Vlasová metoda z pohledu špičky feederu

- Hori

Kuku      Lov kaprů pomocí feederu je čím dál tím více oblíbený a v okolí vod se častěji můžeme setkat s rybáři, kteří chytají touto velice perspektivní metodou lovu. Mě lov feederem učaroval, ale plavaná pro mne byla vždy číslo jedna. Proto jsem se zaobíral tématem, jak na feederu docílit úlovků větších ryb, které nebývají až tak drtivou prioritou plavané. Netrvalo dlouho a už bylo rozhodnuto, že vlasové montáže by mohly mít za použití feederu velice efektivní výsledek. Pustil jsem se tedy do pátrání ve všech možných zdrojích informací. Celou tuto techniku jsem si dal dohromady, pořádně ji „osahal“ a teď se vám pokusím předat mnou získané zkušenosti.

     Lov na těžko s vlasovou metodou se používá při chytání kaprovitých ryb, kdy není potřeba přímo se soustředit na lov. To nám umožňuje volný háček, který není nástrahou omezován v pohybu. A v kombinaci s odporem vlasce a hmotnosti olova se při nasátí nástrahy zachytí v jemné blance tlamky ryby... Posléze přichází razantní záběr, který není těžké proměnit v úlovek. Ja-kretinka-zdolavacka

     Ovšem s feederem nebude našim záměrem docílit takzvaných „hrčáků“. Úspěch feederu v tomto stylu rybaření bude spočívat v jeho hlavní výhodě – v citlivosti.

     Při četných vycházkách za rybami jsem měl možnost přesvědčit se o tom, že nezanedbatelné množství záběrů nakonec nekončilo hrčením cívky navijáku, ale pouze únikem ryby. Tudíž ten, kdo si myslí, že při této metodě bude moci sedět s rukama v klíně a podřimovat, nebude mít tak výrazné úspěchy. Já osobně chytám na stojatých vodách (rybnících a nádržích) a v 90% pod háček nastražuji kukuřici. Proto (abych nepodával mylné informace) bude moje povídání zaměřeno na tyto revíry a tuto nástrahu.

VYBAVENÍ

     Není nutné si pořizovat žádné speciální vybavení. Z prutů bych volil typ medium až heavy. Při jejich výběru je důležité řídit se tím, kde a jak velké ryby lovíte. Měl jsem možnost chytat s winklepickerem, kdy boje byly opravdu zážitkem, ale protože mým cílem byly větší ryby, volil jsem vždy medium.

     Naviják stačí střední velikosti. Sám používám Shimano Exage 2500. Tento navijáček s přední brzdou dovolující citlivé seřízení je dosti spolehlivý. Právě brzda je podle mne velice důležitá část funkce navijáku. Baitrunner je zbytečností, protože my budeme mít brzdu seřízenou už na boj. Pokud máte bojovou brzdu, tak ji určitě využijete hlavně kvůli bojovnosti ryb. Ty jsou totiž při záběru obvykle rozzuřeny do značných mezí, přičemž jsou silné výjezdy častou ukázkou překvapení ryby z píchnutí se o háček. Kaprik-konecna-faze-zdolava

     Feederovou špičku volím takovou, aby při maximálním napnutí vlasce byla ještě schopna dostatečné detekce záběru. To bude pro nás klíčem úspěchu.

VLASCE

     Podle revíru se rozhoduji mezi šestnáctkou až dvacítkou. Síla vlasce se odvíjí od velikosti ryb, které právě chytám. Nejlepší je lovit na co nejjemnější vlasce – a to už jen kvůli nenápadnosti a přesnosti naší sestavy, kterou dovolují právě menší průměry vlasců. Velikost mnou lovených kapříků se většinou pohybuje mezi 2-4 kg. Ne že by nebylo možné ulovit mnohem větší kusy, ovšem ryb v této velikosti je v našich vodách slušná obsádka. A osobně si raději zarybařím při četnosti záběrů než velikosti ryb. Nejsilnější vlasec, který jsem doposud použil, měl průměr 0.22 mm – bylo to při lovu na soukromé vodě s vázkami. Lze také (a dokonce velice efektivně) použít pletenku. Díky ní docílíme mnohem větší citlivosti, a máme tak možnost dříve, než si ryba všimne lsti, zaseknout. Zde jsou pak ovšem nutné pruty s měkčí akcí, abychom předešli vyříznutí háčku z rybí tlamy.

