Rybaření v Austrálii

- Petr Balcárek

Tento článek o chytání ryb v Austrálii nám poslal Petr Balcárek, který tam už přes 2 roky studuje a teď už i pracuje. Než odjel ke klokanům, tak se objevoval na MRKu a mohli jste ho zažít třeba na prvním srazu MRKu ve Vlasaticích, kde vyhrál v závodech druhé místo.

      Musím říct že rybaření v Austrálii se od Evropy sakra liší. Už jenom rybářský lístek – vypadá jako ústřižek od vstupenky na ples a stojí: na tři dny $5, na týden $10, na měsíc $15 a na rok $25. O nějakých zkouškách nemají ani potuchy, je to spíš administrativní poplatek. Tady si zadarmo ani nepšouknete, natož si něco užívat. Takže to je administrativa. Rybářský lístek samozřejmě koupíte v každé prodejně. Nikdo ho však nekontroluje, to je jiná věc, je to spíš dobrovolný příspěvek, oni počítají že kdokoliv si koupí výbavu, koupí si i lístek… U nás by tohle asi nefungovalo…
      A teď k nádobíčku. Maji tu všude neuvěřitelný výběr prutů na moře, jak na chytání ze břehu, tak na chytání z lodi, na hloubku a na obří ryby. Loví tu především flatheads, breams, leather jackets, squids, sword fish, salmons, sea eels a podobnou havěť. Nejčastější návnadou (bait) jsou malé chobotnice, sépie a prawns (sakra, asi krevety, nevím to jistě), potom různý malý rybičky a nebo kuřecí maso. Všechny tyto druhy návnad koupíte na každé benzínce! …na rozdíl od baget…Mají tam velký mražáky, kde mají všeho po desítkách! Šílenej výběr háčků, mušek, echolotů, lures – tam říkají všemu co se třpytí, je to z gumy nebo kovu, podobá se to rybce nebo malé chobotnici a chytají se na to dravci na přívlač. Navijáků mají taky velký výběr, ale jak jsem říkal, hlavně na moře. Zajímavý je, že stejně jako tu mají naopak systém jakéhokoliv odemykání, prohozené kohoutky teplé a studené vody, řízení na druhé straně, brzdy na kolech - prohozená přední se zadní, vypínače atd., nezůstali pozadu ani u navijáků a kličky jsou samozřejmě všechny na pravé straně a strašně se diví, proč si to dáváme na druhou stranu.

      Pár slov o plavané… o plavané tu slyšeli. Možná viděli v televizi z dálky i plavačkový prut. Tipnul bych, že nějaký místní výrobce splávků v přestávce rugby v TV viděl i splávek. Podle toho vše vypadá. Prolezl jsem opravdu několik obchodů – ve srovnání s Prahou nebo Brnem, je v Sydney opravdu jen hrstka obchodů – jak jsem psal, špičkové vybavení na slanou vodu, ale výbavou na chytání na sladké vodě se fakt moc nezabývají. Tvrdí že mají nejlepší pruty, ale buď je to „šméčkovej“ teleskop, anebo dělička, sice lehká, ale s akci bambusu kříženého s kaučukovníkem. Je na ni sice napsáno SHIMANO, ale v životě jsem ten prut u nás neviděl. Když s nim zatřepete a odejdete a za týden se vrátíte, špička se ještě mrská… Nekecám, fakt zlý. Když už je to dělička a hodně dobrá, tak první očko je cca 1m od navijáku a pak se jich ke špičce druhého dílu (pozor, prut na tři díly, to tu neznají) podařilo vměstnat ještě asi šest. No a teď lahůdka – nádobíčko na plavanou připomíná naše nářadí na štiky. Brčka jsou k dostání od rozměru láhve od piva až k “miniaturám” které jsou pořád dost velké. Menší se prostě nevyrábějí a nedováží. To samé platí i o olůvkách, malé gramáže se tu neprodávají. S nějakou gramáží na olůvkách, nebo na splávcích se nikdo nezabývá, prostě se drží hesla “bigger bait, bigger fish mate” a je to. Zajímavá věc je, jak mají ty olova rozseknuté, takže se jednoduše stiskem prstu/zubu otevřou a nemusíte používat žadný nastroj.
      Sladká voda je tu pole neorané a od té doby co se tu přemnožili kapři, je nikdo nechytá a jsou vyhlášeni jako plevel. Když chytnete kapra, musíte jej vyhodit z vody a zakopat, tak zni prý jakási vyhláška. Na kaprech jsme byli jednou na Manly Dam, ale to nám nevyšlo počasí a během hodiny nás stihla kroupová smršť. Byla ten den strašná zima a ani to neťuklo. Zkusíme to zase za týden, už je teď delší dobu teplo, tak snad půjdou. Naštěstí žerou kukuřici jako u nás. Nedávno jsem byl u kamaráda co chytá ze skal na moři a už dvakrát chytili asi metr a půl velkého žraloka. Přemýšlím o tom, že si plavanou vážně nechám na Čechy a tady si budu užívat spíš té hojnosti ryb v moři. Chodí se hlavně před přílivem, kdy berou nejvíc, někdy ráno, někdy večer, podle toho jak je příliv. Spousta lidi jezdí lodí na rybářské výlety na moře. Vyjde to na cca 40 dolarů na osobu, jste celý den daleko na moři,chytá se j ryba za rybou, popíjí se pivičko, dělá se barbecue, prostě težká pohoda. Takže já teda přestanu kecat, začnu pořádně chytat, fotit a potom o tom zase něco napíšu :-).

Autor: Petr Balcárek

Přečteno: 10 495x
Průměrná známka: 1.52

NAustralský úhoř

Nevěřili jsme svým očím. Nádherný úhoř. Mnohem větší než ten, kterého jsme chytili předcházející večer. Byl to jiný druh.

NBarramundi - Austrálie

Rybáři v celé Austrálii, na Novém Zélandu a okolních zemích říkají, že nejlepší ryba na skvělou rybačku je barramundi.

NRybaření na Novém Zélandu

Jezdím na ryby dost často, tak 2x týdně, ale většinou jen blízko města. Ne že by tu ryby nebyly, ale není jich tolik. Dlouho jsem se chystal na cestu na sever na Kerri Kerri peninsula, což je poloostrov asi 4 hodiny nad Aucklandem. Je to nádherné místo, známé na skvělou rybačku.

NRybaření v Tunisku

Tunisko je z turistického hlediska atraktivní země, která se už dlouho těší velkému zájmu českých turistů.

NSokotra - lov barakud

Odpovědí mi byly následující minuty, kdy Chamísovy ruce se silonem bojovaly s metrovými záškuby...

NNorský deníček

Tahali jsme jednu rybu za druhou, kluci nestačili sundavat a vracet do moře.

NNové rybářské světy

Především díky jejich cestovním kancelářím máme zprávy o sumcích z povodí La Platy a bolivijských nížin.