Háčky na kaprařinu

- Fishky

kaprarske-hacky      Všichni jsme si to už určitě zažili. Obrovský tah, prohnutý prut, ječící brzda, silon mizící v dáli. Snad právě pro tento pocit chodím i já k vodě. Ale co to? Jak rychle vše začalo, tak rychle i vše končí. Jsem znechucen, co se stalo? Smotávám prut a očekávám brzké zjištění důvodu nezdaru. Háček! Nejmenší, přesto jedna z nejdůležitějších součástí udice.

     Kritéria při výběru háčků určených k lovu kaprů má každý jiná. Někdo se při výběru ohlíží na cenu, jiný na značku, typ, tvar, velikost či sílu drátu nebo ví, že tomuto typu háčku důvěřuje a při rozhodování neváhá. Osobně se při výběru snažím ujasnit si, co od háčku očekávám. To se pokusím shrnout do následujících bodů:

  1. ostří – háček musí být maximálně ostrý (chytlavý). Musí být nápomocen k efektivnímu proniknutí do tkáně kapří tlamy, ať už při nasání či až při samotném zaseknutí prutem.
  2. tvar – další z faktorů, jenž napomáhá k proniknutí do tkáně („usazení“). Ovlivňuje však i držení v místě prvotního záseku a v neposlední řadě i volnost nástrahy.
  3. síla drátu – ošidný faktor. Háček musí být na jednu stranu co nejlehčí, aby neumožňoval kaprovi jeho lokaci při zkoumání nástrahy, ale současně musí být schopen držení ryby od zaseknutí až po úspěšné zdolání. Tyto dva předpoklady se vzájemně negují, proto je nutné hledat mezi nimi střední cestu.
  4. bezproblémové uvázání háčku a s ním související očko háčku, jenž tento fakt ovlivňuje. Očko musí být dokonale uzavřené, aby nezpůsobilo poškození návazcového materiálu.

     Maximální ostrost špičky považuji u kvalitního háčku za samozřejmost. Háčky vesměs nepřibrušuji a po ztupení raději měním za nový kus. I když jsem se setkal s názory (i odborníků) že je vhodné, či dokonce nutné již před prvním lovem „sloupnout“ z ostří nového háčku „chemický“ povlak – ošetření z důvodu maximální možné ostrosti. Já tak nečiním. Nevěřím tomu.

hacky1      Oblý „uzavřený“ háček s očkem zahnutým dovnitř ze středně tlustého drátu, rovným a extrémně ostrým hrotem v poměru k tloušťce drátu. Háček je vhodné používat se ztuženými návazci, jenž zvyšují efektivitu AE (anti - eject – „protivyplyvovací“). Používám velikost 2 a 4. Menší se výborně hodí k partiklu a větší dávám s oblibou k boilie. Háček i přes svou velikost výborně drží ve tkáni a nevyřezává se. (Tento typ nabízí například Owner Super Rig hook, J. Těšínský JET 10, Nash Fang x barbles, Fox 2xs, Ashima Indispesables.)


hacky2      Háček tohoto tvaru patří mezi mé nejoblíbenější, vzhledem ke svému tvaru je vhodný do „extrémních“ podmínek, kde najde použití jak při lovu na řekách, tak v závadách na stojácích. Nejčastěji používám vel. č. 6 – na stojatých vodách a č. 4 na řekách. V kombinaci s vhodným návazcem je takřka nemožné z tohoto háčku rybu „vyříznout“. (Hayabusa BIL 288, Owner Super hook, Kamatsu, Heavy Carp, Ashima Heavy Carp, Carp “R“ us 219, Owner Flyliner, Partridge F4 (zelený), Rod Hutchinson či Grippa hook)


hacky3      Tento typ háčku mám oblíbený zejména na šoulačku nebo při lovu na ovoce. Oblý tvar a mírně zahnutá špička dovnitř perfektně drží rybu a nepadá (často ani při extrémním zdolávání). S oblibou ho však kvůli jeho vlastnostem používám ve vel. č. 4 i na řece v kombinaci se ztuženým návazcem, pracuje však výborně i s poddajnými materiály. (Gamakatsu Specialist hook, Ashima light carp, Carp project Shogun, Partridge F1Z15, Ashima super strong hook, Fox siries 2B)


