Lov kaprů v překážkách

- Aleš V.

      Asi každý rybář může potvrdit, že podvodní překážky přitahují ryby jako magnet. Slouží jako přirozený úkryt a často i jako zásobárna přirozené potravy. V těchto místech se ryby zdržují pravidelně a po většinu dne je nic nenutí tato místa opouštět . Je tedy logické, že rybář toužící po úspěchu se bude snažit lovit v blízkosti překážek a často i přímo mezi nimi.
pěkný kapr ulovený na velkou vzdálenost v překážkách
      Největším pozitivem naší letošní sezóny bylo, že jsme dokázali většinu záběrů z takových míst proměnit v úspěšně zdolaného kapra. Pokusím se s vámi podělit o zkušenosti, které jsme v těchto podmínkách získali.
      Jen okrajově se zmíním o lovu v překážkách na malou vzdálenost. Okrajově proto, že zde máme mnohem menší šanci ovlivnit úspěšnost zdolávání. V těchto případech většinou nemáme k dispozici loď a jsme nuceni nahazovat a zdolávat pouze ze břehu. Tento způsob lovu se většinou zvrtne v silový boj a jeho výsledek je výrazně ovlivněn tím, zda se nám povede rybu otočit dříve, než nám projede první překážkou.
      Úspěšnost je ovlivněna naším vybavením, zkušenostmi a velikostí ryb. Samozřejmě že čím je ryba větší, tím obtížnější je vnutit jí naše pravidla hry. Je obecně známé, že když kapr cítí ve své blízkosti nějakou překážku, tak dokáže vyvinout značný odpor. V takových situacích je třeba sáhnout k silnějším háčkům a vlasci o průměru 0,35 - 0,50 mm. Ale i s tímto vybavením se můžeme dostat do situace, že se s námi velký kapr nebude vůbec bavit a na tu krátkou vzdálenost ho jednoduše neudržíme.
      Osobně tento styl lovu bez lodě nepoužívám. Pokud nejsem schopen si ověřit, jestli se na konci zamotané montáže nenachází nakrátko uvázaná ryba, tak do takového lovu raději nejdu. Sám to řeším tím, že beru loď i na vody, kde se nesmí používat, a v případě takové pochybnosti si pro montáž prostě dojedu. Nemůže se tak stát, aby tam ryba pomalu umírala. Domnívám se, že taková situace není ani v rozporu s rybářským řádem.
      Mým mnohem oblíbenějším a používanějším stylem je lov v překážkách na velkou vzdálenost. Základem všeho je chytání na odpadávající zátěž. V mém případě se jedná o oblázky, které jsou navlečené na gumičce. Po záběru se oblázek z gumičky vyvleče a kapr necítí žádný odpor zátěže. Gumičku uvazuji zcela napevno. Žádný trhací vlasec. Jde jen o vyzkoušení správné velikosti oblázku a šířky ustřihnuté gumičky. Funguje to na 100 %.
montáž pro lov kaprů na velké vzdálenosti v překážkách
      Často se stává, že neumisťujeme montáže těsně před překážky, ale pokládáme je i několik metrů mezi ně a to i ve vzdálenosti 300 a více metrů od břehu. V takových případech je zdolávání zapeklitým oříškem.
      Existují dvě řešení tohoto problému. Nepřinesou vám absolutní úspěšnost, ale výrazně zvýší vaše šance na úspěch.
      To první je spíše preventivní. Spočívá v navlečení polystyrénové kuličky na vlasec nad montáží (opravdu na vlasec, neb nepoužívám v těchto situacích pletenou šňůru jako šokovku ale vlasec 0,50 mm, který se mnohem méně zařezává do větví). V kuličce je zasunut kousek brčka a tím je zajištěna její průchodnost. Velikost polystyrénové kuličky je závislá především na hmotnosti závaží. Čím těžší závaží, tím větší průměr kuličky můžeme použít. V mém případě se jedná o průměry okolo 20 až 35 mm.
      Kulička se pohybuje po délce šokového návazce a zarazí se až o uzlík mezi kmenovým vlascem a již zmiňovanou 0,50. Její pohybový rozsah lze zvětšit či zmenšit, stačí jen použít delší šokovku nebo na ni dát v libovolné délce nějakou zarážku.
      Kulička nám pomůže ve dvou případech. Při daleké vyvážce ve vlnách se lehce stane, že nám vznikne oblouk na vlasci. Při šponování na tuto vzdálenost se jeho velká část pohybuje v blízkosti dna a velmi lehce se zachytí o nějaký keřík, větev, kámen… To, že potom nemáme přímý kontakt s montáží, je jedna nepříjemná věc. Následné případné zdolávání přes překážku je také velmi komplikující. Polystyrénová kulička nám nejdříve umožní dorovnat boční oblouk na vlasci a teprve poté se začne potápět pod hladinu.
