Winklepicker - o krůček blíže k plavané

- Iceman

      Obrovská obliba feederových prutů a všeobecné používání prutů, kde se k signalizaci využívá vlastností ohebné špičky, zaznamenala v posledních letech prudký rozmach. Můžeme říci, že feederové pruty slouží především k lovu středně velikých ryb na tekoucích řekách, ale teď se v jejich „rodině“ objevili další mladší bráškové. Na straně jedné to jsou různé speciály pro chytání velkých ryb, které jsou svou nosností až 200 g schopny konkurovat kaprařským prutům. Stále si ale zachovávají svou jedinečnou vlastnost – signalizaci záběru pouhou špičkou. Na druhou stranu spektra se staví feederové pruty LIGHT, lehké proutky s nosností okolo 50 g, které jsou vhodné pro velmi citlivý lov. Díky svojí elegantní akci umožňují využít slabé vlasce a lépe ošálit rybu. Dá se říci, že se jemností montáže přibližují plavačkovým prutům. Jejich výhodou je možnost použití za počasí, které je pro plavanou nevhodné (vítr, vlny, tažná voda na stojatých vodách) a ve kterém průměrný rybář začíná mít při plavané značné problémy s lovem. Možná sami vzpomínáte na neustále se měnící vítr, na vlny, kdy se splávek nepohupuje, ale přímo propadává do vodních hlubin. Uvidět při takto nepříznivých podmínkách záběr není snadné a chce to trpělivost balvanu a oči ostříže .
      Koho láká ještě vyšší citlivost a chce dosáhnout jemnosti plavané, a troufám si říci, v některých situacích jí směle konkurovat (co se týká počtu záběrů, zbytek je na straně lovícího), zcela jistě se poohlédne po skupině jemných proutků, které jsou vysloveně určeny k lovu malých až středních rybek a které si postupem času získaly moji přízeň. Proč? Je to jednoduché: s jejich pomocí jsem schopen nachytat větší množství ryb, ale hlavně si lov daleko více užívám. Lov ryb s winclepickerem (zkráceně picker) mě chytil za srdce.
      Charakterizovat WP (winklepicker) není vůbec složité. Určitě ho mnozí z vás, rybářů, znají. V podstatě jde o „kratší feeder“ délky od 210 do 300 cm. Gramáž WP prutů se pohybuje do 50 g, typická gramáž je 10 g – 30 g. Nejjemnější WP, opravdové speciály, dosahují gramáže UL přívlačových prutů, tedy 5 g – 20 g nebo klidně 3 g – 12 g. Ale nebojte se, že s tímto prutem budete odsouzeni pouze k lovu plotic, ouklejí a jiné drobné bílé ryby. Pokud budete číst dál, dostanete se i ke zdolání poměrně slušné středně velké ryby.

Winklepickerový prut

porovnání špiček feederu a winclepickeru
feederové a pickerové špičky
      Stál jsem dlouho před rozhodnutím, jaký prut si vybrat. Trh je v dnešní době přesycen nabídkou feederů, takže dovozci a prodejci stále považují winklepicker pouze za doplněk prodeje. Je to dáno tím, že obliba WP zatím nedosahuje prodejnosti „těžších sourozenců“. I tak lze vybírat z dostatečného množství značek jako je Shimano, Byron, Shakespeare, Mikado a ostatní. Přestože v katalozích je nabídka široká, prodejny ve vašem okolí nemusí být dostatečně informované nebo zásobené. Lze využít nabídky e-shopů. Upozorňuji vás na to, že stále platí pravidlo, že co si nevyzkouším, neumím posoudit. Gramáž pro mě není u WP rozhodující, záleží mi nejvíce na akci prutu. Pokud uvažujete o koupi WP, raději zajeďte i do vzdálenějšího místa, kde je dobře zásobený obchod s různými značkami WP. Je možné, že během rozhodování změníte názor, a tak je lepší osahat si více prutů, porovnat je v reálu. Další možností je půjčit si prut od kamaráda, nebo dát na jeho názor a radu. Pořád je to lepší varianta, než když poštou přijde „tyč k rajčatům“ a vy budete s prodejcem řešit případnou výměnu. Viděl jsem na vlastní oči, že někteří výrobci neváhají využít blank přívlačového prutu s nevhodnou akcí a vydávat jej za WP. Využijí zkrácený vláčecí prut a přidají k němu špičky. Při zdolávání se akce prutu neprojeví jako parabola, ale pracuje pouze špička. Takový prut je potom nevhodný k použití jemných vlasců a návazců. Pokud už jste něco takového pořídili, můžete ho využít se silnějšími vlasci na vodách plných vázek a ve složitějších terénech.
      Vraťme se ale k výběru prutu. Sám si všímám hlavně akce blanku ve vztahu k podmínkám, ve kterých budu chytat. Tvrdší pruty ocením na zarostlých říčkách, řekách s větším množstvím vázek, kde přepokládám, že budu potřebovat možnost se do ryby opřít, a budu moci použít i silnější návazce. To vše za cenu toho, že zdolání drobných rybek se nepřiblíží takovému prožitku jako s jemnějšími pruty a vlasci. Na takové vody se mi jeví optimální délka prutu 240 cm - 270 cm. Naopak na stojatých vodách a řekách, kde je dost místa na to, si s rybou pohrát, je vhodnější vybírat měkčí proutek, protože zdolávání nemusí být příliš agresivní. Mohu rybu nechat unikat i na delší vzdálenosti a vychutnávat si její boj. Zde bych volil délku prutu kolem 3 metrů. Winklepicker se příliš nehodí do přímého říčního proudu, protože jemnost prutu a špiček nedokáže odolávat prudkému toku tak dobře jako feeder. Na řece je tedy vhodné vyhledávat místa s klidnější vodou, různé vracáky, zátočiny apod.

