Konopí – zázračný partikl

- Jaromír Vrána

      Konopí je výjimečná přísada do rybářských návnad. Jeho oblíbenost zejména v západních zemích převyšuje jakoukoliv jinou částečkovou návnadu (partikl). Ať už se používá do návnad na plavanou, feeder nebo při kapraření, vždy je odborníky stavěno na první pozici mezi rostlinnými návnadami. V čem je tak výjimečné a jak jej používat, to se dočtete v následujících odstavcích.

Co je konopí?

      Existují dva základní druhy konopí: konopí indické, které obsahuje vysoký obsah omamných látek, a konopí seté, které omamné látky prakticky neobsahuje a bylo odnepaměti využíváno v potravinářství i průmyslu. Právě toto konopí sehrálo v historii lidstva významnou úlohu, protože je mimo jiné neuvěřitelně zajímavé svými nutričními hodnotami. Obsahuje totiž všech 20 známých aminokyselin (včetně 9 esenciálních, které lidské tělo neumí syntetizovat). Je pokládáno za nejvyváženější lidskou potravinu v ryzí podobě! Nemusíte jíst nic jiného než konopí a budete dlouho zdraví a silní. Druhá v pořadí je sója, ale ta je hůře stravitelná a sama o sobě dlouhodobě nestačí.
      Konopí obsahuje 30 % tuků, vyrábí se z něj konopné oleje s typickou oříškovou chutí, dále 25 % proteinů a 34 % uhlohydrátů. Proteiny jsou ze 2/3 tvořeny lehce stravitelným globulárním edestinem, který se vyskytuje jen v konopí. Zbytek tvoří albumin, který známe z vaječných bílků.
      Konopí se snadno pěstuje, ale špatně se sklízí. Jsou potřeba speciální drahé stroje, které dokážou sklidit až 3 cm silné a 3 metry vysoké stvoly. Společně s nechvalnou pověstí konopí indického je to hlavním důvodem, proč se konopí seté z našich polí v průmyslovém věku vytratilo a proč jej musíme nakupovat za nelidovou cenu. Dříve se sklízelo ručně.

konopne seminko

Proč je konopí při rybaření tak účinné?

      Semínka konopí jsou tvrdá, tmavá, asi 5 mm velká. Po upravení (viz níže) z nich vyleze bílý klíček a zajímavě voní i chutná – zkuste si to, není jedovaté, jen slupky trochu lezou mezi zuby. A pokud to opravdu zkusíte, určitě si všimnete té nejdůležitější věci na konopí. Skořápka totiž křupe. Lze se domnívat, že velmi podobně křupe i nejhodnotnější přirozená potrava ryb, jako jsou vodní šneci, škeble různých velikostí a další ŽIVÁ potrava s ulitou či krunýřem. Proto si troufám vyslovit následující, možná odvážné tvrzení: ryby konopí pokládají za ŽIVOČIŠNOU potravu! Konopí je výživné a svým tvarem i strukturou připomíná živé tvory – malé černé šneky s bílou svalnatou nohou.
      Další teorie, proč ryby konopí milují, může být ta, že pokud jedna ryba začne požerákovými zuby drtit konopná semena, musí být křupání pod vodou dobře slyšet. Ostatní ryby z hejna tento zvuk musí znát, protože podobný zvuk bude znít při pojídání jiné přirozené potravy s ulitou a ony vědí, že kde byl jeden „šnek“, budou i další. Jedno křupnutí a letargické ryby plující doteď metr nade dnem se potopí ke dnu a začnou aktivně hledat zdroj křupavé potravy.
      Jen málo jiných návnad toto dokáže, ve zmenšené míře snad jen kukly, řepka, arašídy a u větších ryb také suchá kukuřice a tygří ořechy (posledními dvěmi nelze doporučit krmit více jak pár hrstmi denně, konopí můžete házet lopatou a ničemu to neškodí). Výrobci návnad se snaží přizpůsobit návnadu chuti ryb, nedovedou ale napodobit různorodou strukturu materiálu přirozené potravy. Žádná rybí potrava není homogenním kusem hmoty, jakým je kaše z rozpadlé plavačkové návnady nebo kus uvařeného těsta či brambory. Ryby požírají hmyz, mlže a korýše s tvrdším nerovným povrchem a měkčím středem. A v tomto konopí výrazně převyšuje cokoliv jiného z rostlinné říše.
      A další plus – ověřil jsem si v akváriu (plotice a karasi), že rybám trvá pokousat jedno zrnko konopí znatelně déle než např. srovnatelně velké zrnko kroupy nebo masný červ. Na rybách je opravdu vidět, jak přežvykují. Vysbírat hrst konopí jim tedy trvá déle, než vysbírat hrst krup či masňáků. Konopím je déle udržíte na lovném místě!
      A jedeme dál. Přestože konopí obsahuje mnoho tuků, které jsou lehčí než voda, jako celek je mnohem těžší než voda a klesá ke dnu jako kámen – tedy až po uvaření, protože suché konopné semínko může plavat na hladině. Je proto výborné na řekách, kde jiným partiklem či masňáky nelze zakrmovat – typicky v parmových úsecích se štěrkovým dnem. Domnívám se, že právě na takovém povrchu je konopí nejúčinnější, protože přesně zde se obvykle vyskytují živočichové, které konopí připomíná (drobní šnečci pod kameny), a ryby jsou zvyklé si mezi kameny takovou potravu hledat.
      Říká se, že konopí má projímací účinky, dnes je modernější výraz „rychle stravitelné“. Tak či tak je pravda, že konopí rybou proletí velmi rychle a často po několika hodinách vnadění z ulovených ryb teče natrávená směs návnady se znatelnými slupkami konopí. Myslete si třeba, že to je úchylka, ale mám to rád. Dává mi to pocit, že rybám chutná.

