Mořští pstruzi na mušku 1

- Marfic

      Je první duben, pro rybáře na západním pobřeží Švédska je to den sváteční. Je zahájená. První den nové sezóny chytání mořského pstruha. Není tomu ovšem všude. Například na jižním pobřeží a většině východního je to 1. leden, stejně je tomu i na řece Nedrealven nad mestečkem Älvkoleby, mece chytání mořského pstruha na východním pobřeží. O mece hovořím v souvislosti s množstvím ulovených pstruhů, nikoliv velikostí. V lednu v roce 2002 se zde ulovilo přes 4 tisíce kusů pstruha mořského, ale téměř všechny ryby byly chyceny přívlačí.
      Nad mekou mořských pstruhů, co do velikosti a způsobu lovu, tedy muškařením, by se asi rozpoutala diskuse, je-li to Eman nebo Mörrum. Pro mě osobně to bude Eman a to hned ze dvou důvodů. Tím prvním je fakt, že na nejspodnějším a nejatraktivnějším úseku řeky je povolen lov pouze na mušky s jednoháčky. Tím druhý důvodem je úlovek pstruha o váze přes 13 kg. Pro mnohé z vás to bude Mörrum, kde se již řada českých rybářů může pochlubit kapitálním úlovkem mořského pstruha, jehož váha se blížila k magické 10ti kilogramové hranici. Ale dobrých řek se slušnou populací mořského pstruha je po celém Švédsku celá řada.
      Vraťme se ale tomu, v čem jsem nasbíral opravdu velké zkušenosti během svého ročního pobytu ve Švédsku, totiž k moři. Jak je obecně známo, mořský pstruh tráví valnou většinu svého života právě v moři, kde, a to je pro nás velice důležité, aktivně loví potravu. Po celou dobu jsem pstruhy výhradně muškařil, i když byly dny, kdy jsem po očku pokukával po vláčecím náčiní a to zejména když bylo vidět lovení pstruhů na nedohoditelných 50-60 metrů. Nikdy jsem ovšem nepodlehl a zůstal jsem věrný svému 9 stop dlouhému prutu AFTMA 7. Šňůru jsem používal intermediální, pouze v horkých letních měsících, kdy jsem vyrážel na noční lovy, jsem použil plovoucí.

      Koncový návazec jsem měl fluorocarbonu 0,26 mm, což byla naprosto dostačující síla v místech, kde jsem převážně lovil. Bylo to na západním pobřeží v okolí města Uddevala. Pstruzi kolem 3 kg se zde dají považovat již za trofejní ryby, i když každým rokem se uloví i několik ryb mezi 6-8 kilogrami. Pro vaši představivost ryba vážící 2 kg chycená na konci dubna má délku zhruba 55-60 cm. Míra mořského pstruha na západním pobřeží, resp. 50 km severně od města Helsinborg až k norským hranicím, byla 40 cm a od letošního roku se zvyšuje na 45 cm. Obecně platí, že na západním pořeží jsou ryby menší než je tomu například ve Skane nebo Blekinge, kde je míra 50 cm. Moře je slanější než na východním pobřeží, kde se v moři vyskytují i sladkovodní druhy ryb, jako je štika, okoun, plotice, cejn - tyto ryby byste v moři omývajícím západní břehy Švédska hledali marně.
      Pstruzi na začátku sezóny jsou relativně hubení, ale neuvěřitelně rychle nabírají na váze. Ryba, která má 1. dubna 45 cm, bude vážit zhruba 0,5 – 0,6 kg, na konci dubna to již bude skoro rovný kilogram. Já osobně jsem ryb pod 30 cm chytil jen několik, stejně jako ryb přes 50 cm. Drtivá většina ryb se pohybovala od 33 cm do 40 cm. Pokusím se o malou rekapitulaci. Za měsíc duben jsem nachytal něco málo přes 300 ks mořského pstruha. Pouhých 14 ryb bylo přes míru, z čehož pouze jedna ryba přes 55 cm, tři ryby byly mezi 41-45 cm a zbytek mírových ryb mezi 45-55. Téměř 100% nemírových ryb bylo mezi 34-39 cm. Nezasvěceným ovšem musím sdělit, že pstruh přes 30 cm umí velice pěkně tahat a je to krásný zážitek.
      Mohlo by se zdát, že chytání mořského pstruha je velice jednoduché, ale opak je pravdou. Pro nenechavce a odborníky na mořské pstruhy bych rád předeslal, že si nedělám patent na rozum a vycházím pouze ze svých vlastních zkušeností. Pokusím se dát vám pár rad, jak být úspěšný při lovu mořského pstruha.

