Nástrahy a návnady

- Tomáš Mihula

Na této stránce budu zveřejňovat mé zkušenosti v oblasti nástrah a návnad, recepty na přípravu, způsoby uchovávání atd..
Pokud mne chcete kontaktovat, použijte email Tomas.Mihula@ctvmo.cz.

Nástrahy

Bílí červi.
Červy kupuji v rybářských obchodech, velikost a jejich barvu tedy ovlivnit nemůžu. Zajímá mě ale, zda jsou červi "čerství". To se dá poznat velmi jednoduše - v tělíčku každého červa je patrná černá skvrnka, která je u čerstvě vylíhlých červů v "ocásku", během stárnutí se skvrnka posouvá celým tělem až k hlavičce, pak následuje zakuklení. Podle polohy skvrny tedy lze alespoň zhruba odvodit, jak dlouho červi vydrží.
Zakoupené červy je třeba co nejdříve je uložit do chladničky (!!ne do mrazničky!!), aby se zpomalilo jejich stárnutí a déle nám vydrželi. Než je do chladničky uložím, vysypu celý obsah krabičky na noviny a odstraním staré, mrtvé, případně zakuklené červy. Jestliže jsou piliny navlhlé, vyměním je za suché. Pokud jsou červi ještě malí a chci je přikrmit, rozdrobím jim do krabičky kousek taveného sýra. Zde máme možnost i částečně ovlivnit barvu červů - do taveného sýra vetřeme potravinářské barvivo, díky čemuž začnou červi dostávat zvolenou barvu.
Přípravu červů na chytání dělám vždy až těsně před odchodem z domu: po vysypání červů na vhodnou podložku je přeberu a do krabičky vložím jen samotné živé červy. Do krabičky přidám několik kapek posilovače (nejvíce se mi osvědčil posilovač "Worms - červi" od firmy JSA) a je hotovo. Posilovač má své opodstatnění, již několikrát jsme zkoušeli porovnat "posílené" červy s běžnými a vždy byli úspěšnější ti posílení.

Bílí červi jsou univerzální nástraha, bez které si lov na plavanou už ani nedokážu představit. Jsou účinní ve všech ročních obdobích a na všech typech vod. Ulovíme na ně všechny druhy kaprovitých ryb (včetně amura), zlákat se nechají ale i okouni.
Pozn.: při ukládání do chladničky pořádně zkontrolujte uzavření krabičky, ať ostatním členům rodiny nezpůsobíte psychický šok, doplněný i obvyklou fyzickou reakcí na něco nechutného, která by u nich mohla po otevření chladničky z rozlezlými červy nastat.

Kukuřice.
Kukuřici jsem kdysi kupoval také ve spec. rybářských obchodech, zkoušel jsem různé příchutě, časem jsem ale dospěl k názoru, že to není až tak důležité. Dneska kupuji vakuovanou kukuřici v supermarketu, kde vyjde i mnohem levněji a je stejně účinná. Kukuřice má pro ryby lákavou barvu a vůni sama o sobě, používat barviva a posilovače má význam jen na vodách, kde je kukuřice masivně používána jako nástraha i návnada a je potřeba se pro úspěch lovu poněkud odlišit. Kukuřice je většinou balená v plechovkách, neotevřenou ji můžeme nosit v batohu klidně dva roky a nezkazí se. Po otevření ji také nemusíme spotřebovat okamžitě, v chladničce ji lze uchovat ještě min. 2 týdny, v podstatě ve stejném stavu. Zkušenost je ale taková, že nespotřebovanou část na chytání zkonzumuje většinou sám rybář.

Kukuřici používám převážně při lovu na stojatých vodách a nejčastěji na ni chytám kapry, amury a cejny. Jedná se o nástrahu částečně selektivní - chytají se na ni spíše větší ryby, záleží hodně na velikosti zrn. Velké úspěch mám, pokud ji nastražím jako koktejl s bílými červy. Na háček #10 nastražím červa, zrno kukuřice a opět červa a ryby se můžou utlouct (pokud berou).

Konopné semínko.
U nás v Ostravě je nejvýhodnější kupovat konopí v prodejně krmiv pro zvířata, která je otevřena v obci Velká Polom. Cena konopí v tomto obchodě je 45,- Kč/kg. Jinde je cena podstatně vyšší (až 120,- Kč/kg).
Příprava semínka je už trochu pracnější. Semínko namočíme na 24 hod do vody (asi do dvojnásobného objemu). Po 24 hod přidáme k semenům jednu nebo dvě lžíce práškového cukru (semínka budou více voňavá a lesklá) a dáme vařit na mírný plamen. Vařit stačí většinou 10 - 15 min, semena prasknou a v prasklině se objeví malý klíček. Poté semena scedíme a necháme vychladnout. Přechovávat je lze v chladničce (asi tak do 24 hod), pokud je uvaříme do zásoby, není problém je zmrazit a uchovat klidně přes celou sezónu.