naklicene konopi

Příprava konopného semínka

      Je mnoho způsobů, jak konopí uvařit. Popíši jen jedno, které používám já, ostatní jsou podobné. Konopí nechávám 24 hodin namáčet, pak vodu sliji a 4 dny jej nechávám naklíčit v kyblíku bez vody přikryté mokrou utěrkou. Po prvních dvou dnech konopí propláchnu. Semínka nesmí být na průvanu a přímém světle, teplota pokojová. Po 4 dnech bude mít konopí až centimetrové klíčky. (Pokud nemají vůbec nic, počkejte ještě jeden až dva dny. Pokud ani pak nic, možná máte nějaká poškozená nebo stará zrnka, která už nevyklíčí a po šesti dnech ve vlhku už jsou na vyhození. Příště zkuste jen 24 hodin namočit a pokračujte bez klíčení rovnou vařením.)
      Naklíčením se v semenech nastartuje částečná přeměna energie (tuky, cukry, proteiny) ve vitamíny a další nové látky a zároveň se tím výrazně posílí vizuální efekt konopí ležícího na dně. Z černého zrnka bude vyčnívat bílý klíček jako noha šneka z ulity. Nenaklíčené, jen namočené konopí po uvaření také pukne a klíček trochu vyleze, ale proti naklíčenému je to slabé.
      Naklíčené konopí propláchněte a v čisté vodě jej nechte přejít varem. Není potřeba vařit déle, ztrácí se tím aroma, vitamíny a další výživné látky. Před vařením lze přidat pár lžic cukru, není to však potřeba a konopí se pak rychleji kazí.
      Po uvaření jej nechte v hrnci vychladnout a pak sceďte vývar, který použijte do návnady – to je povinnost!
      Konopí udržujte vlhké, nesmí oschnout, jinak se scvrkne a odchlípne se mírně od slupky, čímž pod slupkou vznikne vzduchová mezera, díky které pak zrníčko bude špatně klesat ke dnu nebo dokonce může plavat na hladině. To stejné se může stát, pokud konopí přidáte do návnady dlouho před jejím použitím. Návnada vytáhne ze zrnek vodu.
      Ideální je navařit si konopí do zásoby a zamrazit jej. Namáčení a klíčení přece jen zabere dost času a člověk dnes neví, kdy se na ryby dostane a nemůže si často plánovat svůj čas tak dlouho dopředu. Je vhodné konopí zamrazit ve velkých kelímcích i s vývarem, aby mrazem nevysychalo.

