Kolik se loví dravých ryb?

- osprey

Takových ryb nikdy nebude dost...       Mnohokrát jsem řešil, zejména při přívlači, následující otázku. Nejsem zas tak špatný rybář, mám solidní náčiní, na výběru nástrah si dávám záležet, jsem u vody desítky hodin a vysněný úlovek trofejního dravce ne a ne přijít. Jsou vůbec tam, kde právě chytám, nějací větší dravci? A je vůbec v našich vodách dost ryb, aby si mohl každý rybář splnit svá tajná přání?
      Samozřejmě. Pořád ještě se u nás dají ulovit pěkné ryby a kdo si dá tu práci anebo navštíví ty správné revíry, nemůže být nespokojen, ale… podívejme se na to takhle:
Vztaženo k růstovým možnostem druhu je sedmdesátka štika ryba veskrze průměrné velikosti. A teď – jaká je pravděpodobnost, že takovou štiku chytíte během jedné vycházky? Během měsíce? Za sezónu? A kolik rybářů takovou ještě nemá?
      Pro mě rozhodně není sedmdesátka štika běžný úlovek, ale zažil jsem situace, kdy ulovit takovou rybu nebyl problém. Protože tam prostě byly. Ten stav samozřejmě dlouho nevydržel. A tak kromě toho, že jsem si postupně pořídil ještě lepší náčiní, trávím u vody stále více času a snažím se vypilovat své rybářské schopnosti na maximální úroveň (nějaké výsledky se dostavily…), začalo mě zajímat, kolik těch ryb ve vodě, kde lovím, vlastně doopravdy je.
      Kdo má přístup ke statistikám, může si udělat zajímavý obrázek. Pro ty, kdo ho nemají, tady předvedu pár čísel, z nichž se pokusím vyvodit nějaké závěry. S těmi můžete souhlasit nebo nesouhlasit anebo si uvedená čísla interpretovat po svém. Statistika nevypovídá úplně o všem a žádná čísla nejsou schopna popsat tak pestrou realitu, jakou je sportovní rybařina. Rozhodně z nich ale vyplývá, že těch ryb opravdu není zas tak moc.
      Jako pramen údajů jsem zvolil oficiální statistiky Jihočeského územního svazu za rok 2001. Je to normální sezóna následující po několika klimaticky vyrovnaných letech, nezatížená povodněmi z léta 2002.
      Napřed se podívejme na to, kolik štik se loví na jednom hektaru průměrného revíru. Jedná se o úlovky zapsané v přehledech o úlovcích, které se odevzdaly v závěru sezóny. Skutečná čísla jsou o něco vyšší, nakolik a z jakých důvodů, to ponechám na vašem vlastním uvážení. Pro srovnání jsem vybral dvě malé řeky, dvě větší a dvě údolní nádrže.

REVÍR ROZLOHA (ha) ULOVENO ŠTIK KUSŮ NA 1ha
Blanice Vodňanská 2 23 194 8,43
Lomnice 2 20 102 5,1
Lužnice2 63 260 4,13
Otava 2 60 258 4,3
ÚN Hněvkovice 262 646 2,47
ÚN Lipno 4870 3063 0,63