Na konopí většinou chytám plotice, je třeba semínkem i dostatečně krmit a to nejlépe dlouhodobě. Po dvou, třech dnech pak ale plotice za konopím skáčou až na břeh. Jedno zrnko konopí nastražujeme na háček #18 - jednoduše štěrbinou nasuneme na oblouček háčku, při použití #16 lze nastražit semena dvě. Při nutnosti použití větší nástrahy lze semena pomocí spec. lepidla nebo gelu tvarovat do požadované velikosti i tvaru.

Napařené lisované pečivo.
K přípravě této nástrahy lze použít rohlík, housku, část veky ale i třeba sladký rohlík apod.. Lisovat se Vám bude nejlépe ve speciálním lisu, vyrobeném ze dvou prkének (překližka nebo něco podobného) s otvory v rozích, do kterých přijdou delší šrouby s křídlovými matkami.

Pečivo (nejlepší je čerstvé) vložíte na pařáček do hrnce s vodou a přiklopíte pokličkou. Pokud máte tekutý posilovač, který chcete použít, můžete přidat několik kapek do vody v hrnci. Po zavaření vody necháte pečivo pořádně napařit - 3 nebo 4 min. většinou stačí. Pak pečivo vyjmeme a ihned ho vložíme do mikrotenového sáčku a i se sáčkem jej slisujeme. Rohlíky a housky je přiměřené slisovat asi na tloušťku 10 mm. Lisujeme cca 5 - 7 min, poté pečivo nakrájíme na požadované kostičky a uložíme do nádobky s víčkem. Do nádobky můžeme opět přidat 2 kapky tekutého posilovače nebo lehce zaprášit posilovačem práškovým a pokud hned neodjíždíme na ryby, uložíme nádobku do chladničky. Nejlepší je připravovat tuto nástrahu těsně před odjezdem, pokud se ale na ryby chystáme brzy ráno, je možné si pečivo připravit předchozí večer, v chladničce to těch pár hodin vydrží. Správně připravené pečivo by mělo na háčku relativně dobře držet, ve vodě nabobtná a "pouští" drobné částečky, které lákají ryby k záběru.

Lisovaný rohlík je univerzální nástraha na většinu nedravých ryb. Já jej sice nepoužívám až tak často, jsou ale rybáři, kteří na něj nedají dopustit. Oproti bílým červům nebo kukuřice je třeba často provádět kontrolu, zda nástraha z háčku nespadla. Je to velmi oblíbená nástraha pro lov kaprů a cejnů.

Zmrzlinový oplatek.
Oplatek používám hlavně při lovu na tekoucích vodách, je úspěšný na většinu nedravých ryb. Lahůdkou je ale především pro ostroretky, plotice a cejny. Výhodou oplatku je, že po správné přípravě drží vcelku dobře na háčku a to i v proudu. Mám ale na mysli lov na plavanou, na položenou se tato nástraha asi moc nehodí (snad jen do velmi pomalu tekoucích vod).

Příprava oplatku, který většinou získám zdarma po slušné prosbě u zmrzlinového stánku, je velmi jednoduchá. Kornoutek asi na 5 sekund ponořím do vody. Pak jej nechám již "na suchu" vsáknout vodu a na vhodné podložce kornoutek rukou jemně slisuji. Na oplatek přidám několik kapek vhodného posilovače a zabalím jej do vlhkého hadříku, kde jej přechovávám po celou dobu lovu. Oplatek po namočení změkne a zvláční, zároveň je ale dosti houževnatý a dobře se nastražuje.
Většinou používám velikost háčku # 16 - 18, prsty uštípnu přiměřeně velký kousek oplatku (tak, aby byl schován celý háček i s lopatkou) a napíchnu jej na hrot. Ve vodě se z okrajů nástrahy uvolňují miniaturní částečky, které ryby lákají k záběru. Střed nástrahy je ale dosti tuhý, nástraha nejde stáhnou z háčku tak lehce, jak by se zdálo, a proto záběry jsou dobře znatelné.

Jako náhradu zmrzlinového oplatku používají někteří rybáři nařezané plátky z polotovaru, který se v supermarketech prodává k výrobě dortů. Polotovar je ale velký, musíte vymyslet co se zbytkem. Jednodušší je opravdu poprosit o pár kornoutků u zmrzlináře.

Tip: Jakým způsobem máte nástrahy uloženy přímo při lovu? Na zemi v krabičkách? To už Vás určitě bolí záda od neustálého shýbání, anebo se Vám už určitě podařilo některou krabičku rozšlápnout. Hodilo by se "profi" plato na nástrahy od renomovaných výrobců - to je ale většinou pro naše potřeby zbytečně veliké, o ceně ani radši nemluvím. Já jsem to vyřešil takto: koupil jsem si dvě umělohmotné misky z rozšířeným horním okrajem (většinou používám jen dva druhy nástrah), v Bauhausu jsem si nechal uříznout přiměřeně veliký kus dřevotřísky. Do něj jsem vyřezal dva otvory, aby se daly zastrčit misky, v geometrickém středu jsem vyvrtal otvor a do něj zasadil patku ze staré násadky na vidličku. Dřevotřísku jsem natřel oblíbeným černým Balakrylem. Teď stačí zabodnout do země běžný bodec (jaký si kupujeme k vidličkám), na něj našroubuji upravenou dřevotřísku, vložím misky a do nich nasypu nástrahy. Teď se nemusím pro nic shýbat, všechno mám přímo u ruky.

