Feeder cup O tekutý diplom

- Ladislav Kalina

Není článek jako článek- ten kdo hledá přesný popis úspěšných montáží nebo nějaká veliká moudra, může klidně kliknout někam jinam. Feeder je tak mladá sportovní disciplína, že se těch opravdu „profesionálních“ výsledků (a článků o nich) hned tak nedočkáme. Už s rozhovoru s prvními třemi závodníky je patrný rozdíl v jejich taktice, technice, krmení i přístupu k závodu. Samozřejmně že s rostoucím „věhlasem“ feederových závodů, s jejich lepší organizací, sjednocením pravidel a rostoucím počtem závodníků nevyhnutelně poroste hodnota jejich sportovního výkonu. V současné době to je spíše tápání (i když se nechci nikoho dotknout). Feeder se musí přerodit v normálně fungující sportovní disciplínu s pevnými pravidly, termínovým kalendářem a určitým počtem kvalifikovaných funkcionářů. Myslím, že je každému z vás jasné, že se právě většina tohoto přerodu uskuteční právě letos. A pro vás běžné rybáře, kteří by jste si rádi tu a tam zazávodili s feederovým prutem je právě rok 2005 tou velkou šancí. Jestliže se letos rozhodnete „do toho jít“ pak jste si vybrali ten nejvhodnější čas. Pro vás je tu tento článek, rád bych aby jste poznali, že mezi závodníky jsou ještě jen malé rozdíly a že jste vlastně všichni na stejné startovní čáře.

Datum: 10.10. 2004

Jak začít? Počasí navzdory předpovědi nakonec vyšlo, sice byla kosa, ale nepršelo. Jako obvykle se přihlásilo mnohem víc lidí než nakonec přijelo - asi o 20. Z toho se 4 omluvili.

Jistě mnohé z vás napadne, proč "O tekutý diplom"? Je to již tradiční a doufám že i dosti ceněný suvenýr pro tři nejlepší závodníky. Jedná se o 3 litrovou láhev Fernetu s novou etiketou v podobě "tekutého diplomu" z grafické dílny mého kamaráda Borka Zajíčka.

Proč jsem vlastně závod pořádal? Mám pocit, že je zde prostor pro rychlý rozvoj mladé soutěžní disciplíny který chci i tímto závodem podpořit. Úplně naschvál pořádám závod i pro mladší kategorie, jejichž závodníci loví v sektorech s dospělými a mají tak nejlepší možnost něco okoukat. Bohužel se nenašel jediný závodník v kategorii mládež do 15 let ani v kategorii junior do 18 let, který by na závody přijel jaksi odjinud.

Závod proběhl na tradičním závodním úseku na Labi pod novým mostem v Mělníku. Poslední dva víkendy před námi tu byly dva velké plavačkové podniky a tak ryba byla zcela jistě dobře nakrmena. V průběhu závodu se prokazatelně ukázalo, že až tak nezáleží na vylosovaném místě, ale mnohem víc na zvolené taktice krmení a správně zvolené koncové montáži. To byla věc, která ovlivnila druh lovené ryby a zcela nepochybně bylo správnou taktikou odlovování cejna s mnohem vyšší kusovou hmotností než u jiný druhů ryb. Zajišťovací ryba se dala ulovit poměrně blízko u břehu a byl to bolen, ježdík, okounek, ouklej nebo plotička. Větší ryba se lovila asi ze vzdálenosti kolem 20 metrů.

Roman Srb v akci O výsledku závodníka rozhodoval součet umístění v sektoru. Při stejném součtu umístění pak celková hmotnost úlovku. Závodní pole bylo rozděleno do čtyř sektorů. Vážilo se dvěma digitálními váhami s přesností na 10g.

Z výsledků je patrné, že největší potíže při závodech měla nejmladší kategorie. Nejméně problémů měli plavačkoví závodníci neboť se v první pětce umístili hned tři.

Chci na tomto místě poděkovat sponzorům. Františku Koubkovi z Feederklubu.cz, Petrovi Urbanovi z Rybářských potřeb "Na soutoku" a místní organizaci ČRS Mělník. Všem za poskytnutí hodnotných cen.

Doufám, že jsem svou neobratnou organizací celého podniku nikoho moc nenaštval a neodradil od účasti v příštím ročníku. Ten se již ostatně připravuje. Jarní kolo by mělo proběhnout jako dvojdenní 14.-15. května s ubytováním v Kempu Mělník. Podzimní kolo pak obdobně 10.-11. září.

Děkuji všem zúčastněným, gratuluji vítězům a doufám, že se hned příští rok podaří překonat letošní rekord 18.010 g za tři hodiny lovu.


