Gumové nástrahy

- Tomáš Hampejs

      Přívlači se věnuji pátým rokem a velice jsem si oblíbil twistery a vůbec „gumy“. Trh s gumovými nástrahami se žene neustále kupředu, začínají se napodobovat vedle rybiček a „červů“ také ráčci, pijavice, malí úhoři a kdo ví co ještě!

Stormy se zabudovanou olověnou hlavou

parma ulovená na twister       Jde o (i pro mě nejoblíbenější) v posledních letech velkou novinku tzv. „Stormy se zabudovanou hlavou“ (dále už jen Stormy) někdy také nazývané „Shady“. Jsou to nástrahy podle mého názoru na pomezí woblera a rippera. Mají gumové tělo tvaru klasického rippera, který má navíc oproti klasickým gumám uvnitř těla schované olůvko, které je „napojené“ na ostrý jednoháček. Stormy se stejně jako běžné twistery prodávají v těch nejrozmanitějších barvách a i v různých velikostech.
      A kolik za ně zaplatíme? Tyto speciální rippery stojí mezi 30-50 Kč, což je cena velice příjemná. Nejen cenou, ale především chod nástrahy, který si v ničem nezadá s chodem woblerů, si mě získali na svou stranu, a tak mám ve své sbírce těchto nástrah na 50 kusů. Další jejich výhodou je snadné vázání, nahazování a především vedení. Navázat je můžeme jako klasického twistera, protože z něj vyčuhuje kovové očko, kam můžeme buď uvázat vlasec, anebo nacvaknout karabinku. S nahazováním se ani nebudu moc rozepisovat. Aerodinamický tvar rippera sviští vzduchem s minimálním odporem, nebo vychýlením. Ten, kdo někdy nahazoval s twistery, ví, o čem mluvím…
      S vedením Stormů jsem si dlouho lámal hlavu. Byl jsem zvyklý vodit jej, jako obyčejného twistera. Tedy stylem „zvedáním“ a „spouštěním“. Nakonec jsem ale přišel na to, že nejjednodušší a vůbec nejúspěšnější způsob, je gumu nahodit a plynulým tahem ji přitahovat. Můj favorit na okouny, co se týče barvy, je – fluo žlutá, červená, stříbrná a žlutá, na štiky - stříbro-černá, na parmy – bílá a žlutá. Barva bílo-červená se stříbrnými flitry je úspěšná snad na všechny druhy ryb.

Twistery

      Teď pár postřehů s lovem na obyčejné twistery – červovitého typu. Důvod, proč jsem vůbec začal s lovem na gumy, byla jejich cena. Obyčejný twister stojí 3-20 Kč a k němu si můžete, ale nemusíte koupit twisterovou hlavičku. Při úplně prvních experimentech jsem lovil bez twisterových hlaviček. Gumu jsem prošil jehlou a na konec navázal trojháček, který jsem poté zatáhl do měkkého těla gumy. Jako zátěž mi posloužilo olůvko – buď velký broček, anebo olůvko průběžné. Sem tam jsem na takovouto nástrahu rybu ulovil, ale sám jsem cítil, že to není to pravé ořechové.
      Když jsem poprvé v životě spustil do vody gumu s twisterovou hlavičkou a pod hladinou zkoumal její chod, tak se mi na ni hned u břehu pověsil menší okounek a mě se zmocnila euforie. Poté přišel na řadu samotný lov. Úspěchy střídaly neúspěchy a já mám opět mezi obyčejnými twistery své favority mezi rozmanitou paletou barev. Na okouny a candáty – žlutá, bílá, červená a zelená + jejich odstíny, na štiky – světle zelená s modrými flitry a červenou hlavičkou, nebo mléčně bílá s červenou hlavičkou. Parmy a tloušti berou za vděk jakoukoliv barvu. Stejně jako u Stormů i tady je velmi důležité samotné vedení nástrahy. Při vedení twistera je velmi důležitá práce obou zápěstí. Jedna ruka střídavě navíjí a ta druhá, která drží prut, jej opět střídavě zvedá tak, aby guma na dně poskakovala. Vše se dá natrénovat a jde jen o cvik.

