Jaký vybrat svůj první feeder?

- Čudlař

      Jistě se shodneme, že lov s feederovým prutem u nás zažívá opravdový boom. Je tedy logické, že se velmi často objevuje otázka, jaký prut vybrat, protože začátečníků je nyní mnoho. Rozhodl jsem se vám výběr prutu malinko usnadnit tímto článkem, ve kterém se dozvíte, jak vybírat a na co byste měli pamatovat.
      Na začátku si musíte rozmyslet, jestli si tuto metodu lovu chcete jen zkusit, nebo se jí budete opravdu věnovat. V prvním případě si kupte jakýkoliv levný proutek, třeba i z bazaru, hlavní je, aby měl alespoň dvě špičky - měkčí a tvrdší. S jakýmkoliv prutem lze chytit rybu a staré rybářské pravidlo říká, že ryba se chytá na háček a ne na prut. Pokud ovšem už teď víte, že lov na feeder bude vaším oblíbeným způsobem lovu, pak vybírejte velmi pečlivě, protože by to měla být dlouhodobější investice.
      Při výběru prutu hlavně záleží na tom, kde s ním budeme chtít chytat a jaké ryby s ním budeme lovit. Feederové pruty se dělí do několika kategorií a jejich označování většina výrobců prutů dodržuje.

Za bezvětří můžete na stojaté vodě lovit na větší vzdálenost i s měkčími špičkami.

Picker

      Pickery (někdy se nazývají i winklepickery) jsou nejjemnější pruty pro lov s ohebnou špičkou. Vlastně se nejedná o opravdové feederové pruty, ale chytá se s nimi podobně. Nelze s nimi použít krmítko, protože jejich odhozová zátěž je v rozmezí 5 - 30 gramů [upřesňujeme: i krmítko je možné použít. Více v diskusi pod článkem]. Obvyklá délka je 210 až 300 cm. Tento prut se hodí pro lov na stojatých vodách a malých říčkách. Můžeme s ním lovit malé nebo střední druhy ryb, jako jsou velké plotice, tloušti... S odhozem 5 - 30 gramů sice budete vázáni na lov poblíž břehu, ale i zde vám může zabrat pěkný kapřík a věřte, že zdolávání pro vás bude adrenalinovým zážitkem. Pokud to podmínky dovolí (vítr, vzdálenost, proud...), budou pickerové pruty nejlepším řešením pro opatrné ryby, nejlépe ukazují záběry a lze použít nejtenčí návazce (i pod 0,10 mm).

Feeder light

      Mezi klasickými feederovými pruty je nejmenší variantou verze light (L) (= lehký). Odhozová zátěž 30 - 60 g již dovoluje použít menší krmítka, délka bývá 330 až 360 cm. S tímto prutem už si budete moci dovolit lovit na stojatých vodách pohodlně do 40 metrů od břehu. Light prut se hodí i na řeky, ale při lovu ve větším proudu bude prut ohýbán i pod špičkou. Na light pruty stále můžete lovit malou bílou rybu, ale už vám nic nebrání vyrazit na kapry. Light pruty se dodávají se špičkami od 3/4 do 2 oz (označení špiček viz níže). Ideální průměr návazců je kolem 0,10 až 0,16 mm. Tyto pruty jsou výborné, pokud chcete lovit s pletenou šňůrou.

Feeder medium

      Jedná se o nejběžnější kalibr, který pokrývá nejširší spektrum použití. Medium (M) pruty mívají odhozovou zátěž okolo 60 - 90 gramů a většina z nich bude v jednotné délce 360 cm. Umožní vám lovit jak na stojaté vodě, tak na proudné řece. Nahodíte s nimi s krmítkem kolem 60 metrů, s olůvkem i dál. Stále na něj můžete ulovit malé rybky, ale nemusíte se vůbec bát záběru nějakého velikána, protože při zdolávání máte velkou silovou rezervu. Jsou dodávány se špičkami od 1 do 3 oz a vhodné vlasce budou kolem 0,12 až 0,18 mm.

