkování sponzorům :
      Hlavní sponzor - hejtman Středočeského kraje Ing. Petr Bendl
      Ostatní sponzoři - Město Nové Strašecí, ČLUZ a.s., Procter a Gamble a.s., Euromedia Grup k.s., Střechy Toužimský, Fisa s.r.o.

      Petrův Zdar

      Autor článku: Václav Lukeš (Chytrý rybář)

Autor: Václav Lukeš

Diskuse k článku (2 reakce)

Přečteno: 7 412x
Průměrná známka: 1.4