Svěží vítr ze severu

- Alan

Idylka

      Před pár lety, v dobách, kdy Ohře byla plná pěkných ryb, se pro hrstku největších muškařských tvrďáků stalo vítaným zpestřením zimy nymfování na mimopstruhové Ohři pod Žatcem. Řeka je v tomto místě typickou pstruhovkou s převažujícím výskytem lipana, je pěkná, velká, úživná, a co je nejdůležitější, v zimě nezamrzá díky Nechranické přehradě. Lidí na ni jezdila v sezóně vždy spousta, ale v zimě obvykle jen mnou zmíněná hrstka lidí, pro které vidina možnosti povodit si pořádného lipana znamenala víc než nepohoda, kdy je třeba máčet se celý den v ledové vodě při krátké nymfě (na suchou to v zimě moc nejde) a nemoci si po tom všem utrpení odnést rybu.

Temno

      Toto počínání pochopitelně neuniklo místním. Nemám sebemenší představu, kolik je v Žatci muškařů, ani kolik jich chodí v zimě na ryby, jisté však je, že místní neviděli přespolní rádi. Však si také nevymínili mimopstruhový režim na vyložené pstruhovce jen tak pro nic za nic a už vůbec ne "Pražákům" pro zábavu. Jestli toho docílila táž bobkařská lobby, nevím, ale po čase došlo k neuvěřitelné věci - zimnímu zákazu muškaření na Ohři 7! Pouze a jenom muškaření1! Ostatní způsoby lovu a jim odpovídající nástrahy zůstaly povoleny. Vysvětlení bylo stejně slaboduché jako samotný zákaz - prý docházelo k odnášení ryb od vody. Nemá smysl rozebírat, že povolené nástrahy, například masní červi, jsou pro ryby mnohem atraktivnější a naservírované pěkně na dno i dostupnější, než sebelepší napodobenina na muškařském prutu. Zákaz prostě platil, muškaři měli utrum a řeka v zimě na čas osiřela. Zůstala jen pachuť z trapného počínání Severočechů. Remcání, naštvané články, Žatecký kostňák - recesistický závod v lovu ryb nemuškařskými metodami; nic nebylo platné.
      Nikdo ale netušil, že k opravdovému průseru, který debaty nad výší průměrného IQ v okresu Žatec odsune na vedlejší kolej, se teprve schyluje.

Nejlepší kšeft v historii MO

      Řeka osiřela opravdu jen na krátký čas, protože zanedlouho se objevili kormoráni. Nikdo nemůže s určitostí říci, zda šlo jen o shodu okolností, nebo jednu z příčin jejich snadného zabydlení u Ohře. Jsem si ale jist, že těmto extrémně plachým ptákům sdílení revíru s člověkem nevyhovuje. Netvrdím, že by povolení muškaření v zimě úplně vyřešilo celý problém, ale Žatečtí tímto zákazem určitě udělali svěřenému revíru medvědí službu.

Zákon

      Rok 2004 přinesl zákon č. 99/2004 Sb. a prováděcí vyhlášku č. 197/2004 Sb., a s nimi několik podstatných změn, mimo jiné i konec platnosti Rybářského řádu a doplňkových úprav v Soupisu revírů. Ze strany ČRS a MRS začal pozoruhodný boj o obnovení bývalého statu quo, tj. potvrzení Rybářského řádu, resp. Soupisu revírů coby sborníku bližších podmínek platných na revírech těchto organizací.
      Jeho subjektivním hodnocením se nehodlám zabývat, už to tu bylo, pořád je a ještě nějakou dobu bude.

Držkou do zdi

      Soupis revírů na rok 2005 přináší jednu zajímavost, nad níž bych se chtěl pozastavit a trochu ji rozebrat. Mimopstruhový revír Ohře 7, 441 042, Severočeský územní svaz, MO Žatec má na konci popisu uvedeno: "Na revíru platí zákaz lovu ryb muškařením od 1. prosince do 15. března."