Roman Srb v akci

Přináším vám rozhovor s nejlepšími závodníky. Romanem Srbem, Petrem Hahnem a Stanislavem Havlíčkem.

1) Jak po závodě hodnotíte vlastní taktiku? Nedalo se nachytat mnohem víc?

RS- Taktiku jsem zvolil stejnou jako vždy. Pečlivě namíchat krmení, řádně připravit živé nástrahy, dobře usadit křesílko a dát všechno tak, abych měl věci přímo po ruce. Snažit se co nejlépe a nejpřesněji nakrmit a nahazovat do stejného místa. Soustředit se na včasné zaseknutí ryby a její co nejrychlejší zdolání. Určitě mám ve všem ještě velké rezervy, takže i ryb se dalo nachytat mnohem víc.
PH- Jestiže někdo naschytal 4x tolik, co já, tak je jasný že to možný bylo. Byly to moje druhý závody ve feederu, takže o taktice toho moc kázat nemůžu.
SH- Dalo se nachytat mnohem víc. Chtělo to pracovat na koncové montáži a na postavení prutu s přibývajícím větrem. To aby byl lépe čitelný záběr. I těch neproměněných záběrů bylo nakonec až moc.

2) Můžete prozradit něco o svém krmení, byla důležitější jeho skladba nebo taktika krmení?

RS - Krmení, to je jedna z věcí, která se mi docela daří .Rozhodl jsem se namíchat krmení SENSAS ve složení :
1 tekutého posilovače AROMIX Brasen
1 x TTX Mais - Gros
2 x 3000 Super Riviere Brasen
2 x 3000 Brasen
1 x 3000 Fondo
1 Super Pastoncino Orange
1 konopí
3 kg hlíny
Je důležité vše dobře promíchat, navlhčit a prosít .
Živá složka 1l masných červů, 1 l kukel,1/2 l hnojních žížal
PH- Já nakoupil nějaký krmení od Franty Koubka z auta (ještě, že tam byl, jinak bych asi krmil uzeným ze svačiny), ani nevím co to bylo.Vím, že tam byla nějaká melasa a že tam nebyl rum. Jinak jsem do toho přidal 1 kelímek červů za dvacku i s pilinama. Taktika krmení? Trefit se do vody, ale pak jsem to stejně házel jinam-tam musí bejt!!
SH-Rozmražené krmení Sensas, takové zbytky z letošních plavačkových závodů. Krmil jsem asi 15 m daleko s poměrně lehkým košíkem a rozpadajícím se krmením. Nepochybně to chtělo málo lepivé krmení a většinu jej dopravit na místo prutem.

3) Jakou jste používali nástrahu?

RS- Jako nástrahu jsem ze začátku používal červy, ale braly jen malé plotičky .
Z taktických důvodů bylo nutné udělat změnu, zkusil jsem hnojáčka a dvě kukly .
Změna se ihned osvědčila a začali brát cejni .U této nástrahy jsem zůstal až do konce závodu .
PH- Já chytal na červy, protože na brambor mi to přišlo blbý:-) a nic jinýho jsem neměl. Jinak stran krmení a nástrahy bych tu moc upřímnosti nečekal... Já osobně nemám co tajit, taky proto, že nic nevím.. Jediný co umím, je pekelně se soustředit.
SH- Žížalu, raději větší sousto.

4) Přinesl vám závod nějaké nové zkušenosti?

RS- Každý závod přináší spoustu nových zkušeností .Tento mě utvrdil v tom, jak moc je důležité získat předem co nejvíce informací o typu vody, chování ryb ….
Pořádně se na závod soustředit a nebát se experimentovat .
PH- Já měl jedinej feederovej prut a jeden půjčenej. Od stejnýho kamarda, kterej mi prut půjčil na republiku v Týně a v Olomouci, kde jsem mu ho zlomil-to je charakter (Zdeněk Vaněk z Březové u Sokolova). Když jsem na tom svým čtyřikrát za sebou při náhozu urval montáž, tak mi bouchly saze a ten můj letěl do křoví. Než k tomu došlo, okradl jsem se o hodinu navazováním. Zkušenost? Koupil jsem další dva pruty (od Zdeňka, aby mi je nemusel půjčovat).
SH-Byl to můj první feederový závod, takže zkušeností jsem získal hodně. (Standa je bývalý dlouholetý reprezentant v plavané - pozn. autora)

5) Jako pořadatel se musím zeptat jak se vám u nás líbilo a jestli přijedete příště znovu.

