Lančmít a jiné masařiny

- Jaromír Vrána

      Máte raději jídla sladká, slaná, kyselá či hořká? Maso nebo buchty? Většina z vás asi odpoví, že někdy to a jindy ono - záleží na co máte zrovna chuť. Jíst stále dokola jen jeden pokrm by nás velmi rychle omrzelo, klíč k nekonečnému požitku z jídla tkví v pestrosti nabídky. Tak to je u lidí, ale co u zvířat? Kdo máte doma kočku nebo psa a dáváte jim kupovanou potravu (granule, konzervy), tak jistě potvrdíte, že i ti naši mazlíčci jsou pěkně vybíraví. Po pár dnech či týdnech nabídky stále stejného obsahu misky už jim moc nechutná a dokud nemají pořádný hlad, tak to nesnědí. A přitom stačí nasypat jim granule od jiné firmy a už si zase pošmáknou. Myslíte, že u ryb je to podobné? Já vím, že je - jsou to totiž potvory zmlsané!
      Když se projdete kolem vody a budete sledovat, na co nejvíce rybáři chytají, mohli byste nabýt dojmu, že ryby mají nejraději popcorn, kukuřici a rohlíky. Tedy produkty z obilnin. Samozřejmě to tak není, nechutnají jim nejvíce, jen jsou lehce dostupné a lov s nimi je nejsnadnější a poměrně účinný. Pravděpodobně se ale shodneme na tom, že nic z výše jmenovaných produktů není TA potrava, po které by se ryby mohly kdykoliv utlouct. To už budeme více věřit různým červům a žížalám, které by logickou úvahou měly být účinnější, ale opět se ukazuje, že tomu tak není vždy. Plné spektrum rybích chutí klasickými nástrahami nikdy nepokryjete. Jsou v něm mezery, které dávají prostor pro zkoušení méně obvyklých nástrah. A které to jsou? Stačí doma otevřít ledničku a máte jich hned několik.

maso lancmit lunchen meat lunch rybareni

Luncheon meat, lunch meat, lančmít

      Lančmít je taková konzervovaná sekaná, kořeněné mleté maso určené pro kuchyňské použití - např. se dá osmažit jako řízek, grilovat, atd. Jeho použití při rybolovu nemá v Čechách příliš velkou oblibu, je vnímán jako velmi "alternativní" nástraha např. na parmy a tlouště. Přitom v jiných evropských zemích je to poměrně běžná nástraha, jejíž populárnost se dá srovnat např. s našimi kolínky. Četl jsem sice i publikace, kde je lančmít hodnocen podprůměrně, protože prý má výsledky jen díky svému masovému používání, ale naopak desítky dalších článků na něj nedají dopustit. Pravdou je, že to není žádná zázračná nástraha, díky které nachytáte ryby, o nichž jste vždy snili, i tam, kde s jinými nemáte ani záběr. Ale jsem přesto přesvědčen, že to je nástraha, kterou nelze nahradit ničím jiným. Nic z toho, co se běžně dává na háček, se jí nepodobá.
      Na lančmít lze lovit všechny kaprovité ryby. To, že je u nás známý jen jako nástraha na parmy, není až tak správné. V Anglii je to především nástraha na kapry na komerčních vodách. Měkké masové nástrahy jsou zde velmi populární a vyrábí se mnoho variant přímo pro rybáře. Nejde jen o lančmít, ale o všemožné masové nástrahy, většinou ve formě měkkých pelet, které se dají napichovat na háček. I u nás jsou mezi kapraři velmi populární pstruhové granule či halibut pelety, s těmi se však většinou jen vnadí. Můžete s nimi krmit i při lovu na plavanou nebo na feeder, ale na háček pak dáte měkkou masovou peletku. A nebo právě lančmít.
maso lancmit lunchen meat lunch rybareni fishing
      Další použití je samozřejmě již zmiňované chytání parem a tloušťů na řekách. Zde se používají velké kusy lančmítu, které jsou pro rybu příliš velkým soustem potravy, než aby jej mohla odmítnout. Běžně se nastražují kostky o straně 2,5 cm. Z 300g plechovky uděláte takových soust jen asi 25. Před krájením odstraňte všechno sádlo a rosol. Lančmít se vám bude lépe porcovat, když plechovku předem vychladíte v ledničce. Během lovu držte nástrahy v chladu mimo sluneční paprsky.
      Pro chytání je nejlepší tak měkký lančmít, aby ho bylo možné ještě použít, aniž by padal z háčku. Na trhu je mnoho různých značek, některé jsou více tučné a měkčí, jiné sušší a tužší. Měkké se hodí jen k zakrmování nebo pro lov na lehkou plavanou. Naopak nejtužší lze použít i na vlasovou metodu - středem větší kostky prostrčíte plastovou trubičku, aby ji vlasec neprořízl do strany, zespodu zajistíte knoflík provlečeným skrz jednu dírku a pod ním klasickou boilie zarážkou. Můžete si pomoci i jinak, hlavní je, aby nástraha vydržela nahození a případně odolávala i síle proudu, pokud chytáte na řece. Prodávají se i speciální zarážky pro lančmít nebo můžete použít velké ploché zarážky pro pelety s velkou dírkou.
      Pokud nechytáte s nástrahou pod háčkem, což např. při plavané ani není vhodné, je dobré buď použít větší háček ze silnějšího drátu, nebo menší háček nastražit následujícím způsobem:
      Varianta 1: Kostku lančmítu napíchnete na boilie jehlu, do háčku jehly zachytíte háček za oblouček, který má max. poloviční šířku, než je šířka nástrahy, a háček pomocí jehly protáhnete skrz lančmít. Tímto v něm vznikne řez, ale to nevadí, protože vy háček o 90° pootočíte a tahem za vlasec jej do nástrahy celý zasunete.
      Varianta 2: Použijete napnutý vlasec jako řezací nástroj - chytnete ho nad háčkem a proříznete jím kostku nástrahy do poloviny její šířky. Pak kostku posunete po vlasci až k háčku tak, aby se do ní celý schoval. Háček je pootočen oproti řezu od vlasce o 90°. Je to rychlé a dostačující.
      Jak jste si všimli, obě varianty počítají s úplně schovaným háčkem. To je možná nelogické, vždyť se všude píše, že by měl háček vyčnívat, ale v tomto případě to nevadí. Nástraha je měkká a k jejímu proseknutí není potřeba mnoho síly. Sami uvidíte, že ryba bude na háčku často dříve, než zaseknete. Záběry bývají velmi prudké.
      Aby nástraha vydržela nahození, je vhodné použít menší olůvko (do 20 gramů) a delší návazec.