Podívejme se, jaký má tato věta vlastně význam.

      Vyhláška 197 §16, odst. 1c, praví: "V mimopstruhovém revíru je povoleným způsobem lovu lov na umělou mušku nebo lov muškařením."
      Pokud by teoreticky MO Žatec, nebo kdo vlastně tento zákaz vymyslel, obdržel výjimku ze zákona a doopravdy by platil zákaz muškaření, došlo by k následující situaci. Lov muškařením je podle zákona (příloha č. 7 vyhlášky), ať se nám to líbí nebo ne, definován jako
      "Lov jednou udicí za pomocí muškařské šňůry2, jiná udice nesmí být nastražena. Muškařská šňůra může být nahrazena vlascem, kdy nosnou funkci zabezpečuje kulové plovátko nebo jiná zátěž. Při muškaření lze použít nejvýše dva návazce s tím, že na každém návazci lze použít jen jeden jednoháček. Pokud jsou nástrahy vybaveny dvojháčkem nebo trojháčkem, lze použít jen jeden návazec. Za nástrahy lze použít i živý nebo mrtvý hmyz. Nástraha nesmí být vybavena zařízeními např. rotující plíšek, vrtulka, které při jejich pohybu zvyšují dráždivost pro ryby. Tato zařízení jsou považována za třpytky. Lov muškařením lze použít jen na mimopstruhových revírech."
      Definici jsem přepsal doslova i s chybami, tak jak je v zákoně.
      Z toho vyplývá, že se Severočeši pokoušejí zakázat lov s bublinou nebo dřevíčkem na přirozenou nástrahu - živý nebo mrtvý hmyz, který byl na této typické lipanové vodě vždy nežádoucí metodou. Domnívám se ale, že jejich aktivita je bohužel v rozporu s platným zákonem. Nevím, zda zrušení zákonného ustanovení (viz. výše uvedený citát §16, odstavce 1c vyhlášky 197/2004 Sb.) může být bližší podmínkou podle §13, odstavec 9 zákona 99/2004 Sb. Můj laický názor je, že nemůže. Bližší podmínky přece mají znění zákona doplňovat, ne je rušit.
      Rovněž si myslím, že zákonem akceptovatelné bližší podmínky nemohou být specifikovány tímto způsobem, tj. uvedením v Soupisu revírů! Paragraf 13, odstavec 9 zákona 99/2004 Sb. totiž praví poměrně jednoznačně, že "Povolenku k lovu pro dané rybářské revíry vydávají uživatelé rybářských revírů zpravidla za úplatu. V povolence k lovu uživatel rybářského revíru označí držitele rybářského lístku, popřípadě stanoví bližší podmínky výkonu rybářského práva. Osoba provádějící lov je povinna vyznačit v povolence k lovu datum lovu, rybářský revír, počet, druh a hmotnost ulovených ryb." Takže v povolence, ne na seznamu revírů. Ten by měl být pomůckou pro orientaci rybáře, ne místem realizace žateckých (a jakýchkoli jiných) mindráků. Samozřejmě chápu, že popsat celosvazovou povolenku požadavky jednotlivých MO je nesmysl, ale nalézt řešení tohoto problému je úkolem ČRS, ne mým.

Nakonec

      Vypadá to, že Severočechům nevadí ani opakovaná několikanásobná blamáž. Domnívám se, že
1. zákaz je neplatný, jelikož odporuje zákonnému ustanovení o povolených metodách lovu na mimopstruhové vodě
2. zákaz je neplatný vzhledem k uvedení v Soupisu revírů - není uveden v povolence
3. zákaz se vztahuje na jinou metodu, než na kterou měli autoři spadeno; toto je pouhá spekulace, nicméně podložená zkušeností z nedávné doby