MONTÁŽE

Hacek-vlas-metoda      Mojí nejoblíbenější montáží je pro svoji jednoduchost a dokonalost obyčejná průběžná montáž s jedním návazcem. Použití dvou návazců je naprostá zbytečnost! Podle velikosti lovených ryb volím obyčejná kapková olůvka od 20 do 40 gramů. Čtyřicítky používám pouze tehdy, když je nutný lov na velké vzdálenosti, a pak malé olůvko nedovolí dostatečné napnutí vlasce, což nám lov znesnadní. Pamatujte – čím více napneme vlasec, tím dříve poznáme záběr a také se zvýší šance na samozaseknutí háčku.

     Protože budeme většinou lovit na krmných místech, snažíme se používat co nejlehčí olůvka, která nebudou při nahazování větší ryby od krmení odrazovat. Návazec zpočátku volím 25 cm dlouhý a až podle jeho účinnosti vyberu buď delší, nebo kratší. Ale v drtivé většině dní bude ideální tato základní délka. Při výběru návazcového materiálu se rozhoduji podle měkkosti, protože čím měkčí vlasec použijeme, tím bude pro ryby naše nástraha přirozenější. Nevýhodou vlasců je jejich poměrně krátká životnost, kromě toho kvůli častému vyměňování nástrahy je vlasové rameno často pokrouceno. Variantou B lehce vyřešíme tento problém. Použijeme pletenou šňůrku, která bývá přijatelně poddajná a nemá tak výraznou paměť jako vlasec. Navíc nástraha na pletenkovém ramínku vydrží déle, neboť zde nedochází tak často k jejímu vyříznutí. Hacky-na-lov-na-vlas

     Jedna z nejdůležitějších části celé udice je háček. U něj musíme věnovat největší pozornost ostrosti! Je zbytečností popisovat jeho tvar, domnívám se, že více pochopíte z fotek mých oblíbených tvarů háčků.

     Ten s číslem 1 používám při lovu na jedno zrnko kukuřice, kdy cílovou rybou bývají mimo kaprů také cejni, karasi a líni. Háček č. 2 volím v době, kdy chci lovit spíše větší kapry a pro selekci od jiných druhů ryb nastražuji 2-3 zrnka kukuřice či peletky. Potřebujeme háčky s očkem, nejlepší volbou je použití bezuzlového vázání (viz www.mrk.cz/montaze.php?id=295). Další výhoda této montáže spočívá v tom, že se téměř nemotá (a to i při hodech na velké vzdálenosti).

     Máme možnost místo olůvka zvolit krmítko. Je to lepší, nemáme-li mnoho času, a jiné krmení tím pádem nepřipadá v úvahu. Při této volbě se snažíme docílit větší kompaktnosti krmení, aby vydrželo v krmítku déle. Karas-kuku-na-vlas

     O jiných montážích se nemohu rozepsat, protože s nimi nemám zkušenosti. Neměl jsem nikdy důvod tuto montáž měnit.

NÁSTRAHY A JEJICH NASTRAŽENÍ

     Jak už jsem psal, mojí nejoblíbenější nástrahou je kukuřice. Na trhu jí je nepřeberné množství, takže máme z čeho vybírat. Zde se meze nekladou. Na vlas můžete také nastražit různé druhy pelet, dokonce i extrudované nástrahy. Při pokusech s pěnou, která nástrahu nadlehčí, jsem nedosahoval nikterak lepších úspěchů, spíše se četnost záběrů snižovala. Krmeni-kuku

     Při nastražování kukuřičky na vlas nejdřív zrnka navlékneme na klasickou boilie jehlu (kukuřici jednoduše propíchneme a u nástrah, kde propíchnutí není možné, vyvrtáme dírku vrtáčkem), posléze háček na jehle zahákneme za oko vlasového přívěsu a nástrahu na něj stáhneme. Při nastražování (čehokoliv) je nutnost, aby se nástraha dotýkala obloučku háčku!!! Proti jejímu spadávání z háčku je nutno použít plastovou zarážku nebo také různé kousky stébel trávy.

     Je velice důležité, aby vlas nebyl omotán kolem ramínka háčku! Mnoho rybářů tak činí, aby se délka vlasového ramena zkrátila a nástraha se dotýkala obloučku háčku.To však vede k fixaci háčku, a ten poté nemá maximum tak potřebného prostoru pro pohyb při zachycování v rybí tlamce.

