Veletrh Rybaření Brno 2005

- Roman Čejka

      Stejně jako každý rok, tak i letos na brněnském výstavišti probíhá veletrh Rybaření, v rámci jarních veletrhů spotřebního zboží (od 16 – 20.3. 2005). Expozice se nachází, stejně jako již loni, v pěkném novém pavilonu G1.
rybaření BVV       Stánky zde má asi 50 rybářských či nerybářských firem. K vidění jsou ale mimo jiné i různí leštiči bot, babky kořenářky a další již notoricky známí doprovodní prodejci. Ale zpět k rybářským stánkům. Oproti loňsku je zde patrný trend úspory nákladů, a tak se stánky zmenšují a nestaví se na patra. Snahou každého je prodávat, prodávat a zase prodávat, aby se aspoň nějaké náklady vrátily zpátky.
      Středa, kdy jsem veletrh navštívil, byl kontraktačním dnem, ale i tak se po výstavní ploše pohybovalo docela dost rybářů, kteří s chutí nakupovali různé rybářské vybavení. Dopolední hodiny byly ještě ve znamení „vybalování přepravek a skládání do regálů“, ale před obědem už vše běželo na plné obrátky.
      Co se týče zastoupení jednotlivých rybolovných technik, tak jsem měl pocit, že jasně vede kaprařina, ostatní rybolovné techniky jsou samozřejmě zastoupeny také, plavaná, feeder, přívlač i sumcařina tam má svoje hráče na trhu, co poněkud pokulhávalo, byla tradičně muškařina, které jsem viděl minimum. Speciální stánek tam s ní snad není žádný, každý prodejce má spíš z muškařiny jen něco.
      Jako takovou humornou perličku bych si dovolil popsat něco, co mě opravdu překvapilo a pobavilo. Napadlo vás někdy dát si jako vyzvánění svého mobilního telefonu zvuk kaprařských pípáků? Slyšel a viděl jsem to na jednom nejmenovaném stánku a bylo to velmi efektní. Hlavně na majiteli bylo vidět, že je rybář každým coulem.
      Každopádně si myslím, že veletrh stojí za to navštívit, protože tolik rybářského zboží na jedné ploše se jen tak někde nevidí. Člověk si tak lépe udělá představu o aktuálních vývojových trendech v rybařině. Pokud se na výstavu chystáte až o víkendu, tak očekávejte solidní nápor lidí a možná i trošku přepracované prodejce či vystavovatele, kteří toho budou mít za celou dobu asi docela dost.

Veletrh Rybaření - expozice


      A teď na co se můžete těšit. Sice jsem to prošel křížem krážem několikrát, ale nebylo v mých silách zjišťovat u každého stánku převratné novinky pro tento rok, proto se s vámi níže podělím jen o některé.
      U stánku pana Flajzara jsem objevil zajímavou novinku, o které se tady na MRKu již psalo. Jednou z nich je hlásič záběru, u kterého je možné místo klasického pípání nahrát libovolný zvuk, ať už písničku v MP3 formátů, váš hlas, nebo kvákání žab, prostě cokoliv. Takové vylepšení myslím potěší každého rybáře. Druhou novinkou jsou hlásiče typu multicolor, kdy otočením knoflíku je možné měnit barvu diod na hlásiči.
      U Gammarusu můžete objevit nové či inovované řady navijáků Exage a Catana. Jedná se cenově o nižší a střední třídu navijáků, ale vzhledově se řadí vždy aspoň o třídu výš. Byl opuštěn levnější plastový vzhled a došlo k návratu k pěkným kovovým navijákům. I vnitřní hnací ustrojí těchto navijáků prošly změnami.
      Zajímavé multiplikátory na moře opatřené motorem, ať už vestavěným, nebo přídavným byly k vidění na stánku Adler – Dobruška. Pro dlouhodobé rybaření na moři je to jistě zajímavá eventualita.
      Karel Nikl přichází na trh s novou zajímavou příchutí pro kapraře, která se jmenuje Kolínský losos. Je k dostání v podobě chuťového stimulátoru, amino-CSL dipu, amino-CSL komplexu, anebo esence exkluziv.
      Se zajímavou novinkou přichází DOC fishing, který nabízí maskáčový komplet na rybaření v trošku jiném barevném provedení, než jsme byli zvyklí. Maskovací design tvoří různé listy a větve, jak je snad aspoň tročku vidno na obrázku.
      Různých novinek bylo samozřejmě k vidění mnohem víc, zaregistroval jsem ještě třeba zajímavé obaly na pruty na volné ploše Sportovního rybáře, anebo výprodej plavačkových dělených prutů za 200 Kč/ks, které se ale zřejmě již vyprodaly, neboť o něm byl neuvěřitelný zájem.
      Veletrh jako takový se myslím ničím neodlišuje od jeho předešlých ročníků a je na každém, aby si ho zhodnotil po svém.

Autor: Roman Čejka - ®

Diskuse k článku (32 reakcí)

Přečteno: 10 766x
Průměrná známka: 1.88

NBVV Rybaření 2006 - exkurze

Veletrh Rybaření 2006 na brněnském výstavišti je v plném proudu. Přinášíme vám obrazové nahlédnutí do nového pavilonu F, ve kterém se výstava letos koná.