štika ulovená na twister

Základní chybičky

1. Jsou-li skoky twistera moc dlouhé
2. Jestliže se nám guma ve vodě obrací
3. Když jsou pauzy, kdy nástraha odpočívá na dně moc dlouhé

Nastražení twisterů

      Spolu s gumovými červy si musíme koupit i tzv. jigové hlavičky. Zkušenější vláčkaři je velmi dobře znají, ale těm, kteří s přívlačí teprve začínají, bych rád poradil, že to jsou háčky, které mají místo lopatky, či očka olověnou hlavičku s očkem. Právě zmíněné očko slouží k navázání twistera.
      Jigové hlavičky se prodávají v hmotnostech od 0,5 – 20 gramů (i více, ale ty nepoužívám) v barvách nejčastěji zašlé stříbro (nenabarvená), fluo žlutá, oranžová, ale i červená, modrá, nebo zelená. Nejčastěji lovím s hmotnostmi 3-10 gramů.
      Twistery i speciální háčky na gumy máme nakoupené. Přistupme tedy k samotnému nastražení. Vybereme tu správnou hlavičku – musíme počítat s tím, že twistera navlékneme jen po olověnou hlavičku na háčku. Tedy pokud má tělo gumy např. 4 cm (ocásek nepočítám), budeme potřebovat háček, jehož délka je od spodku hlavičky po „zaoblení“ háčku alespoň 3,5 cm. Jedním z pravidel při nastražování je také to, že by háček měl vylézat z twistera v části, kde končí tělíčko a začíná ocásek. Vyvarujte se toho, aby byl váš gumák na háčku podivně zkroucený. Dravcům se nejvíce líbí, pokud je twister na háčku pěkně rovný – vypadá stejně jako před nastražením na háček, ale pokud se vám takové nastražení nedaří, nemusíte zoufat…Někdy se dravcům líbí i nějaká ta nepřesnost! Stejně tak můžeme gumového červa prošít jehlou směrem od hlavy ke kořeni ocasu, na vlasec navázat trojháček a ten pak zatáhnout do gumového těla červa.

Vlasce


      O vlascích se zmíním jen okrajově. Každý vláčkař už jistě má svého favorita… Při lovu s těmi nejmenšími mikrotwistery používám vlasec Byron Ghost 0,14 mm a chytám-li na větší gumy používám vlasec 0,20mm opět této značky. Tyto vlasce mají kouřově šedé zabarvení. V řekách bývá občas voda hodně zkalená, a to pak používám vlasec Rival Fluo 0,20 mm, abych se lépe orientoval, kde se asi nachází má nástraha.
      Ze začátku jsem měl problém s tím, abych našel správný vlasec, který se nebude „kroutit“. Nakonec jsem takové vlasce objevil. Můžu tedy jen doporučit vlasce Byron Ghost a Rival.
      Nejdůležitější je mít ve svém vlasci pořádnou důvěru. Jeden můj kamarád si pořídil Fluo vlasec a pokaždé, když s ním vláčel, tak si stěžoval na to, že ryby jeho vlasec vidí, a proto mu neberou atd. Taková nejistota se, podle mě, promítne i do vedení nástrahy samotné a není divu, že záběrů od ryb ubývá.

candát

Prut

      Délka prutu a jeho vlastnosti jsou pro lov s gumovými nástrahami velmi důležité. Dříve jsem lovil s prutem Zebco Trophy Crown 2,10m a 20-40 g vrhací zátěž. Sem tam jsem něco ulovil, ale sám jsem cítil, že to není úplně to pravé ořechové. V průběhu let jsem si pořídil Shimano 3.00 m, vrhací zátěž 5-10g a ještě jeden prut Zebco 3.00 m, vrhací zátěž 10-30 g. S těmito pruty už je to něco jiného. Při vedení twisterů cítím v prutu každé jejich drncnutí o dno. Lépe pak vyhodnocuji záběr, a ulovím tak i více ryb.

