Kapři a kukuřice

- Bachy

      Zdravím všechny. Chtěl bych zde napsat něco málo o lovu kaprů na kukuřici, který u mne znamená asi 70 % všech vycházek k vodě už několik let. Mimo pozdní podzimní období lovím převážně na krátké vzdálenosti, a to hlavně kapry, amury, cejny a tlouště. Dávám přednost prudkým výpadům čtyřkiláče zaseknutého 3 m od břehu na jemné náčiní před přitažením ryby třeba z 80metrové vzdálenosti na břeh. Ale je to pouze moje volba, a tedy dále popisované skromné zkušenosti tomuto způsobu lovu odpovídají. Věřím, že pro spoustu z vás to žádné novinky nebudou, ale snad někomu pomohu potvrdit jeho domněnky nebo mu článek pomůže obecně.

uvařená kukurice

Kukuřice

      Používám suchou kukuřici, kterou pořádně uvařím, nejlépe v tlakovém hrnci.
      Ze zkušenosti vím, že ručně naloupaná kukuřičná zrna po uvaření nepraskají tak často jako strojově loupaná kukuřice z obchodu. Používám obě varianty, i když ručně loupaná zrna poněkud déle odolávají zejména ploticím a malým cejnům.
      Do pětilitrového tlakáče (papiňáku) se vleze asi 1 kg suché kukuřice. Přidám skoro do plna vodu a někdy pro odlišení od ostatních rybářů přidávám plnou lžíci skořicového cukru, anýz nebo půl hrnku konopného semínka. Výraznější zájem o takto dochucenou kukuřici, stejně i při použití esence po vychladnutí, jsem však u ryb nezaznamenal.
      Kuku vařím 4 – 4,5 hodiny na mírném plameni do té doby, než je měkká na lehké rozmáčknutí mezi prsty a nádherně, výrazně voní. Právě ve vůni a struktuře (měkkosti) je největší rozdíl mezi kukuřicí vařenou čerstvou a vařenou starší nebo rozmraženou. Kukuřice postupně ztrácí vůni a stává se tužší. Proto vařím jen takové množství kukuřice, které spotřebuji maximálně do dvou dnů. Přitom ji nechávám stále ve vlastním vývaru, do kterého někdy přidám trochu sušeného mléka apod. Často chodím k vodě s ještě horkou kukuřicí v kyblíku.
      Právě v čerstvosti a měkkosti uvařené kukuřice jsem poznal lepší výsledky při lovu kaprů a amurů.

Technika lovu

      Na kuku chytám většinou od května do půlky října. Po zbytek roku dávám přednost plovoucím nástrahám 10 – 15 cm nade dnem.

