Okouni

- Jakub Milan Pavlů

(článek napsal 14tiletý rybář)

     Když jsem začínal s přívlačí, úspěchy nebyly nějak moc valné! O pěknou štiku jsem nezavadil. Chytal jsem hlavně na woblery 8 – 12 cm, ale moc mi to nešlo! Candáti taky nebyli zrovna při chuti, když viděli mé nástrahy. Okouni celkem šli, ale většinou byli malí a nezbední. Brali téměř na vše, co se ve vodě pohnulo. Bylo zábavné za vycházku vytáhnout alespoň 10 okounků. Tahle přívlač mě strašně bavila. Chytal jsem na twistříka, který se krásně vlnil. Jeho výhody byly nejen v tom, že byl hodně levný, ale hlavně že jsem se s ním nebál prochytávat i okolí keřů, spadlých stromů a vázek na dně v nějaké jámě, kde ryby zrovna byly.

     Jednou se mi stala taková příhoda. Když jsem si šel doplnit twistříky, zalíbil se mi jemný proutek YAD Denver 1 – 10 g za 1999 Kč. Vzal jsem ho na první, ale zároveň poslední vycházku sezony. S proutkem jsem si chytil pouze jednoho okounka - kolem 15 cm, který nesplňoval mé představy a do Nového roku jsem již proutek nevytáhl. Okoun1

     Na začátku Nového roku jsem zjistil, že proutek je u špičky zlomený. Do obchodu jsem nešel, protože jsem se domníval, že mi řeknou, že zlomený je kvůli mé neopatrnosti, čímž to asi také mohlo být – ale to bych o tom věděl. Na zahájenou jsem tedy musel vzít starý prut Zebco Topic Can Spin Light 2,10 m s 2 – 20g gramáží zcela dokonalý, ale délkou nedostačujcí proutek! Yada jsem odnesl do prodejny, kde byl velmi seriozní pán a řekl mi, že mi proutek okamžitě pošle do opravy. Tím mi spadl kámen ze srdce!

16. Června – Den D:

     V tento den, kdy jsme byli na chalupě, jsem si vyšel na můj oblíbený rybníček se třemi přítoky. Není zrovna největší, ale i tak s prutem 2,10 m se mi nahazovalo špatně. Vedení bylo dobré. Den mi zpříjemnily záběry od pstruhů nad 35cm – celkem jich bylo šest. Dva z nich měli dokonce shodně 45 cm. Sem tam jsem ulovil okouna kolem 20-ti čísel, ale jeho dobrání jsem v prutu necítil, takže je možné, že jsem několik záběrů prošvihl. Ten den jsem od vody odcházel docela spokojený, ale vyčerpaný.

Okoun2      Večer když už jsem ležel v posteli, jsem bezděky přemítal o rybolovu. Přemýšlel jsem o rybářských zážitcích, co se toho kterého dne událo, hlavou se mi honilo jaká nástraha byla úspěšná a kolik jsem toho vlastně vytáhl. Když náhle mi hlavou bleskla vzpomínka na můj proutek! Bude ještě tak jemný jak byl? Uvažoval jsem, protože jsem se chtěl na plno začít věnovat okounům! Přemýšlel jsem i nad tím, že si budu muset koupit nový, který by splňoval mé předpoklady! Četl jsem články, fóra, diskuze a recenze. V duchu jsem stále probíral, který by byl pro mně ten pravý. Dokonce jsem se dočetl, že nejlepší na twistery a malé rotačky je winclepicker (picker). Jeho jemná špička by zaznamenávala dotyk se dnem i kontakt s rybou, ale spíš jsem se bál, že nebude jemná jen špička, ale i páteř. Chtěl jsem, aby páteř byla ohebná hodně, ale až při souboji, a ne při tahání 5-ti gramového twistříka.

Neděle:

     Vytáhl jsem svého prvního okouna – pětatřicátníka – a stále na to krátké Zebco. Na středu jsem se s kamarádem Jindrou dohodli na rybačku na jeho oblíbeném rybníku, kde má úspěchy. Už jsme domlouvali na co jdou a na co budeme chytat, ale také jak dlouho budeme prochytávat různá místa! Tak doufám, že lapneme nějakého pruhovaného rytíře. A teď vám popíšu taktiku jak si okouny pěkně zachytat.