Feeder heavy


Na řekách lze na špičky prutu upevnit rolničky a do nich třeba i svítící tyčinky. Je k tomu ale potřeba silné špičky, aby se neohýbaly již pod tíhou rolniček.
      Tyto pruty jsou určeny pro speciální použití, jakými je lov na velké vzdálenosti (s krmítkem i za 80 metrů) nebo velké hluboké řeky se silným proudem (Labe, Morava). Odhozová zátěž heavy (H) prutů je od 90 do 120 gramů. Délka je většinou 360 nebo 390 cm, ale najdou se i verze dlouhé 420 cm. Heavy prut je vlastně takový kaprový prut s měkkou špičkou. Lze s ním chytat i opravdu velké ryby, ale měli byste pamatovat, že rychlost zdolání ryby není ani tak závislá na tuhosti prutu, ale na použitém vlasci. Pokud použijete vlasec, který by snesl i prut medium, nezdoláte rybu na heavy rychleji ani bezpečněji než právě s mediem. Na heavy můžete používat návazce kolem 0,14 -0,22 mm, s některými i mnohem více.
      Existují i silnější verze feederových prutů, než je heavy, většinou jsou to speciály s odhozem až 200 g a délkou i 450 cm. Můžete s nimi lovit trofejní kapry nebo parmy ve velkých proudech. Jejich použití je velmi omezené a neměli byste o nich uvažovat jako o svých prvních prutech na feeder.
      Nejčastěji jsou feederové pruty třídílné, ale mohou být i dvoudílné. Existují i pruty s proměnnou délkou, kdy je možné přidat jeden prodlužovací díl. Vyrábějí se rovněž feederové pruty teleskopické, většinou však jde o pruty nižší třídy.

Jakou délku prutu?

      Délku feederu vybírejte podle míst, kam chodíte chytat. Chytáte-li pod stromy nebo z hodně zarostlého břehu, doporučoval bych používat kratší pruty, a to už jen proto, že se s prutem bude lépe manipulovat. Na druhou stranu, lovíte-li v holých místech, můžete využít prut delší. Jestliže lovíte v zarostlých i na holých místech, můžete využít výhody tzv. multifeederů, jak už bylo v předešlých řádcích zmiňované, je to prut s prodlužovacím dílem.
      Dlouhé pruty využijete více na řekách a možná i pro nahazování na delší vzdálenosti.

Podrobněji o částech prutu

Blank

      V dnešní době se blanky prutů vyrábějí převážně z uhlíku (karbonu) a kombinací uhlíku a sklolaminátu. Jako koncový zákazník nemáte moc šanci si ověřit, který prut má nejvyspělejší či nejlepší materiál. Každý výrobce označuje svůj materiál jinak. Při výběru se soustřeďte více na to, aby vám prut seděl v ruce.
      Také si dávejte pozor, aby prut nebyl příliš těžký v poměru ke své tuhosti a délce.
      Někdo má raději pruty ostřejší, se špičkovou akcí, s těmi se dobře nahazuje a zasekává a často je na nich i lépe vidět záběr. Jiný má více v oblibě pruty, které se ohýbají plynule od špičky až k rukojeti a bude se s nimi bezpečněji zdolávat ryba i na slabších návazcích. U rybářů se tyto preference částečně s dobou mění, zvykají si na své náčiní a většinou jsou čím dál náročnější.

Rukojeť

      Může být z korku nebo EVA materiálu (černá pěna, neopren) a také bývá jejich kombinace, kdy se korek použije nejčastěji jen jako střed rukojeti, který se tolik neohmatává a nezašpiní. Korek více chytá nečistoty a časem tmavne, je potřeba ho víc ošetřovat, také může chytnout plíseň. Přesto zůstává u mnoha rybářů oblíbenější, hlavně z estetických důvodů. Zde bude záležet na každém, co mu více vyhovuje.
      Délka rukojeti bývá často rozdílná. Hlavně u delších prutů bývá rukojet delší, což sice pomáhá při nahazování a při zdolávání větších ryb, ale také se s takovým prutem hůře manipuluje - musíte víc natahovat ruce před sebe, když si např. chcete prut podat do druhé ruky. Dlouhé rukojeti mohou dělat problémy především dětem.

Sedlo navijáku

      Sedlo navijáku značně ovlivňuje celkovou krásu a vyspělost prutu. Značně se na něm projevují moderní vlivy, a tak můžete poznat, který prut je novinkou a který stálicí. Pokud si jako začátečník nejste jistí, nekupujte žádné úlety!
      Pohyblivá část šroubení sedla může být zepředu nebo zezadu nohy navijáku. Určitě nekupujte pruty, u kterých budete držet rukojeť před navijákem přes holé závity, pro toto řešení není žádný rozumný důvod. Zbývají tedy takové, které mají buď otočný závit vepředu, ale skrytý v rukojeti (šroubuje se celou rukojetí, na obr. spodní dva) nebo vzadu za navijákem (na obr. horní dva). Pěkná řešení obou těchto variant vidíte na obrázcích.
      Záleží na vkusu každého, jaké sedlo se mu líbí. Ale pozor, někdy jsou držáky z plastových kroužků nezpevněných kovovým kroužkem a mohou praskat nebo se v nich poškodí závit.

