Vylepšení twisterů a ripperů

- Tomáš Mihula

Úvod.
V poslední době se velkým hitem stávají umělé nástrahy od fy Berkley, dodávané pod názvem Power bait. Jedná se v podstatě o gumové nástrahy, které jsou napuštěny aromatickou esencí, přitahující dravé ryby. Na nás lidi má toto aroma přesně opačný účinek (t e dy alespoň na většinu J ). Power baity jsou ale zabaleny v sáčcích, které mají neprodyšný stiskací uzávěr, takže skladování se obejde bez problémů. Nástrahy mají větší úspěch než obyčejné, nearomatizované twistery a rippery, to je nesporné. Někde dokonce bývá uvedeno, že dravé ryby na ně zaútočily i v okamžiku, když nástraha ležela bez pohybu na dně. Osobně se mi to sice nestalo, nicméně může to být pravda.
Jediným stínem Power baitů je jejich vysoká cena, např. za 3 ks twisterů větší, "štikové" velikosti chtějí obchodníci 120,- Kč - a to je za nástrahu, kterou vláčíme většinou těsně nade dnem a často ji ve vázce ztratíme, opravdu dost. Schůdné řešení je zakoupení posilovačů, určených pro dravé ryby a jejich aplikace na běžné nearomatizované gumové nástrah y . Tady ale vzniká problém, že pokud jednoduše nakapeme posilovač na nástrahu, po několika hodech se vodou smyje a nástraha je opět "planá". Jistým řešením je nechat působit posilovač déledoběji, jak jsem ale naznačil není to libá vůně, a pokud se Vám sáče k s takto "okořeněnými" nástrahami roztrhne, může být doma celkem slušné pozdvižení J . Chci Vám na této stránce nabídnout radu jak tyto problémy elegantně vyřešit, dále chci zveřejnit i další zkušenosti, vztahující se k posilovačům a montážím twisterů apod ..

Posilovače.
U tuzemských firem příchutě pro lov dravých ryb nebývají přímo označeny. Lze ale použít příchutě používané např. na boilie označované jako "Ryba". Zahraniční firmy dodávají aromata, určená přímo na dravé ryby, v některých případech dokonce bývá uveden konkrétní druh ryby, pro kterou je příchuť určena. Já osobně mám zkušenost s výrobky firmy Cormoran, která dodává příchutě určené na štiku (samostatná příchuť), candáta a okouna (samostatná pří c huť) a na úhoře (samostatná příchuť). Koupil jsem si provedení "štika" i "candát" a musím říct, že aromaticky jsou naprosto shodná, chuťově nevím - nesebral jsem odvahu vyzkoušet to J . Rozdělení příchutí podle druhů dravých ryb (v našich podmínkách) bude spíše marketingový tah, než skutečně účinná okolnost.
Pokud srovnám Cormorana s výrobkem nejmenované české firmy (pomůcka: sídlí v Pelhřimově a má v názvu "Jet"), vítězí výrobek zahraniční. Je sice při stejném obsahu dražší, aroma je ale silnější a vydrží mnohem déle. Obecně je ale spotřeba posilovače velmi malá, já během sezóny spotřebuji max. jednu lahvičku, takže vyšší cena není žádným handicapem.

Aplikování posilovače.
K realizaci tohoto nápadu budete potřebovat kousek plsti a tloušťce 2 - 3 mm a nůžky. Z plsti vystřihnete kolečka o průměru asi 12 mm (udáváno pro hlavičky 10 - 12 g). Do vystřiženého kolečka plsti pak vyrobíme ještě dírku ve velikosti nálitku twisterové hlavičky (většinou 3 - 4 mm) a p o dstatná část práce je hotova.
Příprava twisteru je pak následující: na hlavičku nejprve navlečeme plstěný "límeček" a až pak samotnou gumovou nástrahu. Nositelem aromatu se teď stává onen "límeček". Stačí na něj nakapat několik kapek chvilku před nahozen í m nástrahy, aroma se do něj vsákne a vydrží podstatně déle než při aplikaci přímo na nástrahu. Sestavení twisteru vypadá takto:

A nemusíte nikde v batohu nebo vestě skladovat umaštěné sáčky s "naloženými" nástrahami, rozdělenými podle barev - při skladování různobarevných nástrah společně se totiž barvy vzájemně prolnou.

Koncová montáž.
U gumových nástrah pracuje vlivem tahu pouze koncová část nástrahy a to tak, že se více či méně vlní. Pokud chceme ovlivnit i pohyb hlavičky twisteru, musíme tak učinit pohybem špičky prutu, změnou rychlosti navíjení atd.. Z toho vyplývá, že použití kovového lanka pohyb nástrahy nijak neznehodnotí, tak jako třeba u woblerů.
V uplynulé sezóně jsem při twistrování používal lanko i přesto, že jako kmenový vl a sec mi sloužil Fire Line 0,17 mm. Letos mám ještě na druhé cívce připravenu speciálně pro lov s gumovými nástrahami šňůrku Maxilon 0,10 mm, vzhledem k jejím vlastnostem návazec nebudu používat. Sestava bude potom vypadat takto: na Maxilon přivážu obratlík s karabinkou, pomocí kterého připevním nástrahu. Výhodou karabinky je, že umožňuje rychlou výměnu nástrahy bez neustálého převazování.
Pokud používám kovový návazec, vážu si jej sám. Lanko kupuji vcelku, v pětimetrovém balení, typ, který je potažen umělo u hmotou. Na návazci vážu na jednom konci smyčku, která se připevní do karabinky na kmenovém vlasci. Na druhý konec přivážu opět obratlík s karabinkou, do které se uchytí nástraha. Délku návazce volím asi 20 - 25 cm, při vláčení je to zcela dostačující.

Závěr.
V tomto roce chci vyzkoušet ještě jednu zajímavou montáž, o které jsem někde četl. Jedná se o twistrování s přídavnou zátěží. V tomto případě se mezi kmenový vlasec a návazec použije trojcestný obratlík. Do třetího, kolmého očka obratlíku se přiváže návazec s koncovou zátěží. Sestava je vhodná především do velkých hloubek. Zátěž je smýkána po dně a vytváří obláčky zvířeného kalu, které lákají ryby. A když do takového obláčku vjede twister ............. Myslím, že není co dodat!
Mám ale strach, že se tato sestava bude hodně zamotávat. Zkušenosti později doplním na tuto stránku (až je získám).
Pokud někdo z čtenářů již touto metodou vláčel, byl bych vděčný za jakékoli poznatky zaslané na můj email. Před e m děkuji.

* Publikováno v časopise Sportovní rybář - listopad 1999.

Autor: Tomáš Mihula

Přečteno: 14 926x
Průměrná známka: 1.73