Lov perlínů na přívlač

- Padák

     Možná se někteří z vás, kteří si přečetli nadpis, poklepou na čelo a řeknou si, co je to za hloupost – perlín je přece bílá ryba, a ne dravec. Sám bych tomu asi také nevěřil, kdybych je před rokem na přívlač sám nezačal chytat.

perlin1

      perlin na privlac Poslední týden prázdnin jsme já a můj kamarád Honza Gregor jeli na ryby na náš oblíbený rybníček s úmyslem ulovit nějakého pěkného pstruha. Po příjezdu na místo jsme si koupili povolenku a nahodili. Asi po dvou hodinách absolutního nebrání ryb cítím lehký náraz do prutu, zaseknu a je to tady – záběr. ,,To bude asi nějakej malej pstroužek,“ říkám Honzovi, ale pohled na rybího tělo mě vyvádí z omylu. Místo vytouženého pstruha na mě z vody vykoukne perlín. ,,Perlín na twistera, to jsem ještě neviděl,“ říkám Honzovi s úsměvem. Perlína pouštíme se slovy: ,,Pošli pstruha!“ Po dalším náhozu opět perlín – asi jsme objevili jejich hejno.

     Po mých následujících třech rybách to Honza vzdal a odložil své náčiní se slovy: ,,Na perlíny jsem nepřišel!“ Mně se celkem daří, na svém kontě mám už asi sedm perlínů. Po puštění další mojí ryby to jde Honza zase zkusit. A světe div se, na třpytku se mu pověsil karas. Po zdolání ještě jednoho úlovku Honzovi přestaly brát, a tak si šel zase sednout.

     Já tahal jednoho perlína za druhým. Poslední ryba dne přišla až večer (asi v šest hodin). Nebyl to perlín ani karas, ale ten vymodlený pstruh. Měl jen 32 cm, pustili jsme ho jako všechny ryby a jeli domů.

     Z tohoto zážitku jsem byl trochu překvapený. Perlín byl pro mě do té chvíle býložravec, kterého jsem chytil maximálně na červa nebo na hnojáčka. Když jsme tuto příhodu vyprávěli vůdci našeho rybářského kroužku, jen nevěřícně kroutil hlavou.


perlin3 perlin4

     Za nějaký čas jsme jeli na rybník podruhé a bylo to stejné jako minule. Jen s jedním nepatrným rozdílem, a to takovým, že se občas mezi perlíny připletl i nějaký ten duhák. Pokaždé, když vyrazím na tento revír a neberou pstruzi, jdu si zachytat perlíny do zátoky.

     A aby toho nebylo málo, asi po týdnu od naší výpravy mi Honza zavolal: ,,Pojď se ke mně podívat, mám v jezírku kapra na Berkley twistera!“ Tak v onu chvíli jsem si říkal, že se příroda asi zbláznila. Ale bez váhání jsem se běžel na kapra podívat. A opravdu – měřil kolem 70 cm. Honza mi ukazuje v mobilu portrét kapra, který má v hubě twistera.

     Trochu jsem odbočil od perlínů, ale o tuto historku jsem se musel podělit. Teď se vám pokusím přiblížit, kde a na co perlíny chytat. Sice nejsem žádný odborník, ale za rok jsem se o nich přece jen snad něco přiučil. Prut a naviják vybíráme stejný jako používáme na pstruhy. Nemá přece smysl si na perlíny pořizovat speciální vybavení, podle mě je to zbytečné. Protože se perlíni zdržují nejčastěji v rákosí, chce to nástrahu vodit co nejblíže u něj. Mojí osvědčenou třpytkou je 00 rotačka – stříbrná nebo zlatá. Dále je dobrý twister – malý, bílý, s lehkou hlavičkou. Na perlína musíme zjemnit, proto je nejlepší 0,12 až 0,14 mm vlasec. Jak jsem již výše napsal, nejsem žádný odborník, ale tohle mi na ně funguje nejlépe.
perlin2

     Lov perlínů je velká zábava. Když spatříte v horkém letním dni červený mrak na hladině, tak jste objevili hejno perlínů. Zaručuji vám, že pokud do takového hejna nahodíte třpytku, máte o rybu postaráno.
perlin

     Doufám, že jsem vás tímto článkem inspiroval a že si perlíny půjdete zachytat. Je to totiž úžasná zábava, kterou stojí za to vyzkoušet.

     Přeji mnoho hezkých zážitků od vody      Jan Senft (padák)

Autor: Padák

Diskuse k článku (30 reakcí)

Přečteno: 20 307x
Průměrná známka: 1.5

NPerlín - zapomenutá zlatá rybka

Perlín je jedna z nejkrásnějších ryb, kterou jsem kdy ulovil.