Živá složka krmení – červi a kukly

- Ervín Rendek a Tomáš Mindák

      Živé nástrahy jsou neodmyslitelnou součástí lovu na plavanou. Ryby na ně reagují o mnoho lépe než na nehybně ležící potravu. V různých ročních obdobích lépe účinkuje jedna, jindy zase druhá nástraha, jak je specifické pro každý druh ryby. Používá se jak pro nastražování na háček, tak do návnady, kde ve velké míře ovlivňuje aktivitu ryb na našem krmném místě. Pokud chcete být úspěšní alespoň tak jako ostatní ve vašem okolí, živou nástrahou nešetřete.
      Existuje více způsobů, jak se „živou“ zacházet, jak a kdy ji používat, a o tom si povíme v tomto seriálu. bili cervi

Bílý červ (masňák, kostňák)

      Asi nejpopulárnější a nejdostupnější plavačková nástraha na trhu. Seženete je v každé rybářské prodejně a jsou cenově dostupné. Prodává se v malých dávkách po 0,5 dcl za cenu mezi 15 a 25 Kč. Pokud jej chceme přidávat do krmení, potřebujeme větší množství a kupujeme je na litry – většinou je potřeba objednat si v prodejně takové množství předem. Litr pak vyjde na 100 až 180 Kč.
      Rozlišujeme různé typy červů podle barvy a velikosti. Nejčastěji se setkáte s nebarvenými červy (bílí), existují však i červení, žlutí, oranžoví a někdy i třeba zelení. Velikosti jsou tři – běžná velikost, malé pinky a velcí sloni. Pinky by měly být menším druhem, někdy se však jedná jen o standardní červy, kteří byli dříve odstaveni od potravy a nedorostli do plné velikosti. Výhoda je, že tito nedospělí červi se nemohou zakuklit. Pinky jsou nejčastěji červené a používají se hlavně pro menší ryby, jako jsou oukleje. Velcí červi, tzv. sloni, jsou jiný druh hmyzu (larvy jiných much), který dorůstá 2x větší velikosti. Oproti běžným červům jsou méně pohybliví a potřebují vyšší teplotu, aby se hýbali. Jsou také dražší. Někdy koupíte mix červů různých barev a velikostí.
      Pokud budete červy kupovat pravidelně, je vhodnější najít si ve svém okolí dodavatele, který vám je dodá v požadované barvě, vždy čerstvé a za lepší cenu. barevni cervi
      Čerstvost červů je velice důležitá. Není možné rozlišovat stáří červa jen na "před zakuklením" a "po zakuklení". Larva má svůj životní cyklus, který je zpomalen podchlazením v chladničce. Přesto i v ní červ stárne a během několika týdnů či měsíců se zakuklí nebo zemře. Čerstvý červ je pohyblivější, vydrží déle pod vodou živý, má měkčí kůži a nesmrdí (relativně). Pokud červi zapáchají, je možné je „vykoupat“ v jarové vodě. Voda nesmí být zbarvena dožluta (dozelena) od saponátu, musí to být jen slabý roztok. Červy nasypte do vody a kyblíku a promíchejte. Pak je sceďte na jemném sítě, propláchněte čistou vodou a ihned použijte do návnady. Vykoupaní červi nejsou vhodní pro skladování, rychle se zakuklí.
      Pokud potřebujete vyčistit červy na skladování, prosejte z nich smradlavé vlhké piliny a nechejte červy prolézt skrz síto, mrtvolky a kukly zůstanou na sítě. Živé červy zasypte suchými pilinami (nouzově kukuřičný šrot nebo hrubá mouka) a vraťte do chladničky. Tato procedura rovněž snižuje jejich životnost, protože je nutné ji dělat v teple (v chladnu se červ nehýbe a nepoleze sítem) a v teple červ stárne rychleji.
      Existují případy, kdy potřebujete do návnady přidat červy mrtvé. Např. pokud budete zakrmovat velkým množstvím červů, nemohou být všichni živí, protože by krmení nedrželo pohromadě – živý červ návnadovou kouli svým pohybem rychle rozbíjí. Nebo když nechcete, aby se červi odplazili po dně z vašeho loviště.
      Existují dva způsoby, jak červy usmrtit.
      Zadušení – necháme je v mikrotenovém sáčku na přímém slunci aspoň dvě hodiny. Po zadušení je potřebné očistit je od čpavku, který na slunci červi vyloučí. Nasypte je do vědra se studenou vodou, zamíchejte, sítkem seberte a vyždímejte jemně v hadře. Můžete to opakovat i několikrát, aby byli opravdu čistí. Pak je zasypte suchou strouhankou, aby se od sebe oddělili a bylo možné vmíchat je do návnady.
      Zmrazení – není to vlastně úplné zabití červů, jen omráčení pomocí mrazu. Postup je jednodušší. Na 1 až 2 dny vložíme červy do mrazáku, ne déle. Po zmrazení se začnou do několika hodin hýbat. Jenže v tu dobu už budou dávno na dně v našem krmení, i když při přidávání do něj se nám budou zdát mrtví. Alternativním řešením je omráčení červů, a to jejich prudkým podchlazením (vložíme je do chladničky) v uzavřeném igelitovém sáčku. Červi ztratí v chladnu tělesnou aktivitu a jejich pohyb se zredukuje na minimum, sáček bez vzduchu je navíc přidusí. Na první pohled vypadají mrtví, ale po 2 hodinách v pokojové teplotě se začnou probírat. Pokud je takto „usmrcené“ chceme přidat do krmení, je potřeba je vytáhnout z lednice těsně před jejich přidáním do směsi. Na dně pod vodou začnou pomalu ožívat a to je efekt, kterého jsme chtěli docílit.
      Dalším problémem je množství červů, které přidáme do návnady. Měli byste mít představu o lokalitě, na které budete chytat, co se týká druhů a velikostí ryb. Každý druh se jinak krmí a vyžaduje jiné množství živých nástrah, nejen červů. Množství proto nelze určit přesně. Např. na parmy bych přidával 1,5 l červů v jakémkoliv stavu (živí, mrtví, lepení), na cejny je lepší patentka, ale červy bych přidal v menším množství také. slepeni cervi
      Masňáky můžeme na lovné místo dopravit několika způsoby: v návnadě, prakem nebo slepené. Přidávání do návnady jsme si již vysvětlili. Prakem krmíme jen na stojatých nebo pomalu tekoucích vodách z důvodu, že je proud lehce odplavuje. Lepení je účinné při lovu ve velkém proudu nebo pro nastřelování na velkou vzdálenost (match). Na lepení budeme potřebovat 1 litr masňáků, 2 litry jemného štěrku, rozprašovač, 100 gramů lepidla na červy (seženete určitě přes e-shopy) a dvě stejné nádoby. Očištěné a SUCHÉ červy nasypeme do nádoby a přisypeme všechen štěrk. Přidáme práškové lepidlo a důkladně promícháme.

