Výroba splávků z orobince

- Hora

      Splávky z uvedených materiálů si vyrábím již několik let, a proto mi dovolte, abych vám popsal postup výroby. Základním materiálem pro výrobu se mi stala balza. Dělím ji z hlediska zpracování na měkkou, která je pro výrobu splávků nejvhodnější, a tvrdší, která je pro výrobu splávků podle mých zkušeností méně vhodná, protože se špatně napichuje na drát při opracování.
hotové splávky z orobince       Materiál: balzové hranolky – 9x9, 10x10, 12x12 a 15x15 mm - se dají sehnat v prodejnách modelářských potřeb, polystyren - pevnější hotové splávky z orobince z různých obalů z elektroniky, orobinec - roste na krajích rybníků, dužnina z černého bezu (houbovitý střed ve větvičce). K výrobě splávků se dají použít i další materiály jako korek - dá se koupit, ale je teď dost drahý, a jeden čas jsem používal hnědý polyuretan, ten jsem nacházel vždy po větších jarních vodách zachycený na břehu v naplaveninách.
      K opracování mám soustruh zhotovený z motorku ventilátoru s přidanou vrtací hlavičkou. Smirkový papír v několika druzích zrnitosti, ostrý nůž, pilka s jemnějšími zuby, dráty od 2 do 6 mm a délky od 5 do 15 cm, ploché kleště, měděný drát 0,5 mm, bužírka, bambusová párátka kulatá, podařilo se mi dokonce sehnat grafitové tyčinky průměru 0,8 mm x 1 m za 25 Kč/kus na spodní dřík splávku, bambus na delší dříky splávků, je ho teď všude dost (Baumax, Obi apod.), epoxidové lepidlo a lepidlo Herkules, barvy - bílá nitro, zelená + hnědá + černá syntetika, lodní lak, reflexní žlutá a červená, štětce, ředidlo C6000.

Postup práce při výrobě splávků z balzy

      Hranolky si nařežu na patřičnou délku, poté řezné hrany zarovnám na středním smirkovém

broušení splávku
polotovary na barvení
polotovary na barvení
papíru a hřebíkem označím středy z jedné strany - je přesnější, když si hranolek označím jemně a poté ho pootočím o 90 stupňů a poopravím vpich. Kratší kousky propichuji po celé délce na zašpičatělý drát upnutý v soustruhu. U splávků delších než 5 cm značím středy na obou koncích a napichuji je postupně z jedné i druhé strany uprostřed a dbám, aby vpichy byly vodorovné. Dosáhnu toho napíchnutím asi 1 cm a následným pootočením o 90 stupňů, opravím rovinnost, potom hranolek zatlačím o dalších 10 mm a opět zkontroluji souosost. Pro přesnější vycentrování jsem si uprostřed desky s motorkem narýsoval tužkou 3 rysky, které mi pomáhají při centrování drátů i hranolků. Těla splávků opracovávám smirkovým papírem postupně od nejhrubšího po vyhlazení nejjemnějším. U delšího splávku napíchnutého na drát zapíchnu ještě jeden drát asi 10 cm dlouhý do hloubky 2,5 cm z volné strany, který potom přidržuji při opracování, za účelem dosažení kulatého tvaru. Epoxidovým lepidlem vlepím do hotových splávků bambusová párátka (nebo grafitový dřík do spodní části), přitom dbám, aby přebytečné kapky lepidla nezůstaly na povrchu. Na špičku splávku vlepím oválek nebo váleček z opracované bezové dužniny. Delší bambusové štěpiny, které používám na některé druhy splávků, naštípu nožem a upnuté v soustruhu hrubým smirkem opracuji do kulata.
      Barvení spodní části splávků provádím dvěma nátěry zelenou nebo hnědou synt. barvou. Horní část splávku natírám jako podklad bílou nitro, aby na ní byly jasnější reflexní barvy. Anténku natírám vždy žlutou i červenou reflexní barvou a po zaschnutí je oddělím černým proužkem. Lakování provádím třemi nátěry lodním lakem.

