Jak vyrobit popper

- Groow

      Popper a popperování může být při zahájení a ve vrcholném létě to pravé ořechové, co může dravce zaujmout. Popper je povrchová nástraha, která láká dravce svým charakteristickým zvukem. Ovšem z pohledu rybáře je tahle americká „blbinka“ poměrně drahá a ceny se pohybují od 250,- Kč a výše (za kvalitní modely).
      Proto jsem hledal způsob, jak si vyrobit „poppříka“ doma a za pakatel. Celý článek je zaplněn sérií fotografií, které by měly celý postup zjednodušit na takovou úroveň, že výrobu zvládnou i tací, kteří mají stejně jako já obě ruce levé. :-D

Materiál potřebný k výrobě

  • korek nebo balsa
  • barvičky na modely (případně jakékoliv jiné) – použil jsem minicolors matné
  • očka
  • ocelový drátek 1 - 1,5 mm
  • umělé vlákno, vlnu či muškařská peříčka
  • nit
  • obratlík
  • háčky + kroužky

Nářadí a pomůcky

  • zalamovací skalpel
  • jemný smirkový papír
  • kleště kombinačky (nejlépe s kulatými čelistmi)
  • slabou a silnou lihovou fixu, na barvě nezáleží
  • čirý lak

      Vycházel jsem ze dvou základních vzorů, které jsem objevil u několika producentů těchto umělých nástrah.
vzory popperu
      Hledal jsem materiál pro výrobu tělíčka. Zvažoval jsem dva základní materiály, které jsou vcelku rovnocenné, ale jeden lze sehnat snadno a levně, a druhý se shání o něco hůře a cena je nepatrně vyšší. Jaký si vyberete, je na vás, ovšem já sáhl po korku a balsu jsem nechal v klidu ležet na prodejních pultech. Korek je velice netradiční materiál pro výrobu tělíčka popperů i woblerů. Ale když se zaměříte na fyzické vlastnosti obou materiálů, tak korek vychází jako jasný vítěz.
korek       Pro názorný příklad, že poppera lze vyrobit opravdu z jakéhokoliv korku, jsem použil korek z vinné lahve, který jsem opracoval ostrým skalpelem do požadovaného tvaru a zabrousil jemným smirkovým papírem.
      Následovalo barvení tělíčka. Protože jsem od profíků zaslechl, že barva poppera není to hlavní, ale že záleží pouze na tmavém a světlém odstínu poppera (a jeho použití dle denní doby), je jedno, jaké barvy použijete. Dravec stejně vidí tuto nástrahu proti světlu a barvu nerozezná.
oči       Po nabarvení přidáme jeden estetický prvek - a tím jsou očka. V mém případě jsem použil 7mm gumové projektily používané do sportovních zbraní. Ovšem není problém použít cokoliv jiného, třeba i jen očičko vytvořené kancelářskou děrovačkou z nějaké fólie.
      Když jsme přilepili očka, tak před námi stojí úkol hodný malířských mistrů a tím je pomalování poppera. Opět musím přiznat, že nejde o nic, co musíte udělat, protože jde spíše o oko rybáře než dravce. Ale jak se říká: Proti gustu žádný dišputát. A tak pomalujeme náš výtvor dle své vlastní fantazie.
popper       Jak je naznačeno na obrázku, tak se pokusíme vytvořit díru skrze tělíčko. Zde záleží na naší šikovnosti a také na tvaru, jaký jsme pro tělíčko navrhli. Jestli použijeme vrtáček či nějaký bodec, je v podstatě jedno, důležité ale je, abychom otvor vedli od středu přední části a ukončili své snažení uprostřed „prdelky“. Zprvu to může vypadat jako problém, ale při troše šikovnosti opravdu není!
      Jakmile jsme si vytvořili dírku, která vede skrze tělíčko, přijde na řadu drátěná konstrukce (podobně jako u woblera), která nám zajistí držení kroužku s háčkem a obratlíku.
popper       Drátěná konstrukce není nic složitého. Použijeme ocelový drát o průměru 1 - 1,5 mm, který vytvarujeme do očka, přidáme obratlík a prostrčíme skrze tělíčko. Pro tuto práci se hodí kleště s kulatými čelistmi, ale jde tuto práci zvládnout i s kombinačkami (stejně jsem to udělal já), ale výsledek nebude opticky optimální, ale tento defekt nemá na konečnou funkci nástrahy vliv.
      V této fázi si při dokončení konstrukce ponecháme delší část drátku volnou. Na ní opět vytvoříme očko a do něho vložíme kroužek pro uchycení háčku nebo případně nechám očko volné a háček v konečné fázi připevníme tzv. „natvrdo“. Představu si můžete udělat z obrázku, ale háček budeme připevňovat až v závěrečné fázi výroby.
popper       Teď přikročíme k dalšímu kroku. Tím je výroba ocásku. Kromě tupého zvuku, který vydává hlava poppera, je lákadlem pro dravce i ocásek za vlastní nástrahou. A proto si vyrobíme fešný ocásek. Co se týká materiálu, tak máme opět volné ruce. Já jsem se rozhodoval mezi vlnou a umělým vláknem, které nakonec zvítězilo. Klidně můžete použít i streamerový materiál. Vlákno jsem sehnal z několika extravagantních propisek, které se vyrábí v různých barvách. .
      Ocásek je fixován k drátěné konstrukci pomocí pevné nitě (v mém případě červené barvy). Dodatečná fixace probíhá pomocí chemoprenu.
      Nakonec celého poppera nalakujeme několika vrstvami čirého laku, který ho bezpečně ochrání před zoubky dravce. Úplně nakonec navlékneme kroužky a na ně háčky nebo upevníme jen háčky (natvrdo).
popper
      Jak jsem sliboval na úvodu tohoto článku, tak nejde o složitou výrobu. Právě naopak a ani na materiál a použité nářadí tato výroba není náročná. Možných tvarů je bezpočet. Není problém vyrobit si pomocí této metody poppera třeba ve tvaru žáby. Vše je o fantazii rybáře - kutila.

      Hodně štěstí při popperování přeje Groow.

Autor: Groow

Diskuse k článku (40 reakcí)

Přečteno: 36 866x
Průměrná známka: 1.43

NVyrobte si svého woblera

Na vlastnoručně vyrobených woblerech je skvělé také to, že jsou skoro úplně zadarmo.

NVýroba plandavek

Další možností výzdoby je připnutí kousku červeného plastu ve tvaru ploutvičky ke kroužku u trojháku.

NVýroba pilkeru z kočárku

Při naší výpravě do Norska v roce 1997 jsme úspěšně použili pilkery vyrobené z dětského kočárku.