Vztah rybářů k soukromým revírům

- FishFace

      Myslím že toto téma je teď velice aktuální, vzhledem k rozsáhlým diskusím zde na MRKu. Každý má na toto téma jiný názor, a tak po přečtení tohoto článku můžete dole pod článkem reagovat jak na tento článek, tak i na dění kolem tohoto témata.

      Ze začátku bych chtěl uvést určitou diskriminaci lidí, kteří loví na soukromých vodách. Poslední kapka byla podle mě diskuse o lovu uživatele Hrouzka na jednom soukromém revíru, kde Hrouzek nachytal krásné pstruhy a siveny. Možná mu někdo i záviděl, že v osmnácti vyjíždí na drahé soukromé revíry a do zahraničí na sumce.

      Rybařina není nejlevnější sport a pokud budeme chtít ulovit krásné ryby a nečekat na ně strašlivou dobu, jsou soukromé revíry to pravé. Vím, není to nic nejlevnějšího, ale některé revíry jsou poměrně levné, ale to závisí na osádce ryb, velikosti revíru, prostředí a v neposlední řadě na počtu trofejních ryb. Nabídka a poptávka ovlivňuje vše okol nás a jinak tomu není ani v rybařině. Soukromé revíry, které nemají co nabídnout rybářům, jsou pro nás tabu a za ně nikdo nedá ani korunu. Soukromých revírů, které nám mají co nabídnout, stále přibývá a někteří rybáři si nekupují ani svazovou povolenku a chudí pouze na tyto revíry.

ilustracni fotka

      To, že rybáři rádi navštěvují tyto vody je také určitě kvůli určitým omezením ze strany rybářských svazů, kterými, většinou zbytečně, omezují slušné rybáře. Ale není to kvůli nikomu jinému než některých „takyrybářů“, kteří porušují řád, jak jen mohou, dělají kolem našich vod bordel, ponechávají si více ryb, jak je povoleno v RŘ.

      V tom je asi největší rozdíl mezi rybáři z ČR a jiných zemí. Ve většině ostatních států si lidé (a nejen rybáři) své přírody váží a neznečišťují ji odpadky, pneumatikami a jinými věcmi, co doma nejsou již potřeba. Ale jsou země, kde je ještě mnohem větší nepořádek kolem vod než u nás, ale ne od místních rybářů, ale rybářů „návštěvníků“. Mohu porovnat například naši republiku s Kyprem. Na Kypru jsem byl tři týdny a taky jsem si byl zachytat na třech tamních nádržích. Tam je situace naprosto opačná jako u nás. U nás si za nepořádek kolem vod můžeme jen a jen my (samozřejmě ne všichni!). Zato na Kypru, kde je mnoho turistů hlavně z Anglie a z Ruska, jsou vody posety plechovkami, láhvemi, sáčky a ostatními věcmi, které tam nechávají hlavně „rybáři“ z Ruska a tím znečišťují tamní krásnou krajinu. Na Kypru jsou revíry ještě více drancovány než u nás, jelikož tam téměř neexistuje rybářská stráž, a tak si tam může nachytat kdokoliv kolik ryb chce.

      Ale abych moc neodbíhal od tématu, tak se ještě vrátím k tomu, jakou cenu musí majitel revíru určit, aby se mu vyplatil tento druh podnikání provozovat. Každý z nás si může spočítat, jakou cenu musí majitel soukromého revíru stanovit, aby se mu vrátily výdaje z nákupu revíru a zarybnění slušnou osádkou ryb alespoň do deseti let provozu revíru. Za předpokladu, že největší tržby má o víkendech a to hlavně v měsících březen až září/říjen. Občas se také musíme vžít do role majitele daného revíru a uvědomit si, že nižší cenu ani nemůže stanovit, jinak by se mu vkládané peníze nevrátily zpět.

      Někteří rybáři mají různé názory na to, jestli má stejnou cenu ryba z soukromého revíru a svazové vody. Když to vezmeme z pohledu, že obě vypadají stejně, bojují stejně a plavou stejně, tak mají obě ryby stejnou cenu. Ale někteří zastávají názor, že cenu stejnou nemají už proto, že je ze soukromé vody. Možná mají ve většině případech pravdu, že soukromé vody jsou lépe zarybněny, a tak je nemusíme zdlouhavě vyhledávat. Ale jsou i větší vody (cca 60 ha), kde musíte mít taky trochu toho umu a štěstíčka pro ulovení hezké ryby. Já chodím na levnější soukromé vody (do 200,-) párkrát do roka. Někdy se stane že si dobře zachytám, ale někdy nemám ani záběr. Na takových revírech totiž platí to stejné, co u revírů svazových. Když je prostě špatné počasí pro chytání, tak to nejde nikde, a to ani na „zázračných“ vodách, kde nachytáte téměř vždy.

