Výroba zarážky pro průběžný splávek

- Lubo

      K napsání tohoto malého návodu mně vedlo zjištění, že otázky a následné diskuse o zarážkách na vlasci pro lov s klouzavým (průběžným) splávkem“ jsou opakovaně stále aktuální. Co je zarážka, kdy, jak a proč se používá je na MRKu uvedeno několikrát už jinde (např. v článku S plavanou na kapry I). Proto přidám pouze několik postřehů.
      Při mých rybářských začátcích s klouzavým splávkem jsem vyzkoušel několik uzlů a několik různých materiálů. V drtivé většině se vše pro samotnou zarážku osvědčilo. Stejně jako asi více jiných rybářů, i já jsem však měl problém s její průchodností přes drobná očka match prutu. Dle mého názoru je proto úplně jedno, z jakého materiálu je vyrobena, nebo jaký má uzel. Někdo používá pletenou šňůru, někdo dentální nit, nebo různé bavlnky. Samozřejmě jde spíše o velikost samotné zarážky. Čím menší zarážka, tím lépe prochází při nahazování přes očka match prutu. Tím ale musí být samozřejmě i menší průměr dírky korálku, bez něhož by očko obratlíku s klouzavým splávkem přešlo skrz zarážku.
      Systém, který používám já, jsem poprvé viděl před několika lety v obchodě s rybářskými potřebami. Byl to vlastně balíček se čtyřmi korálky a trubičkou, na níž byly namotány čtyři zarážky. Cena 20,- Kč za kousek namotané nitě mi ale připadala přímo hanebná. Nehledě na to, že korálky mi po pár hodinách lovu díky větší dírce začaly procházet skrz zarážkou. Začal jsem si proto vyrábět podobné zarážky sám.
      Pro výrobu používám nit na úplet za cca 15,-Kč, balíček korálků, taktéž za cca 15,-Kč (dle množství) a tenkou trubičku. Nit je z nějakého umělého vlákna, jen o málo silnější než nit obyčejná krejčovská. Velikost korálků je srovnatelná se špendlíkovou hlavičkou, protože jen u takových jsem našel ten nejmenší průměr dírky, tak akorát pro vlasec. Obojí se dá běžně koupit v prodejně textilní galanterie. Jeden takový nákup vystačí snad do konce života. Trubičku jsem získal z tyčinky na čištění uší, kdy stačilo odstřihnout konce s vatou. Dá se ale použít prakticky jakákoliv tenká trubička např. z lízátek nebo z krmítka pro lov na položenou.
      Na trubičku navážu zarážky dle postupu na obrázku a nechám delší oba konce nitě pro pozdější utažení už přímo na vlasci. Trubička tak slouží jednak jako pomůcka pro vázání zarážek, kdy vlastně nahrazuje vlasec, jednak jako pomůcka pro navlékání zarážky na vlasec a taky jako zásobník zarážek předem navázaných.
      Při montáži zarážky provleču vlasec tubičkou s připravenými zarážkami a krajní z nich přetáhnu z trubičky na vlasec.
      Potom vyjmu vlasec z trubičky a zarážku utáhnu dle potřeby.
      Nakonec zkrátím konce zarážky na cca 1 cm, kdybych později přece jen potřeboval zarážku utáhnout více.
      Pak navléknu korálek, obratlík s karabinkou pro připnutí splávku a ostatní montáž.
      Protože z výše uvedených důvodů používám opravdu malé korálky, musím většinou očko obratlíku, ještě trošku zmáčknout (například peanem), aby jím korálek neprošel.
      Jedinou nevýhodou je nutnost takto připravenou zarážku navléci na prázdný vlasec jako první. Nedá se použít dodatečně kdy již máme na vlasci celou montáž hotovou. Přesto mi tento systém pro svou jednoduchost a rychlost montáže velmi vyhovuje.

Autor: Lubo - ®

Diskuse k článku (38 reakcí)

Přečteno: 45 428x
Průměrná známka: 1.37

NUzly na plavanou

Nejběžnější rybářské uzly na plavanou.