Novozélandský pstruh

- Tom Fronek

     Nový Zéland je známý díky mnoha věcem, ale jak tady chvíli žijete, zjistíte, že lov salmonidů je zde jedna z nejoblíbenějších zábav. Každý má svůj způsob na jejich lov, např. já jsem nenašel oblibu v muškaření, tak je lovím přívlačí.

krajina      Tenhle výlet stál za to nejen kvůli pstruhům, ale i kvůli krajině, kterou jsme projížděli. Asi hodinu pod Aucklandem začíná teritorium pstruhů. V každém potoku, řece a jezeru jsou pstruzi duhoví i potoční. Jezero Rotorua a jezero Taupo jsou jedny z nejznámějších na pstruhy, ale podle mých zkušeností je tam stále mnoho lidí a ryby neberou stále. Já jsem se vydal na Jezero Waikaremoa, které je umístěné v horách asi 180 km od Rotorua. Z Rotorua je krásná silnice dlouhá asi 80 km a pak se mění na prašnou cestu, která se točí do hor. Pokud je vám špatně v zatáčkach, tak tuhle cestu nedoporučuji. Příroda je tam nádherná, cesta se vine podél skal a na druhé straně jsou příkré stráně, kde vidíte nádherné řeky a potoky jak se klikatí po svahu.

     Asi po dvou a půl hodinách dojedete na jezero. Toto jezero dodává vodu do 3 elektráren v okolí. Můžete se ubytovat a chytat v jezeře, ze kterého pochází většina světových rekordů ve velikosti pstruhů.

     Já osobně mám raději na pstruhy tekoucí vodu. Sjel jsem tedy k první elektrárně a založil tábor. Odtud vyjíždím na různé strany na různé řeky.

     První místo je asi 5 minut chůze od mého tábora. Slévají se tam dvě malé řeky a je tam nádherná voda s mnoha rybami. Na proudnou vodu používám jemný prut, asi 150 cm dlouhý, pletenku a naviják malý multiplikátor.

     Po příchodu na místo jsem spatřil několik ryb, jak se drží v proudu mezi kameny. Nahodil jsem před ně a nechal třpytku splavat k nim. Nástraha je nejlepší žlutočerná, jiné barvy se mi zatím neosvedčily. Třpytka se prohnala okolo ryb a nic. Tak jsem pochopil, že nemají zájem, že čekají spíš na mušky. Začal jsem tedy nahazovat více ke stromu, který byl vyvrácený do vody. Hned po prvním nahození ZÁBĚR. Prut se prohnul a já věděl, že mám krásnou rybu. Teď ji jen vytáhnout. Samozřejmě se mi zamotala okolo první větve, která ze stromu vyčuhovala. Ale hned se zase odmotala a já ji zdolal až ke břehu. obrazek2

     Ze svých zkušeností jsem vědel, že i kdybych tam nyní házel cokoliv, tak se nic dalšího nechytí. Sbalil jsem tedy výbavu a přejel na dlouhý úsek řeky, kde vím, že jsou nádherné tůňky a v nich velcí pstruzi.

     Začal jsem tedy procházet řeku a prohazoval hlubší úseky. Ale nic. Nechtěly brát. Byl tedy čas na přestávku a trochu toho kochání se přírodou. krajina2


vodopad      Po chvíli jsem pokračoval po řece a hned na prvním nahození záběr. A už jsem tahal menšího, ale stále krásného pstruha. Měl jsem tedy dva a možnost vzít si ještě jednoho. Na téhle řece je limit tři ryby na den. Došel jsem k tůňce, kde vždycky byly krásné ryby. Po třetím nahození se mi jedna třepala na třpytce a tahala mě víc do hloubky. Je to kousek, řekl jsem si a v tu ránu byla pryč. Hmm, co se dá dělat. (No to určitě, nic takového jsem si neřekl. Spíš jsem chvíli nadával.) Ale nedalo se nic dělat, byla v tahu.

     U tůňky, kterou mám na téhle řece nejraděj, jsem hned utrhl třpytku. Nahodil jsem přes řeku a třpytka visela na stromě. To taky naštve. Po převázání jsem začal prohazovat tůni a BINGO, hned zabrala a taky macek! Byl to potočák. Hurá, ty mám nejraději. PINK a je pryč. No to je ale den. obrazek5

     Převázal jsem tedy návazec a pokračoval po proudu. Dvě třpytky pryč a zatím jen dva pstruzi. To je ostuda. Normálně bych jich chytil aspoň 6-7 za tuhle dobu. Čím to je?