      Tabulka ukazuje, že z hektaru se ročně odnese 1 až 10 štik, přičemž malé revíry jsou na tom výrazně lépe. Je to dáno intenzivnějším zarybňováním i prochytáváním. Navíc malé revíry mají větší přísun živin ze suchozemského okolí a obecně mívají v přepočtu na jednotku plochy větší biomasu.
      Blanice 2 je můj domovský revír a vím, že bez intenzivního vysazování štiky by šly úlovky rychle dolů. Obvyklá velikost při vysazování je 40 – 45 cm, někdy vysazujeme i mírové kusy. Lipno je velká nádrž a na svých otevřených pláních štice moc ideální podmínky nenabízí. Přestože je známo jako štiková voda, značnou část biomasy dravých ryb tam tvoří candát a převážná většina štik se zdržuje v relativně úzkém pásu kolem břehů. Malé říčky typu Blanice a Lomnice uživí více štik na hektar možná také proto, že jsou kromě vlastní produkce bílé ryby dotovány rybkami splavenými po výlovech z rybníků.
      Když se podíváte na čísla v tabulkách, pochopíte, že vámi nabízená nástraha se s lovícím dravcem vůbec nemusí potkat. Na žádné vodě totiž nejsou ryby rozděleny rovnoměrně a atraktivní stanoviště jsou od zahájení systematicky prolovována (původně jsem chtěl napsat vybíjena). Právě na malých revírech se těsně po zahájení odehrají zejména pod jezy doslova jatka.
      Podívejme se na druhou tabulku, kde můžeme vidět, kolik ulovených a vykázaných štik připadá na 1 rybáře. Je jasné, že úlovků je víc, tabulka nijak nepostihuje podměrečné štiky a část rybářů včetně mě pouští i většinu mírových exemplářů. Na druhou stranu, procento lidí, kteří pustí štiku přes 55 cm je hodně nízké a smutná pravda, že puštěnou rybu brzy odnese někdo jiný, je na většině menších revírů realitou, kterou mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Pokouším se tu říci zhruba to, že než je štika odnesena, je někdy chycena i několikrát, ale její přežívání po překročené míry zpravidla nepřekročí 1 – 2 sezóny.
REVÍR ÚSPĚŠNĚ LOVÍCÍCH RYBÁŘŮ ULOVENO ŠTIK KUSŮ NA 1 RYBÁŘE
Blanice Vod. 2 261 194 0,74
Lomnice 2 231 102 0,44
Lužnice2 534 260 0,47
Otava 2 478 258 0,54
ÚN Hněvkovice 3268 646 0,20
ÚN Lipno 7594 3063 0,40

      K tomuhle není co dodat. V průměru připadá sotva půl štiky na rybáře. I když zdaleka ne všichni loví dravce a dobrý rybář si slušnou štiku za sezónu jistě uloví, je jasně vidět, že pokud si úplně každý z nás bude chtít za sezónu odnést mírovou štiku, nebude jich možná pro všechny dost. Tohle už není věc nějaké šílené masařiny, většina z nás si během sezóny alespoň nějaké ryby odnese a evidentně existuje početná skupina čekatelů, na které se nedostane a přitom by si také rádi aspoň jednou za čas odnesli od vody pěkný úlovek.
      Podívejme se ještě na celokrajské měřítko a zároveň i na další druhy ryb. Záměrně se vyhnu těm druhům, které většina rybářů pouští a mnozí je ani do úlovkových lístků nepíší (já vím , že je to povinnost ukládaná řádem, ale vím také, jaká je realita).
ÚPLNÝ SOUČET ÚLOVKŮ ZE VŠECH REVÍRŮ (P i MP) JČ ÚZEMNÍHO SVAZU
Druh ryby Uloveno kusů celkem Kusů na 1 rybáře
Štika 15938 0,382 (2,6 rybáře na 1 kus)
Candát 20378 0,489 (2 rybáři na 1 kus)
Bolen 856 0,021 (47,6 rybáře na 1 kus)
Sumec 691 0,017 (58,8 rybáře na 1 kus)
Kapr 218791 5,249
Lipan 2134 0,051 (19,6 rybáře na 1 kus)
Pstruh obecný potoční 7329 0,176 (5,7 rybáře na 1 kus)