Netradiční způsob lovu s twistery

      Na tento způsob lovu mě přivedl můj bratr. Jednoho dne jsme na rybách tolik „trhali“, že nám došli jiggové hlavičky. Ondra popadl obyčejný háček s očkem a napíchl na něj gumového červa. Před hlavičku dal pár broků a chytal. Když nástrahu přiváděl ke břehu, tak zjistil, že twister ve vodě zvedá k hladině. Když sundal broky, tak jsme viděli, že gumový červ je plovoucí. Této vlastnosti využívám na stojatých vodách při letních vedrech. Napíchnu twistera na háček s očkem a několikrát jej stáhnu nití, aby nesklouzával z háčku, a pak ho přivážu k vlasci stejně jako obyčejný háček. Twistera vodím pomalu a plynule po vodní hladině. Ulovil jsem takto hlavně štiky a okouny o různých velikostech. Je to opravdu zábava. Možná to všichni znáte, ale já tak ještě nikdy nikoho lovit neviděl.
      Další možností, jak využít gumového červa, je použít jej jako zátěž! Je to jednoduché. Vezměte ho, nastražte na jiggovou hlavičku a odstřihněte vykukující háček z těla gumáka tak, aby vám kousek železa přece jen vykukoval a tento kousek pak pomocí kombinaček zatlačte do těla twistera, aby vám nesklouzl z háčku (a nástraha nebude váznout a můžete pochytat i riziková místa). Použijte takovou „zátěž“ jako doprovodné dráždidlo (viz.obrázek). twister / streamer
      K tomuto účelu nejlépe poslouží velké twistery, které budou představovat dravce, který pronásleduje svou živou potravu - jako kořist volím hlavně streamery (všechny odstíny červené a bílé), mini twistery, nebo malé rotačky. Dráždidlo navážu buď na boční přívěs a „kořist“ na hlavní vlasec, nebo obráceně. Někdy se vám stane, že twistera bez háčku atakuje velký dravec, ale převážná většina útoků bude směřována na menší kořist osazenou háčkem. Touto metodou přelstím hlavně okouny, štiky a candáty, jak na řekách, tak na vodách stojatých.

      Na závěr bych jen poodhalil, jaké všemožné „gumožravé dravčíky“ jsem již pomocí twisterů a Stormů ulovil. Jako náš nejčastější úlovek na gumové nástrahy jsou menší okouni, tloušti, štičky a parmy – tyto druhy ryb twistery prostě milují! Sem tam zabere i slušný kapřík – regulérně „za tlamu“. Cejna nejčastěji podseknete – jako při vláčce s kteroukoliv nástrahou. Samozřejmě se dá ulovit i sumec. Nejednou už jsem ho měl s pomocí gumové nástrahy na prutě, ale nikdy se mi nepodařilo rybu zdolat.
      Přeji všem rybářům, kteří začnou, anebo již na gumy loví, při chytání na gumáky hodně štěstí a hlavně pevné nervy, protože každý den u vody je jiný a občas prostě ryby neberou...

Autor: Tomáš Hampejs

Diskuse k článku (24 reakcí)

Přečteno: 38 223x
Průměrná známka: 1.6

NS „gumičkami“ malinko jinak

Kolikrát se vám stalo, že gumička na krčku hlavičky nechtěla za žádnou cenu držet a nástraha se při každém náhozu shrnula někam do obloučku háčku dokud vám nedošla trpělivost a nezdárnou gumu jste nehodili někam do pryč?

NOkouni z pískoven

Pískovny mívají členitý profil dna, různé podvodní cesty či potopené ostrovy, kterých můžeme jednak využít k vlastnímu brození, a nebo jako horká okouní místa, pokud se nalézají daleko od břehu.

NLetní přívlač

Najednou zpozoruji, jak se od hrany zatopeného porostu odpoutává šípovitá vlna a pronásleduje moji nástrahu.