zdolavani kapra

Položená

detail dvou hacku       Lovím převážně na jemnější náčiní, silon 0,16 – 0,20 mm, malý háček ve velikosti kukuřičného zrna za použití 30 – 60g olova a samozřejmě kukuřičku na vlasu, která se lehce dotýká háčku. Háčky (zatím malé Ownerky) si předvazuji doma, abych se ve chvíli, kdy mám na fleku kapry, tímto zbytečně nezdržoval. Pro upevnění kukuřice na vlas používám druhý menší háček na asi 1,5 cm dlouhém silonu 0,08 – 0,10 mm, kterým prošiji kukuřici – viz obr.
      Při použití háčku většího než je větší uvařené zrnko kukuřice, jakož i při použití více než jednoho zrnka na vlas, jsem zaznamenal méně záběrů. Samozřejmě když kapři evidentně jdou, není použití až tak malého háčku nutné, ovšem v opačném případě často boduji právě touto, podle mne, pro ryby důvěryhodnou prezentací kukuřice. detail nastrazeni kukurice
      Vybírám si místa s hloubkou kolem 3 – 4 metrů, v květnu a červnu s hloubkou 1 až 1,5 m. Špičky prutů se mi osvědčilo dávat co nejníže k hladině, aby byl vlasec u dna a tím méně nápadný. Mimochodem mám vyzkoušeno, že při délce náhozu pár metrů od břehu a za použití 60g olova dokáže takový kapří přejezd docela pěkně ohnout špici prutu ve vidličkách. Stává se mi to často v květnu, když kapři projíždějí dost blízko břehu. Lovím je v této době v trochu přikalenější vodě i 2 m od špičky prutu. Také přejezd několika ryb přes silon bez dalšího záběru je pro mne podnětem ke zkrácení délky náhozu – to ovšem není nic nového, že. Samozřejmě někdy jde rozdíl mezi přejezdem a záběrem těžko rozeznat.
      Abych se vrátil k tématu, olovo volím nejčastěji průběžné se zarážkou 2 cm nad olovem. Průvěs číhátka nechávám krátký také pouhé 2 cm, aby při potažení návazce dlouhého 25 cm samotné olovo a následně i jemná brzda navijáku co nejrychleji a nejpevněji zachytila háček v tlamce kapra, který má poté nádhernou akceleraci :-).
      Co se týká průměrů vlasce – zkoušel jsem i velmi jemnou položenou na 0,10mm Tectan s kukuřičkou na vlase. Chytil jsem takto spoustu kaprů mezi 1,5 až 3 kg, ale rozdíl v četnosti záběrů v porovnání s průměrem 0,20 mm jsem nepoznal. Navíc se tak tenký silon samozřejmě velmi rychle poškozuje o očka prutu i rybu samotnou. Tenčí vlasce používám pro lepší prezentaci relativně malé a lehké nástrahy. Pletenka se mi zatím moc neosvědčila.
      Další mojí oblíbenou montáží je použití krátkého (5 – 8 cm) návazce z 0,25mm Stroftu a velkého háčku s jedním zrnkem kukuřice v obloučku. Podmínkou je opravdu ostrý háček, což bývá ve větších velikostech problém. Na amury se mi při lovu na kuku osvědčil spíše tento krátký návazec než delší. Také tady mi ryby lépe braly na pouhé jedno zrnko oproti dvěma a více. Velký háček jim při krátkém návazci většinou nevadil.
      Na řece jsem měl úspěch na montáž s krmítkem (obsahující směs s velkým podílem kukuřice) a jedním 10 – 15cm návazcem, kde bylo jedno zrnko kukuřice v oblouku malého háčku.

ranní lov

Plavaná

      Zde bych chtěl poděkovat Ricku Mommersovi za jeho skvělý článek: Chytání velkých kaprů na splávek. Naprosto jsem totiž propadl kouzlu ranního lovu „na čas“ popisovaného zde R.M. Přestože se mi zatím většího kapra nepodařilo takto ulovit, pár pěkných ryb jsem na prutu měl. Většinou mě zklamal malý háček z příliš měkkého materiálu. Nikdy nezapomenu na chvíli, kdy jsem pár minut po zdolání čtyřkiláče na šestnáctku dostal na tom samém místě záběr od jeho mnohem většího kamaráda. Toho se mi kupodivu podařilo otočit, avšak příliš „unavený“ malý háček pak tahu podlehl.
      V květnu a v červnu vstávám brzy a před čtvrtou hodinou ranní už bývám na břehu oblíbeného menšího jezera. Je tma a já z malého kyblíku zakrmuji pár míst kukuřicí. Potom, co asi na čtyři fleky opatrně hodím do jednoho místa po dvou hrstech této pochoutky, složím svou 20g plavačkovou děličku, navijáček s šestnáctkou, půlgramové brčko a navážu malý háček, ještě broček a poslední úpravy ponoru. Předem mám vybrané ty nejměkčí a největší zrnka a do jednoho z nich zasunu celý háček i s lopatkou. Je po čtvrté hodině a já se pomalu blížím k prvnímu místu, kde mám zakrmeno na pár decimetrech čtverečních v hloubce 1 až 1,5 m. Nahazuji dále od vody, abych si ryby nepoplašil, a upřeně sleduji špičku brčka na hladině. Záběr přichází obvykle do pěti minut, proto déle než 10 minut na jednom místě nezůstávám. I když jsem bez záběru, přesunu se rychle na další zakrmený flek.
kapřík před puštěním zpět do vody       Rybu se snažím zdolávat mimo zakrmené místo, které dohodím dalšími dvěma hrstmi a po půl hodince se sem vrátím. Většinou se mi takto podaří ulovit tři až pět ryb od 1,5 do 4,5 kg během osmdesáti minut. O půl šesté mi totiž v kapse zazvoní mobil a já letím do práce, kde musím být na šestou. Kruté ranní vstávání mi však vynahradí tento krátký adrenalinový lov. Už teď se nemůžu dočkat letošního května.
      Malý háček zcela schovaný v měkké kukuřičce používám i při příležitostném lovu na propad, jen pro delší náhozy přezbrojím na 0,12mm Tectan.

