Závody feeder vs. plavaná

- MRK

Dne 28.3. se uskutečnili malé MRK-zavody mezi plavačkáři a feederaři. Lokalita: Ponětovický rybník (Roketnice 1). Délka: 4 hodiny (8-12). Jelikož se chceme zdržet veškerých zavádějících kometářů, řekněme jen, že plavačkáři, po odečtení nejhoršího výsledku obou týmů, vyhráli 21:6. Zde jsou komentáře jednotlivých rybářů (všimněte si slušivých kšiltovek ;-).

Medvěd (plavaná, 9 ryb)
Taktika byla velmi jednoduchá a to ukázat, že na bílé rybě nelze vyhrát nad plavanou. Ale vážně, docela prima akce, i když si za tím, co jsem napsal výše, stojím.
Jelikož na stojácích je na ryby dost brzo, tak jsme zvolili poměrně jemné sestavy. Já měl připraveny sestavy se splávky od 0,3 g do 1,5 g, návazce 0,06-0,10 a háčky velikostí 14-18.
To vše ve spojení s děličkou byla dobrá volba. Krmení bylo použito Trabbuco na plotice se strouhankou a ploticovým posilovačem, za nástrahu výhradně býlí a červení červi. Ryby braly velice jemně a splávek 0,5 g téměř nepotopily. Navíc bylo třeba neustále s nástrahou něco dělat a rybu k záběru vyprovokovat. K tomuto způsobu lovu byla dělička jako dělaná, a i když jsem měl připraveny i biče, tak jsem téměř pruty neměnil.
Jinak opravdu pěkná voda a ti perlíni byli opravdu výstavní.

Tibor (plavaná, 7)
K závodům samotným: Moje taktika byla připravena na základě dostupných informací získaných zejména z vašich článků o tréniku na, pro mne neznámé, vodě a to zejména z informace o domonantní rybě (perlín). Byl jsem připraven chytat ze začátku na děličku, kterou považuji na nejsofistikovanější metodu lovu na plavanou, alternativně na wagler Drennan s udicí sestojenou na propad. Po rekognoskaci místa, pověternostních popdmínek a prvních zkušeností jsem pochopil, že dělička s kapkovým 1,5 g splávkem není, vzhledem k proudění vody, větru a vlnám, účinná dle mých představ a začal jsem chytat na odhoz - wagler s 0,5 gr dovažovacím brokem. V obou variantách jsem použil hlavní vlasec 0,12 a návazec 0,08 mm, háčky anglického typu se zamáčklým protihrotem, velikost 16 a 18. Poměrně jemná sestava odpovídající aktivitě ryb. Vnadění jsem měl společné s Medvědem, stejně tak masné červy bílé a červené barvy. Vnadil jsem na začátku cca 10 koulí velikosti pomeranče, v průběhu závodu cca po každém 5 náhozu anebo po rybě šišku. Vnadící směs byla sušší, opět s ohledem na cílovou rybu. V první hodině, na děličku, jsem chytil 2 ks perlína, pak jsem začal chytat na odhoz a ryb přibívalo. Dokonce po ukončení závodu jsem chytil ještě asi 10 ryb za 1,5 hod. a záběry jsem měl na nához. Ryby braly velice jemně a spíš jsem je tušil, než viděl. S atmosférou závodu i výsledkem jsem byl moc spokojen a už se těším na další akci.

Golem (plavaná, 2)
Chytal sem na anglana. Taktika byla jednoducha. Vzhledem k tomu, ze to ve ctvrtek bralo od 10 m dal od brehu, zakrmil sem na zacatku cca 10 m od brehu. Chytal sem 5 cm nade dnem. Po cca 1 hod sem pak prohazoval mista i dale od brehu a menil hloubku az na 1 m. Zakrmil sem jen lehce na zacatku a potom uz nekrmil. Bohuzel ani zaber. Asi 3/4 hod pred koncem se obratilo hejno perlinu prede mno (cca 30 m od brehu) a vytahl jsem dva. Bylo to u dna. Pak az do konce zavodu ani tuk.