hacky4      Tento tvar často používám zejména na jaře, kdy zbytečně „nezatěžuji“ sestavu rovnátky, ztuženými materiály ani jinými „vymoženostmi“ a spíše s heslem „v jednoduchosti je síla“ ho vážu na krátké, poddajné materiály (funguje však dobře i na kombinovaném návazci). Jinak mám rád háčky s delším ramínkem a rovnou špičkou, používám je k menším bobkům (8 – 12 mm). (Gamakatsu Specimen Hook)


hacky5      Atypický tvar háčku ze středně tlustého drátu mě zaujal na první pohled. Rovná a neskutečně ostrá špička pracuje perfektně za háček i bez „vylepšováků“. Vhodný je spíše pro jemnější zdolávání na stojaté vody s nepříliš četnými vázkami. Používám ho ve velikosti č. 4 k boiliesům kolem 20 mm. (Gamakatsu Method Hook, Partridge F5 Z2005)


hacky6      Tento tvar háčku proslavil legendární Partridge Z13, jenž se však již nevyrábí. Jeho místo na trhu ale zaujali jiní výrobci (např. Ashima C-13 či J. Těšínský JET20). Háček z jemnějšího drátu a s extrémně ostrou špičkou není nutno používat s rovnátkem. Pokud bych měl volit háček, potažmo montáž, při které by mělo platit v jednoduchosti je síla, pak by to byl právě tento tvar háčku. Není určen ani vhodný k silovému zdolávání, a tak najde použití při lovu s dostatkem místa ve vodě.


hacky7      S oblibou tento tvar háčku používám z jara, když jsou ještě ryby nepříliš aktivní a letargické. Jemný drátek spolu s rovnou, excelentně ostrou špičkou nabízí použití při lehké položené. Jako nástrahu rád volím větší zrnko kukuřice, burák či menší boilie. Háček výborně pracuje na kratších poddajných materiálech, ale neskutečně také pracuje na kombinovaném návazci. (Gamakatsu Floater hook, Carp Project Technicarp)


hacky8      Tvarově zajímavý háček, bohužel i přes to, že ho mám již druhou sezónu v penálu, jsem zatím neměl tu „odvahu“ uplatnit ho v praxi :o) Středně tlustý drát, špička mírně zahnutá dovnitř a celkově „zajímavý“ tvar – to jsou vlastnosti háčku, které bych hledal u ideálního háčku při lovu úhořů na rousnici, ale u lovu na boilie mi to jaksi nesedí… (Gamakatsu Pop up hook, Carp project Carp Inferno, Mustad Ultra point)


hacky9      „Bannana“ – mezi kapraři velice známý a oblíbený tvar háčku používaný jak na potápivé, tak i na plovoucí boilie. Háček s oblibou používám na montáži viz. http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=589. Perfektně pracuje i bez „vylepšováků“, kdy je však nutno jej používat v kombinaci s kratšími návazci, neboť při delším návazci občas dochází k uvíznutí háčku hluboko v kapří tlamě a v měkké tkáni často špatně sedí a svým „posunem“ dokáže způsobit kapru závažné zranění. Háček není vhodný k silovému zdolávání, proto najde uplatnění všude tam, kde je na zdolávání ryby prostor (bez závad).
(Ashima sportcarp2, Partridge F5 (z2005), J. Těšínský JET 40, Fox siries 5)


Broušení háčků

spicka-hacku      Při delších výpravách se nevyplácí šetřit, proto používám jen nové háčky. Při krátkodobých aktivních lovech však s oblibou přibrušuji mírně ztupené háčky malým diamantovým pilníčkem na nehty (je to mnohdy rychlejší než převazování montáže a současně efektivitou velice podobné co do ostrosti háčku). Mírně ztupený háček lze jemnými, citlivými pohyby ve směru špičky po chvilce „vyšperkovat“ k nepoznání. Chytlavost nabroušeného háčku zkouším na polštářku pravého ukazováčku. Zhruba třetina případů poškození špičky háčků spočívá v ohnutí posledního milimetru špičky, což lze celkem snadno odstranit (tedy tak v 50 % případů v závislosti na materiálu, ze kterého je háček vyroben). Velice opatrným, avšak „silovým“, přitlačením háčku k pilníčku (v místech bez brusné plošky) lze po několikeré aplikaci zmíněného postupu špičku přivést do původního tvaru. Pokud je však háček z příliš zakalené oceli, se při pokusu o narovnání špičky hrot ulomí.


