Kapří řízky

- Karel Stehlik

      Vážení rybářští kolegové,
      pokusím se vám vysvětlit výrobu nástrahy, která velice dobře funguje na spoustu rybích druhu. Ve své podstatě je jejím základem klasické rohlíkové boilie, které znáte z rybářských prodejen. Vyrábí se ve mnoha různých příchutích a barvách. Někteří výrobci do krabiček ke kuličkám rohlíkového boilie přidávají na vylepšení nástrahy malý sáček se směsí, ve které po namočení nastražené boilie obalíte. A tím by se měla zvýšit účinnost. Nevidím v tom žádný velký účel, protože při nahození do vody se okamžitě nabalená směs odplaví. Já osobně si myslím, že sáčky s určitým obsahem slouží pouze k tomu, aby krabičky nevypadaly tak prázdné. Nechci se dotknout žádného výrobce, ať si každý nabízí své nástrahy, jak umí…
lis na rohlikove bolie
      Již mnoho let jezdím na brněnský veletrh Rybaření a zajímám se, co nového nám nabídnou výrobci krmení a nástrah na přelstění našich šupinatých kamarádu. Existuje opravdu velké množství výrobců rohlíkových nástrah. Mezi jednotlivými výrobci rohlíkového boilie ale nejsou skoro žádné rozdíly. Liší se velikostí, tvarem, barvou, aromatem či posilovačem. Nepochopím však, proč někdo hlásá, že rohlíkové boilie musí být přesně kulaté. Takový názor jsem četl v jednom rybářském časopise, kde nejmenovaný výrobce pěl chválu na své kuličky. Tvrdil, že pokud nejsou kulaté, tak na háčku dlouho nevydrží… Moje rada zní: klidně je lisujte z rohlíkové placky, jen předtím, než začnete dělat kuličky z pečiva, ji napařte a dejte na chvíli lisovat - třeba pod kuchyňské prkénko, které něčím zatížíte. Tím vznikne uprostřed placky hodně slisovaná část. Kulička se vám potom rozpadá z obou stran a drží ji střed.
      Nebojte se a vyrobte si pár kuliček určitě lepších, než když jsou vytvořeny z rohlíkového těsta. A když budete přece jen chtít pěkně kulaté tvary, poskytnu vám pár fotek mého přípravku na kuličky a napíši, co mě k tomu vedlo.
      Rohlíkové boilie jsem si začal původně vyrábět pomocí klasických rybářských kleští na vymačkávání kuliček z pečiva. Co se týče kvality a množství, jakost kuliček nebyla nikdy taková, abych s nimi mohl být spokojen. A nejen proto, že pomocí kleští jsem nedocílil kulatých „rohlíkáčů".
      Pečivo jsem vždy předem napařil v mikrotenovém sáčku v mikrovlnce. Tento způsob napařování je snadný a zvládne ho opravdu každý. Pečivo dáte do sáčku, který buď zavážete, nebo jej zatočíte. Mikrovlnku mějte nastavenu na nejvyšší výkon. Sáček s pečivem vložíte do trouby a zapnete ji. Jakmile se nafoukne sáček a bude se z něj vyfukovat pára, vyndejte jej. A mate napařeno. Teď je nutné pomocí kleští co nejrychleji vymačkat kuličky. Zpočátku máte pečivo napařené a teplé. Postupně však chladne a kvalita kuliček se ztrácí.
      Pokračování je snadné, vymačkané kuličky si navlečete na provázek - nejlépe se k tomuto účelu hodí režná nit. Rohlíkové kuličky máte navlečeny jako korále, na poslední si uděláte dvojitý uzel a zavázanou kuličku odstřihnete. Dbejte na to, aby konce provázku po odstřižení byly dlouhé půl centimetru. Nechejte rohlíkové kuličky po navlečení jeden den uschnout a až potom je po jedné pevně zavazujte. Je to kvůli tomu, aby provázek, pod který se podvléká háček, nebyl volný. Když budete vázat čerstvé kuličky, tak se po uschnutí provázek uvolní a padaly by z háčku.
      Při mačkání kuliček kleštěmi mě napadla myšlenka vyrobit si malý ruční lis s výměnnými velikostmi raznic. Věděl jsem, že na trhu nic podobného není, a proto jsem si sedl a takový přípravek narýsoval. Díky tomu, že mám opravdu šikovného otce, můj sen, který jsem měl zatím jen na papíře, byl do týdne zrealizován. Můžu říci, že teď jsou kuličky i lepší než od výrobců z obchodu. Stačí napařit pečivo, vložit do formy a utáhnout. Asi po půl minutě lze otevřít formu a kuličky jsou hotové. Takto je lze lisovat z jakéhokoliv pečiva. Nic na tom není.
      Takový přípravek není složitý na výrobu. Jde jen o princip, že se kuličky vylisují najednou z celého napařeného rohlíku a přípravek se nechá uzavřený, dokud aspoň trošku nezchladnou. Tím docílíte, že zůstanou v kulatém stavu. Kdybyste lis otevřeli dříve, než kuličky zchladnou, tak mají tendenci se otevírat. Přesně to se stává v obyčejných kleštích na lisování kuliček z rohlíku.