Splávky z polystyrenu

      Nařezané špalíky opatrně napichuji na drát za současného pootáčení, aby nedošlo k vyloupnutí kousků. Pokud k tomu dojde, plátkem pilky na brouseni polystirenu železo při chodu motorku odříznu poškozený kousek. Při broušení si dávám pozor, abych moc netlačil na smirkový papír. Jakmile se polystyren začne na drátu protáčet, musí se ten vyměnit za větší průměr. Lépe se mi dělají delší splávky, ty se moc neprotáčejí.
      Zhotovené splávky z polystyrenu lepím opět epoxidem na opracované bambusové štěpiny nebo v případě angličáků na vhodný průměr orobince a natírám je 2x Herkulesem. U angličáků, které mají jako anténku orobinec, vhodným průměrem drátu zhotovím otvor pro vlepení očka v bužírce (viz níže). Potom následuje nátěr zelenou nebo hnědou barvou + bílou na vrch splávku, která vyčnívá z vody, a po reflexní barvě 3x lodním lakem.

Splávky z orobince

brouseni orobince
ocka na splavky
      Orobinec sbírám výhradně přes zimní období na chovných rybnících. Mohu se k němu dostat bez velkých problémů a je pěkně vybarven, takže ho většinou nemusím moc barvit. Jenom je potřeba kontrolovat před uříznutím, jestli není napaden červy, kteří do něj dokáží nadělat pěkné díry, a dát si pozor na podélné trhliny. Dá se sehnat od 2 do 15 mm v průměru a délky kolem 50 cm (tím myslím část vhodnou na splávky), záleží na úživnosti rybníka. Používám ho na výrobu angličáků i samostatných (tužkových) splávků. Oba typy splávků využívám hlavně k lovu dravců, do zarostlých vod i jako průběžný splávek na větší hloubky.
      Orobinec nechám aspoň 14 dnů vyschnout, potom ho ostrým nožem nařežu na patřičnou délku. Do soustruhu si upnu brusný kotouček a zbrousím spodní část orobince. Z měděného drátku síly 0,5 mm a hřebíčku si z pomocí plochých kleští zkroutím očko s rovnými konci, prostrčím ho bužírkou, volné drátky ohnu a pomocí kleští přitlačím k bužírce. Drátem nebo hřebíkem vhodného průměru zhotovím otvor a lepidlem ho vlepím do spodní části orobince a nechám ho zaschnout. Po řádném zaschnutí lepidla následuje nátěr vrchní části bílou a poté signální barvou a nalakování.
hotové splávky z orobince       A jeden zlepšovák nakonec - očko z drátu vlepím do gumové nebo silikonové bužírky asi 2,5 cm dlouhé, nechám zaschnout. Používám ho u vody, když potřebuji průběžný splávek a mám jenom obyčejné pevné pro připevnění na vlasec. Nasunu gumičku s očkem na jakýkoliv splávek a mohu chytat.

      Splávky si vyrábím více než 20 let. Původně jsem je začal vyrábět, protože jsem nenašel dostatek druhů splávků, které by se mi hodily pro moji vlastní potřebu. Postupem času jsem je začal dělat i pro své kamarády, kteří mě o to požádali. A i když je teď splávků dost a každý rybář si může vybrat v každém rybářském obchodě ten svůj, jaký potřebuje, stejně zůstanu i u těch svých, které si vyrobím vlastní rukou. Hřeje mě pocit, že si stále dokážu něco vyrobit vlastníma rukama.

Autor: Hora - ®

Diskuse k článku (67 reakcí)

Přečteno: 35 968x
Průměrná známka: 1.28

NVýroba soustruhu na splávky

Já sám jsem svůj soustruh předělával několikrát, tak neházejte flintu do žita, když se nepovede napoprvé.

NUdělejte si angličáka

Po zafixování splávku broky si vezmeme do ruky olověný drát, a navíjíme od oka do té chvíle, kdy se hladina dotýká hranice barevné a bílé plochy na anténce.

NUdělej: lehký wagler!

Tyto splávky jsou výborné pro lov na stojatých vodách v blízkosti břehů, např. kolem rákosového porostu, leknínů, zkrátka všude tam, kde není potřeba nahazovat daleko.

NUdělej: splávek!

Upevněte vrtačku do držáku a upněte do ní hřebík bez hlavičky.