Maso-uzeniny

      Ale lančmítem to nekončí. Jistě se mnou budete souhlasit, že tohle mastný svinstvo z konzerv se dá jíst jen ve zcela nouzových situacích. Když už mleté maso, co třeba lahodné párky a klobásky? Dostali jste chuť? No aby ne, to už je přece jen jiná mňamka. A co víc - nejsou v konzervě, do které, jak všichni víme, není vidět. A proto máte lepší představu, co kupujete a jak to bude držet na háčku. Párek zbavený obalového střívka je skvělou nástrahou. Je to vlastně takový měkčí boilies, složený z podobných surovin a koření. Některé drahé esence do boilie dokonce chuť klobás napodobují, přitom vy můžete použít přímo originál. Paradox, že? Spektrum masných výrobků, které lze použít, je širší, než kam vám v tuto chvíli sahá fantazie. Až vyzkoušíte všechny párky a klobásy, máte před sebou stále ještě plný regál salámů (využívá se fermentace masa - opět kaprařský výraz, není-liž pravda?) a sekané (obdoba lančmítu). Vše v potravinářské kvalitě a s vyznačeným datem spotřeby.

maso parek klobasa rybareni
maso parek klobasa rybareni

Pet-food

maso kocici potrava cat pet food rybareni fishing       Pro další skvělé nástrahy si zajdeme do obchodu s potravou pro domácí mazlíčky. Psi a kočky papají co? Papají (kromě jiného) konzervované maso. A co my s tím masem uděláme? Chytíme na něj ryby! Je to vlastně takový lančmít nasekaný na kostičky a nadipovaný v masovém vývaru. Na výběr máte z mnoha příchutí (ryba, drůbež, vepřové, hovězí, se zeleninou...). Kostky jsou velmi měkké, ale chytat se s nimi dá. Při nákupu vybírejte hmatem - když se nikdo nedívá, nenápadně pomačkejte pytlík s konzervovanou potravou pro kočky a zjistěte, jak jsou masité kostky velké a pevné. Doma před lovem pytlík otevřete a na sítku obsah propláchněte pod tekoucí vodou. Pokud to neuděláte a nástrahy budete brát u vody přímo z pytlíku, zjistíte, že jste celí zaliskaní od omáčky. Podobně lze použít i konzervy pro psy, které jsou obzvláště levné a vhodné k vnadění. Obecně ale platí, že produkty pro kočky jsou kvalitnější než pro psy, obsahují více masa a proteinů.
maso kocici potrava cat pet food rybareni fishing
      Ve stejném obchodě se také dají koupit suché krmné granule, z nichž můžete pod vodou odsát vzduch (viz Atlas nástrah) a získat měkké pelety, které lze napíchnout na háček nebo s nimi zakrmit, aniž by plavaly na hladině.

Výrobky přímo pro ryby

      A nakonec krátce zmíním výrobky přímo určené pro rybáře. Minimálně Sensas a Van Den Eynde dělají rybářský lančmít, několik dalších firem vyrábí měkčené masové peletky. Asi vás nepřekvapí, že cena je vyšší, než u podobných výrobků pro lidi, psy či kočky. Může zde být větší výběr příchutí a především mají oproti výše zmíněným produktům jednu velkou výhodu - nenutí rybáře potupně chodit do "civilních" prodejen.


parma ricni, barbel, Barbus barbus

Další použití

      Ať již si vyberete jakýkoliv masný výrobek, můžete s ním samozřejmě i vnadit. Buď přímo stejnými kousky, které používáte jako nástrahu, nebo je rozmixujete v mixéru. Měkčí výrobky stačí nakrájet nahrubo a protlačit přes plavačkové síto na návnadu. Potom je zajímavé pozorovat mastná kola na hladině, když ryby najedou do krmení... Také můžete "maso" použít jako jednu ze složek pro výrobu boilie nebo pro přípravu těsta na háček.

      Masožravcům zdar!

Autor: Jaromír Vrána

Diskuse k článku (27 reakcí)

Přečteno: 27 235x
Průměrná známka: 1.43

NParma - víc než jen ryba, 2.část

Je třeba skutečně vycházet z toho, že se jedná o ryby dna, živící se převážně živočišnou potravou.

NVelcí, větší, největší - tloušti 2

Mnohdy je nejlepším zdrojem informací o výskytu trofejních tloušťů v revíru čiperný sdílný stařík, který je denně u vody a k tomu pamatuje časy, kdy takových ryb bylo daleko víc než dnes.