     Pro zajímavost jsem si dovolil oslovit kapraře na slovo vzaté a zejména ty, kteří přispívají pravidelně (či aspoň sporadicky) na MRK, zda by uvedli 2 - 3 typy svých oblíbených háčků, vypsali stručně jejich klady, použití nebo oblíbenou montáž s tímto háčkem. Jejich reakce na toto téma máte zde:

Rick Mommers

     Tak to je jedna z oblastí, kterou vůbec neřeším. Kupuji háčky podle vzhledu. Mám svou představu, jak mají vypadat, ale vůbec nevím, jaké značky to jsou. Z minulosti mám oblíbené Drennan superspecialist, starpoint a startpoint continental. První jsou ostré a odolné, druhé a třetí velice ostré a lehké, dobré na šoulačku a na jemné návazce s menším boilie. Pro brutální tahání mám Ownery a všechno podobné. Něco od Ashimy atd., ale fakt nevím jak se jmenují, druhů je tam habaděj. Všechno od velikosti 10 do 2, vetší nepoužívám, vybírám hlavně podle síly drátu a kvality očka, aby neřezal návazce. Dlouhý hrot, který případně ještě doladím brouskem.

Ivan Fabián

     Ostrosť, kvalita materiálu a tvar sú moje základné požiadavky pri výbere háčika. Ostrosť je pre mňa rozhodujúca pri akomkoľvek háčiku, nároky na kvalitu materiálu sa samozrejme stupňujú podľa obtiažnosti terénu, v ktorom budem loviť, a tvar podľa montáže, na akú chcem chytať. Je veľmi ťažké vybrať si jednoznačných favoritov. Najčastejšie však medzi moje najpoužívanejšie háčiky patria :

     SB 500 - Je to háčik okrúhleho tvaru so špičkou a očkom zahnutým dovnútra. Je vyrobený z pevného drátu, ale nie však príliš hrubého. Rád ho používam pre nástrahy na dno a veľakrát s rovnátkom vytvoreným pomocou termo hadičky.

     SB 100 – Háčik, ktorý používam do náročných podmienok a na dlhé vyvážky .Vyrobený je z pevného drátu a vyniká ostrou dlhou špicou. Používam ho pre nástrahy na dno a s obľubou pri koncovej udici „na panáčka“, kedy vlas na nástrahu vediem ešte cez krúžok, ktorý je umiestnený na ramienku háčika.

     SB 300 – Je moja voľba pre nástrahy Pop – up. Menšie veľkosti využívam pri love na partiklové nástrahy, alebo mini boilies. V takomto prípade rovnako veľmi rád využívam krúžok na ramienku háčika, cez ktorý vediem vlas na nástrahu.

     Korda Wide Gape – Stal sa pre mňa veľmi obľúbeným háčikom v nenáročných terénoch, ale na prechytaných vodách. Zaujímavý je svojou ľahkosťou, tvarom a povrchovou úpravou, ale aj ostrosťou. Len škoda, že tá je krátkodobá, to je však asi ďaň za vysokú prvotnú ostrosť a ľahkosť materiálu. Používam ho hlavne pre nástrahy na dno.

Aleš Vondrlík

     Popravdě si myslím, že moje zkušenosti s háčky nebudou zas tak pro lidi zajímavé... Každý rád čte, jak nejlépe fungují zvučné zahraniční značky (to nezpochybňuji), ale já po všech možných variantách (owner, ashima, fox) jsem začal používat v 80% případů obyčejná Maruta... Na Labe, NM a lehčí české pískovny mi bohatě stačí... Samo mám v rezervě i Fox a Ashimu, ale ty použiji jen v určitých situacích... Nezastírám, že hlavním důvodem je cena háčku. Nešetřím za každou cenu, ale mně prostě z těch háčků ryby nepadají a jediné mínus je jejich častější výměna... Toť moje zkušenosti. Nevím, jestli ti ale tohle pomůže, lidi nemají moc rádi jednoduchá řešení. Ono z toho totiž nakonec vyplyne, že je to v 90% v rukách konkrétního rybáře a ne pouze v materiálu.

