Lov na dírkách - zimní chytání ryb

- Spinner

      Zima. Toto roční období představuje pro mnoho rybářů dobu, kdy ryby příliš neberou, čistí se navijáky, třídí se krabičky, leští pruty. Skalní rybáři si zajdou na pár hodinek k vodě zachytat plotičky na plavanou nebo se jen tak projdou kolem oblíbené řeky. Ale co rybníky? Dá se i na nich chytat?. Samozřejmě. A to velmi zajímavým až nevšedním způsobem lovu, který mi v posledních dvou měsících učaroval. V našich poměrech metoda téměř neznámá, i když zájem začíná stoupat. Hojně rozšířena je ve východní Evropě, v severských zemích, ale i v Kanadě nebo v USA. Ano tušíte správně – jedná se o lov na dírkách. Bohužel v ČR musíme naše dírkařské aktivity omezit pouze na několik soukromých revírů. Nevím, jestli je to dobře nebo ne, že rybářský řád tento způsob rybolovu zakazuje, a ani to tady nechci řešit. Jedno je jisté. Naším cílem budou mělčí rybníky plné dychtivých duháků, kteří jen čekají na to, až jim tam dírkou spustíte marmyšku. Prostřednictvím tohoto článku bych vám chtěl lov na dírkách přiblížit tak, jak ho vidím já. Jsou v něm obsaženy moje zkušenosti a postřehy za posledních několik měsíců.

Vybavení

      Nejprve si povíme několik základních informací o potřebném vybavení. Nepotřebujete pruty za desetitisíce, ani nejkvalitnější navijáky nebo hlásiče záběru. Bohatě bude postačovat jeden kratší proutek od 50-80 cm. Čím měkčí bude, tím lépe. Souboj s duhákem je na takovém proutku nezapomenutelným zážitkem. Na takto jemném náčiní bojuje i ta nejmenší rybka srdnatě jako merlin. Každý její pohyb cítíte v ruce. Malou dírkou vidíte jen záblesky rybího těla. Nakonec ji ještě prosmýknout přes dírku a krásný úlovek umocněný zimní atmosférou je na světě. V obchodech dnes již najdeme jakž takž slušný výběr. Osobně chytám na Ice rod light od firmy Berkley a jsem naprosto spokojen. Velmi důležitou úpravou je přidání signalizátoru. Záběry v zimě bývají často natolik jemné, že je ani nemusíme cítit. Takto uvidíme i nepatrné „ochutnání“ nástrahy. Na výrobu bude stačit kousek pružného drátku. Jeden konec připevníme k prutu a na druhém vytvoříme očko. Vznikne tím pádem obdoba feedrové špičky. Ceny těchto prutů se pohybují mezi 200-600 Kč. Naviják postačuje jakýkoliv. Vzhledem k tomu, že prut držíme často v ruce neměl by být příliš těžký. Podmínkou je kvalitní mikrobrzda. Silony - kmenový nejčastěji 0,12. Návazec většinou nedávám. Jednoduchost celé sestavy vítězí. Obecně však lze říci, že návazce o průměru 0,06-0,10 jsou nejvhodnější...

      Další důležitou součástí je židlička na které budeme sedět. Každému vyhovuje něco jiného. Snad jen dodám, že by neměla být příliš těžká a měla by se snadno přenášet a skládat. Často totiž při lovu budeme měnit místa. Poslední a dle mého názoru nejdůležitější součástí je kvalitní teplé oblečení a termoska s čajem. („Tekutý svetr“ (slivovice...) doporučuji raději nechat doma.) Není nic horšího, než chytat zmrzlý jak „sobol“. Kvalitní obuv a rukavice jsou základ. Citlivost ruky sice v rukavicích klesá, ale pořád je to lepší než mít permanentně zmrzlé prsty. Když jsme promrzlí, nemůžeme se soustředit na lov a celkový zážitek není moc valný.

      Poslední a pro tento lov velmi specifickou pomůckou je vrták děr (obr.). Pokud si vrták nechceme vyrobit nebo koupit, tak nám nezbývá nic jiného, než doufat, že někdo z kolegů dírkařů vrták přinese. Na většině revírů je ale k mání přímo u správce. Sekerky ani nic podobného příliš nedoporučuji. I když i takto lze dírku „vyvrtat“.