Očka

      Očka mohou být uchycena buď dvoubodově nebo jednobodově. Jednobodově uchycená očka méně ovlivňují chování prutu při ohýbání a jsou lehčí než očka upevněná na dvou nožkách, jsou však náchylnější na poškození.
      Vložky oček jsou důležité pro správný průchod vlasce a vyrábějí se z nejrůznějších materiálů. Musí být tvrdé, hladké a lehké. V případě použití splétané šňůry by měla být očka dostatečně odolná otěru, protože na šňůru se snadno zachytávají drobné částečky (písek) a ty pak působí jako brusný papír. Kvalita oček, kterými výrobce osadí prut, ovlivňuje celkovou cenu prutu. Prut za 5000 korun bude nejspíš mít kvalitnější očka než jiný za 1500 korun, ale výjimky potvrzují pravidlo. Nejčastějšími jsou tzv. SIC očka a aluoxy. Při běžném použití se nemusíte zajímat, jaká očka váš prut má.

Špičky

      Všechny feederové pruty mají výměnné špičky. Vyrábějí se ze sklolaminátu a karbonu. Použitý materiál poznáte tak, že se podíváte na spodní, nejsilnější část špičky, která se zasouvá do prutu. Sklolaminát bude světlý, průsvitný, karbon bude zcela tmavý. Karbonové špičky jsou většinou tužší a sklolaminátové jemnější. Často dostanete k prutu třeba 2 karbonové (2 a 3 oz) a jednu sklolaminátovou (1 oz).
      Špičky jsou označovány v uncích (oz), přičemž 1 oz je cca 28 gramů. Označení na špičkách nám říká, jakou zátěž budeme potřebovat na ohnutí špičky o 90°, je to tzv. testovací křivka špičky. Toto značení špiček nemá nic společného s odhozovou zátěží, špička musí vydržet odhozovou zátěž udanou na prutu.
      Všechny špičky nemají stejný průměr své spodní části, takže když si koupíte např. špičky od firmy X, tak bude průměr špiček pravděpodobně jiný než u špiček od firmy Y. Prodávají se náhradní universální špičky, které lze vybrat podle průměru jejich koncové části.
      Některé pruty mají výměnné špičky delší než jiné. U dlouhých špiček jejich výměnou měníte výrazněji chování prutu jako celku než u špiček kratších.
      Všechny špičky mají na svém konci reflexní barvu, aby se dal zřetelně rozpoznat záběr. Nejčastějšími barvami jsou oranžová, červená, žlutozelená a bílá. U některých výrobců se barvou rozlišuje tuhost špičky a neuvádí se u nich hodnota v uncích.
      Počet špiček může být různý. Standardem jsou dnes 3 špičky, dvě mají jen levnější pruty. Lze se setkat s pěti špičkami.
      Na obrázku je možno vidět označení špiček a podle konce špičky rozeznáme sklolaminátovou (bílý konec) a karbonovou (černý konec).

Lak a povrch prutu

      Lze se setkat s pruty, které jsou leské, hladce nalakované, jiné mají jen slabou matnou vrstu laku, až se zdá, že nejsou nalakovány vůbec. Některé jsou na povrchu rovně zahlazeny a zalakovány, jiné jsou na omak drsné a ostré nebo různě vroubkované.
      Povrch bývá, hlavně v části nad rukojetí, všelijak méně či více výrazně pomalován a polepen samolepkami.
      Žádná z těchto vychytávek nemá vliv na chování prutu, jde jen o estetiku. Mnoho rybářů kupuje podle designu, ať již z nevědomosti nebo cíleně. Povrchové zpracování dokáže i průměrný prut velmi zatraktivnit, ale naopak i degradovat. Např. na prutu, který má korkovou rukojeť, zřejmě nebudeme chtít vidět červené samolepky s fialovými kytičkami.

Na co si dát při výběru prutu pozor?

