Vyrobit směs doma, nebo ne.
- BCG
S touto otázkou se trápí zřejmě spousta kaprařů. Myšlenka na to, že si vyrobíte svoji kvalitní směs, která bude chytat kapří velikány, je neodolatelná a stále láká a bude lákat spoustu rybářů. Důvodů je hned několik - od pocitu si dokázat, že na to máme, až po finanční stránku. Jenže ono to není zas tak jednoduché, jak se na první pohled zdá.
Pochopitelně vyrobit si doma směs 50/50 není zas tak velký problém, jedná se o jednoduchou a levnou směs a takový typický recept na výrobu dobré směsi 50/ 50 je následující: 250 g sojová mouka50 g albumin
250 g kukuřičná krupice
Ovšem lepši alternativou je složení
200 g krupice
100 g kukuřičná mouka
100 g sojová mouka
100 g red faktor Tím že při dáme surovinu red faktor, docílíme lepší atraktivity směsi. Pokud ale chceme vytvořit již kvalitnější směsi, musí jít jednoduchost stranou. Dobře vím, že spousta rybářů má zaručené receptury na rybí moučky, HNV směsi nebo ptačí zoby. Ale pánové ruku na srdce, přiznejme si, že se jedná mnohdy o levné směsi, které by potřebovaly ještě trochu upravit a jistě mají své mouchy. Většinou se jedná o stejný problém - buď záběry přijdou a trvají dva až tři dny, a potom jsou ryby čím dál opatrnější a záběrů ubývá, nebo se musí několik dní předem vnadit značným množstvím, a poté, co přijdou záběry, je situace stejná jako u předešlého případu. Těm z vás, kterým se tohle nikdy nestalo, gratuluji. Osobně jsem za pět let míchání základových směsí přišel na několik z desítek směsí, na které se mohu spolehnout, ale pokud jste zastánci vlastních směsí, přijměte prosím těchto pár rad, které vám možná budou přínosem.
1. Omezte sojovou mouku i když, má kvalitní chuť a jedná se o velice levnou přísadu - je velice špatně stravitelná a její potravinová hodnota je téměř nulová
2. Klasické rybi a masokostní moučky je lepší nahradit tříděnými moučkami vyrobenými za studena. Nejen, že jsou špatně stravitelné, ale pokud jsou použity ve větším množství, mnohokrát způsobí u ryb spíše odmítnuti než zájem. Díky tomu, že jsou tyto moučky vyráběny při vysokých teplotách, tuky, které obsahují, jsou částečně vysokou teplotou znehodnoceny a tomu také odpovídají i jejich chuťové vlastnosti. Osobně je doporučuji ze směsí úplně vypustit a nahradit je tříděnými rybími moučkami a extrakty. Pokud jako hlavní složku používáte rybí moučku, nahraďte ji raději bílou rybí moučkou, která má vysoký obsah tuku, charakteristickou vůni a skvělou chuť. Její potravinová hodnota je mnohem vyšší, což oceníte převážné při dlouhodobém lovu. Zkuste směsi smíchat v následujícím poměru: 300 g bílá rybí moučka
100 g huňáčková moučka
250 g sluis C.L.O.
100 g Robin red
150 g kasem
100 g krupice Směs doplňte GLM extraktem a vámi určený mi přísadami. Myslím, že s touto směsí budete mít úspěchy od léta až do podzimu. Pokud jste zastánci teorie HNV, mějte na paměti, že 10% kaseinu v základové směsi z kukuřičné a sojové mouky ještě nedělá směs HNV. Ty jsou složeny ze 60 - 90% mléčných derivátů. Pozor na mléčné proteiny nízké kvality, které jsou určeny k výrobě lepidel. Vámi vybrané suroviny musí mít potravinářskou kvalitu, jinak se vystavujete nebezpečí v podobě několika dní bez záběru. Mléčné proteiny se dělí na rozpustné a nerozpustné. Mezi rozpustné proteiny patří sekundární mléčný protein laktalbumin - má vysokou potravinovou hodnotu, nevýraznou chuť a snáze rozpoznatelnou jemnou vůni. Dalšími rozpustnými proteiny jsou: kaseinát vápenatý, kaseinát sodný a syrovátkový protein - mají charakteristickou vůni i a chuť a jejich minimální pojivost a poměrně vysoká potravinová hodnota z nich dělá jedny z nejpopulárnějších přísad do HNV směsí. Nerozpustné proteiny však mají také svoji důležitost ve směsích, díky svojí vysoké potravinové hodnotě, mléčné vůni, mírné pojivosti a neutrální chuti. Nerozpustné proteiny, jako acid casein a rennet casein, se stávají hlavni složkou HNV návnad. Acid a rennet casein jsou různé stupně mletí klasického kaseinu a firma Nutrabaits dodává všechny tyto druhy na trh, ale osobně si myslím, že klasický hrubý 90% kasein postačí. Velmi oblíbenou HNV směsí je: 360 g směs rennet a acid casein (možno použít i klasický 90% kasein)