Mleté konopí

      Ačkoliv mleté konopí pokládám jen za jednu z mnoha ingrediencí se zlomkem efektu, který poskytuje vařené konopí jako partikl, nebyl by tento článek kompletní, kdybych se nezmínil i o něm. Používá se v této podobě jako oblíbená příměs do plavačkových návnad. Měli byste však vědět, že mleté pražené konopí, které se prodává komerčně, mohou být jen výlisky po lisování konopného oleje, tedy odpad bez původní výživné hodnoty. Vždy se podívejte, jestli uvidíte v pomleté směsi i nepomačkané světlé drobky, které byly dužinou původního zrnka.
      Konopí lze pomlet i doma, ale není to žádná slast. Asi nejlépe to jde v mlýncích na maso (sypat po troškách) a také se dá použít domácí elektrický mlýnek na kávu, pak ale přidejte k semenům i něco suchého, např. strouhanku nebo šrot, aby se zlehka nasekané konopí nepřilepilo na stěny mlýnku, ale pomlelo se důkladně. Zajímavé by bylo konopí před mletím zmrazit, snad by olej ztuhnul a tolik nelepil – nemám to ale vyzkoušené.
      Někdo doporučuje před pomletím zrníčka opražit nasucho na plechu v troubě nebo na pánvičce. Určitě to neuškodí, možná i pomůže. Zvýrazní se tím dost aroma.
      Pomleté konopí je velmi mastné a v návnadě ve vodě velmi dobře pracuje. Stoupají z ní mastné voňavé proudy k hladině, hlavně u doma pomletého. Komerční je sušší – ostatně mastnou hmotu, jaká leze z mlýnku na maso, by stejně asi nikdo nekoupil.
      Z konopí lze také vyrobit konopné mléko tak, že předem namočené a uvařené konopí (nemusí být naklíčené) rozmixujete ponorným mixérem v jeho vývaru na kaši a tu zamícháte do suché návnady. V kombinaci s nepomletým konopím přidaným do hotové návnady je to velmi zajímavé řešení, jak vyvolat pod vodou konopné šílenství.
      Prodávají se také lisované pelety ze 100 % mletého konopí, používají jej hlavně kapraři. Ve vodě se rychle rozpadnou a dobře provoní okolí.

plotice miluji konopi

Zakrmování konopím

      Všem vřele doporučuji zkusit si aspoň jednou přijít k vodě jen s kyblíkem se 3 kg vařeného konopí a kelímkem masňáků nebo plechovkou kukuřice. Není to drahé, za kilo plavačkové směsi se šrotem a strouhankou dáte více (kilo konopí se dá sehnat i pod 40 Kč/kg). Zkuste krmit jen konopím např. nastřelováním prakem nebo pomocí vnadící rakety (existují i malé rakety pro zakrmování feederovým medium prutem). Ryby se budou stahovat trochu déle, než při použití plavačkového krmení, ale o to lépe budou pak reagovat a i s malým objemem návnady je déle udržíte. Dařilo se mi takto chytat znatelně větší ryby, než při použití standardních návnad. Samozřejmě chytám na masňáky nebo kukuřici, na samotné konopí jsem takové úspěchy neměl. Na dně je příliš mnoho zrníček, než aby si ryby všimly toho jednoho na háčku. Skvěle se tak chytají kapři, karasi a plotice. Zahraniční autoři takto doporučují zakrmovat i na líny a na řekách i na parmy. Můžete se dočíst o metodách nazývaných „maggots over hemp“ (červi nad konopím, tedy červi na háčku nad místem zakrmeným konopím) nebo „casters over hemp“ (kukly nad konopím).
      Tato taktika je dobrá mimo jiné i v tom, že konopí se nezviřuje do sloupce vody jako pečivová návnada, takže ryby jej musí sbírat ze dna. Jsou k němu doslova přisáté tlamkami, jak nasávají zrníčka. Ryba přisátá ke dnu tím dává ostatním rybám signál, že našla potravu. A co je super, můžete pak sami chytat ze dna, nemusíte ryby hledat ve sloupci, jako když nastřelujete třeba pomalu klesající červy.
      Dalším použitím konopí je jeho přidání do běžné plavačkové směsi, kde funguje jako „zarážka“ (to slovo se mi nelíbí, ale je zažité a nevím, jak to nazvat lépe) – podrží ryby déle na lovišti. Čím více jej můžete použít, tím lépe. Nezapomínejte však na to, že konopí je poměrně syté a v chladné vodě se jej ryby rychle přejí. V teplé vodě metabolismus probíhá rychle a ryba rychle začne znovu žrát.
      Také lze konopí přidávat do mixů partiklu pro zakrmování k bójce lodí nebo vnadící raketou. Pak je to pro ryby mezi ostatním často levnějším partiklem takový bonus, který chutná a zároveň křupe a tím přiláká další ryby – viz výše.

      Tak to je vše. Vím, že se konopí v návnadě nemůže vyrovnat např. masňákům, ale přesto doufám, že po přečtení tohoto článku poskočilo o pár příček výše ve vašem žebříčku hodnot. A pokud jste již všechno znali, nevadí. Některé rady o rybách člověk čte na každém rohu a věří jim, ale sám je nezkusí, protože potřebuje to poslední malé nakopnutí. Snad jsem vám jej teď dal.

Autor: Jaromír Vrána

Diskuse k článku (46 reakcí)

Přečteno: 85 223x
Průměrná známka: 1.24

NŽivá složka krmení – červi a kukly

Pokud potřebujete vyčistit červy na skladování, prosejte z nich smradlavé vlhké piliny a nechejte červy prolézt skrz síto, mrtvolky a kukly zůstanou na sítě.