Vyrobit směs doma, nebo ne.

- BCG

S touto otázkou se trápí zřejmě spousta kaprařů. Myšlenka na to, že si vyrobíte svoji kvalitní směs, která bude chytat kapří velikány, je neodolatelná a stále láká a bude lákat spoustu rybářů. Důvodů je hned několik - od pocitu si dokázat, že na to máme, až po finanční stránku. Jenže ono to není zas tak jednoduché, jak se na první pohled zdá.

Pochopitelně vyrobit si doma směs 50/50 není zas tak velký problém, jedná se o jednoduchou a levnou směs a takový typický recept na výrobu dobré směsi 50/ 50 je následující:

250 g sojová mouka
50 g albumin
250 g kukuřičná krupice
Ovšem lepši alternativou je složení
200 g krupice
100 g kukuřičná mouka
100 g sojová mouka
100 g red faktor

Tím že při dáme surovinu red faktor, docílíme lepší atraktivity směsi. Pokud ale chceme vytvořit již kvalitnější směsi, musí jít jednoduchost stranou. Dobře vím, že spousta rybářů má zaručené receptury na rybí moučky, HNV směsi nebo ptačí zoby. Ale pánové ruku na srdce, přiznejme si, že se jedná mnohdy o levné směsi, které by potřebovaly ještě trochu upravit a jistě mají své mouchy. Většinou se jedná o stejný problém - buď záběry přijdou a trvají dva až tři dny, a potom jsou ryby čím dál opatrnější a záběrů ubývá, nebo se musí několik dní předem vnadit značným množstvím, a poté, co přijdou záběry, je situace stejná jako u předešlého případu. Těm z vás, kterým se tohle nikdy nestalo, gratuluji. Osobně jsem za pět let míchání základových směsí přišel na několik z desítek směsí, na které se mohu spolehnout, ale pokud jste zastánci vlastních směsí, přijměte prosím těchto pár rad, které vám možná budou přínosem.
1. Omezte sojovou mouku i když, má kvalitní chuť a jedná se o velice levnou přísadu - je velice špatně stravitelná a její potravinová hodnota je téměř nulová
2. Klasické rybi a masokostní moučky je lepší nahradit tříděnými moučkami vyrobenými za studena. Nejen, že jsou špatně stravitelné, ale pokud jsou použity ve větším množství, mnohokrát způsobí u ryb spíše odmítnuti než zájem. Díky tomu, že jsou tyto moučky vyráběny při vysokých teplotách, tuky, které obsahují, jsou částečně vysokou teplotou znehodnoceny a tomu také odpovídají i jejich chuťové vlastnosti. Osobně je doporučuji ze směsí úplně vypustit a nahradit je tříděnými rybími moučkami a extrakty. Pokud jako hlavní složku používáte rybí moučku, nahraďte ji raději bílou rybí moučkou, která má vysoký obsah tuku, charakteristickou vůni a skvělou chuť. Její potravinová hodnota je mnohem vyšší, což oceníte převážné při dlouhodobém lovu. Zkuste směsi smíchat v následujícím poměru:

300 g bílá rybí moučka
100 g huňáčková moučka
250 g sluis C.L.O.
100 g Robin red
150 g kasem
100 g krupice

Směs doplňte GLM extraktem a vámi určený mi přísadami. Myslím, že s touto směsí budete mít úspěchy od léta až do podzimu. Pokud jste zastánci teorie HNV, mějte na paměti, že 10% kaseinu v základové směsi z kukuřičné a sojové mouky ještě nedělá směs HNV. Ty jsou složeny ze 60 - 90% mléčných derivátů. Pozor na mléčné proteiny nízké kvality, které jsou určeny k výrobě lepidel. Vámi vybrané suroviny musí mít potravinářskou kvalitu, jinak se vystavujete nebezpečí v podobě několika dní bez záběru. Mléčné proteiny se dělí na rozpustné a nerozpustné. Mezi rozpustné proteiny patří sekundární mléčný protein laktalbumin - má vysokou potravinovou hodnotu, nevýraznou chuť a snáze rozpoznatelnou jemnou vůni. Dalšími rozpustnými proteiny jsou: kaseinát vápenatý, kaseinát sodný a syrovátkový protein - mají charakteristickou vůni i a chuť a jejich minimální pojivost a poměrně vysoká potravinová hodnota z nich dělá jedny z nejpopulárnějších přísad do HNV směsí. Nerozpustné proteiny však mají také svoji důležitost ve směsích, díky svojí vysoké potravinové hodnotě, mléčné vůni, mírné pojivosti a neutrální chuti. Nerozpustné proteiny, jako acid casein a rennet casein, se stávají hlavni složkou HNV návnad. Acid a rennet casein jsou různé stupně mletí klasického kaseinu a firma Nutrabaits dodává všechny tyto druhy na trh, ale osobně si myslím, že klasický hrubý 90% kasein postačí. Velmi oblíbenou HNV směsí je:

360 g směs rennet a acid casein (možno použít i klasický 90% kasein)
180 g laktalbumin
60 g kaseinát vápenatý
60 g syrovátkový protein
120 g albumin
60 g nectablend
60 g PTX (pro ovocné příchutě je lepší použít red faktor)
30 g vitaminer

Co se týče ptačích zobů, doporučuji upustit od různých šrotů. Dnes jsou na trhu kvalitní ptačí zoby, které nejen, že plní funkci dříve používaných přísad, ale vaši směs doplní ještě o chuťové složky spolu s dráždivými a pachovými vlastnostmi. Každý ptačí zob je jiný, ale o tom již byla řeč dříve, a tak zbývá jen doporučit: pro boilie s přidáním smetanových nebo krémových příchutí jako Cream elite, Butterscotch, Maple cream, scopex (pozor! scopex není smetanová esence) atd., je vhodnější použít PTX, prosecto insekt. Pro ovocné a kořeněné příchutě - red faktor, robin red, prosecto insekt. Ostatní suroviny jako sluis C.L.O. a nectablend, mají neutrální chuť, a tak jsou vhodné do jakýchkoliv směsí, ale nikde není napsáno, abyste to dodržovali. Je na každém z vás, jakou kombinaci máte důvěru a hlavně na rybách samotných, jaká kombinace se vám zamlouvá. Například směs o složení:

260 g robin red
260 g sluis C.L.O.
200 g PTX
80 g syrovátkový protein
100 g nectablend
100 g kasein 90%

chytá ryby s jakoukoliv příchutí, i když nejlepší výsledky dosáhnete přidáním GLM extraktu, játrového prášku a ovocné esence. Problematika boilie směsí je natolik bohatá, že by vydala na několik knih. Každý rok je něco nového a každá voda je tolik jiná. Snad jsem vám alespoň částečně pomohl proniknout do světa výroby návnad. Mějte však na paměti, že kapr je tvor nevyzpytatelný a žádná návnada není nikdy 100%. Pokud však budeme používat kvalitní přísady a suroviny, máme větší šanci na úlovek před ostatními rybáři. Je jen jedna přísada bez které se neobejde žádná návnada, a to vaše důvěra!

Autor: BCG - ®

Přečteno: 11 433x
Průměrná známka: 1.6