cervi v kosiku na delicce
Zakrmování pomocí kalíšku na konci děličky.
Pak začneme na směs opatrně stříkat vodu z rozprašovače a druhou rukou mícháme. Postupujte pomalu, je to důležité – o tom mluví i naše dlouholeté zkušenosti a hodiny strávené lepením. Podle kvality lepidla záleží, jaké množství ho budete ještě muset přisypat. Konečný efekt se ukáže asi po pěti minutách od slepení. Do nádoby s odstátou správně lepící směsí vložíme svrchu druhou nádobu a na ni se celou vahou postavíme. Možná se vám to zdá komické, ale až vám bude koule červů plavat na hladině, smích vás přejde. Důvodem jsou vzduchové bubliny, které vznikly mezi jednotlivými komponenty. Tímto způsobem všechen vzduch vytlačíte. Z lepící směsi odtrháváme kusy, které v dlani umačkáme do malé koule a nastřelujeme prakem nebo vhazujeme rukou. Také lze kouli červů vložit do středu návnadové koule, nebo s ní zakrmovat kalíškem na konci plavačkové děličky. Ve vodě se lepidlo rozpustí a červi se mohou rozlézt po dně.
      Obvykle všechno krmení nespotřebováváme hned na začátku a necháváme si nějaké i na zakrmování během lovu. Aby směs nevysychala, je dobré ji přikrýt vlhkou hadrou. kukly a cervi