      Co se týká lovu chyť a pusť, chtěl bych uvést, že převážná většina mnou ulovených ryb jde zpátky do revíru. Doufám, že jim tato zkušenost výrazně prodlouží život. Některé pěknější ryby si ale přece jen domů odnáším. Kapři mi velmi chutnají a kupovat na trhu často dost poraněné ryby zrovna nemusím. Taky se nerad zasáčkováním kapříka připravuji o možnost chytit jeho většího bráchu.

Vnadění

kukuřice a podběrák       Množství a složení krmné směsi podřizuji aktuálním podmínkám u vody. Pokud to jde, používám do měkka uvařenou kukuřici bez dalších příměsí. Zatímco na větších revírech na den kolikrát nestačí ani velký kýbl od Primalexu plný vařené kukuřice, zvláště při velkém počtu bílých ryb, na šestihektarovém jezeře si mnohdy vystačím jen s půllitrovým kyblíkem. Na takové vodě pak prokrmuji jen několika hrstmi hozenými na co nejmenší plochu každé 2 – 3 hodiny nebo po každé rybě. Pokud chci ryby udržet na místě delší dobu, tak mám zkušenost, že i pět litrů kukuřice bývá v teplé vodě zkonzumováno do tří hodin. Závisí to samozřejmě na aktuálních podmínkách, rybí obsádce a množství krmících rybářů. Delší a vydatnější zakrmování zaměřené na ulovení větších ryb se mi neosvědčilo.
      Pokud mám na některém fleku výraznější úspěchy, je toto místo velmi brzy obsazováno ostatními rybáři (většina z nich bývá stejně nakonec zklamána slabou účinností svých montáží).
      K zakrmení dále od břehu (7 – 30 m) používám prak a smíchám kukuřici s jemným partiklem a pšeničným šrotem, popř. zamrazím kukuřice ve vlastní šťávě v kelímku od jogurtu. Návnadovou raketu jsem zatím nepoužíval, ale je určitě dobrou volbou pro přesné dopravení čerstvé kukuřice na vzdálenější krmné místo. S lovem na větší vzdálenosti bohužel zatím nemám dostatek zkušeností, abych o tom mohl něco napsat.

kapr v podběráku

Slovo závěrem: Je třeba říci, že přestože je měkká kukuřice kapry velmi dobře přijímána bez delšího předkrmování, lovím většinou jen kapry o velikosti 40 až 60 cm a na větší ryby mám zatím smůlu. Je to podle mne z velké části způsobeno použitím malých háčků a docela krátkými vycházkami k vodě. Taky delší krmení místa by zde bylo jistě výhodou. Na soukromých revírech zatím nechytám.

Děkuji za shovívavost při mém použití čistě subjektivních zkušeností a přeji mnoho krásných chvil u vody. P.B.

Autor: Bachy - ®

Diskuse k článku (62 reakcí)

Přečteno: 76 746x
Průměrná známka: 1.4

NFeeder a vlasová metoda

Jak lovit na feeder s vlasovou metodou, jak nastražovat nástrahy a další figly.

NFalešné záběry

Lov ryb na položenou nebo feedrem na krátké vzdálenosti se často neobejde bez různých falešných záběrů, které nejsou způsobeny uchopením nástrahy rybou.

NMalá květnová povídka

Velmi pomalu procházím kolem vody a bedlivě pozoruji hladinu. Snažím se na ní nalézt náznaky kapřího života.

NKukuřice 12x jinak

Kukuřice z plechovky je jedna z nejoblíbenějších rybářských nástrah z oblasti lidských potravin.

NSázava, feeder, pšenice

Po chvilce se zachvěje lehce špička, hned nato se rychle ohne a já poprvé zasekávám.

NChytání velkých kaprů na splávek

U každého nakrmeného místa nechám malý bílý kousek dřeva, abych takové místo potom rychle našel.