180 g laktalbumin
60 g kaseinát vápenatý
60 g syrovátkový protein
120 g albumin
60 g nectablend
60 g PTX (pro ovocné příchutě je lepší použít red faktor)
30 g vitaminer Co se týče ptačích zobů, doporučuji upustit od různých šrotů. Dnes jsou na trhu kvalitní ptačí zoby, které nejen, že plní funkci dříve používaných přísad, ale vaši směs doplní ještě o chuťové složky spolu s dráždivými a pachovými vlastnostmi. Každý ptačí zob je jiný, ale o tom již byla řeč dříve, a tak zbývá jen doporučit: pro boilie s přidáním smetanových nebo krémových příchutí jako Cream elite, Butterscotch, Maple cream, scopex (pozor! scopex není smetanová esence) atd., je vhodnější použít PTX, prosecto insekt. Pro ovocné a kořeněné příchutě - red faktor, robin red, prosecto insekt. Ostatní suroviny jako sluis C.L.O. a nectablend, mají neutrální chuť, a tak jsou vhodné do jakýchkoliv směsí, ale nikde není napsáno, abyste to dodržovali. Je na každém z vás, jakou kombinaci máte důvěru a hlavně na rybách samotných, jaká kombinace se vám zamlouvá. Například směs o složení: 260 g robin red
260 g sluis C.L.O.
200 g PTX
80 g syrovátkový protein
100 g nectablend
100 g kasein 90% chytá ryby s jakoukoliv příchutí, i když nejlepší výsledky dosáhnete přidáním GLM extraktu, játrového prášku a ovocné esence. Problematika boilie směsí je natolik bohatá, že by vydala na několik knih. Každý rok je něco nového a každá voda je tolik jiná. Snad jsem vám alespoň částečně pomohl proniknout do světa výroby návnad. Mějte však na paměti, že kapr je tvor nevyzpytatelný a žádná návnada není nikdy 100%. Pokud však budeme používat kvalitní přísady a suroviny, máme větší šanci na úlovek před ostatními rybáři. Je jen jedna přísada bez které se neobejde žádná návnada, a to vaše důvěra!
Autor: BCG - ®
Průměrná známka: 1.6
Kde to žije - kaprařina
16:06Lithiové baterie - srovnání 1041
15:26Krátkodobá kaprařina x 6700
15:18Úhyn kaprů v rybníku 1,5ha 40
14:32Výběr prutů značky Century 593
14:19Kyjský rybník, Džbán 49255
14:10Rybolov v Rumunsku 0
10:40Legenda s názvem Daiwa Tournament S5000-T, S5500-T či S6000-T 4543
StOrient Rods pruty 196
StFanclub značky Shimano 10415
StNové boilies od Blažka (10kg za 599Kč) 1061
ÚtOhře, úlovky, nástraha 819
ÚtFrantiškův rybník jak to tam jde 20
ÚtSahara- názory a zkušenosti 69
ÚtTěrlická přehrada - aktuálně !!!! 14373
ÚtLowrance hook 9 4
Co je nového - kaprařina + obecné
PoBleskovka: V JAR proběhl 45. kongres C.I.P.S.
NeBleskovka: Děti a rybáři společně oživili řeku Bílinu novými obyvateli
. . . Bleskovka: Kvůli invaznímu sumečkovi se v Pasohlávkách vypouští mokřady
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
. . . Video: Měření hloubky ze břehu
Akční nabídky
Chcete jen nejvyšší kvalitu? Pak je volba jasná. 100% nepromokavé oblečení Geoff Anderson, které vyrábí rodinná dánská společnost. Akční set do každého počasí - bunda DOZER 6 a kalhoty Urus 6 od Geoff Anderson
Za 1.899 Kč
Využijte luxusní akce na jedno z neoblíbenějších a nejpohodlnějších křesel od značky Nash. Akce platí pouze do vyprodání zásob.
Oznámení - kaprařina
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - kaprařina
25.4.RCO cup Dešna Jednotlivci...
25.4.6.Ročník-Memoriál Romana Zbořila...
25.4.Skutečská 50 na 10 nej
25.4. Přesunuto na rybník Sudkov !!!...
25.4.2. ročník Emers fish cup 2024
25.4.!!!Zrušeno !!!2.Charitativní...
25.4.CS cup Zdechovice obsazeno
26.4.Big carp Rosed 2024
26.4.Shaman cup Hájiště Duben 2024
26.4.TĚŽBA - Malovidský rybník
Doporučujeme cestovku
Safra-go
Jižní Afrika, Sibiř, Patagonie. Vyzkoušené lokality v doprovodu našeho scouta. Expedice pro partu kamarádů i...