Vhodný naviják

      Sám jsem zvolil kompromis a ke svému WP připevnil staré Shimano Sedona 2000 FA. Vyberte si naviják, který vám samozřejmě nejvíce vyhovuje. Mohu pouze doporučit menší velikosti mezi 1000 – 2000. Větší navijáky jsou zbytečné a navíc příliš těžké.
      Pokud řešíte, jakou brzdu (zadní, pření, bojovka) upřednostnit, je nejlepší použít to, nač jste zvyklí. Nemá cenu učit se ovládat naviják s jiným brzdným systémem jen z důvodu koupi nového prutu.
      Konkrétně bych mohl doporučit Mitchell Avoced AV-G FD série velikosti 2000. Jde o velice slušný navijáček s výborně domyšlenou výměnou cívek a přední brzdou.
      Než naviják koupíte, raději si vyzkoušejte, jak sedí v sedle prutu. Stejně jako každý člověk potřebuje jiný rozměr bot, i různé pruty vyžadují různé navijáky.
      Sám jsem do svého WP jeden naviják vůbec nemohl nacpat. Je to problém výrobců – udivuje mě, že se už dávno nesjednotili na určitých rozměrech.

zdolávání s  winclepicker

Vlastní chytání

      Způsob chytání je stejný jako s feederem. U nejjemnějších WP však nelze v takové míře využívat krmítko, je vhodné krmit rukou na začátku lovu větší krmnou dávkou a v průběhu lovu přikrmovat dle potřeby. V případě, že použiji krmítko, nahazuji zvolna, žádné prudké švihání. Mám vyzkoušeno, že prut s nosností 3 g – 12 g v pohodě unese krmítko váhy 15 g + krmení, tedy přibližně 25 g na vzdálenost 20 m. Chce to jen trochu opatrnosti při náhozu i při záseku. Doporučuji, abyste si krmítka převážili. Stává se, že krmítko ocejchované 15 gramy váží 17 g, dvacetigramové 23 apod.
      Na WP používám po celý rok kmenový vlasec o průměru 0,14 mm. Návazce pak 0,10 – 0,12 mm. Na kvalitě návazců nešetřím, používám to nejlepší, co seženu. Háčky plavačkové (velikost 12 a výše - číslování dle háčků Colmic nuclear), kterým zamačkávám protihroty. Snadno vyháčkuji rybu a snadněji vyprostím háček zamotaný do podběrákové síťky.
poloha prutu winclepicker
      Prut stavím vždy do polohy „nahoru“ (tzv. na panáka); boční postavení nepoužívám. Dříve jsem se snažil stále udržovat mezi prutem a vlascem pravý úhel. Postupem času jsem na stojatých vodách vyzkoušel postavení, kdy se nemusím dívat na letadla a špička prutu směřuje k nižším rovinám. Vlasec svírá s prutem úhel přibližně 120°. Na citlivost to prakticky nemá vliv a chytání je mnohem příjemnější. Brzdu navijáku povoluji tak, že při záseku musí „proklouznout“. Eliminuji tím vysokou jemnost a zabraňuji přetržení návazce při záseku a prvním prudkém rozjezdu větší ryby. Věřte, že kapřík kolem 45 cm je schopen po záseku takové jízdy, kdy jen koukáte na mizející vlasec a prut je ohnutý jako luk.
      Další nezbytností je podběrák s dlouhou tyčkou. Čím je tyčka delší, tím lépe, protože si v poslední fázi zdolávání ulehčuji práci s dlouhým naháněním ryby pod nohama, kdy má ještě dostatek sil a já stále nezískávám převahu k tomu, abych ji bezpečně navedl do krátkého podběráku. Také nemusím tak zaklánět prut a dostávat se do situace, kdy hrozí zlomení prutu při tzv. „škodlivém úhlu“. Nosím tedy dle podmínek buď klasický podběrák o délce 2 m, nebo raději plavačkový o délce 4 m.