      Nyní už se vrátím k výrobě kapřích řízků.
      Potřebné věci k přípravě: kuchyňské prkénko, hrnec s vodou, igelitový sáček, kleště na vymačkávání kuliček, jehla, nit, trny, boiliesová jehla, sklenice, pečivo, santalová guma, arabská guma nebo želatina, aromata, krmítková směs nebo mleté pstruhové či psí granule, selan (granule na výkrm selat) atd.
      Základní surovinou na výrobu kapřího řízku je dalamánek nebo nějaký lepší rohlík. Napařené pečivo necháme v sáčku a dáme je na chvíli pod kuchyňské prkénko lisovat. Prkénko zatížíme větším hrncem, do kterého napustíme vodu. Asi po čtyřech minutách rohlík vyndáme, měl by být vysoký zhruba kolem šesti milimetrů. Pomocí kleští vymačkáme potřebné množství kuliček (vlastně placiček - na vzhledu vůbec nezáleží). A teď existují dvě možnosti - buď kuličky prošijete nití a po uschnutí zavážete na dvojitý uzel, nebo se dají koupit v rybářských prodejnách trny, které do kuliček navléknete za tepla pomocí boiliesové jehly. Pomocí trnu je práce rychlejší a za podstatně kratší dobu lze vyrobit větší množství nástrahy.
      Teď vám ještě ve stručnosti zkusím vysvětlit vázání rohlíkových boilie. Připravte si klubíčko nitě a navlečte si větší krejčovskou jehlu. Postupně si propíchněte uprostřed všechny vylisované kuličky a navlékejte je jako korále. Vlastní vázání kuliček provádějte tak, že jednu zavážete na uzel a odstřihnete. Další kuličky si posunete na niti o takový kus, až získáte potřebnou délku nitě na zavázání další kuličky. A takto postupujete pořád dokola. Provázané kuličky nechejte důkladně proschnout.
      Další postup je následující - po usušení si připravte vlasec asi 0,20 mm silný a navlečte si jehlu. Jednotlivé kuličky si navlékněte pod provázkem na vlasec zhruba po 40 kusech. A korále z rohlíkových kuliček zavažte. Navlečení na silon je nutné kvůli tomu, že po obalení směsí a následném uschnutí by nebylo vidět, kde se nachází nit na prostrčení háčku pro nastražování. Tímto krokem je máme připravené na další postup.
      Co se týče kuliček, do kterých jste vložili trny pomocí boiliesové jehly, nechte je pouze důkladně proschnout a dále již postupujte stejně.
rohlikove bolierohlikove bolierohlikove bolie
ohlikove bolieohlikove bolieohlikove bolie rohlikove bolie
      Výše jsem se zmiňoval o arabské a santalové gumě nebo potravinářské želatině - všechny tyto látky se rozmíchávají pomocí vody. Na půl litru vody stačí malá kávová lžička, aby vznikla potřebná konzistence roztoku. Tyto látky používáme k vytvoření lepivé emulze, do které přidáte libovolné aroma k nadipování a obalení nástrahy. Kuličky (ať již navázané na silonu nebo s trny) vložíte do sklenice a přidáte aromatizovaný lepící roztok. Na 40 kuliček postačí 1 polévková lžíce roztoku. Důkladně protřepejte, aby lepkavá emulze obalila kuličky. Ve druhé sklenici si připravte rozemleté pstruhové granule nebo jiné přísady, které budete nanášet na kuličky - různé posilovače, moučky, aromata a další látky, s jejichž pomocí se zatraktivní vaše nástrahy. Namočené kuličky vložte do druhé sklenice a třepejte tak dlouho, až se kuličky důkladně obalí jako řízek. Obalené kuličky vyndejte a nechte je pozvolna proschnout. Tímto způsobem lze nabalit na nástrahy několik vrstev. Kolik jich vytvoříte, záleží pouze na vás. Ve vodě se budou postupně uvolňovat nanesené vrstvy. To je konec výroby této nástrahy - nic na tom není.
rohlikove bolie
rohlikove bolie
      Uvidíte, že tímto způsobem vyrobená nástraha vás překvapí svojí účinností. A budete opravdu mile překvapeni velkým počtem záběrů. Při nastražení vydrží na háčku několik hodin čekat na vaši životní rybu. Postupně měkne, uvolňuje pachy do okolí, a tím je po celou dobu nastražení pro ryby atraktivní. Stejným postupem lze také obalit pšeničný popcorn, foukanou kukuřici a samozřejmě i klasické boilie.
      Přeji vám mnoho nádherných vycházek k vodě a velkou spoustu zdolaných ryb. Petru zdar, Stehlik Karel, Čáslav. Pokud budete potřebovat poradit, zavolejte mi na tel. 739 157 682. kapr na rohlikove bolie

