Víkendové kapraření

- Martin Houdek

montáž pro rychlý lov kaprů      Nenajde se mezi námi mnoho rybářů, kteří nemohou lovit naše miláčky na dlouhých výpravách. Ať už díky zaměstnání, rodině nebo přítelkyni. Já patřím mezi ně. I když mám pár výprav do roka, které lze pokládat za dlouhé. Pro mě dlouhá výprava znamená od čtyř dnů do jednoho týdne, víc si nemohu dovolit (zatím). Ale krátkých si mohu většinou dovolit dost. Krátkou myslím lov od pár hodin do jednoho dne (přes noc). Dovolte mi, abych vás seznámil se svými zkušenostmi z těchto krátkodobých lovů. Doufám, že z těchto postřehů si každý vybere a najde snad i něco, co se mu bude hodit ve vlastním lovu.
      Když se rozhodnu lovit kapry v krátkém období, hledám lokalitu, která je v blízkosti mého bydliště. Takto nelovím nikdy dále než deset kilometrů od domu - ve svém bydlišti mám takových lokalit poměrně dost, a tak není problém si vybrat. Já volím téměř vždy řeku. Před samotným lovem se snažím vždy alespoň dva až tři dny vnadit s tím, že po tuto dobu na místě nelovím a jen pozoruji reakce ryb na nabízenou návnadu. Hledám místa, která jsou v blízkosti nějakých překážek, hrany na dně nebo vodní rostliny. Vždy dbám na to, abych si vybíral místo s co možná nejhorším přístupem, a tak se snažím eliminovat cizí návštěvy jiných rybářů. Pokud si nejsem jist výskytem ryb, krmím najednou dvě místa, která ze začátku střídavě prolovuji, a poté, podle výsledků, se pro jedno rozhodnu. Lovím na různé nástrahy a snažím se přijít na to, co rybám v dané situaci zrovna chutná, ale vždy mám na jednom prutu nastraženo boilie. Při těchto lovech není mojí prioritou velikost zdolaných ryb jako jejich počet. Takže používám méně selektivní nástrahy a způsoby lovu.
      Nyní se vám pokusím blíže vysvětlit jednotlivé body, jako je příprava místa, návnad a samotný průběh lovu.

Hledání místa

      Místo hledám většinou z lodi. Mám tak větší možnost průzkumu lokality. Používám nafukovací člun Fish hunter 250, echolot a olovnici. Místo hledám tak, aby na něj byl co možná nejhorší přístup ze břehu z obou stran. Tak docílím toho, že ryby mají náležitý klid na konzumování mé návnady, rychleji si na ni zvyknou a ztrácejí i obezřetnost a pak se dají i lépe a rychleji ulovit. Dobrá místa jsou tam, kde jsou nějaké překážky. Ať to jsou padlé stromy, větve padlé na vodu, různé keře i nečistoty na dně a podobné závady. V těchto místech lovím nejraději. Jsou to místa, kde je přirozený výskyt potravy. Ryby tam jezdí cíleně za potravou, nemusím je tedy nutit na jiné prostředí a na mou návnadu si rychleji zvykají.