Vlado Žubor

     Ashima C310 (Super Carp) veľkosť č. 4 a 6 – ľahký, pevný háčik s rovným dlhším hrotom, ktorý s obľubou používam pri love s partiklom. Najmä v chladnej vode sa mi osvedčil vo veľkosti č. 6 a 2 zrnkami kukurice na vlase nadľahčenými plávajúcou penou.

     Ashima C887 (Heavy Carp) veľkosť 1 až 6. – Háčik zo silného pevného drôtu s dlhým rovným hrotom. Používam ho do najnáročnejších podmienok, napr. vo veľkosti 1 pri love z člna na krátku vzdialenosť, keď nesmiem kaprom povoliť ani meter.

     Korda Wide Gape veľkosť č. 2 až 6 – ľahky, pevný háčik potiahnutý teflónom, aby sa pod vodou neligotal. Nevýhodou je vyššia cena, ktorú ale dostatočne vyvážia kvality tohto háčika. Používam najmä veľkosť 6 so zahnutou zmršťovacou hadičkou a boilies 14 – 18 mm, či veľkosť 4 s boilies 20 – 24 mm. Používam ho najmä zo stuženými náväzcami ako Hybrid od Kordy a Stealth Skin od Sufixu.

     Nash Fang X veľkosť 5 - Háčik zo hrubšieho pevného drôtu. Používam ho najmä zo stuženými náväzcami ako Hybrid od Kordy a Stealth Skin od Sufixu.

Michal Kučera

     Mými oblíbenými háčky jsou Fox Series 1 a 2, Ashima Heavy Carp a Sanger Cassien WS hook. Fox 1 používám především pro plovoucí nástrahy, ale i pro menší boilie nastražené na dně. Háček je navázán bezuzlově (při použití tuhých návazců klasickým způsobem) a na očku někdy mívám smršťovací hadičku. Vlasový přívěs je většinou upevněn přes O kroužek. Fox 2 používám na kamenité dno, protože se v těchto podmínkách nejméně tupí. Vážu bezuzlově a přidávám rovnátko. Heavy Carp a Cassien WS hook používám pro většinu ostatních situací, zejména s nástrahou na dně, při chytání v porostech a podobně. Vážu bezuzlově a buď použiji rovnátko nebo ztužím poslední 2 – 3 cm návazce. Ostatní typy háčků používám méně často, někdy také použiji háčky stejných tvarů jako jsem uvedl, ale od jiných výrobců.

Petr Klásek

Nejoblíbenější montáž:

  1. Quick silver 25 lbs v délce 35 cm (dle podmínek ho dobarvuji černým lihovým fixem). Na konci dělám očko pro rychlou výměnu v kombinaci s rychlospojkou Korda, obratlík Korda s kolečkem a závěska Korda, háček navazuji bezuzlově a dělám jen 4 - 5 otoček směrem dolů kvůli lepšímu „vyhnutí" háčku. Háček používám Korda Wide gape č. 2 nebo Ashima super light carp 2/0. Toto je má nejoblíbenější montáž, kterou používám hodně často. Výhodou této montáže je, že se při náhozu nezamotává, protože celá montáž rotuje kolem olova na kolečku Korda a rychlospojce.
  2. Kombinovaná montáž - 20 cm Korda IQ 25 lbs + obratlík s kolečkem + 8 cm Korda Hybrid 20 Lbs (neztažený). Háček pro tuto montáž používám buď Korda Long shank č. 2 nebo Carp us č. 2. Na háček vážu kolečko, ať boilie může „jezdit po háčku“. Kousek potažené šňůrky pod háčkem, na kterém je boilie, je stažený a tudíž ohebný.

Stano Sládek

     Druh mojich obľúbených háčikov sa mení z roka na rok, i keď je niekoľko typov, ktoré mám v obľube už roky a vždy ich mám v talóne, pre prípad, že si chcem byť na 100% istý, alebo si to jednoducho daná situácia vyžaduje.

