Rybaření v Tunisku

- waza

      Tunisko je z turistického hlediska atraktivní země, která se už dlouho těší velkému zájmu českých turistů. Leží na severním pobřeží Afriky, jihovýchodně hraničí s Libyí, na západě s Alžírskem. Svým krajinným vzhledem je to typická severoafrická země, kde v severní části dominují sušší, kamenité lokality a směrem k jihu převládá charakteristický pouštní typ krajiny. Celkový počet obyvatel Tuniska je kolem 10 milionů, hlavní město Tunis má přibližně milion obyvatel. rybareni tunis
      Pro Tunisko jsou typické spíše momentky velbloudů a písečných dun, přesto se zde dá rybařit na sladkých vodách i na moři. Zcela jistě téměř každá manželka, či přítelkyně budou radostí bez sebe, pokud místo lehátka a slunečníku přibalíte prut s navijákem. :o)
rybareni tunis       Tunisko jsem navštívil loni v září. Nedalo mi to, abych si nezjistil, jak to tam s rybařením vypadá. Upozorňuji vás, že následující řádky vám rozhodně neposkytnou vzrušující nebo urputné souboje, při kterých vám mizí kilometry vlasce, a nestíháte polévat rozpálený naviják vodou. Snažil jsem se hlavně zjistit, co jde a nejde, co a jak vypadá. Snad vám následující informace pomohou zpestřit vaši rodinnou dovolenou.
      V Tunisku se nejčastěji rybaří na moři, buď z pobřeží anebo z lodě. Dovolenou jsem trávil v severovýchodním Tunisku, v rybářském městečku Tabarka. Ve všech průvodcích, které jsem přečetl, byla tato oblast vylíčena jako bezkonkurenční rybářský ráj. Skutečnost byla, jak to tak většinou bývá, mírně odlišná. Pokud se rozhodnete rybařit na moři z lodě, tak údajně nejlepší možnost je v letoviscích na východním pobřeží, jako je například Hammamet nebo Miramar. Nabídky na rybaření se dají sehnat ve větších hotelích, které tyto rybářské akce zajišťují. K dispozici bývají prostornější lodě vybavené standardním rybářským náčiním, dominují mohutné mořské multiplikátory a pevné trollingové pruty. Přesné ceny těchto rybářských výletů se mi nepodařilo zjistit, ale dle sdělení jedné průvodkyně by se měly orientačně pohybovat v rozmezí 500 – 3000 Kč za jednu zhruba půldenní vyjížďku.
      Ve zmíněné Tabarce taková možnost rybaření není. Pokoušel jsem se několikrát domluvit s místními rybáři, popřípadě u agentur, které zajišťují potápění, ale naprosto bezúspěšně.
      Přitom se mi zdálo, že tato oblast musí být z rybářského hlediska velmi zajímavá. Měl jsem možnost sledovat obchody s chlazenými rybami, které dodávají místní rybáři, relativně pravidelně se v nich objevovali tuňáci ve váhách 10 – 20 kg. Podle sdělení jednoho místního rybáře sem pravidelně jezdí rybařit Italové a nejsou u nich výjimkou úlovky tuňáků kolem 30 kg a velkých kaniců. Nejčastěji se z lodí rybaří formou hlubinné přívlače, kde za nástrahy slouží velké gumové nástrahy a střapce, kusy rybího masa, popřípadě různé kombinace. rybareni tunis
      Nejrozšířenější rybolovnou technikou pro většinu Tunisanů je příbřežní rybolov. Každý večer jsme na pláži sledovali asi 50 místních rybářů. Většinou začali lovit mezi 16 – 17 hodinou odpolední, v tu dobu se začaly vylidňovat pláže, a chytali zhruba do půlnoci, někdy i do brzkých ranních hodin. Nejlepší chytačka se dala očekávat od večera do půlnoci.
      Žádné rybářské řády zde nefungují a pro mořské i sladkovodní sportovní rybaření není potřeba žádná licence a nejsou ani žádná omezení. Na moři mimo produkčního rybaření je potřeba licence pro lov s harpunou.
      Ke standardnímu rybolovu místní rybáři používají surfové pruty dlouhé asi 4 m a mohutné smekací navijáky s vlasci o průměru kolem 0,30 – 0,50 mm. Většina prutů má reflexně zbarvené špičky kvůli lepší viditelnosti v noci, chemická světla jsem u nikoho neviděl. Příležitostně k lepší signalizaci záběru na špici přidávají domorodci rolničku. Koncové montáže jsou vázány z vlasců přibližně o průměru 0,40 mm, většinou s 2 – 3 bočními návazci s jednoháčky různé velikosti a s pevně navázaným koncovým olovem o gramáži 80 – 300 gramů. V místních rybářských obchodech jsou k dostání speciální plochá olova do příboje opatřená výstupky, aby je voda nemohla příliš posouvat po dně.