      PS: Na letošní výstavě Rybaření v Brně jsem objevil jako novinku jedné firmy suchý dip a lepidlo v jednom, pomocí kterého si nadipujete a obalíte nástrahu čímkoli přímo u vody. Takto nadipovaná a obalená nástraha vám po vhození do vody uvolňuje nanesené látky při dopadu na dno. Postup nanesení: namočit nástrahu ve vodě, obalit v dipu s lepidlem, namočit znovu do vody, aby se aktivovalo lepidlo, obalit směsí nebo drceným partiklem, poté namočit do lepidla s dipem. Teď již budete moci nahodit. Poměrně zdlouhavá procedura - když budou brát, tak se z toho zblázníte. A nebude to mít takový účinek jako postup, který jsem se vám pokoušel vysvětlit. Poradím vám, z čeho tento suchý dip vyrobit. Použijte jako lepidlo santalovou nebo arabskou gumu (plavačkové lepidlo na lepení kostních červů) či obyčejnou potravinářskou želatinu. Jeden z těchto přípravků smíchejte s libovolným práškovým aromatem, lze přidat i práškové aminokyseliny a posilovače. Lepivé složky dejte vždy jednou tolik. A super dip máte hotov.

Autor: Karel Stehlik - ®

Diskuse k článku (40 reakcí)

Přečteno: 39 987x
Průměrná známka: 1.2

NRybaření na Štockém rybníce

Po čtvrté hodině ráno mě budí cívka mého levého navijáku. Urychleně si obouvám boty a přiskakuji k prutům. Beru prut do ruky a opatrně zasekávám, ...

NVýroba pelet

Z lásky ke kaprům a v zájmu jejich zdraví a životů chci touto formou pomoci vám, co si něco podobného snažíte doma udělat, abyste svými výtvory naše kapry neotrávili.

NDomácí výroba pelet

Pelety jsou již nedílnou součástí moderního kapraře a pohlíží se na ně jako na zaručený způsob přilákání kapra na lovné místo.

NVýroba boilies

Odporúčame namiešať suchú zmes najprv v malom množstve, max. na 3-4 vajíčka a až po overení správnosti voľby kombinácie komponentov namiešať niekoľko kg suchej zmesi.