  • Rovné vyvázání oček - sice to na funkci prutu nemá vliv, ale prut už nevypadá pěkně a naznačuje to, že prut nebude kvalitní i v jiných ohledech.
  • Očka jako taková - aby nebyla poškozená nebo zakápnutá lakem, hlavně na špičkách; zkontrolovat vložky oček, zda nemají ostré hrany nebo nejsou naprasknutá.
  • Zkontrolovat lak - jestli není někde popraskaný, nejsou na něm bubliny či škrábance.
  • Pozorně prohlédnout sedlo navijáku, jestli se neprotáčí.
  • Také si zkuste už v prodejně, jestli váš naviják padne do sedla prutu. Může se stát, že naviják nemusí být pevně uchycen a bude se viklat, nebo se do sedla vůbec nevejde.
  • Zeptejte se prodavače, jak často jsou tyto pruty reklamovány a jak bude probíhat případná reklamace.

      Doufám, že vám tento článek pomůže se zorientovat v široké nabídce prutů, které na nás čekají v každé rybářské prodejně. Pamatujte, že prut je jen nástroj a až do záseku má pramalý vliv na úspěšnost lovce. Jeho správný výběr nám však dokáže lov zpříjemnit a mít tak z rybaření větší radost. A o tom to je.

Autor: Čudlař - ®

Diskuse k článku (105 reakcí)

Martin Maťák: Tento přehled prutů jsem připojil k článku až do oddílu "reklama", i když se o žádnou reklamu nejedná. Je to citlivé téma a nechci, aby ovlivnilo známku autorova článku, proto jej umisťuji pod něj.
Jsem si vědom toho, že vypis nepokrývá celé spektrum nabídky na trhu a že krátká hodnocení ke každému z nich se nemusí shodovat s vašimi zkušenostmi. Hodnotil jsem pruty tak, jako bych byl zákazník, který si jde vybrat do prodejny svůj nový prut, a příliš toho o těchto konkrétních neví.
Pruty jsou seřazeny podle ceny. Ceny jsou jen orientační a platily v lednu 2006.
Chci také poděkovat personálu prodejny Zábranský v Brně na Kolišti, jmenovitě Šošonovi a Jerzyymu, za pomoc při pořizování fotografií prutů. Chlapi, díky.

Sema X-force Feeder, cena 865 Kč, 330 cm, vrhací zátěž 50 gramů, 3 díly a 3 špičky 0.5, 1, 1.5 oz.
Tlustý, měkký, "dětský" prut s neatraktivním designem za lidovou cenu.

Milo Coarster, cena 1090 Kč, 360 cm, medium, 3 díly a 2 špičky.
Velmi gumový prut pro opravdu nenáročné chytání. Na rozdíl od předchozího si ale dovedu představit, že bych s ním dokázal rozumně chytat.

Shimano Alivio Heavy, cena 1790 Kč, 396 cm, zátěž do 110 gramů, 3 špičky 2, 3 a 4 oz.
Levný a celkem pěkný heavy prut s akcí více ve špičce pro dlouhé nahazování a na řeky. Za ty peníze velmi solidní volba.

Milo Koex Heavy, cena 1840 Kč, 360 cm, 10 - 50 gramů, 3 díly a 2 špičky.
Tužší prut se špičkovou akcí. Na heavy verzi má podezřele nízkou vrhací zátěž. Cena je slušná.

Milo UFO Professional Feeder M1, cena 1990 Kč, 390 cm, zátěž do 90 gramů, 3 díly a 2 špičky.
Řekl bych takový obyčejný heavy prut, co hodně snese. Cena odpovídá.

Shimano Hyperloop Heavy, cena 2090 Kč, 360 cm, zátěž do 110 gramů, 3 díly a 2 špičky 2 a 3 oz.
Trochu měkčí heavy, i když blank má větší průměr. Cena odpovídá, především díky pěknému designu. (Prodávají se i starší verze, které mají jiné sedlo navijáku, než jaké je na fotce.)

Trabucco Proxima CTY MH, cena 2140 Kč, 360cm, 3 díly a 4 špičky.
Spíše heavy, rozumný prut pro větší vzdálenosti. Cena odpovídá kvalitě.

Mikado Ultraviolet Twin Feeder, cena 2155 Kč, 330 - 390cm (prodlužovací díl), 3 + 1 díl a 5 špiček.
Hodně zajímavý a mnoha rybáři oblíbený prut pro všestranné použití s mnoha špičkami. Velmi dobrá cena.