Nástrahy:

     Jako nejlepší nástrahy pro pruhované krasavce se mi osvědčily rotačky, pomalu tažené tak, aby rotovaly barvy fluo červená, fluo žlutá, bílá a černá. Všechno bylo od značky Hamer, s níž mám nejvíc dobrých zkušeností. Dokonce šli dobře i na Mepsky, ale nebyly tak úspěšné. Možná proto, že jsem jim nedával tolik příležitostí a neměl jsem jich tolik jako Hammerek.

     Gumové nástrahy 5 a 7,5 cm, buď riperry nebo twistery, byly vůdcem celého týmu vláčecích nástrah. Používal jsem hlavně značku Relax, kterou zná asi každý vláčkař, ale také jsem začal vláčet s riperry od Blue Foxu, které jsou také stoprocentní. Barvy se mi osvědčily hlavně světoznámá žlutá, dále pak béžová s černým hřbetem, červeným hřbetem a bílým tělem, klasická bílá se zeleným hřbetem a narůžovělým tělem a nejlepší modrá se žlutým tělem oranžovým hřbetem.

     Woblerky od Rapaly tak chytaly už ne v takovém množství. Také byly dny, kdy jsem nechytil na jinou nástrahu tolik ryb. Spíš na ně braly štičky. Používal jsem velikosti 3 a 5 cm

     Na názory, že okoun vezme gumu okolo 15 cm, jsem nevěřícně kroutil hlavou, protože mojí standardní velikostí bylo 5, 6 a 7,5 cm.

     Shady od Stormu jsem používal také. Často spíše se líbily okounům nad 30 cm, ale byly spíše v pozadí, protože jsem raději sáhnul po twisteru a nebo riperru.

     Plandavky jsem nepoužíval vůbec, protože k ní nemám žádnou důvěru a nelíbí se mi její chod.

Kde okouni vyhledávají potravu?

     Většinou jsou jejich lovištěm jámy, terénní nerovnosti na dně, okolí keřů, padlé stromy, vymleté břehy, hloubky, ale i mělčiny s vyhřátou vodou.

     Většinou se dají najít poblíž hejn rybiček, kde loví potravu. Když je strom blízko břehu, jeho kořeny mohou zasahovat až 2 metry do vody. V kořenech okouni hledají skrýše před štikou či sumcem.

     Někdy se stává, že cítíte nebo jenom vidíte cuknutí ve špičce a vlasec míří jinam. To dělají okouni často. Také při cíleném lovu okounů, kdy máte namotaný vlasec 0,14 – 0,16 mm, je celkem častým útok od štiky, která většinou udělá s vlascem krátký proces. Občas si dokonce myslím, že když se zaměřuji na lov okounů, dostanu na 5cm twistera víc záběrů od štiky, než kdyby jsem chytal s 12 cm woblerem. Okoun někdy nástrahu polyká, proto je dobré sklonit špičku a pak jemně přiseknout. Někdy do toho okoun tak bouchne, že ani nemusíte sekat. Okoun3

Náhozy:

     Poměrně jednoduchá záležitost, ale musí být systematická. Nahazujeme zleva doprava, nebo zprava do leva. Prohazujeme do tvaru vějíře. Začínáme od příbřežních partií, a poté se vzdalujeme. Jakmile dostaneme záběr, který třeba prošvihneme, soustředíme se na místo a 5 m okolí více a prohazujeme. Na každém místě uděláme nejméně 30 – 100 náhozů. Pokud víme, že na dně je propadlina (jáma), prohodíme vícekrát. Zde bude šance na rybu větší.

Zdolávání:

     Zdolávaní si vychutnejte a užijte. Samozřejmě nezapomeňte na dostatečně povolenou brzdu. On totiž i pěkný 35cm zdatný okoun dokáže bojovat jako kapr! Nikdy okouna nevytahujte na sílu vlasce, vždy použijte podběrák.

     Doufám, že vám tento článek v něčem pomohl. Jsem rád, že jste si ho přečetli.

     Díky Jakub Milan Pavlů

Autor: Jakub Milan Pavlů - ®

Diskuse k článku (25 reakcí)

Přečteno: 38 419x
Průměrná známka: 1.42

NOkouni z Orlíku

Okouni útočí tak divoce, že se kolikrát zaseknou sami, a to i za bok, hlavu, oko, hřbet nebo ocas.

NOkouni z pískoven

Pískovny mívají členitý profil dna, různé podvodní cesty či potopené ostrovy, kterých můžeme jednak využít k vlastnímu brození, a nebo jako horká okouní místa, pokud se nalézají daleko od břehu.

NOkouni podle RČ

Největší riziko ztráty pěkného okouna nastane ve chvíli, kdy mu zvednete hlavu nad hladinu a on s ní zatřepe.