kapřík chycený během víkendového lovu

Návnady a nástrahy

      Používám vždy nástrahy i návnady s vysokou nutriční hodnotou. Také se snažím, aby se má nástraha co nejvíce podobala hlavně chutí přirozené potravě. Mé krmné směsi obsahují různé partikly, jako je kukuřice, pšenice, konopí, sladký bob, fazole atd. Rád používám i různé druhy ořechů, hlavně buráky a tygří - ty mám nejraději, ryby je milují a rychle si na ně zvyknou. Své partiklové směsi míchám podle toho, jaké jsou v daném místě zrovna podmínky a proud. Nemá smysl vnadit na proudných vodách malým a lehkým partiklem, který se rychle rozplavuje, a tak by mi zvětšil provnaděnou oblast víc, než mám v plánu. Vyberu-li si místo s velkým proudem, a to dělám hlavně v létě, pak je to kvůli dostatečnému prokysličení vody. Jsou to místa pod jezy. Zde je nutné použít krmení obzvláště těžké, jsou-li tam různé spodní proudy. Ty nevidím, ale musím s nimi počítat. Dělám to tak, že partiklovou směs míchám z velkých druhů kukuřice, cizrny, ořechy a pod. Přidávám nasekané i celé boilie zvolené příchutě. Do této hrubé směsi vmíchávám nějaký nosič, já používám převážně legendární Canal Carp od Mosely a jiné. Vše promíchám s vodou a tvaruji do velikých vnadících koulí. Je-li proud natolik silný, že by se mohly i tyto koule kutálet po dně, dělám dvě úpravy, které se mi osvědčily. První je: do mixu použiji nějakou zátěž, nejlepší je čistý štěrk nebo prosetá hlína, která nám směs ještě obarví a při vyplavování kolem dělá lákavý mrak, který nese signál o potravě daleko do okolí. Druhá možnost je ta, že tuto směs plním do igelitových sáčků nebo do krabic od mléka, to celé pak nechám zmrznout v mrazáku a s tím pak vnadím. Tyto krmné kostky nebo placky se nedají dopravit na loviště jiným způsobem než lodí a to je jejich jediná nevýhoda, jinak fungují spolehlivě a účinně.
      Už sem se zmiňoval, že je dobré vnadit nějakou dobu před samotným lovem, minimum jsou dva dny, lépe je samozřejmě delší období, ale dva nebo tři dny stačí.

Samotný lov a použité montáže

montáž pro rychlý lov kaprů      Při takovýchto krátkých výpravách často používám návnadová krmítka - ať už průběžná od anglické firmy Fox nebo boční od JSA. Jelikož jsou mé montáže sestaveny jako únikové, používám krmítka minimálně 100-120 g těžká. K jejich plnění používám stejnou návnadovou směs jako při samotném vnadění.
      Používám také PVA výrobky hlavně sáčky a šňůrky. Na ty pak navlékám boilie nebo plním sekaným boili a peletami. Z přiložených fotografií je názorně vidět, jak jsou moje montáže sestaveny, takže je nebudu popisovat.
      Používám stabilní tripod, který ještě pro jistotu kotvím k zemi. Jelikož chytám většinou v závadách, používám silnější vlasce než obyčejně nebo samotnou šňůru minimálně s nosností 25 kg. 50 m šňůry na cívce s vlascem minimálně 0.35 mm je dostačující a já mám možnost při záběru vyvinout na rybu takový tlak, že ji nedovolím dosáhnout spásy v překážkách. Vsázím na jediné - rybu zastavit stůj co stůj. Své baitranery mám nastaveny doslova na krev, tj. při záběru ani milimetr vlasce rybě nedávám. Vím, že to není zrovna sportovní, ale i kapr kolem 60ti cm dokáže vyvinout takovou sílu, že než ho dobrzdíte s normálním načiním, tak vám montáž zaveze přímo do vázky a vy ji i s rybou utrhnete. To se samozřejmě jedná o extrémní lov ve vázkách, když chytám na volné vodě, můžu si dovolit udici zjemnit.

      Tak to jsou moje postřehy z krátkodobých lovů. Doufám, že si z nich každý něco najde a bude moci používat při svých lovech. A pamatujte, každá ryba na háčku je úspěch, ať je velká nebo malá, a o to jde. Pamatujte na to, že každou rybu, kterou pustíte nazpátek do vody, budete moci chytit znovu.

Autor: Martin Houdek - ®

Diskuse k článku (10 reakcí)

Přečteno: 17 498x
Průměrná známka: 1.8

NPodzimní výprava

Sním o tom, jak o víkendu uválím nějaké to kilo kuliček, sbalím si svůj kaprařský vercajk, abych mohl vyrazit vstříc čtyřdennímu dobrodružství.

NDruhý prut boduje

Když lovíte na plavanou a voda trochu proudí, je lepší nahodit prut na těžko na přední hranici krmného místa a plavačák dále, abyste se nezamotali.

NMontáže trochu jinak...

Na horní část návazce z pletené šńůrky nasuneme ca. 10 cm dlouhou PE hadičku a tuto pevně fixujeme vteřinovým lepidlem k obratlíku.