Nástrahy a technika lovu

      Mezi prvními uvedu nástrahu stvořenou přímo pro tento druh rybolovu – marmyšku (obr.). Marmyška je velmi univerzální. Lze na ni ulovit snad všechny druhy ryb. I pro tyto své vlastnosti je hojně používána závodníky v přívlači. Je to vlastně háček s olověnou zátěží. Dnes se vyrábějí už i marmyšky z wolframu. Jsou menší a mají větší hmotnost. Marmyšek je nesčetné množství. Od klasických plochých a oválných až po různé patvary napodobující hmyz, rybky... Na samotný háček můžeme umístit téměř cokoliv. Jako velmi dobří se jeví hnojáčci, patentky nebo masňáci. V poslední době jsem si zvykl používat jejich umělé napodobeniny prezentované na českém trhu firmou Berkley pod názvem power maggot nebo power blood worm... Prodávají se v malých skleněných krabičkách cca po 150 kusech. Najdete různé velikosti i barvy. Jejich velkou výhodou je, že se o ně nemusíte neustále starat. Vylučují velké množství různých pachových atraktantů, které lákají rybu. Dokonce bych řekl, že v zimě jsou ještě lepší než klasické přirozené nástrahy. Můžeme je také použít na revírech, kde je přirozená nástraha zakázána. Jedna taková krabička vydrží klidně i celou zimu. Jedinou nevýhodou je dosti vysoká cena. Dalším oblíbeným doplňkem je mikrotwistr, malá pstruží granule, chomáček nití, molitan napuštěný aromatem apod. Vhodné je užívat vše, co vydrží dlouho na háčku.

      Nyní samotný lov. Na marmyšku lovíme tak, že ji neustále spouštíme a zdviháme. Zkoušíme pocukávat, měníme délku zdvihu. Dobrým trikem k vyprovokování ryby je, nechat marmyšku ťukat o dno nebo ji nechat pár sekund ležet. Pokud ryba nereaguje, změňte velikost, barvu, nástrahu. Nejúspěšnější kombinaci si musí najít každý sám. Jako nejuniverzálnější se mi jeví malá stříbrná nebo červená marmyška s jedním bílým masňákem a jednou patenkou napíchnutou tak, aby měla volně „vlající“ ocásek.

      Mezi další možné techniky bych zařadil vertikální přívlač. Způsob lovu je prakticky stejný jako při práci s marmyškou. Mými favority jsou mikrotwistry v červené, žluté, bílé nebo perleťové barvě.

      Na dírkách lze použít i plavanou. Nepatří sice k mým oblíbeným metodám, ale často dopomůže k ulovení ryby v jinak jalovém dni. Jejím jediným omezením je hloubka vody. Neměla by být větší než je výška naší postavy, protože díky splávku nemáme možnost navíjet. Splávky vybíráme co nejjemnější. Osvědčují se typy protáhlé kapky, kde silon prochází anténkou s nosností 0,5-2g. Sestavu volím jednoduchou. Zátěž je soustředěna ve spodní části systému. Nad háčkem umístíme 1-2 mikrobročky pro signalizaci záběru. Jako nástraha postačí rohlík a již zmínění masňáci nebo hnojky. Více méně může každý použít, co uzná za vhodné.

      Poslední a moje oblíbená metoda je lov na cit. Velmi efektivní a poměrně odpočinkové chytání. Vychází z lovu na feeder jen několikanásobně zmenšeného pro podmínky lovu na dírkách. Prut položíme na led (zapichování vidliček vás velice rychle přejde) tak, aby byla špička se signalizátorem několik centimetrů nad vodou. Sestavu tvoří jediná torpilka (nebo malé olůvko) o hmotnosti 0,5-3g zajištěná pár malými bročky a vzdálená od háčku mezi 5-50 cm. S touto délkou je potřeba experimentovat podle dané nálady ryb. Můžeme chytat přímo na dně nebo i ve sloupci. Záběry budou krásně zřetelné na signalizátoru. Občas je vhodné dívat se i na silon. Razantnější záběry očekávejme od duháků, ty jemnější nejčastěji od cejnů nebo plotic. Velikost háčku volím podle nástrahy, ale většinou je to mezi 12-20.