Maty (feeder, 2)
Chytal jsem tak, abych pokud možno něco chytil :-)
- používal jsem pouze průběžnou montáž
- potom co mi spadla druhá ryba jsem začal experimentovat s velikostí háčků (vyzkoušel jsem 12, 14, 16) a délkou návazce od 15 cm do 50 cm (kmen 0,16 mm, návazec 0,14mm)
- vyzkoušel jsem rohlíček, masňáky, rohlíček s masňáky, kukuřičku, kukuřičku s masňáky
- obě chycené "ryby" na rohlík (v druhém případě spolu s červeným masňákem)
- je fakt, že nám to plavačkáři nandali, ale čekal jsem to horší (dá se říct, že toho také mnoho neukázali :-))
- celkově hodnotím akci velice kladně a všem přeji "jen houšť a větší kapky".

Jurin (feeder, 0)
Taktika pro mne byla jasna, zamerit se na perliny, protoze pri patecnim treninku jsem jinou rybu nechytl (za 2,5 hod. 15 ks). Zvolil jsem prubeznou montaz s krmitkem, navazec 0,10 dlouhy cca 80cm, nastraha aromatizovany rohlik (vanilka). Zamerem bylo, aby rohlik na dlouhem navazci pomalu padal ke dnu. Vzlinave sussi krmeni s vetsim podilem strouhanky jsem doplnil take o vanilkovy posilovac. No teoreticky jsem to mel zvladnuto dobre, ale realita byla jina. Ryby nebraly a ja jsem za cely zavod nemel jediny zaber, ackoliv jsem zkousel vsechny mozne nastrahy, menil jsem delku navazce, hazel do prokrmeneho mista nebo mimo. Vzhledem k vysledku Romana C. si myslim, ze ucinejsi by byla montaz s paternosterem, a ja jsem mel zavcas montaz zmenit a nedat na to, ze vcera mne prece ty blby ryby braly na prubeznou uplne bez problemu.

RC (feeder, 4)
Zvolil jsem stejnou taktiku, která byla úspěšná při čtvrtečním "tréninku" - tzn. paternoster, feederový košík, návazec 80cm z 0,11mm vlasce, háček vel.12. Jako nástrahu jsem používal bílé červy a rohlíček, někdy jejich kombinaci. Krmení jsem měl originální polské feedrové od Lorence, nijak jsem ho neředil ani neupravoval.
Samotný lov byl dost bída. Při chuti byli opět pouze perlíni, kteří mezi ryby "dna" rozhodně nepatří, takže plavačkáři měli navrch, ale i ti se trápili.
Dohromady jsem ulovil 4 ryby, jednu na samotné červy, dvě na kombinaci červ+rohlík a jednou na samotný rohlík. Sekal jsem každý pohyb nejjemnější feedrové špičky a za celý závod jsem sekal pouze 4x a vytáhl 4 ryby. Krmil jsem víceméně pouze prostřednictvím kmrmítka, do vody jsem hodil během lovu asi 4 koule spíš ze zoufalství. Ke konci závodu jsem chytal pouze na rohlíček, protože jsem očekával, že se bude přece jen trochu vznášet a nějký perlín by se mohl nechat zlákat, což se také stalo a poslední ulovená ryba byla na rohlík.