Esox Poseidon Heavy, cena 2220 Kč, délka 360 cm, 3 díly a 2 špičky.
Takový obyčejný univerzální prut s pěknou korkovou rukojetí. Proč ne.

Triana Feeder MH, cena 2350 Kč, 360 cm, 3 díly a 2 špičky.
Jde spíše o heavy prut se silnějším blankem a akcí více ve špičce. Cena je velmi slušná.

Sportcarp and R. Konopásek Feeder, cena 2390 Kč, délka 360, zátěž 30 - 60 gramů, 3 díly a 2 špičky.
Pěkně vypadající medium pruty s nadčasovým designem a korkovou rukojetí. Měkčí prut s parabolickou akcí za rozumnou cenu.

Shimano Nexave Light, cena 2990 Kč, délka 345cm, do 70 gramů, 3 díly a 3 špičky 0.75, 1 a 2 oz.
Velmi lehký a jemný prut s pěknou parabolickou akcí. Cenu bych čekal do 2500 Kč.

Shimano Beastmaster Light, cena 2990 Kč, délka 270 - 330cm, do 60 gramů, 2 + 1 díl a 3 špičky 0.75, 1 a 2 oz.
Velmi pěkný měkčí prut pro fajnšmekry s volitelným prodlužovacím dílem. Cena sedí.

Colmic O'Hara, cena 3335 Kč, 360 cm, 10 - 60g, 3 díly a 3 sklolaminátové špičky.
Oblíbený "závodní" prut s ostřejší pěknou akcí, cenově taktéž výhodná koupě.

Shimano Beastmaster M, cena 3340 Kč, délka 360 cm, do 90 gramů, 3 díly a 3 špičky 1, 2 a 3 oz.
Opět velmi pěkný prut, jeden z mých favoritů v tomto přehledu. Bude jistě perfektní při zdolávání ryb. Cena je vyšší díky designu, ale jde to.

Milo Pro System Euro M, cena 3580 Kč, 360 cm, zátěž 10 - 60 gramů, 2 díly a 3 špičky 1.5, 2 a 2.5 oz.
Je to spíše light prut s velmi parabolickou akcí, perfektní na pletenku a stojaté vody. Pozor, je to dvojdíl. Cena je vyšš, proto bych ho doporučoval jen těm, kteří vědí, co chtějí. Není to příliš universální prut (to je není kritika, ale pochvala).

Milo Pro System Carp M, cena 3947 Kč, délka 360 cm, 3 díly a 3 špičky.
Prut se závodním střihem, spíše tužší medium, ostrý, velmi lehký a má nezvykle dlouhé špičky. Cena je vyšší, ale zřejmě odpovídá kvalitě.

Colmic Proxy Feeder, cena 5000 Kč, délka 390 cm, zátěž 10 - 60 gramů, 2 díly a 4 špičky od 0.5 do 2 oz.
Krásný prut a zajímavé na něm je zkloubení délky a jemnosti. Je to prut pro znalce, kterým nebude vadit transportní délka kolem 175 cm. Cenu bych čekal tak o 10 % nižší, ale i tak to jde. Prut má malá, nízko posazená očka.

Sportex Light Feeder, cena 6890 Kč, délka 360 cm, zátěž 40 - 60 gramů, 3 díly a 2 špičky.
Opravdu moc krásný prut, který se bude líbit bez ohledu na módní trendy ještě mnoho let. Pěkně ohebný, ale je v něm přesto cítit, že hodně snese. Je možné jej sehnat i v délkách 330, 390 a 420 (light!). Nic pro závodní použití, jen pro specialisty, kteří dají na prestiž a jsou ochotni za to zaplatit.

Přečteno: 46 139x
Průměrná známka: 1.33

NVe správný okamžik na správném místě

Úspěšná jarní výprava za kapry.

NJarní lov na picker na malých stojatých vodách

Několikrát jsem měl picker a feeder nahozené vedle sebe a rozdíl byl většinou v poměru 3:1 pro picker.

NWinklepicker - o krůček blíže k plavané

Koho láká ještě vyšší citlivost a chce dosáhnout jemnosti plavané, a troufám si říci, v některých situacích jí směle konkurovat, zcela jistě se poohlédne po skupině jemných proutků.

NMé začátky s feedrem

Způsob lovu s chvějivou špičkou vyžaduje stejně jako lov na plavanou plnou soustředěnost rybáře, ale to je kompenzováno množstvím ulovených ryb a tudíž i krásnými zážitky od vody.