Mrazivé letní překvapení

- Groow

      Již nějaký čas jsem přemýšlel nad návnadou pro plavanou, která bude velice rychle působit. K realizaci zcela nové návnady mi pomohl jeden článek, který jsem četl asi před sedmi lety. Původní nápad jsem trochu vylepšil, aby jej bylo možné použít pro plavanou. Hned v úvodu jsem si stanovil podmínky pro novou návnadu.

  1. Musí umět přilákat ryby.
  2. Musí být funkční i při velkých letních vedrech.
  3. Musí obsahovat levné a snadno dostupné komponenty.
  4. Po rozpadu musí na dně zůstat těžké komponenty (jako jsou partikl, atd.).

      Tato základní pravidla jsem, jak doufám, splnil bezezbytku. A proto bych vám rád popsal, jak si mé „tajemství“ připravit snadno a rychle doma.

      Budeme potřebovat:

  • kukuřičný šrot
  • cukr (nejlépe moučku)
  • dětské piškoty
  • strouhanku ze sladkého pečiva (případně z bílého pečiva)
  • drcené/strouhané boilies nebo partikl (vhodná je naklíčená pšenice, řepka, konopí)
  • kakao (na obarvení, kdo chce, tak může použít hlínu nebo barvivo)
  • mléko
  • aroma (není nutné)
  • trochu oleje
      Dále je třeba nějaká nádoba. Pro naše účely postačí kelímky od jogurtu nebo jiné plastové kelímky, nejlépe ve velkém množství. (Zahrádkáři mohou použít tácy na sazenice, jsou k dostání v různých velikostech. Dírky na dně zalepíte izolepou. Jen pozor, aby se vám tác vešel do mrazáku.)
      Protože budeme směs mrazit a led je lehčí než voda, tak bude nutné do směsi přidat i štěrk nebo menší kámen. A jako poslední je potřeba mraznička.

Jak na to?

zmrazena navnada
Zmražená návnada těsně před použitím.
      Do větší mísy (dle požadovaného množství) nalijeme mléko a osladíme jej cukrem. Pokud chceme, aby směs měla tmavou či jinou barvu, tak teď je ta správná doba k dobarvení. Sladké mléko obarvíme kakaem. Kdo chce, tak v této fázi může přidat i aroma, ale není to nezbytně nutné.

      Do mísy nasypeme kukuřičný šrot, strouhanku, drcené boilies (partikl) a necháme směs tak 15 ? 30 minut v klidu, aby jednotlivé složky nasákly.

      Snažíme se, aby nám vznikla řídká kaše, kterou budeme plnit jogurtové kelímky. Ty nejdříve vymažeme olejem, aby se dal obsah po zmrznutí lépe vyklopit – zmrznutím se objem obsahu zvětší a jde to těžko.

      Plníme tímto systémem: trochu kaše a vrstva dětských piškotů a zase kaše a piškoty. Zhruba doprostřed vložíme kámen (štěrk) a zase pokračujeme vrstvou kaše a piškotů. Jako poslední vrstvu použijeme kaši. Kaše by měla být dostatečně řídká, aby piškoty zvlhly (piškoty můžeme klidně vlhčit i mimo v mléce). To je důležité proto, aby směs po vyjmutí z mrazničky byla kompaktní a netrhala se při delších hodech. Když dokončujeme poslední vrstvu, je dobré přidat i psí suchar. To proto, že na zakrmeném místě při postupném rozmrazování směsi vypluje na povrch a my vidíme, kde máme zakrmeno, ale to je jen detail.
      Piškoty dávám proto, že se ve vodě po rozpuštění budou velmi zlehka povalovat u dna nebo těsně nad ním a zaručeně budou prvním soustem, které ryby sežerou.

      Rád uvedu do tohoto článku jeden osvědčený a vyzkoušený recept, který je totálním lákačem kaprů ;-). Jednoduchá příprava a velké výsledky!
led
led

FROSTY SWEET BANANA

rozpad       Banány, mléko, cukr, kukuřičný šrot, piškotová strouhanka, drcené boilies, kakao na obarvení


      Postup: Banány, oslazené mléko vložíme do mixéru a rozmixujeme. Nalijeme do misky a přidáme kukuřičný šrot. Necháme nasáknout a přidáme drcené boilies. Dále již postupujeme tak, jak bylo popsáno výše.

      Do této směsi nepoužívám žádnou chemii, protože i bez chemických aromat lze úspěšně lovit.

      Pokud chcete vidět rozpad v reálném čase, tak můžete ZDE (video klip, 680 kB).

      Možná mnohé z vás napadne otázka, proč se s něčím podobným vůbec patlat. Nevím, jestli vám dokážu přesvědčivě odpovědět, ale pokusím se uvést několik výhod, které toto řešení nabízí.

  1. Jako první výhodu vidím fakt, že již nemusíte postupně hodiny vlhčit či vařit jednotlivé složky krmení a pak je u vody zase míchat. V tomto bodě zase lenost (moje :-)) vítězí.
  2. Druhou nezanedbatelnou výhodou je, že toto řešení je velmi účinné. Umí přilákat ryby!
  3. Návnady jsou velice snadné na výrobu.
  4. Neméně důležitou výhodou je, že si návnady můžeme vyrobit dostatečně dopředu.
  5. Spojíte takto i složky, které jinak vůbec nelepí a nelze s nimi zakrmovat návnadovými koulemi (partikl, kukly, ovoce...).
  6. Mezi poslední velké výhody patří fakt, že můžeme velmi přesně zakrmit i na větší vzdálenosti.

      Ale abych jen nevychvaloval, tak je třeba uvést i zápory. Tím záporem je, že mražené krmení neodolá vysokým letním teplotám, a proto musíme používat termotašky nebo ještě lépe přenosné ledničky (takové ty plastové s předmraženými destičkami). Pro krátkodobý lov postačí, když návnady vložíme do několika (asi šesti) vrstev igelitového pytle. U vody vše zabalíme do namočeného hadru a položíme někam do stínu. Hadr musí být mokrý – odpařováním se ochlazuje. Tak můžeme krátkodobě uchovat krmení v optimální formě. Rychlost rozmrazování lze snížit na úkor atraktivity návnady tak, že místo mléka s cukrem použijete obyčejnou vodu.
kapr

Závěr

      Myslím, že mražené návnady najdou uplatnění i v jiných technikách lovu ? u feederu a kaprařiny. Dokonce si umím představit podobné nezatížené návnady při lovu na mlaskačku s matchových prutem. Nikde v článku jsem neudával množství. Důvodem je to, že rybařinu beru částečně jako experimentování a možnost pro improvizaci, a proto nejsem zastánce přesných pravidel. Tak je na vás, abyste našli ty nejlepší poměry ;-).
      Možností je spousta a na nás je, abychom je využili.

Autor: Groow

Diskuse k článku (9 reakcí)

Přečteno: 18 940x
Průměrná známka: 1.25

NZakrmování prakem

Před lovem si připravím koule krmení a prak, abych měl vše ihned na dosah a k okamžitému použití. Na protějším břehu si vyberu pevný orientační bod a na něj zaměřuji jak nahazování, tak i střílení krmení.

NHlína a její použití do návnady

Při lovu na plavanou se hlína s oblibou používá jako jedna ze základních přísad do návnad.

NDomácí výroba krmení

Pokud do krmení přidáte buráky, musíte počítat s tím, že směs má tendenci ke žluknutí.