Krmení

      Krmení? Mnozí si asi řeknou, že jsem se zbláznil. Několik mých pokusů však ukázalo, že ryba nejenže krmení v zimě akceptuje, ale dokonce jej s vděkem přijímá. Jediné, co musíme udělat, je přizpůsobit ho dané roční době. Nejprve výběr. Na začátku máme dvě možnosti. Uděláme si svoje z běžně dostupných komponentů nebo si krmení koupíme. Vzhledem k tomu, že řada firem nabízí krmení pro zimní rybolov velmi vysoké kvality, nemá příliš velký smysl dělat si své vlastní. Základní pravidlo pro výběr krmiva spočívá ve třech věcech. Barva – nejlépe černá nebo tmavě hnědá. Ryba se výrazných a světlých barev bojí. Zrnitost – volte co nejjemnější krmení. Nepřidávejte, žádný partikl ani nic podobného. Rybu to velice rychle zasytí. Posledním prvkem ovlivňujícím výběr by měla být nutriční hodnota. Většina zimních krmených směsí jsou tzv. „hladové“. Provoní okolí, ale rybu nenasytí. Z toho plyne co nejmenší obsah tuků v daném krmivu. Pokud by si však přece jen někdo chtěl udělat své krmení, měl by při jeho stavbě dodržet výše zmíněné zásady. Na jednodenní chytání nám bude postačovat půl kila i méně. Nakrmíme 1-2 kuličkami velikosti švestky na začátek a pak podle aktivity dokrmujeme. Pamatujme na zásadu: „Méně znamená více.“ Účinky nejvíce oceníme na lokalitách s velkým výskytem plotiček nebo cejnků. Při dobrém sladění sestavy a krmení můžeme tahat rybu klidně na hod.To jistě každého pěkně rozehřeje na jeho rybářské duši.

      Objevil jsem také velmi účinnou zbraň na duháky. Granule. Přesně ty granule, kterými se pstruzi cpou v sádkách až do prasknutí. Je to pro ně přirozená a velmi oblíbená potrava. V rybářství se taky dají sehnat pstruží granule určené pro normální chytání. Tyto jsou vyráběny pro jezerní lov pstruhů, který je populární např. v Itálii. K našemu záměru se také dobře hodí. Na začátek vhodíme hrstičku granulí do dírky a postupně přikrmujeme. Uvidíte, že za chvilku máte pod dírkou pěkné hejno duháků. V tomto případě je nejlepší na háček nastražit přímo granuli. Protože jsou tvrdé, je dobré nechat je chvilku nacucnout vodu, aby změkly a byly použitelné k nastražení.

Změna místa, ryba jistá

      Naším prvním úkolem po příchodu k vodě je výběr toho pravého místa. Pokud již na rybníce někdo chytá nebo je tam jiná kompetentní osoba, která vám to může sdělit je nejlepší jít k informacím přímou cestou. „Kdepak dneska berou?“ nebo taky „Kam na ně?“ apod. Jestliže nikdo v našem operačním rádiusu není, musíme si pomoct sami. Je to jednodušší, než to vypadá. Naším prvním cílem by měly být potopené stromy, pařezovky... U takovýchto překážek se ryba jistě zdržuje. Když bystré oko lovce nezpozoruje nad hladinou žádné větve ani jiné známky vhodného stanoviště, nezbývá než se řídit našimi znalostmi z letních návštěv. Poslední možností je jít prostě naslepo a zkusit štěstí. Často to dopadne lépe, než bychom čekali. Pro začátek vždy volím místo tak 20-30 m od břehu na té největší hloubce. Nakonec stejně budeme experimentovat dokud nenajdeme ryby. Efektivní je vyvrtat si tak 5 dírek s odstupem 5-7 m směrem na volnou vodu. Nechytneme-li během následujících 2 hodinek ani šupinu, bývá často nejlepší změnit úplně část rybníka a přestěhovat se třeba i o 100 m nebo blíže ke skupince úspěšnějších lovců.

      Co říci závěrem. Kdo má rád aktivní rybařinu, nebaví ho už sezení doma a čekání na lepší počasí nebo menší mrazy, ten ať neváhá a vyrazí na dírky. Vždyť zima je přece tak dlouhá. Není nic krásnějšího, než když vám v malé dírce v ledu zběsile plave veliký duhák sem a tam. Brzda si pobrukuje. Všude kolem zasněžená krajina. V ruce cítíte každý pohyb vašeho rybího soupeře.

      Přeji vám zdařilý lov a mnoho krásných zimních zážitků z lovu na dírkách.

Autor: Spinner - ®

Diskuse k článku (1 reakce)

Přečteno: 21 418x
Průměrná známka: 1.42

NKouzlo zimního rybolovu

Z technik lovu přichází v zimě do úvahy jen plavaná a položená. Používám obě v závislosti na cílové rybě a velikosti prochytávaného úseku.

NSe Sergejem na dirkách

Vytahuji tajnou zbraň v podobě toastového chleba. Užmoulám pidi kuličku a šup celou sestavu do dírky. Záběr přichází téměř obratem.

NPoprvé na dírkách

Varování slabším povahám: následující řádky se odehrávají na pozadí jednoho z nejhustších sněžení této zimy.