RS- Podle mého názoru byl závod od pořadatelů zvládnout na jedničku . Mají můj dík za tento krásný sportovní a rybářský zážitek. Na podzimní závod určitě přijedu, na jarní bohužel ne, protože se koná ve stejném termínu jako pohárový závod v plavané.
PH- Popravdě se mi nelíbí zacházení s rybou. Rozhodčí nejdou do konfliktu se závodníkem(to bylo i na republice-a vím, že mě se to kecá-..). Suchý ruce a hlavně ty dlouhý rukávy vezírků, kde se ryba odře jako prase v neckách, než dojede do vody... To mě fakt točí. Tady bych zapracoval. Jinak moc chválím dvě váhy při vážení. To byl úžasnej nápad. Sponzoři jsou pašáci, že se tomu věnujou. Jasně, že přijedu-hlavně když mě občan Srb nechá (a všichni ostatní) tolerantně vyhrát. Těším se, přimlouvám se za delší časy (třeba dvoudenně) a hlavně velice děkuju. Bylo to fajn. Nakonec jsme ani nerozbili ciferník tomu ožralýmu idiotovi, co se tam válel po zemi. Prosím nevystříhávat, ani v případě, že to byl funkcionář!
SH-Přijedu, to je jasné.

Roman Srb v akci

Nakonec ještě pár otázek pro sponzory závodu, Františka Koubka z feederklub.cz a Petra Urbana z rybářských potřeb Na Soutoku.

1) Proč sponzorujete rybářské závody?

FK-V letošním roce se FeederKlub.cz sponzorsky podílel na několik feederových akcích a to především proto, že chceme podpořit rozvoj této u nás mladé disciplíny.
PU- Slovo sponzor,či sponzorování se v českém jazyce již usadilo a má zde své místo. Přesto mně v některých případech, a tím je i tato akce, trochu tahá za uši. Zůstal bych u českého výrazu, jakým může být třeba podpora. Chtěli jsme jako prodejna rybářských potřeb podpořit tento začínající závod a nový způsob závodní rybařiny a to i proto, že nás samotné zaujal. A každý závod je přece vždy atraktivnější a přiláká více lidí, když je "o co" závodit. Také, kdo jiný by měl mít blíže k podporování rybářských akcí než obchody s rybářskými potřebami.

2) Co by jste na Mělnickém feederu chtěli změnit?

FK-Myslím, že není zatím co měnit, organizace byla skvělá a úsek Labe kde se závody pořádají je pro to přímo ideální. Jediné co bych uvítal a myslím, že i řada závodníků, je rozdělení závodů do dvou dnů a možná přidat k tekutému diplomu i nějaký ten pohár.
PU- Asi se toho zase tolik změnit nedá, protože schéma závodů jsou zaběhaná. Přimlouval bych se pouze pro větší časový prostor. Např. dvoudenní závod, zvláště v podzimním období, kdy je den již velmi krátký.

3) Bude se podle vás tento závod rozvíjet, má nějakou budoucnost?

FK- Budoucnost má, a už rozdíl počtu závodníku v jarním a podzimním kole byl znatelný, a napovídá, že na jaře příští rok bude účast ještě hojnější.
PU- Vzhledem k tomu, že je to jeden z prvních závodů tohoto druhu, myslím, že má dobrou naději na život.

4) Zúčastníte se příště jako závodníci?

FK- Ano, už se těším.
PU- Rád bych, a věřím, že mi to vyjde. V každém případě z naší prodejny někdo závodit bude.

5) Bude příště o co soutěžit? (nepovinná)

FK- Zcela určitě se sponzorsky bude FeederKlub.cz v příštím roce podílet na Mělnickém feedru a to minimálně v rozsahu jako v letos.
PU- Na tuto otázku se dá odpovědět i tak, že to bude záviset na šikovnosti organizátora. Ale také za naši prodejnu mohu říci, že pokud si udržíme přízeň našich zákazníků, alespoň tak jako letos, Mělnický feeder opět rádi podpoříme.

Tak díky za rozhovor. (Propozice na letošní ročník zde.)

Autor: Ladislav Kalina

Diskuse k článku (8 reakcí)

Přečteno: 8 930x
Průměrná známka: 1.62

NS feederovým prutem na Velkých Hrázkách

Milan Tychler úderem osmé hodiny ranní totiž započal před hloučkem asi patnácti rybářů vykládat o lovu ryb pomocí feederu. Musím říct, že se Milan jevil jako fajn chlap, kterému pomyslná sláva nestoupla do hlavy.

NViděno ze sektoru

Po té, co se lopaťák ukázal na hladině, jsem zavrávoral, neb takového na prutu mít je víc nežli štěstí.

NPrvní závody LRU feeder

Nejdříve jsem odhadoval kapříka, ale po pár minutách boje na 0,12 návazci podebírám krásnou parmu cca 50cm.