      Základem úspěchu je pstruha najít a to může být opravdu těžké. Švédové nejsou vůbec studení a rádi si povídají, a proto je nejjednodušší se zeptat. Pokud zrovna nevládnete švédštinou, nezoufejte, téměř všichni zde mluví anglicky. Pokud se však přece jenom rozhodnete prozkoumat pobřežní vody na vlastní pěst, pokusím se vám dát několik rad, jak vybrat to správné místo. Nejjednodušší a nejviditelnější je hladinová aktivita ryb. Mnohokrát se mi stalo, že jsem přišel do neznámé zátoky a viděl lovící ryby pár metrů od břehu. Ovšem pokud nebudete mít to štěstí, je asi ze všeho nejdůležitější najít místo, kde se v moří vyskytují proudy. Proudící voda je více než polovina úspěchu. Proč tomu tak je, má velice jednoduché vysvětlení. I mírný proud unáší drobné korýše a rybky, které tvoří největší část potravy mořských pstruhů. Jak ale poznáte, že je v místě, která jste si vybrali, proud? Nabrodíte asi do 1m hloubky, pokud je to možné, a vymotáte pár metrů šňůry z navijáku, tu necháte volně ve vodě a pokud šňůra „uplave“ alespoň 10 cm máte vyhráno. Dalším velice dobrým vodítkem jsou medúzy. Vyskytuje-li se v zátoce velké množství medúz, můžete si být jisti, že je sem zanesl proud. Ovšem pozor - je dobré se přeptat, je-li vůbec sezóna medúz, ty se totiž vyskutují jen v některých obdobích roku.
      Druhá věc, po které se vždy dívám je dno, resp. jeho struktura. Málokdy jsem nachytal ryby kde bylo bahnité, jílovité nebo čistě písčité dno. Kameny, oblázky, vodní trávy, prakticky jakákoliv vegetace na dně, která poskytuje úkryt drobným krevetám a rybám je místo, kde se bude pstruhům líbit. Voda je zde velice čistá, a tak rozeznáte velice jednoduše světlá písčitá místa od míst pokrytých vegetací.
      Nejhlubší voda, kde jsem pstruhy ulovil, byla asi 4 metry, ovšem je pravdou že jsem neměl potřebu lovit hlouběji. Ryby jsem chytal i v 20 cm a pokud bych si měl tipnout průměrnou hloubku, ze které jsem ryby nachytal, odhadl bych ji na 1 metr. Co se týká vzdálenosti od břehu, najdete pstruhy prakticky od pár centimetrů až po několik kilometrů. Osobně jsem měl možnost pozorovat krmící se hejno asi 200 metrů od břehu. To, že to byli opravdu pstruzi, jsem se přesvědčil asi po půl hodině, kdy proud zanesl malé, asi dvoucentimetrové krevetky 20 m od místa, kde jsem chytal, a mě se podařilo chytit pár pěkných ryb, které jimi byly doslova napěchované.

      Vůbec selektivní výběr potravy v některých obdobích byl opravdu pozoruhodný. V době, kdy se Měsíc blížil do úplňku, se podle místních rybářů zvyšovala aktivita písečných červů. Což se mi později potvrdilo, kdy jsem v žaludku dvou 45 cm dlouhých pstruhů napočítal dohromady 28 těchto tvorů. Byli to 7-10 cm dlouzí červi, jejichž tělo bylo zabarveno do fialova až tyrkysově modra a z jejich těla vystupovaly pravidelně asi po 1 cm jakési chlupy zhruba 1-1,5 cm dlouhé. V druhé polovině dubna se mi stalo, že jeden den pstruzi útočili výhradně na rychlospojku, jejíž konec byl ještě zajištěn samosmršťovací černou hadičkou, což zřejmě pstruhům připomínalo něco, co se nazývá sand eel. Jsou to malé asi 10 cm dlouhé rybky, které připomínají plůdek mořské jehly. Záběry byly velice razantní, pstruzi pronásledovali rychlospojku i 1 metr od mých nohou a někteří dokonce neváhali s útokem i několik centimetrů nad hladinou. Byla to opravdu velice zvláštní situace. Toto chování se však následující den již neopakovalo.
      Začátkem května se začínají objevovat první mořské jehly a tím prakticky končí cílený denní lov mořských pstruhů v jarní části sezóny. O chytání mořské jehly na mušku se dočtete v některém z dalších článků, ale již teď mohu avizovat, že je to úžasný zážitek.
      V druhé části se dočtete o chytání mořského pstruha v létě a na podzim, podíváme se blíže na mušky a v neposlední řadě se s vámi podělím o překvapení, kolik druhů ryb vám může uvíznout na háčku, pokud muškaříte v moři a to výhradně ze břehu stejně tak jako já.

Autor: Marfic - ®

Diskuse k článku (29 reakcí)

Přečteno: 13 615x
Průměrná známka: 1.35

NVýprava na Oostvornsee

Do Holandska k moři s muškařským prutem.

NLov pstruhů 600 km za polárním kruhem

Výprava za velkými pstruhy na jezera norského ostrova Soroya.

NChanagaj 2007

Cesta nám všem dala zabrat, ale únava z nás v tomto nádherném prostředí zázračně rychle padá a my již víme, že náš rybářský sen se opět začíná měnit ve skutečnost.

NŠest dní na Rio Itapara

Tak jsem se dočkal. Můj klukovský sen poznat amazonský prales se začíná naplňovat. Stojíme spolu s Honzou, mým kamarádem z dob studií, v Manausu na letišti.

NMořští pstruzi na mušku 2

Nejenom mořský pstruh, ale spousta dalších ryb se dá umuškařit ve Švédsku.

NKrálovská prívlač na Cape Code

Plážová rybačka a jej úspešnosť tiež závisí od momentálneho stavu prílivu, problémom však je, že sa nedá určiť, aký stav je ideálny.

NMožnosti muškaření ve Švédsku

Není nic luxusnějšího, než mít chatku na břehu krásného zálivu, před chatkou u mola výkonnou loď a mít tak možnost vyjít si na večer na půl hodiny před večerní saunou prochytat blízkou zátoku.

NČULUUT 2000 - Mongolsko

Následuje zastavení unášeného sysla a já již vím, že mám na prutě svého prvního skutečně velkého tajmena.

NSLOVINSKO - království křišťálových řek

Nesmíme zapomenout zaštípnout protihrot a je možné chytat pouze s jednou muškou.