Návnady
Návnadové směsi, které používám můžu rozdělit na dvě základní skupiny. První skupinu tvoří kupované směsi, tuzemským výrobkům ale nevěřím, kupuji většinou směsi od zahraničních výrobců. Moje nejoblíbenější značky jsou (pořadí podle oblíbenosti): Marcel von den Eynde, Sensas, Top Secret a Milo. Na revírech se silným rybářským tlakem přidám do směsi vhodný práškový posilovač (od stejných výrobců) - kolegové rybáři prominou, abych ryby stáhnul na své krmné místo. Na vodách méně prochytávaných naopak hotovou směs rozředím v poměru 1:1 neutrálním základem (např. strouhankou z bílého pečiva).
Druhá skupina je tvořena vlastními mixy, které připravuji podle získaných zkušeností a samozřejmě i části fantazie. Výhodou je mnohem příznivější cena než u kupovaných směsí a taky ten příjemný pocit ".....že jsem na to přišel sám.". Několik osvědčených receptů uvádím níže:

Směs pro stojaté vody I.
Příprava této směsi je jednoduchá a rychlá, účinnost je osvědčená hlavně na kapry, amury a cejny. Složení:
30 dkg kukuřičný šrot,
30 dkg ječný šrot,
30 dkg strouhanka,
20 dkg slunečnice,
posilovač kapr nebo cejn.
Slunečnicová semena není nutné pražit ani vařit, stačí je pomlít v běžném strojku na mletí masa. Všechny složky důkladně promísíme, pomletá slunečnice má tendenci dělat hrudky, ty musíme rozdrobit. Posilovač přidáme v přiměřeném množství, na cejny se vyrábí většinou na bázi skořice, na kapry na bázi ovocných nebo mléčných vůní. Do směsi citlivě přidáváme vodu, u směsi musíme dosáhnout stavu, že směs se jeví suchá, pohromadě drží jen po silném stisknutí v dlani. V žádném případě nesmíme dosáhnout lepivé kaše, či "cementových bloků", které zůstanou ležet na dně s minimálním účinkem. Směs v uzavřené nádobě uložíme do chladničky. U vody nejprve vnadidlo dovlhčíme, protože jednotlivé složky nabobtnaly a vstřebaly vlhkost. Přes síto směs "protřeme" do druhé nádoby, kde můžeme ještě případně dovlhčit a už můžeme tvarovat koule pro vnadění. Červy nepřidávejte - víte, že se to nesmí !!

Semínka, přidávaná do směsí.
Do většiny směsí přidávám různá semínka olejnatých rostlin, která zvyšují atraktivnost celé směsi. Po několika pokusech (a omylech) jsem skončil u používání tří druhů semínek:
1) Slunečnicové semínko
- nepotřebuje pražení ani vaření. Jednoduše ho pomeleme a přimícháme do naší směsi. Všeobecně pro semínka platí, že je nemeleme "do zásoby", vždy až před použitím (vmícháním do směsi). Cena slunečnice je velmi příznivá 15,- až 20,- Kč/kg. Vzhledem k jednoduchosti přípravy ji používám nejčastěji.
2) Lněné semínko
- pro větší účinnost ho doporučuji před pomletím pražit v troubě. Potřebné množství lnu rozprostřeme v tenké vrstvě na plech a asi 5 minut pražíme ve středně vytápěné troubě. Po vychladnutí můžeme mlít, strojek musí mít jemnější profil, jinak semínko projde strojkem bez porušení. Cena lnu je přibližně stejná jako u slunečnice.
3) Konopné semínko
- upravujeme stejně, jako když chceme konopí použít za nástrahu (popsáno výše). Konopí je možné do směsi přidat vcelku nebo i mleté. Mleté vydává intenzivnější vůni, nemůžu ale tvrdit, že je automaticky účinnější než nemleté. Obecně - pokud na konopí chytám, nemelu jej, při jiné nástraze ho do směsi přidávám pomleté. Cena konopí je vyšší, pohybuje se od 45,- až do 120,- Kč/kg.

Autor: Tomáš Mihula

Přečteno: 20 228x
Průměrná známka: 1.75

NMíchání vlastního krmení

Domácí úspěšné návnady za třetinovou cenu.

NDomácí výroba krmení

Pokud do krmení přidáte buráky, musíte počítat s tím, že směs má tendenci ke žluknutí.

NS plavanou na kapry III

Kapr snad nejlépe ze všech ryb reaguje na ochucování návnad a nástrah.

NKrmení - plavaná

Komercne vyrabena krmeni jsou pro nas prilis draha, proto si radši připravujeme svoje směsi, které mají stejné účinky, jak značkové...