      Debaty některých rybářů na téma nadměrného stresování ryb častým vylovováním na břeh, a to hlavně na malých soukromých revírech, jsou sice oprávněné vůči rybám, ale dosti nereálné. Zvlášť pokud většina lidí preferuje lov C&R (chyť a pusť). Například na 2 ha revíru když je 200 kaprů nad padesát centimetrů (čísla berte s nadhledem-je to jen přiklad). A za den se vytáhne 30 kaprů, tak po týdnu lovu je většina kaprů alespoň jednou vytažena z vody. A pokud si ji někdo neodnes, tak může být za týden vylovena hned několikrát. Možná by někdo navrhl, že by se to dalo vyřešit snížením počtu lovících na 1 ha vodní plochy, ale to by se projevilo několikanásobným zdražením ceny povolenky, než byla doposud. Jak by jste to vyřešili vy? Tímto vás vyzývám, aby jste se vyjádřili pod tímto článkem, jak byste to vyřešili vy, kdybyste měli rybník do 5 ha, který má konkurovat ostatním podobným po celé naší republice, aby ryby nebyly více jak 2-3x do roka na břehu a ještě jste na tom vydělali.

      Na svazových vodách by rybám pomohla horní míra ryb, a někde dokonce i celoroční hájení, v případě, že ryb je v revíru málo. Soukromé vody jsou dokonce i takové, kde se loví pouze stylem „chyť a pusť “. Toto by bylo vhodné zavést i na některých svazových vodách jako jsou pískovny a různé nádrže zaměřené hlavně na lov kaprů. Tím by se začaly vyrovnávat kvalitě vod soukromých - kaprových. Ale tato taktika by se určitě vyplatila i na jiné ryby než kaprové.

      Pomalu přistoupím k velice závažného tématu, a tím je prodávání kapitálních ryb. Nebudu uvádět názvy revírů, u kterých jsou to spekulace, ale jeden revír bych rád sem uvedl. Ale k tomu se dostanu až za chvíli. Nejprve bych chtěl mluvit o tomto problému obecně. Pokud se někdo rozhodne prodat do soukromého revíru kapitálního kapra z nějaké velké vody, tak tomu kaprovi ohromě ublíží, neboť kapr který žil v 500 ha přehradě a přestěhuje se do 5 ha rybníka ztratí takovou možnost pohybu, jako měl na své původní vodě. Je možné, že tím utrpí tak, že po pár dnech uhyne – nenajde si potravu, je vystresován apod. Pro majitele to je jistá ztráta, ale je nahraditelná v jeho revíru jiným kaprem. Kdyby zůstal ve své původní vodě, mohl by žít ještě několik let.

      Nevím jak často se toto děje v zahraničí, ale myslím si, že to nebude až zas tak hrozné jako u nás, kde je možné téměř vše. Možná se někteří snaží občas někoho, koho nemají rádi, pouze neprávem obvinit. Je možné, že se toho dotyčného snaží pouze shodit, a pomluvit aby měl menší tržby. Jako fotbalový příklad bych si vzal nedávný hodně hnusný tah vedení FC Sparta Praha, když se snažili dostat z postu trenéra p. Straku. Pravděpodobně chtěli mít nějakou vážnou záminku, a tak na něj svedli že bral kokain. On vše popřel, a pravděpodobně si nechá udělat test. A pokud to bude jak si většina myslí, tak pan Straka bude neviný a možná na klubu vysoudí i nějaké peníze. Něco podobného v bledě modrém se občas stává i v rybařině. Všechno je to kšeft a každý z toho chce něco dostat. Ale tady na MRKu se prokázal případ převozu 28 kg kapra z Novomlýnské nádrže do rybníka p. Těšínského. Pravděpodobně to nebude jediný kapr, který se tam dostal ze svazových vod, ale chybí nějaké důkazy pro to, aby jsme mohli říct, že převážení kaprů ze svazových vod na rybník p. Těšínského a jiných soukromých vod je časté. Dokázání je dost náročné.

      Doufám, že má aspoň část z Vás stejný názor jako já. Budu rád, když se pod tento článek se vyjádříte a „zkritizujete ho“ a napíšete, co si o tomto problému myslíte a jestli na to máte jiný názor než já. (Nezapomeňte také popsat ideální soukromý revír menších rozměrů, který na sebe vydělá, bude širokou veřejností pozitivně vnímán, ryby nebudou hladovět ani jinak trpět, násada bude pořízena neskandální cestou a fotka velké ryby z tohoto revíru v rubrice trofejí vzbudí upřímný obdiv ostatních rybářů.)

Autor: FishFace

Diskuse k článku (134 reakcí)

Přečteno: 6 747x
Průměrná známka: 1.87

NJak si pořídit revír

Když vypadala situace skoro beznadějně, objevilo se několik rybářů ze střediskové obce, pod kterou patříme, a ti navrhli, že bychom mohli rybník vyčistit, získat vodu a zarybnit.

NMáme na výkonnější rybářskou stráž?

To by RS přimělo neopomíjet i méně závažné přestupky a zároveň by byli i rybáři motivováni dodržovat pravidla bezezbytku.

NNasazování a úlovky našich rybářů

Mnoha rybářům se v posledních letech stává, že nechytí po několik dnů ani šupinu a jistě to není tím, že by neuměli ryby chytat.

NZávody v Jestřabicích

Zakrmil jsem si místo asi 15 metrů od břehu, kde jsem viděl vycházet ze dna bubliny evidentně od ryjících kaprů.