     Mojim najobľúbenejším háčikom vždy bol Nashov Fang X. Na tento háčik nedám dopustiť, keďže 90% mojich najväčších úlovkov som pochytal práve na neho. Najmenej rýb sa mi z neho vyplo a oceňujem hlavne jeho ostrosť a pevnosť. Je mnoho iných druhov taktiež skvelých tvarov háčikov, ale niektoré z nich jednoducho nie sú schopné odolať prílišnému náporu pri zdolávaní ťažkej ryby a tak sa môže táto časť rybačky skončiť sklamaním lovca, po strate životnej ryby. Verím, že pri súčasnej ponuke výrobcov a ich výrobného programu, ktorý zahŕňa tak obrovské množstvo tvarov, môže toto pôsobiť na rybárov mätúco a niekedy je ozaj ťažké si vybrať. Odporučil by som preto buď poradiť sa s niekým, kto má už svoje skúsenosti s tým typom, ktorý si rybár vybral, alebo jednoducho zvoliť cestu pokus - omyl, kedy vlastná skúsenosť bude faktorom, ktorý rozhodne o konečnej voľbe. V každom prípade by som však nepodceňoval materiál, z ktorého je háčik vyrobený. Tento musí byť natoľko pevný, aby odolal náporu, ktorý na neho bude pri zdolávaní vyvinutý. Ďalším rozhodujúcim elementom pri výbere vhodného háčika by mala byť jeho ostrosť. Pokiaľ sa vám hrot háčika dokáže zapichnúť do nechtu, jeho ostrosť je dostatočná.

     Nashov Fang X už používam roky vždy s tou istou montážou na dno. Je to Blow Out Rig, tak ako ho prezentuje jeho výrobca Kevin Nash. Viď obrázok. montaz

     Ďalšou mojou obľúbenou montážou je Blow Back Rig. Háčik s dlhým ramienkom, typ Longshank Nailer či Foxova séria 5, s krúžkom na ramienku. Vynikajúci tak na potápavý boilies, ako aj na tzv. panáčka (Snowman Rig). Môže byť použitý rovnako s pletenou šnúrkou, ako aj v kombinácii šnúrka/monofil (flourocarbon, Amnesia). Tento typ montáže som na MRK-u podrobne popísal a tak nie je potreba sa o nej ďalej rozvádzať. Ku samotným háčikom len podotknem, že typ Longshank Nailer je ostrejší, ale zato náchylnejší k vyhnutiu (narovnaniu), zatiaľ čo Foxova séria 5 vďaka svojej pružnosti odolá aj väčšiemu tlaku.

     Ďalším mojim obľúbeným tvarom háčika je Wide Gape od firmy Korda, ktorého ostrosť je fascinujúca a jeho tvar umožňuje použitie tak na potápavý boilies, ako ja na Pop Up. Antireflexné prevedenie vám môže pomôcť v plytkých čistých vodách, aby sa od neho neodrážal slnečný svit.

smejdi      Svoj príspevok by som rád zakončil citátom z knihy od nadväzcoch, kde Ray Dale Smith mal veľmi vtipnú poznámku k háčikom všeobecne. Citujem: "Dnes je na trhu nepreberné množstvo háčikov. Niektoré chytajú ryby, iné rybárov..." Snažte sa teda pri vašom výbere, aby háčik chytil skôr rybu, ako vás. Inak po prvom použití bude len zaberať miesto vašej výbave...

     Závěrem bych rád poděkoval Ricku Mommersovi, Aleši Vondrlíkovi, Ivanu Fabiánovi, Vladu Žuborovi, Michalu Kučerovi, Petru Kláskovi a Stanovi Sládkovi za jejich reakce na toto téma a taktéž Slávkovi Svobodovi za výčet jednotlivých výrobců (značek a typů) k daným tvarů háčků.

Autor: Fishky - ®

Diskuse k článku (208 reakcí)

Přečteno: 50 132x
Průměrná známka: 1.55

NPouzdra na bižuterii

Kdysi jsem nosil bižuterii a všechny drobnosti v kufříku. Je to asi nejpřehlednější možnost, jak se vyznat v různých rybářských drobnostech. Jenže to má trošku chybu a tou je velikost.

NKaprové háčky

Háček je to nejmenší, ale to nejhlavnější na koncové udici.