      Myslím, že není co řešit. Tedy, vlastně je. Pořád tu je problém lovu lipana v době hájení. Osobně považuji lipana za podzimní a zimní rybu a jeho hájení od prosince za příliš velkorysé. Přesněji, za zbytečně časný považuji jeho hájením určený konec lovu na pstruhovkách. Samotné hájení mi pochopitelně nevadí. Lipany, kromě těch k jídlu, pouštím3. Ale respektuji pravidla a na lipany chodím přes zimu na mimopstruhovky. A že jich je. Organizacím, které mají takové vody svěřené do opatrování a kterým vadí možnost nepřetržitého lovu lipana, lze poradit jediné - pokud máte se zimními návštěvami muškařů problém, neváhejte a využijte §3 odstavec 1 prováděcí vyhlášky a vyhlaste pstruhový revír. Hlavně, prosím, nedělejte kraviny jako vaši žatečtí4 kolegové.

      Pokud budou navrhovatelé zmíněného "zákazu" tento článek číst, mám pro ně malou, i když podle mého názoru významnou náplast. Když bude možno na Ohři 7 v souladu se zákonem chytat i v zimním období, tj. na umělou mušku se samozřejmým pouštěním hájených druhů, není vyloučeno, že se díky frmolu kolem vody nebude příliš dařit kormoránům. Místní můžou pochopitelně chytat také. Nebude-li se jim chtít do chladné vody, mohou vypomoci třeba sborovým skřípěním zubů.

 

      1) Muškaření chápu stále, bez ohledu na zákonem definovaný chaos, jako mávání muškařským prutem s muškařským navijákem a muškařskou šňůrou při použití výhradně umělých mušek. To připomínám pouze pro jistotu, sám s tím nemám problém. Pojem "muškaření" byl zaveden před téměř sto lety a byl používán do současnosti veličinami jako Tejčka, Liška, Šimek, Říha a Knákal.
      2) Všimli jste si, že definice lovu na umělou mušku, tedy vlastně muškaření jak jsme je znali, se odkazuje na "muškařskou šňůru"? Není to šílené? Muškaření není najednou muškařením, přičemž si ústřední atribut ponechává svůj název, jako by neměl k lovnému způsobu žádný vztah. Člověka musí napadnout, že mentálně nedostateční lidé se nevyskytují pouze na severu Čech.
      3) Tohle musím vysvětlit. Nedávno mě pobavilo vyjádření MZ k lovu na živou rybku. V jejich stanovisku je obsažena úžasná věta přibližně znění "nastražení živé rybky je povoleno, pokud to vyžaduje lov". Tedy něco jako "pití alkoholických nápojů před řízením motorového vozidla je povoleno, pokud to vyžaduje občerstvení". No, nezkuste to taky.
      4) Doopravdy nevím, kdo zařídil zákaz muškaření na Ohři 7 před rokem 2004. Označení "žatecký", "severočeský" používám jednak proto, že nechci být daleko od pravdy, a proto, že kolektivní vina existuje.

Autor: Alan

Diskuse k článku (65 reakcí)

Přečteno: 10 071x
Průměrná známka: 1.27

NPstruh obecný na našich revírech před čtyřiceti roky a dnes

Nahlédnutí do statistik úlovků potočáků.

NSetkání s fenoménem pstruhových vod

Vždyť je obecně známo, že stokrát nic umořilo osla. Dnes jsem se přesvědčil, že řeka se dá umořit také.

NHorní Vltava

Asi neuškodí připomenout výrok Jana Wericha z jedné jeho knihy, kde uvádí, jak mu kdesi na břehu Berounky u Radotína vykládal starý rybář : "Vy mladí víte prd, ale za mých mladých let, to byla ještě rybařina."

NMuškaření na MP stojaté vodě

Mnohem lepší bude, když na ryby vyrazíte brzy ráno, kdy jsou ještě u břehu.

NMuškaříme na mimopstruhových vodách

Čím může být MP revír zajímavější, než P revír? Tak například druhovou skladbou obsádky.