      Jednoduchý držák se zabodává do písku a prut se do něj umisťuje špičkou nahoru. rybareni tunis
      Celý princip zdejšího příbojového rybolovu je v podstatě stejný jako lov sumců na trhací bójku u nás. Po nahození a umístění prutu do držáku se vlasec dopne a díky vlnám a občasnému pohybu smýkaného olova se špička více či méně naklání dopředu a opět narovnává. Záběr se projevuje mohutným přihnutím při větších rybách, u malých ryb se špička začne třepat a rychleji naklánět dopředu.
      Co jsem měl možnost pozorovat, tak většina rybářů nahazuje do vzdálenosti okolo 50 – 70 metrů od břehu.
      Nástrah se zde používá poměrně široký sortiment. Často používané jsou například kousky rybího masa, hlavně ze sleďů a makrel. Dále jsou to suchozemští šneci, krevety, kusy olihní, mušle a píseční červi. Masité nástrahy nechávají místní rybáři mírně uzrát na sluníčku, mírný rozklad nástrahy není na závadu. rybareni tunis
      V letním období, přibližně do konce října, se nejčastěji chytají různé menší druhy ryb do velikosti 50 cm. Větší ryby je nejlépe chytat od listopadu do konce prosince.
      Samozřejmě doslova a do písmene to neplatí nikdy. Na začátku našeho pobytu jeden místní potápěč údajně harpunoval 30 m od pláže na hloubce 1,5 m kanice, který měl vážit okolo 10 kg. Větší ryby se u pobřeží průběžně vyskytují celoročně. Já sám jsem při chytání z pláže měl dva velmi razantní záběry. Poprvé, když jsem už rybu chvíli vodil, praskl uzel u obratlíku koncového návazce, který jsem měl zapůjčený od jednoho místního známého rybáře. Při druhém záběru pro jistotu prasknul celý návazec. Podotýkám, že návazec byl z vlasce 0,40 mm. Oba záběry přišly v noci kolem 23 hodiny, nastražil jsem písečné červy. Sice jsem nebyl s plně dotaženou brzdou tažen pískem do vody, ale rozhodně šlo podle místních rybářů o ryby výrazněji větší, než je běžný standard v tuto roční dobu. Nakonec se mi pár úlovků podařilo, ale velikostně měly do světového rekordu hodně daleko…
      Další možností je rybaření na sladkých vodách, na stojatých i tekoucích. O těchto variantách jsem příliš mnoho informací nezjistil, protože místní rybáři, minimálně na severu u moře, je v podstatě nevyužívají. Pokud jsem se ptal, z jejich informací vyplynulo, že na sladkých vodách nerybaří kvůli nekvalitnímu masu zdejších sladkovodních druhů ryb. Proto jsem ani příliš nezjišťoval, jaké konkrétní druhy ryb v tuniských sladkých vodách žijí. Zaslechl jsem, že se v řekách na severu vyskytují ryby do 5 kg, zatímco na stojatých vodách až okolo 20 a více kg. Předpokládám, že rybářská latina funguje i v Tunisku, ale každopádně nějaké ryby tady jsou. rybareni tunis
      Párkrát jsem zkoušel na jedné řece rybařit a výsledkem bylo několik sladkovodních, velmi bojovných ryb o velikosti 20 – 50 cm (ke zjištění názvu jsem se taky nějak nedostal…). Chytal jsem pouze s jednoduchou montáží se splávkem a všechny úlovky byly uloveny jen na rohlík. Zkoušel jsem i rybí cárky z makrely, ale naprosto bez záběru.
      Za celou dobu jsem žádných ohromujících výsledků nedosáhl a ani jsem je nijak výrazně nečekal. Každopádně si myslím, že zdejší lokality z rybářského hlediska zajímavé jsou, určitě stojí za vyzkoušení. Jestliže se do Tuniska chystáte, popřemýšlejte o tom, jestli si nepřibalíte něco z rybářské výbavy. Možná budete příjemně překvapeni.

Autor: waza - ®

Diskuse k článku (13 reakcí)

Přečteno: 19 933x
Průměrná známka: 1.39

NRyby chorvatského pobřeží

Zajímá vás, s jakými druhy ryb se můžete v Chorvatsku setkat, jak je lovit a na co se připravit?

NSokotra - lov barakud

Odpovědí mi byly následující minuty, kdy Chamísovy ruce se silonem bojovaly s metrovými záškuby...

NNorský deníček

Tahali jsme jednu rybu za druhou, kluci nestačili sundavat a vracet do moře.

NRybaření v Austrálii

Když chytnete kapra, musíte jej vyhodit z vody a zakopat, tak zni prý jakási vyhláška.