      Mám vyvezeno a čekám na záběr.
      Když tento okamžik nastane, uchopím prut a snažím se získat s rybou kontakt a takzvaně si ji potěžkat. Pokud mám jen trochu pocit, že se jedná o větší kousek, tak okamžitě usedám na loď a snažím se dostat co nejrychleji k rybě. V žádném případě se do prutu nijak neopírám silou. Čím větší silou se do kapra budu opírat, tím víc se bude snažit projet překážkami a šance na úspěšné zdolání je mnohem menší. Pokud se s kaprem nepřetahujeme, tak kromě zaseklého háčku v tlamce necítí žádný další odpor. Zátěž odpadla a díky plovoucí kotvička pro nalezení vlasce na dně kuličce nám vlasec směřuje k hladině a také tím se snižuje riziko dalšího zamotání. Těchto plováčků se dá použít i několik po celé délce vlasce, ale to už je závislé na konkrétních podmínkách a podrobné rozepsání těchto případů by bylo velmi obsáhlé.
      Druhou, velmi jednoduchou pomůckou je malá kotvička. Nevěřili byste, kolik ryb mi tahle věcička zachránila. I přes veškerou snahu a všechna udělátka se občas stane, že vám kapr projede několik vázek za sebou a bez kotvičky nemáte šanci uspět. Někdy se povede kotvičkou uvolnit samotná vázka, ale když to nejde, tak nezbývá než najít vlasec za vázkou. V tom případě pak mám v ruce vlasec vedoucí od prutu k vázce a vlasec zachycený kotvičkou z prostoru za vázkou, který vede směrem k montáži. V této chvíli není jiná možnost, než silou zabrat a čekat, zda se vlasec z vázky uvolní, anebo přetrhne. Když se přetrhne, tak jej rychle navážu a zdolávám dál. Někdy jen k další vázce, někdy se dostanu do přímého kontaktu s rybou.
      Pokud jsem v kontaktu s rybou a ta je zamotaná jen na krátkém vlasci, tak po něm kotvičku spustím dolů a snažím se rybu uvolnit z vázky. V krajním případě se svléknu a kapra uvolním osobně :-) To není jen teorie ale fakt, který jsem už jednou absolvoval se šťastným koncem v podobě 98cm šupináče. Není to ale nic příjemného a hodlám to opakovat pouze ve výjimečných případech.
kapr ulovený popisovanou metodou       Kdo se snaží chytat v takových podmínkách, tak musí počítat s velkou opotřebovaností vlasce a tím i jeho častou výměnou. Doporučuji koupit nějaké levnější provedení. Sám kupuji několikakilometrové balení, které vychází finančně velmi příznivě.
      Kdybych nepoužíval již výše zmiňované pomůcky, tak moje úspěšnost zdolaných ryb klesne možná na třetinu. Nelze ovšem očekávat 100% úspěšnost zdolaných ryb, je to pouze návod, jak zvýšit její pravděpodobnost.
      Souvisí s tím i kvalitní vyzkoušená montáž, ze které vám nebudou ryby lehce padat. Ono přeci jenom chvíli trvá, než se k té rybě na velkou vzdálenost dostanete a kapr má pak dost času zbavit se montáže.
pěkný kapr ulovený na velkou vzdálenost v překážkách
      Jsem přesvědčen, že dříve či později se dostanete do situací, kdy vám tyto postřehy mohou pomoci a pokud nepomohou přímo vám, tak možná zachrání život pomalu umírajícím rybám, které občas končí zamotané v podvodních překážkách bez šance na jakoukoli pomoc. A jistě mi dáte za pravdu, že takový osud si opravdu nezaslouží…

Autor: Aleš V. - ®

Diskuse k článku (122 reakcí)

Přečteno: 40 279x
Průměrná známka: 1.3

NNovomlýnské nádrže

Pod Pálavskými vrchy se nachází tři nádrže, které jsou v rybářské literatuře označovány jako Dyje 5, 6 a 7. Jejich velikost a úživnost z nich dělají jedny z nejlepších rybářských revírů a co se týká velikostí a množstvím kaprů, tak asi i nejlepší v ČR.

NVelcí kapři na pískovně Štít

Jak jsem se snažil lovit kapry ve vodních rostlinách na Štítu a co nakonec byla nejlepší strategie.

NKapři v leknínech

Věděl jsem,že přes noc je v okolí rostlin málo kyslíku díky obrácené fotosyntéze, ale přesto jsem to chtěl zkusit.

NBoiliesové tipy a kamenná montáž

Celý systém spočívá v tom, že se místo olova použije asi 2kg placatý kámen, který se přiváže vlascem 0,14mm k obratlíku.