     Po příchodu k malému mostu, kde se vždy zdržují krásné ryby, jsem nahodil k protějšímu břehu a vidím, jak velký stín vyjel z úkrytu pod břehem. Nádherný velký pstruh! Je tam, mám ho! Prut se prohnul a já věděl, že je pěkně zaseklý. Na třpytce je trojháček, tak mi neuteče. Taky že ne, mám jej. Taupo-Traut

     Tři pstruzi. Mám svuj limit. Teď můžu chytat už jen pro zábavu. Prošel jsem úsek tam a zpět a můžu říct, že nebylo mnoho záběrů, ale když byl, tak stál za to. Kolem sedmé hodiny elektrárna pustila vodu a bylo po rybaření.

     Ráno jsem se vydal na mé nejoblíbenější místo, ke kterému se musí procházet pastvinami. Doufal jsem, že tam zase nebudou býci. Byli tam. Snad mě nechají na pokoji, pomyslel jsem si. Po dvou minutách chůze jsem slyšel dupot. A je to tu. Rychle jsem seběhl k řece a přelezl plot. Pokaždé se ke mně rozběhnou, snad mě nikdy nechytí.

     Párkrat jsem prohodil tůňku a vytáhl jsem dva pstruhy, ale nechtěl jsem zde strávit více času. Chtěl jsem ještě chytat na jednom místě pod přehradou, ale na druhé straně hory. Věděl jsem, že mě pak čeká sedm hodin jízdy. Female-rainbow-Traut

     Lov pstruhů je super zábava. Jak jsem již říkal, mohu zajet jen hodinu pod Auckland a chytat je tam, ale já věřím, že tam, kam jezdím já, nejezdí mnoho lidí a pokaždé jsem zde nachytal krásné ryby. A ta cesta? Je nádherná a myslím si, že stojí za to.

Autor: Tom Fronek

Diskuse k článku (15 reakcí)

Přečteno: 12 235x
Průměrná známka: 2.25

NLov pstruhů 600 km za polárním kruhem

Výprava za velkými pstruhy na jezera norského ostrova Soroya.

NRybolov v Britské Kolumbii

V tom přišla obrovská rána do prutu a já jsem pochopil, že teď si píši svoje soukromé rybářské dějiny, protože mám na prutě svoji dosud největší lososovitou rybu.

NVelký korálový útes - Cooktown

Glen už mě očekával a okamžitě jsme vyrazili na vodu. Plán byl jednoduchý. Chytit co nejvíce druhů ryb.

NFantastické australské rybaření

Mnoho let jsem žil v Austrálii. Po několika prvních týdnech v této zemi jsem si naplánoval cestu po zdejším severu CAIRNS-DARWIN. Ve všech rybářských magazínech a TV pořadech jsem viděl, že tam krásná příroda a dají se tam chytit nádherné ryby. Mé plány se mi podařilo zrealizovat až po 15-ti letech a stálo to za to!

NJak jsem rybařil v Jižní Karolíně

Co se dá v jezeře Greenwood ulovit ? Nejčastěji ulovenou rybou je sumeček, jsou věčně při chuti. Těch malých do 60 cm, kterým se tu říká „bejby“, je tu k ulovení velmi mnoho. Čím jsou menší,tím dokáží víc brečet, ...

NŠest dní na Rio Itapara

Tak jsem se dočkal. Můj klukovský sen poznat amazonský prales se začíná naplňovat. Stojíme spolu s Honzou, mým kamarádem z dob studií, v Manausu na letišti.

NBarramundi - Austrálie

Rybáři v celé Austrálii, na Novém Zélandu a okolních zemích říkají, že nejlepší ryba na skvělou rybačku je barramundi.

NRybaření na Novém Zélandu

Jezdím na ryby dost často, tak 2x týdně, ale většinou jen blízko města. Ne že by tu ryby nebyly, ale není jich tolik. Dlouho jsem se chystal na cestu na sever na Kerri Kerri peninsula, což je poloostrov asi 4 hodiny nad Aucklandem. Je to nádherné místo, známé na skvělou rybačku.