Malé triky

- Martin Maťák

       Pokud potřebujete vytvořit smyčku pro spojení návazce s kmenovým vlascem, asi se dostanete do problému, kterak vytvořit smyčku malou a úzkou. Řešením je použít tzv. "looptyer" - buď koupený originál, nebo jakoukoliv domácí napodobeninu (stačí propíchnout školní gumu dvěmi hřebíčky). Postup při vázání - vytvořte klasický 2-3 krát protažený obyčejný uzel na smyčku, ale neutahujte jej. Máte teď dvě oka - první pro budoucí smyčku, druhé pak tvoří samotný nedotažený uzel (1). Do prvního zasuňte delší hrot naší pomůcky a kratší pak do druhého. Celý uzel dotáhněte (2), pak vysuňte kratší konec ze středu uzlu (delší zůstává ve výsledné smyčce) a znovu vše dotáhněte (3).
       Některé komerční výrobky umožňují plynulé nastavení šířky smyčky, nebo jsou aspoň určeny pro dvě různé velikosti smyček (sám jsem si ale tuhle blbůstku vyrobil asi před 4mi roky a dodnes jsem jinou velikost nepotřeboval - šířka asi 1 cm).


       Některé firmy dodávají návazcové (a jiné) materiály v praktických krabičkách s řezátky. Dobrá myšlenka, špatné provedení. Jejich velkou nevýhodou je to, že se obsah nekontrolovaně odmotává z volné cívky uvnitř krabičky. Zabránit tomu můžete tak, že přes krabičku a volný vlasec (pletenku, apod.) přetáhnete tenkou gumičku. Materiál pak odmotáváte aniž byste gumičku odstraňovali, jde to jen více ztuha, což je ale také dobře. Zároveň tento nápad zabraňuje nechtěnému otevření krabičky.

       Při lovu na feeder jsem chtěl vyzkoušet lov s vlasovou metodou, ale nastal problém, jak udělat pod háčkem s lopatkou smyčku. Navázat smyčku na zbytku vlasce pod uzlem sice šlo, ale vlivem tuhosti monofilu a použitého uzlu smyčka odstávala od háčku spíše bokem než pod něj. Vše vyřešil kousek tenké pletenky, s kterou jsem navázal nad háčkem uzlík jako na plavačkovou zarážku (uzel jako na háček s lopatkou). Na jejím spodním konci již byla navázána smyčka pro zavěšení nástrahy. Uzlík jsem po vlasci stáhnul až k háčku, odstávající pletenku jsem provlékl kouskem bužírky, kterou jsem přes hrot na háček navlékl - viz obrázek. Výhoda tohoto řešení je mimo jiné v tom, že můžete měnit délku vlasového přívěsu posunováním uzlíku po vlasci. (Stejně tak lze udělat posunovací přívěs i na klasickém kaprařském pletenkovém návazci s háčkem s očkem).

       Asi většina z vás bude souhlasit, že nejbezpečnější uchopení cejna rukou je zvrchu těsně za hlavou (obr. nahoře). Ovšem od velikosti zhruba 55 cm již vám nemusí stačit délka prstů, nedosáhnete za polovinu průměru těla a nedržíte rybu pevně. Od takové velikosti je pohodlnější a jistější uchopení zespodu, jako je na dolní fotografii. Cejn má těsně přes prsními ploutvemi důlek s pevnou kosti, o kterou si zapřete palec a na druhém boku ukazováček. Důležité je mít prstní ploutve ukryté v dlani - vůbec se nepodílejí na zapření prstů, jak by bylo logické. Všimněte si, že palec je na obou fotografiích ve stejném místě!
       Ať již uchopíte rybu jakkoliv, držte ji vždy těsně nad zvednutým podběrákem nebo nad vodní hladinou. U středních oblejších ryb (kapr, tloušť apod.) je lepší rybu nechat volně v podběráku a uchopit ji zespodu přes síťku za břišní část.

       Pokud jste již někdy zkoušeli protáhnout tenkou trubičkou (hadičkou) pletenou šňůru nebo tenký vlasec, asi jste sami zjistili, že to není zrovna snadné. Chytré knihy doporučují ocelovou struny, kterou si pomůžete. To je ale zbytečně složité a řešení je daleko prostší. Stačí pletenku zasunout kousíček do jednoho konce trubičky a druhým ústy nasávat vzduch. Pletenka sama projde trubičkou a vy na jazyku cítíte, jestli již je na druhém konci. U delších trubiček je potřeba, aby pletenka i trubička byly suché.

       Dost často se mne rybáři ptají, jaký je rozdíl mezi háčkem s očkem a lopatkou, samozřejmě kromě vzhledu. Rozdílů je hned několik, např. že háček s očkem se někomu snadněji navazuje, že lopatka hůře drží hladkou pletenku, atd. Pro mne jsou nejdůležitější ale pouze tyto dva rozdíly: 1. u háčku s očkem je uzel až za háčkem a je poměrně tuhý. Těchto pár milimetrů uzlu tvoří pomyslné prodloužení raménka háčku, což může být prospěšné, nebo také ne. 2. na očko háčku je potřeba více materiálu než na lopatku, tedy stejný háček s očkem je těžší než u provedení s lopatkou. Rozdíl je sice několik procent, ale pro mne to má význam. I proto, pokud bych měl chytat metodou založenou na nenápadné prezentaci nástrahy, kde háček nesmí být vnímán, ani když už je v rybí tlamě, raději bych volil háček s lopatkou.

Autor: Martin Maťák - ®

Přečteno: 16 262x
Průměrná známka: 1.58

NTriky a nápady

K této nástraze jsem se po několika letech zase vrátil a to především kvůli feederu, na který jsem hledal nějakou měkkou nástrahu místo rohlíku, který často padal a ne vždy nějaký doma byl po ruce. Zcela náhodou jsem totiž zjistil, že dovnitř kolínka či kousku makaronu lze zasunou bílého červa nebo menší kousek hnojáka (již dříve jsem psal o burisonech)!

NVýbava na plavanou

Prostě pokud chcete plavačku dělat trochu poctivě, budete toto všechno dříve či později potřebovat.