Zlatá bójka

- Martin Szotkowski

       Letošní rybářský rok nám přinesl mnoho nádherných úlovků a nezapomenutelných zážitků, ale na vrchol rybářského štěstí jsme se dostali až při deseti zářijových dnech strávených v objetí regeneračních hrází a ostrůvku pod Roudnicí nad Labem. V zátokách chytáme především kapry (zatím do 11 kg). Letos jsme zkoušeli i sumíky, ale místo dvoumetrových fousáčů jsme přelstili “pouze“ dvě štiky 80 cm a 100 cm. Události, o kterých chci psát, se ale staly na hlavním toku Labe, mírně proti proudu za jednou bójkou vyznačující plavební dráhu.
       Kapři po prvních úspěšných dnech přestali brát. A tak jsme začali trávit čím dál tím více času s vláčákem v ruce. Tento rok bylo v zátokách neuvěřitelné množství bolenů okolo 30 cm. Brali na cokoliv, co se jen trochu třpytilo nebo hýbalo. Uvláčet v zátokách vetšího bolena, tlouště nebo štičku byl však téměř neřešitelný problém. Po asi dvaceti boleních předškolácích Bejk konečně zavelel. Pojedeme zkontrolovat „naší bójku“. Vloni se nám podařilo objevit toto místo až během posledního odpoledne výpravy, přesto jsme stihly ulovit boleny 65, 70 a 71 cm . Bylo to parádní představení pro hejno bolenů a dva vláčáky. Nevíme, z jakého důvodu si boleni oblíbili právě tuto bójku, ale faktem je, že přímo ve vracáku, který bójka vytváří, stojí početné hejno bolenů. Idylku kazí pouze skutečnost, že boleni se sem sjedou pouze za úplného bezvětří, teplého slunečného počasí a malého průtoku.
       Právě takový den byl dnes. Kotvíme v dohozové vzdálenosti od bóje. První nához se mi nedaří. Trefuji bójku. Na řadě je Bejk. Pěticentimetová plandavka Vanpla dopadá asi 2 metry za bójku. Po necelém otočení kličky navijáku přichází neskutečná rána do prutu. Gejzíry vody a bzukot Tiky davá tušit pořádného macka. Osmdesátka bolen na proutku s vrhací zátěží 2-15g je opravdu lahůdka a minimálně desetiminutová záležitost :-) Na volné vodě a nové dvacítce vlasci však nemá bolen prakticky žádnou šanci. Háček drží v masité tlamě většinou pevně. Ještě pár přemetů a po pár minutách tvrdého boje končí obrovské stříbrné torpédo v našem prostorném podběráku. 80 cm a 5,2kg živé váhy.
      Fotím snad dvacet fotek ze všech možných i nemožných úhlu, vždyť je to Bejkův nový osobák! Shodujeme se, že nám boleni pěkně povyrostli. Rychle nahazujeme plandy do vracáku. Na druhý nához má Bejk opět záběr, ale odpor je nesrovnatelně menší a za chvilku máme u boku člunu padesátku bolínka. Dostáváme se do pořádného rybářského tranzu. Voda kolem téměř vře. Boleni loví všude kolem nás v neskutečně krátkých intervalech. Přesvědčuji Bejka, že řada je teď už na mě. Pročesávám vracák, ale kromě jednoho nepodařeného útoku, kdy bolen vyjel po plandě tak zuřivě, že byl skoro celý nad vodou, jsem neúspěšný. Dokonce si vyměňujeme téměř stejné plandavky, ale Bejk mě asi po dvaceti minutách dokazuje, že dnes je jenom jeho den! Na prutu má ponorku, která míří někam k Litoměřicím. Bolen je určitě ještě větší než ten první. Bejk už ví, co si muže dovolit, drží bolena hodně nakrátko, po chvíli ho navádí do podběráku. Odhadly jsme ho dobře, 85 cm a 6,2 kg překonává sotva půl hodiny starý osobák. Díky poměrně rychlému zdolání bolena síly evidentně ještě neopustily a tak nám stále komplikuje focení. „No tak nezlob, ať ti to na MRKu sluší“ .Loučíme se a pořizujeme poslední pouštěcí foto. Už se nemůžeme dočkat, až tu budeme příští rok tahat jednu devadesátku za druhou :-)
       Přestože je druhá polovina září, sluníčko slušně peče a nám dochází voda. Rozhodujeme se pro návrat, zítra je taky den. To ale ještě netušíme, že se navečer přiženou první bouřkové mraky a máme po bolenech. Naštěstí déšť probírá kapry z letargie a můžeme se věnovat tomu, kvůli čemu jsme sem vlastně přijeli.

Kdy a jak na labské boleny :
- déle trvající hezké počasí
- obloha téměř bez mráčku
- minimální průtok
- nahazovat stále do stejného místa (kde očekáváme záběr)
- vláčet 4-5 cm plandavky
- po pár hodech bez záběru udělat minimálně pětiminutovou přestávku
- mít v lodi bejka

Autor: Martin Szotkowski - ®

Diskuse k článku (6 reakcí)

Přečteno: 10 980x
Průměrná známka: 1.74

NLov bolenů na přívlač

Každý má bezpochyby svůj systém chytání ryb, já samozřejmě také, a lhal bych, kdybych tvrdil, že vám prozradím vše. Ale to jistě každý chápe. K lovu bolenů, všeobecně k lovu přívlačí, jsem se dostal asi před osmi lety.

NPrahou na člunu 1

Poněkud fádní pohled na kamennou regulaci nám vynahrazuje velké množství mostů, které společně s několika jezy, ostrovy, přístavišti a zátokami vytvářejí osu potenciálních horkých míst.

NZačínám s přívlačí

Jak jste si možná všimli začal jsem minulou sezónu s přívlačí.

NLetní přívlač

Najednou zpozoruji, jak se od hrany zatopeného porostu odpoutává šípovitá vlna a pronásleduje moji nástrahu.