      No, možná jste otrlí, ale mě tohle překvapilo. Je zcela zjevné, že na jednoho člověka, který si dobře zachytá, musí připadat pěkná řádka těch, co buď všechno pouští anebo jsou na konci sezóny svými úlovky velmi zklamáni. Nebo kdo ví, co u té vody vůbec dělají?
      A říkáte, že je to divné, vždyť přece není problém chytit mírovou štiku, bolena, lipana? No ano, zatím ne, protože je nechytají všichni, drtivá většina rybářů dosud preferuje masově nasazovaného kapra. Ale sám za sebe mohu říct to, že chytit pěknou rybu je na vodách v mém okolí rok od roku těžší.
Jak tedy zlepšit úlovky dravých ryb?
      Všem, kteří mají tendence vymyslet nějaké nové nařízení omezující počet úlovků bych chtěl sdělit jedno. Podívejte se napřed, jak je dodržován současný řád, který také obsahuje jistá omezení. Ti, kdo ho porušují, si v mnoha případech mohou být prakticky jisti beztrestností. Kvalitní profesionální ostraha a tvrdé sankce by určitě přinesly ovoce, ale uvést něco takového do chodu by bylo asi dost drahé a je také otázka, nakolik o to rybářská veřejnost stojí. Navíc úlovky žádného z ušlechtilých dravců nedosahují ani poměru jedna ryba na rybáře.
      Další věcí nedovolující, aby stavy ušlechtilých ryb v našich vodách stouply, je minimální osvěta. Rybáři na sobě nemusejí nijak pracovat a jsou ponecháni, aby si dělali u vody víceméně, co chtějí. Proč se pak někdo tváří překvapeně, když zjistí, že se tak opravdu chovají?
      Lákavá představa, že se stavy ryb zvýší větším zarybňováním, je dost naivní. Produkční možnosti jakékoli vody jsou jednou dané. Většina revírů je zarybňována dostatečně a víc dravců v nich nenaroste, protože množství stanovišť a potravy je omezené a hlavně - rybářský tlak dorůstající jedince nemilosrdně likviduje.
      Vysazování mírových ryb je úlitba masařům. Tyto ryby odchované většinou v rybnících se neuvěřitelně snadno loví a z řeky jich většina zmizí během krátké doby.

      Budeme se muset smířit s tím, že současný stav bude ještě nějakou dobu přetrvávat. Stále bude platit, že kdo umí a má potřebné štěstí, ten uloví. Počítám ale, že rychle poroste i počet komerčních revírů, kde si bude rybář moci za patřičný peníz splnit svůj sen. A ve chvíli, kdy ten peníz bude definován (co myslíte, jaká je cena metrové štiky?), pak začne nabývat na významu i to původně cizozemské „chyť a pusť“. Nemyslím si, že by bylo nutné rozšířit tento princip na všech našich vodách, ale jeden dobrý revír tohoto typu na okrese by určitě potěšil řadu rybářů. Snad se už brzy dočkáme. Mnoho maličkostí napovídá, že věci už se dávají do pohybu. A je teď na nás, abychom ten pohyb dokázali správně usměrnit.

Autor: osprey - ®

Diskuse k článku (28 reakcí)

Přečteno: 20 040x
Průměrná známka: 1.27

NÚlovky štiky a candáta v roce 2008

Co lze také vyčíst ze statistik úlovků.

NLov štik s mrtvou rybkou

Článek popisuje tradiční i netradiční metody lovu dravců s mrtvými rybkami, tipy na účinnější lov a různá další doporučení.

NDva rybníky - chyť a pusť

Po příchodu na místo se před námi rozprostřel nádherný rybníček plný stromů a křovin. Brácha ihned nahazuje a zasekává nádherného okouna.

NStatistiky úlovků a K70

Zpracoval jsem pro Vás formou tabulek údaje, které zatím nikde nebyly publikovány.

NJá a přívlač

Ulovit okouna na pískovně není zase nic tak obtížného, jemný prut a vlasec, malá rotačka, wobler nebo twister.

NJe možné lovit šetrně na Káču?

Doba od záběru do záseku se může v některých případech zkrátit až na nulu a tím zabránit hlubokému pozření nástrahy.