KRMENÍ

     Pokud nezvolíte lov s krmítkem, tak vězte, že celou záležitost budete mít těžší, nicméně úspěchy určitě budou výraznější. Krmit kukuřicí lze kromě zimy celý rok, není to záležitost nikterak drahá a navíc je úspěšná. Proto budeme volit kukuřici jako návnadu č. 1, kterou můžeme doplnit jakýmkoliv partiklem. Boilie a peletky bych nechával na pozdější dobu, až vodu trošku více prochytáme a budeme vědět, co více čekat. Kukuřici můžete kupovat v plechovkách nebo mraženou. Dostupnost je velice příznivá. Osobně volím nákup kukuřice loupané, lze ji sehnat v chovatelských potřebách. Cena nevařené kukuřice je nižší (asi 6-10 Kč/kg), ale je potřeba ji před lovem povařit. V tlakovém hrnci máte i bez předmáčení kukuřičku do 1 hodiny krásně měkoučkou a navíc můžete přidat během vaření nějaký posilovač. Mé zkušenosti s nadipováním kukuřice hovoří, že je to pouze ku prospěchu věci. V létě jsem se o tom jednoznačně přesvědčil. Při týdenním vnadění a chytání kapříků začala v polovině lovu aktivita rybek ustávat. Proto jsem při vaření další dávky tohoto pokladu do hrnce přidal trošku zeleného potravinářského barviva a anýzu. Kukuřice se doslova nacucala touhle lákavou vůní a kapři na ni reagovali velice spolehlivě. Takže nebojme se vnadění zatraktivnit různými pokusy. Hlavní podmínkou úspěchu je heslo „chytej na to, čím vnadíš“. Není na škodu použít více druhů kukuřice. Například naše krmná dávka může obsahovat obyčejnou přírodní kukuřici, která bude doplněna menším množstvím nějaké zatraktivněné – a právě tuto dáte i pod háček. Kapříci pak mezi kukuřicí začnou vyhledávat voňavější zrnka. Protože jich budete mít v krmném místě méně, budou záběry častější než při masivním použití návnady jen jednoho druhu.

ZÁBĚR A ZÁSEK

     Velice důležitý okamžik, přestože mnoho záběrů bude razantních. Nocni-kaprik-na-kuku Nepodceňujte jemné záchvěvy a nebo jen narovnání špičky. Toto jsou totiž obvykle záběry od velkých ryb či od pěkných cejnů, kteří vám dokáží úplně narovnat špičku. Je důležité sekat co nejdříve po záběru a nečekat! Často po zaseknutí jemného napnutí špičky budete na druhém konci cítit ten známý nekompromisní tah. Problém může nastat při nastražení většího sousta, které atakují malé ryby. V této chvíli volím menší háček s 1 zrnkem kukuřičky. Anebo se pokouším změnou vnadění do loviště natáhnout kapry. K tomu nám můžou dopomoci pelety a nebo půlené boilie. Během lovu se nenechte ničím vyrušovat, protože při tomto stylu chytání záběry přicházejí často velice brzy po nakrmení a jejich razantnost by vás mohla stát drahocenný proutek! Takže pokud se rozhodnete dělat něco jiného než čekat na záběr, byť jen si skočit pro svačinu, povolte brzdu!


ZÁVĚR

     Myslím, že tento styl lovu je více efektivnější a zábavnější než klasická položená s boilie. Kaprik-kretinka

     Z mnoha mých vycházek jsem odcházel pln dojmů a spokojenosti právě díky těmto zkušenostem. Snad i vám můj článek přinese něco nového a užitečného.

     Přeji mnoho úspěchů a hodně ryb obdařených svobodou.

     Za GreenTeamBK
     Hori

Autor: Hori - ®

Diskuse k článku (35 reakcí)

Přečteno: 44 614x
Průměrná známka: 1.35

NFeeder s vlasovou montáží

Kaprařské vychytávky využité při lovu na feeder.

NTechnika lovu na boilies pomocí feederu

Mnoho rybářů v našich řadách si myslí, že lov na ony zázračné a všemi opěvované kuličky (boilies) je doménou lovců velkých kaprů. Ale není tomu tak.

NFeeder a vlasová metoda

Jak lovit na feeder s vlasovou metodou, jak nastražovat nástrahy a další figly.

NFeeder a boilie

Pokusil jsem se rybu otočit, ale ta mi nedala nejmenší šanci. Ve stejnou dobu, když jsem lehce přitáhl brzdu navijáku se prut narovnal a bylo po boji.