Kukly

dve kukly na hacku
Uchovávání kukel ve sklenici s vodou.
      Máme na mysli kukly po zakuklení masných červů. Kukly mají rády především plotice, perlíni, cejni a jelci.

Postup zakuklování

      Do nádoby s víkem nasypte masňáky a nechte je při pokojové teplotě v temné místnosti. Tma je důležitá, protože na světle se červi snaží schovat, jsou neklidní.
      Průběžně nádobu kontrolujte, do druhého dne se v ní v ní začnou objevovat kukly. Kukly nesmíte nechat na vzduchu déle než 1 den. Kukly stárnou a my je musíme mít ve správné „zralosti“ – správná barva kukel je od krémově bílé po světle hnědou. V tomto stádiu kukly nejsou plovoucí. Starší tmavé kukly jsou nepoužitelné, protože plavou na hladině.
      Jelikož ne všichni červi se zakuklí zároveň, je potřeba kukly od červů zavčasu oddělit. To uděláte tak, že obsah nádoby nasypete na plavačkové síto na červy nebo na síto na návnadu s malými oky a necháte červy na světle prolézt do nádoby pod sítem. Kukly zůstanou na sítě.
      Kukly ze síta přesypte do jiné nádoby a propláchněte je vodou, aby se odplavily piliny a jiné nečistoty.
      Kukly vložte do sklenice např. od okurek a zalijte je vodou. Některé kukly budou plavat, většina klesne. Sklenici vložte do lednice, do druhého dne část plovoucích kukel nasaje vodu a také klesnou ke dnu a ty, co zůstanou plavat, můžete odebrat a vyhodit. Kukly pod vodou se již dále nevyvíjí, jsou mrtvé.
      Neplovoucí kukly nechte ve sklenici s vodou a nejpozději do několika dnů spotřebujte, nebo si je bez vody zamrazte v igelitovém pytlíku. perlin ostrobrichy a kukly v krmeni

Perlínům kukly opravdu chutnají.

Doporučené orientační množsví červů a kukel v 10 litrech návnady

dve kukly na hacku
Určitě vyzkoušejte kukly i jako nástrahu.
Druh rybyČerviKukly
Cejn0,5 l0,75 l
Jelec1 l0,75 l
Kapr1 l0,5 l
Parma1,5 l-
Plotice0,75 l0,5 l

Autor: Ervín Rendek a Tomáš Mindák - ®

Diskuse k článku (24 reakcí)

Přečteno: 30 647x
Průměrná známka: 1.32

NJarné mreny

Krásný článek o lovu parem na plavanou s děličkou. Autor rozebírá technickou stránku lovu, ale nezapomene ani na příběh od vody.

NPríprava živých návnad

Čo dokáže urobiť účinné krmivo ešte lepším? Jeho živá zložka. Podľa toho akú živú návnadu pridáte do krmiva, dokážte približne určiť čo prilákate na kŕmne miesto.

NKonopí – zázračný partikl

Jedno křupnutí zrnka konopí a letargické ryby plující doteď metr nade dnem se potopí ke dnu a začnou aktivně hledat zdroj křupavé potravy.

NChov hnojákov v paneláku

Chovám si už viacej rokov hnojáky v panelákovej pivnici skoro bez zápachu a som celoročne, čo sa toho týka, sebestačný.

NPerlín - zapomenutá zlatá rybka

Perlín je jedna z nejkrásnějších ryb, kterou jsem kdy ulovil.