      Montáž používám v 90% páternoster, který nezhotovuji klasickým způsobem, ale tak, že naváži na kmen krmítko a v patřičné výšce nad ním naváži na kmen rovnou návazec. Odpadá mi navazování smyčky a její rozstříhávání. Nepoužívám žádné obratlíky ani karabinky. Tato montáž se mi na stojaté vodě osvědčila nejvíce. Nehledám tedy další možnosti, pouze experimentuji s délkou návazce.
      V případě vázky nedoporučuji pokoušet se vycukávat montáž prutem, není to pro něj bezpečné. Raději oželím olůvko (krmítko) a háček než prut a celou montáž převážu znova. Nestojí to tolik sil a ušetřím si zklamání ze zničeného prutu.
      Na jaře, na podzim i v zimě je lov opatrných ryb feederem méně úspěšný, proto jsem přešel na citlivější winklepicker. Navíc nejčastěji lovím plotice, perlíny a cejnky. Ty jsem si na feederu nikdy moc nevychutnal. Stejně tak nasazené kapříky. Na feederu takovým rybám nemusím dát ani metr vlasce. Na mém UL WP jsou souboje i s malými kapřími miminky okolo 40 cm adrenalinem, protože zážitek lze bez nadsázky přirovnat ke zdolávání 70 cm kapra na kapráku. A přiznejte si sami, kolik za den chytnete sedmdesátek a kolik čtyřicítek?
      Je jasné, že když se Vám na winklepicker oběsí 60+ kapr, je to jen o umění lovce a podmínkách v místě lovu. Ale dá se to zvládnout. Důkazem budiž foto kapříka 60+ kterého zdolal Folpy na winklepicker 3 g – 12 g s návazcem 0,12 mm. A zážitek to zajisté byl veliký.

kapr 60+ na picker

      Určitě se mi nepodařilo do jednoho článku napsat úplně všechno, co bych chtěl. Snad pokud bude zájem se jednou dočkáme i pokračování. Berte toto tedy jako úvod pro ty, kteří nemají žádné (nebo malé) zkušenosti s těmito pruty a chytáním s nimi.

      Pokud jste se dočetli až sem, tak jste nesmírně vytrvalí, chci vás ale upozornit na jednu malinkou nepříjemnost: Počítejte s tím, že jakmile si WP pořídíte, tak vám feeder nepříjemně zaroste pavučinou v koutě za skříní.
      Přeji krásné zážitky u vody nejen s WP.

      Děkuji Folpymu za to, že se skvěle zhostil úlohy manekýna na fotografiích i za fotografie, které poskytl.
      Za korekturu textu děkuji Abies Albě, jinak by se to asi nedalo moc číst.

Autor: Iceman - ®

Diskuse k článku (31 reakcí)

Přečteno: 23 879x
Průměrná známka: 1.27

NJarní lov na picker na malých stojatých vodách

Několikrát jsem měl picker a feeder nahozené vedle sebe a rozdíl byl většinou v poměru 3:1 pro picker.

NPoložená vs. feeder

Položená je velmi variabilní a citlivý způsob lovu. Dovolte mi, prosím, malé zamyšlení nad některými charakteristikami lovu na stojatých vodách a malé porovnání takzvané klasické položené s moderním pojetím položené zvané feeder.

NJaký vybrat svůj první feeder?

Při výběru prutu hlavně záleží na tom, kde s ním budeme chtít chytat a jaké ryby s ním budeme lovit.

NCitlivější než feeder

Ten pocit, kdy vnímáte doteky ryby na druhém konci vlasce, je tak úžasný, že použití jakéhokoli zařízení detekujícího záběry se náhle jeví jako neosobní a neohrabané.

NFeeder nebo plavaná?

Chcete-li chytat hlavně na stojatých vodách a chcete začít chytat hned bez dlouhého učení, bude pro vás feederová metoda to pravé.