MM (plavaná, 5)
Moje taktika: zakrmit dva fleky - bic 9m od brehu a odhoz asi 30m od brehu. Navnada byla prakticky jen lehka smes ruzneho mleteho peciva (rohliky, vanocky, piskoty, pernik...), mleteho konopi a popkornu. Bez posilovacu. U brehu jsem krmil do sloupce a casto a na odhoz na dno mene casto. Stridal jsem pruty vzdy po 3-4 nahozenich bez zaberu. Na odhoz jsem lapl prvni rybu asi po 7mi minutach lovu a zdalo se, ze to pujde v pohode. Neslo. Dalsi prisla asi po 30ti minutach na bic (ploticka) a pak az po hodine 3 perlini po sobe na odhoz. Po zbytek zavodu jsem byl jiz BEZ KONTAKTU! Posledni hodinu zacalo na hladine plavat desne svinstvo (vetve, jehnedy, listi) a zacala hodne proudit voda - na odhoz nesel poradne potopit vlasec, chytal jsem pak uz jen na bic. Sestava bic: splavek 1 gram, 0,08mm, hacek #16, hloubka 2,2 m. Sestava odhoz: splavek 12+0,5 gramu, 0,08mm, hacek #14, hloubka 2,3 m. Tri ryby jsem chytl na rohlik, dve na cervene masnaky. Celkem jsem mel asi 10 zaberu na sekani, ale jen 5 ryb.

Boyscout (feeder, 0)
Při svém naprostém "výbuchu" jsem to "mrvil" následujícím způsobem :-))
1.- používal jsem průběžnou montáž s krmítkem
2. -použil sem špičku 0,75 oz + 0,16 kmen a 0,10 a 0,08 návazec
3.- délka návazce od 30cm do 70cm
4.- háčky velikost č.16, 14
5.- nástrahy: masňáci (1 až 5, bílé, červené nebo kombinace), nebo rohlíček, nebo rohlíček + masňáci, hnojáček, nebo 1/4 žluté foukané kukuřice...
Průběh: za 4 hodiny lovu: 3x záběr (slovy třikrát) Poprvé asi po 15 min. lovu na 3 masné červy na zakrmeném fleku (asi 6x pomeranč krmeni - 30m od břehu), příliš rychlý zásek = ryba v p...li.
Pak 30 min absolutně nic i přes změnu všeho možného (délka a jemnost návazce, nástraha..) Ze zoufalství a při poznání, že jediné, co bere, jsou perlíni (kteří, jak známo, "hrozně rádi" zbírají ze dna), jsem tam dal 70cm návazec a 1/4 žluté foukané kukuřice s úmyslem zvednout to aspoň těch 50 cm nade dno. Výsledek po cca 5 min. prudký záběr (div nevyrval prut ze stojanu) zásek, chvilku odpor (patrně perlín) a konec... Hurá, řekl sem si, už to mám, jak na to.. takže zase nahod a..... nebudu napínat, nic... Zbytek závodu už nemá cenu popisovat, házet to do dálky = nic, ke břehu = nic, na zakrmené = nic ... do pole = nic...(pardon, tam ne). Jo málem bych zapoměl, cca 20 min před koncem na rohlíček + masňák záběr a zase nic. Takže tak. ?
Můj závěr a mé poučení: pokud berou jenom perlíní, nemá smysl soutěžit s plavačkářem lovícím na anglána a už vůbec né vybaveným děličkou, který může pohybovat nástrahou nade dnem i do stran... Perlín prostě není spodová ryba (viz. jeho tlama). Takľe akce to byla fajn, ale příště navrhuji dát to např. na Svratku 1, nebo Dyji, nebo Líšeňskou říčku, kde je podstatně pestřejší druhová skladba a kde budou šance na úlovek na plavačku nebo feeder zhruba vyrovnané a hlavně jedinou rybou ochotnou brát nebude perlín... :-)

Autor: MRK

Přečteno: 6 456x
Průměrná známka: 1.34

NPrvní závody LRU feeder

Nejdříve jsem odhadoval kapříka, ale po pár minutách boje na 0,12 návazci podebírám krásnou parmu cca 50cm.

NVC Mušova 2001

Bolo nám jasné, že najviac lovenou rybou bude pleskáč (cejn) a preto sme celú stratégiu lovu zamerali na tento druh ryby.